Skocz do zawartości
IGNORED

Yaqin MC-10L

Rekomendowane odpowiedzi

Kolego bronx99 jak mam ustawić tego suba żeby efekt był najlepszy. Ushery schodzą według danych tech. do 55hz. Jakie ustawienia suba żeby nie było dziury w paśmie?

a propo sub jeszcze nie przyszedł, pytam z wyprzedzeniem?

Odcięcie wyliczyłem podzieliłem skalę (regulacja jest skokowa).

Pozostaje pytanie przy ilu dB jest te 55hz. Do moich głośników odczytałem z wykresu "gdzie kończy się dolny zakres" i tak ustawiłem sub.

Pamiętj, że sub ma tylko wspomagać kolumny.

Szerszy - witam , tak tylko ja jestem jeszcze jeśli chodzi o lampy to nowicjuszem ;) i co to jest rezystor katodowy to nie wiem ;) no chyba że tak się mówi na mierzenie biasów ;) a przyrządy do mierzenia mierzenia posiadam tylko takie czarny miernik polski ;) czerwony niemiecki Kopp Germany ;) i tym mierzę biasy . a jeżeli chodzi Ci o mierzenie biasów to mierze najpierw po włączeniu lampy tak po dziesięciu minutach i potem po dwóch trzech godzinach ;) jeżeli o te przyrządy Ci chodziło to pokazuje na zdjęciach .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Bobaj - witaj, trochę przesadziłem z tymi dwoma latami ;) w listopadzie będzie dwa lata, po za tym jak słucham to góra dwie trzy płytki dziennie i to na tyle ;) no i nie szaleje tak strasznie z głośnością ;) a słucham Jazz , Reggae no i Bregović, jak już to siadają N61p i tylko je wymieniam ;) pozdro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a to widzisz u mnie jest odwrotnie, mam wsadzone ruskie 6N1p EW i mam spokój, gra już 3 rok ta sama kwadra, natomiast chińskie EL34 zaczęły mi padać już po kilku miesiącach, ale też za dużo czasu na słuchanie nie mam więc może dlatego lampki się trzymają tak długo

a to widzisz u mnie jest odwrotnie, mam wsadzone ruskie 6N1p EW i mam spokój, gra już 3 rok ta sama kwadra, natomiast chińskie EL34 zaczęły mi padać już po kilku miesiącach, ale też za dużo czasu na słuchanie nie mam więc może dlatego lampki się trzymają tak długo

No tak n61p ew to wojskowe lampki, są mocniejsze ;)

bobaj sorki nie N61p tylko 6N1p ;)

Witam ;) chciałbym się dowiedzieć o co tu chodzi, na opakowaniach po lampach widnieje napis la=81mA co to oznacza

Edytowane przez Fr@ntz
  • 3 tygodnie później...

a swoją drogą to pobiłeś chyba rekord w graniu na tych lampach, wszystkie 4 wytrzymały Ci dwa lata?

Ja mam całą kwadrę już 2 lata i chodzą. nie gram może jakoś dużo i dodatkowo zakładając na lampy mocy aktywną filtrację, zrobiłem trochę na skróty system opóźnienia załączania napięcia anodowego.

Jak widać, mimo wszystko wydłuża to żywotność lamp. polecam zainstalować takie coś.

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

Witam ;) nie dawno kupiłem monitory z tego co słyszałem potrzebują wydajnego wzmaka , monitory to ATC SCM 7, 8 ohm , ja mam Yaqina MC-10 L pan w sklepie powiedział że jak by co, to spróbować podłączyć je do gniazd 4 ohm ;) pytam więc czy jest to możliwe i czy tak można podłączyć w ogóle głośniki w taki sposób , nigdy tak nie robiłem u mnie było 8 to 8 4 to 4 ;) pozdro

Witam ;) nie dawno kupiłem monitory z tego co słyszałem potrzebują wydajnego wzmaka , monitory to ATC SCM 7, 8 ohm , ja mam Yaqina MC-10 L pan w sklepie powiedział że jak by co, to spróbować podłączyć je do gniazd 4 ohm ;) pytam więc czy jest to możliwe i czy tak można podłączyć w ogóle głośniki w taki sposób , nigdy tak nie robiłem u mnie było 8 to 8 4 to 4 ;) pozdro

można bez obaw, całkiem możliwe że usłyszysz, iż kolumny grają trochę inaczej, a czy lepiej, czy też gorzej to już pozostaje do twojej oceny

• 1 miesiąc później...
Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

wyrzucilem kondy na przedwzmacniaczu yaqin mc-10l,a wstawilem jantzeny 0,1 uf superior z-cap....!!!

pieknie sie zmiescily miejsca pełno wystarczylo zostawić dluższe nóżki i poukładały sie równolegle.

post-31985-0-29942400-1351878613_thumb.jpg

Edytowane przez zbyniu 360
Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

malo czasu sluchałem ,praktycznie wcale ,ale od razu wyłapałem!!!! bas,jego punktualność i wiecej detali ,co wcześniej nie było tak wyrażnie słychać ,ale to jeszcze nie wszystko -opiszę jak potestuje ,i poslucham znanych mi utworów.

• 2 tygodnie później...

Pytanie bardziej do elektroników: czy byłby duży problem, by w MC10L jedno z wejść - np. tuner - przerobić tak, by sygnał szedł bezpośrednio na końcówki mocy? Może ktoś już to przećwiczył?

• 3 tygodnie później...

Do cińskiej lampy najlepiej pasują chińskie głosniki. Poważnie. Najlepiej Koda lub Usher. Wiem, bo próbowałem ze swoim Yaqin'em.

Usher nie jest chiński tylko tajwański! Pozdrawiam

,

Zadałeś ciekawe pytanie, ale jakoś nie ma mocnych;)

Jestem ciekaw pomiarów, bo sam kompletuje części do EL34 w PP a nie chce za bardzo mi się wierzyć, że gra to tak jak człowiek sobie sam zrobi i wie jakie ma transformatory... :) No ale może nie warto składać jak gotowce są za półtora tysiąca... Mój może pochłonąć ciut więcej...

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

• 4 tygodnie później...

Panowie

Jeden kanał gra ciszej (1, 2dB) i buczy (równomierne buczenie jednego kanału, zwiększanie głośności nie ma znaczenia)

Potencjometr raczej ok, bo we wszystkich położeniach jest tak samo.

Lampami żonglowałem buczenie pozostaje w tym samym kanale.

Co może być przyczyną?

Nikt nie wie ?

Masa?, musisz go otworzyć i posprawdzać okablowanie, zimne luty, zmierzyć napięcia, Uwaga na wysokie napięcie,

" When The Music's over, turn out the lights"

No ja nie wiem za bardzo, czym jest to buczenie i kiedy się pojawiło. Nagle? Czy narastało? Tylko jeden kanał, tak? A kabelki do głośników masz dobrze przykręcone? A małe lampki przekładałeś, czy tylko duże?

• Pokaż nowe odpowiedzi