Skocz do zawartości
IGNORED

Yaqin MC-10L

Rekomendowane odpowiedzi

Dobre pytanko sam szukam jeszcze IC jakiegos fajnego nie za drogiego narazie chyba najlepiej zagral u mnie ten

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mowie chyba bo sluchalem go tylko kilka godzin no ale ta cena troche przesadzona niestety :-/

Do 300pln bedzie trudno o cos z super kontrolowanym basem i fajnymi czystymi jasnymi wysokimi tonami a doradzac trudno bo wiadomo kazdy system gra inaczej troche .

Ukryta Zawartość

Jeśli odczuwasz braki w brzmieniu, to mając te 300 zł. lepiej zainwestować w lampy a nie kable - szczególnie jeśli grasz na fabrycznych chińczykach. Dobrana kwadra Electro-harmonix czy Svetlana to koszt około 300 zł. Ewentualnie możesz kupić kwadrę JJ Electronic - około 100 zł. taniej, więc zostanie na jakiś interkonekt DIY czy Klotza

Jeśli odczuwasz braki w brzmieniu, to mając te 300 zł. lepiej zainwestować w lampy a nie kable - szczególnie jeśli grasz na fabrycznych chińczykach. Dobrana kwadra Electro-harmonix czy Svetlana to koszt około 300 zł. Ewentualnie możesz kupić kwadrę JJ Electronic - około 100 zł. taniej, więc zostanie na jakiś interkonekt DIY czy Klotza

Racja proponuje jeszcze zainteresować się RFT EL34 wbrew pozorom w stosunku do słabych lamp sterujących tej firmy z rodziny ecc8x EL34 są bardzo dobre i długowieczne czego nie można powiedzieć o Chińskich EL34. Dla mnie Chińskie EL34 brzmieniowo były po prostu bardzo rozlazłe. Jednak jest to moja opinia na temat tych lamp.

pozdrawiam,

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

jesli chodzi o lampy mocy to ktore najlepiej by sie sprawdzily, chodzi tez o zywotnosc lamp, a co do kabli to co tam polecacie panowie...

Edytowane przez zbyniu 360
Gość masza1968

(Konto usunięte)

jesli chodzi o lampy mocy to ktore najlepiej by sie sprawdzily, chodzi tez o zywotnosc lamp, a co do kabli to co tam polecacie panowie...

Jak ma być tanio i dobrze:

EL34 RFT

IC Sonus Oliva

Racja proponuje jeszcze zainteresować się RFT EL34 wbrew pozorom w stosunku do słabych lamp sterujących tej firmy z rodziny ecc8x EL34 są bardzo dobre i długowieczne

a czym Ci podpadły RFT ECC81 ECC82 ECC83 ECC85 i ECC88

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Interkonekt: Pro-Ject, poniżej jest recenzja

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez mdavis

Zbyniu, jeżeli chcesz uwydatnić wysokie tony i otrzymać lepszą kontrolę basu to po pierwsze podkręć bias na jakieś 0,385 przy każdej lampie mocy. Jak to będzie za mało dla ciebie to zainteresuj się wymianą lamp sterujących na rosyjskie 6n1p-ew. Koszt to około 6 zł za sztukę ... - poszukaj na allegro. Jeżeli te dwie operacje nie dadzą ci satysfakcji i będziesz chciał jeszcze więcej rozdzielczości i detalu - zmień lampy mocy na El34 Electroharmonix lub Mullard z nowej produkcji (pochodzą z tej samej, rosyjskiej fabryki, różnią się tylko logo). Jeżeli i po tej operacji stwierdzisz, że to za mało i "czegoś" brakuje to ostatnim krokiem będzie zakupienie kwadry lamp sterujących 6cg7/6fq7 od General Electric. Bardziej transparentnego dźwięku z Janka się już wyciągnie (bez grzebania w bebechach).

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

lampy sterujace mam 6n1p-ew.a te sterujace 6cg7 drogie sa? i gdzie mozna nabyc w wiadomo w dobrej cenie a jak chodzi o rft el-34 to szukam po internecie i nigdzie nie znalazlem a co tu pomyslec o dobranej kwardzie!

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

A mam pieknego yaqina mc-10l srebno-czarny piekne urzadzenie! gra bardzo dobrze i wiem ze moge sobie poprawic te basy nie sa zle ale lubie szybki sprezysty bas i doprne swego! chociazby ziemia pekla i koniec swiata nastapil. Miernika sie nie dorobilem az wstyd boje sie ze cos zknoce wzmak gra rowno zadnych brumien trzaskow itp; ten model jest sprawny i mnie to bardzo cieszy

Gość masza1968

(Konto usunięte)

lubie szybki sprezysty bas i doprne swego! chociazby ziemia pekla i koniec swiata nastapil.

Trudno Ci będzie. Żakliny na el34 mają strasznie przewalony ten bas i samymi lampami to raczej go nie uporządkujesz.

Violet pisze, że jeśli chodzi o kontrolę i jakość basu to z chińskich konstrukcji znacznie lepiej sprawuje się MC-100B (nie wiem, nie słuchałem).

Generalnie chińskie konstrukcje są jedynie przedsionkiem do lampowej radości i stuprocentowego bata to z nich ukręcić się nie da :)

Edytowane przez masza1968

Miernika sie nie dorobilem az wstyd boje sie ze cos zknoce wzmak gra rowno zadnych brumien trzaskow itp; ten model jest sprawny i mnie to bardzo cieszy

Ojjj kolego czy ja dobrze zrozumialem ze nie masz miernika zeby ustawic bias ??? Jesli go nie masz to radze szybko go kupic bo szkoda lamp i wzmacniacza !

Musisz koniecznie ustawic bias to jest proste kazdy sobie z tym poradzi ja tez sie tego kiedys balem ale to pierwsza rzecz jaka zrobilem zaraz po wlaczeniu nowego wzmacniacza i Ty musisz to zrobic jesli chcesz sie dluzej nim cieszyc ;)

Wzmacniacz bez ustawionego biasu moze grac zle a nawet bardzo zle no i lampy tez dlugo tego nie wytrzymaja !

a czym Ci podpadły RFT ECC81 ECC82 ECC83 ECC85 i ECC88

Jakoś mnie one nie przypadły do gustu, takie trochę grające inaczej, no może niezbyt precyzyjnie się wyraziłem, miałem na myśli ECC 81,82,83 bo te znam. Jednak zauważ "mamelu" że zaznaczyłem że to moje zdanie i nie każdy musi się z tym zgodzić.

Pozdrawiam,

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

wiem mam zamiar kupic miernik ale niedawno kupilem i sprzedajacy powiedzial ze biasy sa ustawione na 0,4 i trzymaja wartosci kanaly z tego co slychac to graja rowno .

mam rozumiec ze elektro-harmonicsy do moich preferencji najlepiej sie sprawdza tak wyczytalem na forum czy zgodzicie sie z tym czy sie myle jak tak to poprawcie mnie...

Witam.

Z mojej strony to polecam Ci te lampy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) pobiły RFT brandowane przez Siemensa

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

" When The Music's over, turn out the lights"

Witam.

Z mojej strony to polecam Ci te lampy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) pobiły RFT brandowane przez Siemensa

Pozdrawiam

To napisz cos wiecej, bo sie przymierzam do tych lampek.

Ukryta Zawartość

Wyświetl postUżytkownik scarFace dnia 01.11.2011 - 17:29 napisał

Witam.

Z mojej strony to polecam Ci te lampy Mój odnośnik pobiły RFT brandowane przez Siemensa

Pozdrawiam

To napisz cos wiecej, bo sie przymierzam do tych lampek.

Już gdzieś o tym pisałem, dość długo grałem na tych Tungsolach (w preampie 6n1p z lat 70') i był bardzo dobrze, stereofonia, ciepełko i ta średnica coś pięknego, no ale chciałem lepiej i zamówiłem dwa razy droższe EL34 Siemens (RFT z logiem Siemens) brakło mi w tych lampach tej aksamitnej średnicy którą najbardziej cenię w układach lampowych więc po miesiącu wróciłem z powrotem do tungsoli a RFT poszły do pudełka.

Edytowane przez scarFace

Tutaj znalazłem najszersze informacje o tych Tung-solach (jak do tej pory):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

ale moj budzet zamyka sie w 300zl ponawiam pytanie jesli chodzi o lampy mocy do moich preferencji!!

no tak zalozylem watek i niemam odpowiedzi na moje pytanie super..

a bias ustawie teraz bo swoj cd sprzedalem.

ale moj budzet zamyka sie w 300z

Myślę że warto dopłacić 24 zł do dobranej kwarty tych lamp, przy obecnym niskim kursie złotówki to do 300zł nic ciekawszego nie kupisz, elektro-harmonicsy podobno są dość ostre u góry, ja na nich nie grałem ale dużo ludzi miało takie odczucia, poczytaj wątek Klub miłośników chińskich lampowców.

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

raz czytalem sobie od poczatku potem sie tak zaczytalem ze sie zmeczylem i konca niebylo widac myslisz ze to takie proste ponad 100stron!

jedni polecaja to a drudzy to a jaki kompromis jak sie tych lamp nieslyszalo badz ...

no tak zalozylem watek i niemam odpowiedzi na moje pytanie super..

AC - łączył Yaqina, kenwoody, Xindaki, Marantze - jak dla mnie idealny do budżetówki.

Glośnikowe tez mam zresztą AC w biwiringu i wreszcie święty spokój :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wojcieszekn, jak zwykle jesteś nie zawodny w pomysłowości, wyznaczasz i pokazujesz wyraźne nowe kierunki postępowania z Jankiem. Odnosi się to do ostatniego jak tych dużo wcześniejszych Twoich wpisów. Temat ciekawy i rozwijający, jednak wymaga pewnego przygotowania merytorycznego. To dobrze, że nas edukujesz i masz na to chęć. To tyle na poważnie.

Ustawianie biasu na ucho w wielu przypadkach może jednak prowadzić do skróceniem życia lampką. No wiesz, słuch kiepski a wzrok nie ten co trzeba. Lampeczki zrobią "sepuku" to znaczy w tłumaczeniu na nasze se pukną w niebyt, he, he ... Nieuchronnie wzrośnie zapotrzebowanie na lampy, mam wrażenie. Przełoży się to przynajmniej w Polsce na wzrost cen lamp mocy. Bo u nas jak czegoś więcej potrzeba to ceny się podnosi, przynajmniej tak jest teraz znowu.

Pozdrawiam.

Edytowane przez ziemniak58
  • Pokaż nowe odpowiedzi