Skocz do zawartości
IGNORED

Yaqin MC-10L

Rekomendowane odpowiedzi

Raz już kupiłem kolumny podstawkowe, jakość dźwięku jak dla mnie bardzo dobra, ale dynamika i radość ze słuchania żadna!!! Nie wierze, że kolumny podstawkowe mogą zagrać z energią większych kolumn dlatego wykluczyłem te epsilony odrazu po poście.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

dlatego wykluczyłem te epsilony odrazu po poście.

W takim razie od razu zrezygnuj z monitorów. Nie znajdziesz (przynajmniej w zakładanym budżecie) bardziej energetycznych i z silniejszym zejściem kolumn podstawkowych. A te akurat mają "pieprznięcie" nie z tej ziemi. Jak pisałem mam Epsilony podłogowe i słyszałem też te monitory. Różnica nieznaczna a zabawa przednia.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

dobra. zwrocilbym uwage na CD Denona jeszcze: http://www.highfidelity.pl/artykuly/0905/denon.html

to podstawowy model, raz, a dwa- pisza, ze basu nie ma dużo, a wiec tak naprawde nie ma go wcale, jak przeczytac miedzy wierszami.

i sprobuj z subem. jak nie przypasi bedziesz robil rewolucje z kolumnami.

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

zebys mial wybor cantony to dobre i niedoceniane kolumny, ale audio academy mialem mozliwosc posluchac u siebie i je kupilem bez zastanowienia ,jak uslyszalem jak graja , jak by mi sie nie podobaly to bym kupil cantony ,bo raz ze sa niedrogie i bodobno graja bardzo dobrze ,ale to bylby zakup w ciemno. oczywiscie sam potwierdzam na odsluch audio academy to kolumienki nowe sliczne i graja zajefajnie ,bierz i nic juz nie szukaj!!!

Mój aktualny zestaw to yaqin mc-10l, denon dcd-510 ae, tuner yamato st-7000, usher s-520. W posiadanym zestawie brakuje mi jedynie basu, dynamiki, wykopu.Chciałbym zakupić kolumny które mi to zapewnią. W miarę możliwości chciałbym zachować dobrą przestrzeń i stereofonię. W rachubę wchodzą nastepujące modele:

AUDIO ACADEMY PHOEBE III

ROTH AUDIO OLI 40

Q-Acoustics QA 2050i

ewentualnie JBL STUDIO 190

Biorę także pod uwagę zakup do posiadanego zestawu subwoofera rela. W jakim kierunku mam pójść? Kupić nowe kolumny czy zakupić suba do usherów? Zestaw gra bardzo dobrze brakuje jedynie powera!

Szybki 123 , z tych monitorów Usher , które posiadasz nigdy nie osiągniesz potężnego basiska - fizycznie nie możliwe , każdy kto twierdzi inaczej , plecie bzdury !!! Yagin , jak napisał kolega Masza 1968 i Audio Academy ma potężny bas ale aby go doświadczyć , musisz zmienić kolumny ! Kupowanie subwoofera mając wzmacniacz lampowy , według mnie mija się z celem tym bardziej , że dobry woofer dobrze kosztuje , nie ma nic za darmo ! Monitory na SS mogłyby być rozwiązaniem ale czy Yaqin 34L je należycie wysteruje - nie wiem ?Mój Yaqin B 100 robi to rewelacyjnie ale ty masz model , którego nie słuchałem i nie chcę pisać bzdur.

Godnymi polecenia są na pewno kolumny Audio Academy , piękna barwa , dobry , dynamiczny bas i lubią się ze wzmacniaczami lampowymi - osobiście uważam , że jest to rewelacyjny kompromis cena - jakość , trudny do pobicia ! Poza tym z panem Michałem z Audio Academy możesz się umówić na odsłuch u siebie w domu aby osobiście się przekonać jak brzmią AA , nie kupujesz w ciemno ! I pamiętaj najważniejszy jest odsłuch , nic i nikt tego nie zastąpi !

Piotr

Może zacznę od początku :) Nie jestem osobą bardzo osłuchaną w temacie audio. Od zawsze towarzyszyła mi wieza aiwy stara ale grająca dźwiękiem bardzo dynamicznym choć kolumny były niewielkie. Myślałem że nic lepszego już nie usłysze... do czasu jak zakupiłem swój pierwszy zestaw ,, z prawdziwego zdarzenia" Wtedy dotrarło do mnie, że aiwa grała bez wyrazu, dźwiękiem prostym i strasznie sssyczącym. Zestaw aktualny gra pięknie, to jest coś co cięzko opisać w słowach... nie będe się tu rozwodził ale od momentu zakupu nowych klocków mam nieodpartą ochotę coraz częściej słuchać muzyki- to jest jak narkotyk... ten zestaw mnie po prostu wciąga. Najciekawsze jest w tym to że wszystkie elementy kupione nie po odsłuch ale po opiniach:). Największy problem tkwi w zasobności portfela jeśli byłby pełny niczym bym nie ryzykował, zakupiłbym bym kolejny element jeśli by się nie sprawdził to bym go sprzedał i szedł dalej. Niestety nie mam aktualnie takiego portfela żeby pozwolić sobie na odrobine szaleństwa. Dlatego zwróciłem się z prośbą do kolegów z forum o radę. Niewiem dlaczego ale przemawiają do mnie kolumny audio academy choć nigdy ich nie słyszałem a bardzo zależy mi na tej dynamice, którą dała mi aiwa. Obawiam się żeby nie popełnić błędu w zakupie i nie zdźiwić się małą i mizerną jakości basu. Dla mnie osobiście yaqin wytwarza małą ilość basu w porównaniu np. z denon pma-510ae, którego też w domu posiadam. Jak wygląda sprawa z odsłuchem w domu? Ile taka akcja kosztuje? i czy ponoszę jakieś dodatkowe koszty jeśli głośniki akurat z moim zestawem by się jednak nie zgrały?

Szarpnij sie na kolumny na kredyt. Powaznie. Sprzet bedziesz mial lepszy, jednorazowo portfela nie ogolocisz a pozytywny wpis w bik-u tez sie w zyciu przydaje.

server unreachable;--

Gość

(Konto usunięte)

Szarpnij sie na kolumny na kredyt. Powaznie. Sprzet bedziesz mial lepszy, jednorazowo portfela nie ogolocisz a pozytywny wpis w bik-u tez sie w zyciu przydaje.

Chyba że skończy się na negatywnym wpisie jednak... ;)

A może sprawe rozwiązałby paradigm titan monitor v5 z 20 cm głośnikiem basowym i skutecznością na poziomie 88db? jeśli nie to skontaktuje się z audio academy i umówie się na spotkanie. To będzie chyba najlepsze wyjście. Prosiłbym jeszcze o ostatnią opinie odnoście paradigma.

Pomyśl (i posłuchaj) o Pylon Sapphire. Wysoka skuteczność 90 dB, świetnie rozciągnięty od góry w dół dźwięk, piękna harmonia. Jedyny minus to z lekka budżetowo wyglądająca okleina z folii winylowej.

Słucham na nich w towarzystwie Yaqina MC13S. Bardzo ładnie ten komplet gra.

Edytowane przez Violet

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Poszedłem jednak w kierunku suba, na dniach powinien się zjawić. Rel t5... zobaczymy co z tego wyjdzie... Mam nadzieję, zę będzie dobrze bo widze że popadam w dziwną chorobę zaczynam szukać dziury w czymć co gra dobrze. Sub się nie zmarnuje a jak nie to czeka mnie wymiana kolumn na audio academy phobe III. Na tym poprzestane bo od momentu przesiadki na ,,audio dobrej jakości" dzieje się ze mna coś dziwnego. Pozdrawiam i dziękuje za porady. Dla przykładu podam zestaw, który jak dla mnie gra bajecznie!!! Zesta posiadam w samochodzie złożony na podstawie aktualnie wtedy posiadanego budzetu. Radio pionnieer jeden ze starszych modeli, kolumny w dzwiach magnat założone na dzwi bez żadnego wytłumienia, wzmacniacz boshmann tani ale energi to w nim nie brakuje, subwoofer magnat i kondensator 2 farady:) Może audiofil by pogardził takim zestawem ale radości z zestawu za 3000 tys jest co nie miara. Moim marzeniem jest przenieś ten dźwięk do domu ale ktoś mądry powiedział mi kiedyś,że to jest jednak samochód... inna akustyka, inny metraż itp...

nie znam się na subach, ale nie wykorzystasz chyba w pełni jego potencjału, bo Janek nie ma żadnych wyjść poza głośnikowymi, czyli jeśli dobrze rozumiem, to podłączysz Janka do suba kablem głośnikowym?

Witam wszystkich. Jestem posiadaczem Yaqina-MC-10L od 2 lat . Gram na oryginalnych lampach chińskich EL34-B, od czasu do czasu wymieniam lampy sterujące na ruskie nosy 6n1p. Proszę o pomoc ponieważ przed wczoraj zakupiłem lampy 6CA7 EH dobrana kwadra tak powiedziała pani w sklepie internetowym ( lampy elektronowe ) . Bias w lampach chińskich bardzo dobrze mi się trzymał zawsze miałem ustawione 0,38. Po wymienieniu lamp na 6CA7 EH bias poskoczył ponad 0,50 na każdej lampie , zmniejszyłem bias do 0,38 tak jak było zawsze. Po włączeniu Yanqa dzisiaj i mierzeniu biasu każda lampa wskazywała 0.40 . Co źle robię ? Chyba że te lampy EH mają całkiem inne parametry ustawiania biasów . Proszę o pomoc . Pozdrawiam

prawdopodobnie nie robisz niczego złego, nowe lampy muszą trochę pograć aby bias się unormował, pograj kilka godzin i znowu pomierz biasy, pewnie znowu będą wymagały regulacji, za jakiś czas wszystko powinno się unormować i bias będziesz sprawdzać już tylko raz na kilka miesięcy

pzdr

Heniek45 - Czym mierzysz spadek napięcia na rezystorze katodowym? Zmiana rządu dwóch mV nie jest wielka, jeśli pomiaru dokonywałes jakimś "marketowym" multimetrem nie posiadającym klasy dokładnośći to ta zmiana może być spowodowana błędem pomiaru. Takie multimetry są raczej wskaźnikami niż przyrządami pomiarowymi.

W jakim czasie występują u Ciebie zmiany prądu spoczynkowego? Mierzyłeś je bez podania sygnału i po czasie ustabilizowania się termicznego wzmacniacza? (Tzn. po rozgrzaniu się urządzenia?)

Po wymienieniu lamp na 6CA7 EH bias poskoczył ponad 0,50 na każdej lampie ,

i bardzo wery nice, znaczy że są zdrowsze i równe, miarodajny pomiar będzie po godzinie a po 5-ciu poprawka

obniżyłeś prąd przez obniżenie napięcia na katodach de facto przez obniżenie minusa siatki el34

te marketowe po 16 zł pokazują do 1mV, nawet jeśli lekko fałszują i tak do biasu są niezastąpione

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Nie jestem specjalistą ale sub wypozażony jest w regulowaną zwrotnicę a pozatym poziom niskich tonów można przecież zwiększyć lub zmniejszyć w subie. Może się myle...

suby rela mają jakiś tam specjalny kabel nie pamiętam jak sie nazywa neutrlin czy cos takiego. Łączy się wzmacniacz z subem a pod suba kolumny.

o to mi chodzi właśnie, Janka z subem nie podłączysz inaczej niż tylko kablami głośnikowymi, na nic się nie zda ten neutrin czy coś takiego ;)

Nie jestem specjalistą ale sub wypozażony jest w regulowaną zwrotnicę a pozatym poziom niskich tonów można przecież zwiększyć lub zmniejszyć w subie. Może się myle...

Ale nie osiągniesz wielobarwności w zakresie niskich częstotliwości , tzn . będziesz miał bas zawsze kreowany na lub według maniery subwoofera i dlatego uważam , że łączenie sub-a ze wzmacniaczem lampowym jest chybionym pomysłem . Owszem są wyjątki i to udane ale w zakresach cenowych o których lepiej nie wspominać .

Niemniej nie krytykuję Twojej decyzji , wyboru , jeżeli taka koncepcja spełnia Twoje oczekiwania i skutkuje w radości słuchania , to nic mnie czy nam do tego , pozdrawiam serdecznie -Piotrek

Piotr

Używam również tego REL T5 i jest bardzo fajny do stereo. Nie jest duży w obudowie zamkniętej, podpięty tak jak zaleca REL pod terminale głośnikowe (tak jak głośniki) i fajnie uzupełnia pasmo monitorów.

Edytowane przez bronx99

Kolego bronx99 jak mam ustawić tego suba żeby efekt był najlepszy. Ushery schodzą według danych tech. do 55hz. Jakie ustawienia suba żeby nie było dziury w paśmie?

a propo sub jeszcze nie przyszedł, pytam z wyprzedzeniem?

• Pokaż nowe odpowiedzi