Skocz do zawartości
IGNORED

Jakiej firmy Banany głośnikowe

Vitold_MAN

Rekomendowane odpowiedzi

A kogo to dziwi? Przypominam wątek o goldmundzie ...

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

skiba

O te własnie - miałem (nie)przyjemność z powodu ich braku - moze miałem pecha.

Tak czy inaczej bardzo dobre i w sumie tanie bananki.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

-> Vitold_MAN

"słyszałem o utlenianiu sie takich koncówek"

Końcówki kabla zakręcone w bananie będą się utleniać dokładnie tak samo, jak zakręcone w terminalu głośnikowym wzmacniacza.

Jeśli więc chodzi Ci tylko o zabezpieczenie kabla przed utlenianiem (i nie zamierzasz co chwilą przełączać, odłączać itd. kabli), to daj sobie spokój z zakręcanymi bananami, bo nic to nie da.

Jeśli jednak obowiązkowo chcesz mieć kablową biżuterię, to poszukaj bananów, w których kabel zalewany jest cyną.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

skiba, 16 Sty 2009, 10:03

>Uważam, że do Procaba najlepsze będą banany zaproponowane przez kichanadeta.

Ja też tak uważam bo sam je stosuje i twierdzę że są baardzo O.K no i to trzy razy C=

Cena Czyni Cuda

debata godna prawdziwych audiofili ;)

Przecież to jest proste:

1. Wtyk powinien zapewniać jak najlepsze mocowanie kabla

2. Wtyk powinien zapewniać jak najlepszy kontakt w gnieździe głośnikowym.

Jeśli powyższe warunki zostaną dobrze spełnione to taki wtyk i w najdroższym systemie się sprawdzi - chodzi przecież o jak najmniejszą rezystancję przejścia.

Mam wtyki podobne do tego "gołego" powyżej i bardzo dobrze się sprawdzają - naciąganie ludzi na złote WBT z bajeranckimi uchwytami po kilkaset złotych nic nie ma wspólnego z jakością dźwięku.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Dobrze jest przed zakupem banana sprawdzić, czy jest on aby na pewno wykonany z miedzi. Bardzo dużo tanich bananów to jakaś tandetna blacha, pokryta rzekomo złotem. Niedoskonałość warstwy wierzchniej powoduje jej korozje i wygląda to niezbyt ciekawie.

Według mnie sens kupowania wtyków bananowych do kabli, które nie mają firmowej konfekcji ma sens tylko wtedy, gdy często podpina się inne kolumny/wzmacniacze (do testów itd.). Powodem jest wygoda, bo odkręcanie i zakręcanie zacisków w liczbie 8 (lub w porywach 16 przy podwójnym okablowaniu) jest uciążliwe i czasochłonne. Szczególnie, gdy zaciski nie są zbyt wygodne.

A wtyki bananowe, czy to IXOS czy WBT, NIE GRAJĄ tylko, jak zauważył mlb, mają zapewnić dobry kontakt z gniazdem głośnikowym. Moim zdaniem goły przewód wkręcony domowym sposobem we wtyk bananowy może albo w ogóle nie poprawić dźwięku, a w najgorszej sytuacji nawet go pogorszyć (bo jest dodatkowy element pomiędzy kablem a zaciskami). Co innego w przypadku profesjonalnej (także domowej) konfekcji przy użyciu dobrych wtyków (niekoniecznie bardzo drogich) i cyny.

Także jeśli nie zamierzasz często zmieniać kolumn i eksperymentować, to ładowanie się we wtyki bananowe, które kosztują tyle co kabel, albo i więcej, nie ma sensu.

to ładowanie się we wtyki

>bananowe, które kosztują tyle co kabel, albo i więcej, nie ma sensu.

No co ty, przecież tak pięknie, profesjonalnie wyglądają :)

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Altarus przekonales mnie daje sobie z tym spokój poprostu bede mial normalnie skrecony kabelek i wlozony na czysto do złącza glosnikowego czy kolumny ! i co jakis czas np raz na 3 miesiace zdejme oczysczce Kontaktem i zaloze spowrotem ! mysle ze tak bedzie dobrze

co by nie patrzac jest to najpopularniejsze polaczenie cynować chyba tez nie bede i pozostawie jak jest

ale mimo to temat sie rozwinoł ciekawie i czytam z zainteresowaniem

• 6 miesięcy później...

Wlasnie dzis zamowilem sobie troszke bananow (nie chce mi sie juz odcinac po 1cm kableka co jakis czas:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

tylko ze po normalniejszej cenie ok 3zl za sztuke. Paczkowane sa po 14 sztuk(7 czerwonych 7 czarnych) takze zostana mi pare . jak byl by ktos zainteresowany moge podeslac:)

Ukryta Zawartość

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

-> stecko

"Wlasnie dzis zamowilem sobie troszke bananow (nie chce mi sie juz odcinac po 1cm kableka co jakis czas:)"

No to masz pecha, bo zakupione przez Ciebie banany prawdopodobnie nie pomogą. One nie są próżniowe, ani hermetyczne, kabel nie jest też zalewany w nich cyną. Dla utleniania nie jest ważne, czy kabel jest zakręcany w terminalu we wzmacniaczu, czy też zakręcany w bananie. Dostęp powietrza jest i tu i tu, więc teoretycznie proces utleniania będzie miał niestety miejsce także w bananach.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

A ja wlasnie myslalem ze mozna by sprobowac je zalac:) ja przyjda zobaczymy bede mial zapas na proby:)

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

A ja mam takie zwykle Nakamichi. Przewod zamontowealem od boku, bo lepiej sie uklada i sie nie zalamuje. No i tuleja w srodku ladnie dociska przewod do reszty wtyku. Czyli przewod ma duza powiorzchcnie styku. Dobrze sie "rozprasowuje" pod naciskiem tulei.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

>No to masz pecha, bo zakupione przez Ciebie banany prawdopodobnie nie pomogą. One nie są próżniowe,

>ani hermetyczne, kabel nie jest też zalewany w nich cyną. Dla utleniania nie jest ważne, czy kabel

>jest zakręcany w terminalu we wzmacniaczu, czy też zakręcany w bananie. Dostęp powietrza jest i tu i

>tu, więc teoretycznie proces utleniania będzie miał niestety miejsce także w bananach.

Ja z ciekawosci po polowie roku odkrecilem przewod z banana, aby zobaczyc co tam sie dzieje i nie zobaczylem tam zadnych oznak utleniania. Miedz lsnila jak nowa, dopiero co wyjeta z koszulki. Akurat w tych nakamichi ze zdjecia powyzej fajnie jest wymyslone z ta tuleja dociskowa.

?👈

-> rafal735r

"Ja z ciekawosci po polowie roku odkrecilem przewod z banana, aby zobaczyc co tam sie dzieje i nie zobaczylem tam zadnych oznak utleniania. Miedz lsnila jak nowa, dopiero co wyjeta z koszulki."

A ja z ciekawości po 4 latach wyciągnąłem kabel zakręcony w terminalu w kolumnie. I też nic. Nówka nierdzewka :)

Dlatego w poprzednim wpisie napisałem, że utlenianie i w bananie, i w terminalu TEORETYCZNIE zachodzi. A czy praktycznie to widać i słychać?...

ja nie stosuje do kabli z rolki bananów , prędzej pokusił bym się o widły i zalutowanie ich ,

jak się dobrze dokręci kabel to będzie ok i nie widzę potrzeby żeby wydawać dodatkowo kasę na dodatkowy metal w torze sygnału,

Focal + Naim

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.