Skocz do zawartości
IGNORED

Projekt Orion

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

mlb, 10 Maj 2009, 19:29

>>są niezłe, ale to jest wciąż przeciętny wysokotonowy i malutki niskotonowy. Szybkie to one są, ale

>>brakiem basu :)

>Brak basu to one mają przy kiepskim wzmaku i niedopasowanych kablach :) Bez wzmaka o dużym zapasie

>prądowym nie ma co do nich podchodzić. U mnie basu jest pod dostatkiem, pomieszczenie mam około 27

>m.kw. i dwa otwarte przejścia. Kable to 2x3m QED Profile Silver 12, dobrze do tych kolumn pasują.

Chłopie, bas to one mają, wyższy i niezbyt głośno... Kablami fizyki nie przeskoczysz, to jest tylko 17 cm głośnik basowy..

>Chłopie, bas to one mają, wyższy i niezbyt głośno... Kablami fizyki nie przeskoczysz, to jest tylko

>17 cm głośnik basowy..

Pewne porównanie to ja mam, zaraz obok stoi aktywny subwoofer którego używam tylko do KD, a w nim 30cm głośnik. Kiedyś coś mi się w amplitunerze poprzestawiało i cały bas szedł przez wzmak na LSy. Dopiero przy jakimś filmie z głośniejszymi wybuchami zorientowałem się że za mało trzęsie :)

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

• 2 miesiące później...
Gość

(Konto usunięte)

Malutkie odświeżenie tematu ;)

W końcu się zebrałem i zrobiłem pomiary kolumn (trzeba oddać mikrofon ;)

Warunki pomiaru, pokój 20m, mikrofon 1 m. na osi średniotonowego (wszyscy tak mierzą Oriony, bo głowa jest tam na osi).

Laptop (karta zintegrowana), mikrofon WM61 ze wzmacniaczem, program ARTA, pomiar single-gate, gate 20ms, pink noise, odcięcie 50Hz

1 pomiar wygładzanie 1/1 oct (jak dupcia niemowlaka ;)

1 pomiar 1/3 oct, wykres w kanale +-2,5 dB

Dodatkowe 3 pomiary, raz za razem, wyrażnie widać, że dopiero gdzieś od 700Hz jest pomiar w miarę stały. Chociaż krzywe kręcą się wokół prostej, to odchyłki są nawet 6 dB.

post-18950-100008941 1249242233_thumb.jpg

post-18950-100008942 1249242233_thumb.jpg

post-18950-100008943 1249242233_thumb.jpg

Wygładzanie 1/3 oct. trochę wydaje się za duże ale za to poprawia samopoczucie :)

i czy przy bramce 20ms nie wchodzą żadne dodatkowe odbicia do pomiaru? jak ustaliłeś czas bramki? pomiarem?

pzdr

Gość

(Konto usunięte)

pawcio, 2 Sie 2009, 22:15

>Wygładzanie 1/3 oct. trochę wydaje się za duże ale za to poprawia samopoczucie :)

to jest jakiś standard, szybkozmienne piki nie są wcale tak słyszalne.

>i czy przy bramce 20ms nie wchodzą żadne dodatkowe odbicia do pomiaru? jak ustaliłeś czas bramki?

pomiarem, ale raz był pierwszy pik na 23mx, raz na 7 ms..., ciężko było wyczuć. 20 ms jest standardem dla Arty.

A woofera jakoś nie chciało mi się mierzyć ;)

Na pewno mam dość nisko położony rezonans pomieszczenia, koło 40-50 Hz czasami go słychać.

Gość

(Konto usunięte)

cadam, 2 Sie 2009, 22:39

>XYZPawel daj wygładzenie 1/24 dB/okt bo jak pomyliłeś fazy to na wygładzeniu 1/3 nic się nie pokaże

>przy tak stromych filtrach, które są w Orionach.

Nic tam nie pomyliłem, to są brednie Lancastera, który się podnieca głośnikami od telewizora.

Sprawdziłem fazę w XO i jest wzorcowa, a na głośnikach sprawdzałem 10 razy. Poza tym, bawiłem się w odwracanie fazy na średniotonowym i po odwróceniu dźwięk się zrobił jakiś taki matowy.

YZPawel, 2 Sie 2009, 22:43

>pawcio, 2 Sie 2009, 22:15

>

>>Wygładzanie 1/3 oct. trochę wydaje się za duże ale za to poprawia samopoczucie :)

>

>to jest jakiś standard, szybkozmienne piki nie są wcale tak słyszalne.

słyszalne nie są ale pokazują więcej

Gość

(Konto usunięte)

pawcio, 2 Sie 2009, 22:59

>>to jest jakiś standard, szybkozmienne piki nie są wcale tak słyszalne.

>

>słyszalne nie są ale pokazują więcej

ale więcej czego ? Biorąc pod uwagę, że nawet przy wygładzaniu 1/3 oct, wykres robiony jeden za drugim różnił się dość znacznie (gdzie jeden ma górkę, to drugi dołek...), to 1/24 to już jest pełna loteria :)

post-18950-100008911 1249249108_thumb.jpg

Przebieg mieści się w +/- 2 db . powinno być dobrze . Moim zdaniem trochę za mało wysokich tonów przy 8 tysiącach . Gdyby były to klasyczne sestawy rzekłbym tez ze byc może trochę za duża głośność przy 1 tysiącu ja tam wolę trochę mniej .

Dlaczego Oriony mają drugą kopułkę z tyłu ? Czy ona pracuje w fazie czy przeciwfazie z tą od przodu, tworzy z nią dipol czy bipol ?

W przypadku fana kukuruźników z pchlego targu lancastera jego rozważania na temat fazy są tyle warte co jego wiedza na temat techniki audio .

Bardziej widzę problem pomiaru w polu bliskim. Dipol odtwarza ten zakres inaczej niż resztę pasma . Ciekawe jak będzie wyglądać przebieg po złożeniu .

Gość

(Konto usunięte)

pawcio, 2 Sie 2009, 23:57

>zrób 1/8 (przy 1/24 rzeczywiście jest hardcore) i rozciągnij od 500Hz w górę. chyba że chce Ci się

>zrobić w polu bliskim i połączyć.

>tak z ciekawości głównie.

Mam chyba tylko 1/6, później załączę, mierzyć mi się już nie chcę ;)

Gość

(Konto usunięte)

Arku, 3 Sie 2009, 06:56

>Przebieg mieści się w +/- 2 db . powinno być dobrze . Moim zdaniem trochę za mało wysokich tonów

>przy 8 tysiącach .

tweeter przenosi do 1,5khz , dalej jest niekorygowane.

>Gdyby były to klasyczne sestawy rzekłbym tez ze byc może trochę za duża głośność

>przy 1 tysiącu ja tam wolę trochę mniej .

>Dlaczego Oriony mają drugą kopułkę z tyłu ? Czy ona pracuje w fazie czy przeciwfazie z tą od przodu,

>tworzy z nią dipol czy bipol ?

dipol, w przeciwfazie.

>W przypadku fana kukuruźników z pchlego targu lancastera jego rozważania na temat fazy są tyle warte

>co jego wiedza na temat techniki audio .

>Bardziej widzę problem pomiaru w polu bliskim. Dipol odtwarza ten zakres inaczej niż resztę pasma .

>Ciekawe jak będzie wyglądać przebieg po złożeniu .

te moje wykresy to bardziej ciekawostki, biorąc pod uwagę jaka jest ich zmienność, po 5 sekundach ;) To nie jest wykres kolumny, tylko bardziej kolumny w pomieszczeniu. SL się tym nie podnieca.

Mierząc standardowe kolumny można dokonać pomiaru części średnio-wysokotonowej z odległości 1m a następnie złożyć to z pomiarem w polu bliskim części niskotonowej. Ale w przypadku dipola taki schemat działania jest niemożliwy. Po pierwsze pomiar niskich częstotliwości w polu bliskim daje wynik, z którego co prawda można zrobić jakiś użytek, ale którego nie można bezpośrednio interpretować jako charakterystyki przetwarzania. Andrzej Kisiel mierząc Jamo R909 do uzyskania miarodajnego wyniku użył szumu tercjowego i wykonał 200 pomiarów w różnych miejscach pomieszczenia i na końcu program obliczył charakterystykę uśrednioną.

Gość

(Konto usunięte)

Zrobiłem pomiary:

1 wykres, 1cm, na osi średnioton, wygładz 1/3 okt w zasadzie to samo co z 1m ;), i taka sama niestabilność pomiaru...

2 wykres, 1 cm na osi wysokoton, wygładz 1/3 okt, baaardzo ciekawy wykres, ma to raczej średni związek z rzeczywistością, bo jak się podnoszę w fotelu, to robi się więcej wysokich, ale nie AŻ TYLE :)

post-18950-100008868 1249334172_thumb.jpg

post-18950-100008869 1249334172_thumb.jpg

Gość

(Konto usunięte)

kursk, 3 Sie 2009, 23:54

>Paweł, a mierzyłeś basowca w polu bliskim? Powinien mieć górkę +6 db/oct od częstotliwości zwarcia

>akustycznego.

Basowców nie mierzyłem, bo są dwa, poza tym w odgrodzie typu H, to już w ogóle cuda mogłyby wyjść.

Gość

(Konto usunięte)

shark700, 4 Sie 2009, 11:22

>Paweł zmierzyłeś wysokotonowca i średniaka z odległości 1 cm ?

przecież napisałem, że tak :) Ale dziwnie powychodziły te pomiary. Pierwszy tak jakby i tak wykres jest z wszystkimi odbiciami, a drugi to w ogóle dziwactwo. Wzmocnienie tweetera jest absolutnie liniowe na zwrotnicy.

bramka 20ms :)

w domowych warunkach nie ma szans aby nie byo odbic w tym czasie

zminiejsz bramke do pierwszego duzego odbicia -najczesciej to sufit (pewnie to bedzie jakies kilka ms "do 10ms)

podloge mozna mocno wytlumic kladac np.poduszki miedzy mikrofon a kolumne

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.