Skocz do zawartości
IGNORED

Pytanie o projektor

maracz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem całkowitym laikiem w tym temacie,dlatego zwracam się z prośbą do forumowiczów o rozjaśnienie mi w głowie.

Ostatnio przeprowadziłem się ze swym sprzętem na poddasze,nie mogę zabrać tam ze sobą swojej plazmy więc zaświtała mi myśl o kupnie projektora....no i właśnie kompletnie nie mam zielonego pojęcia jakiej jakości obraz można uzyskać wyświetlając film przy pomocy projektora,czy jest porównywalny do tego wyświetlonego na plaźmie czy też LCD?

Na projektor mógłbym przeznaczyć max 3Kz

https://www.audiostereo.pl/topic/48564-pytanie-o-projektor/

Dodam że projektor służyłby do oglądania tylko filmów z płyt dvd w mocno zaciemnionym pokoju.

Jaką technologię wybrać LCD czy DLP?

Generalnie zależało by mi na jak najlepszej czerni,chociaż nie wiem czy to w ogóle możliwe.

Co moglibyście polecić?

• 3 miesiące później...

Hmmm, pytanie z gatunku tych, na które odpowiedź może udzielić tylko pytający...

W obecnej walutowo niefajnej sytuacji, 3000 to ciut za mało...

I doliczyć należy cenę ekranu (biała ściana ujdzie w dużym tłoku).

Jak dla mnie OCZYWIŚCIE projektor.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

miałem 2 proje - został jeden

mitsubishi 1500...

mam plazme 42 ca Panas

wiec filmu z proja na 100 caalach wygladają lepiej

jeśli pokoj jest całkowicie zaciemnieniony

tego sie trzeba trzymać - żadne półśrodki -

tylko ciemność plus nawet tani ekran...

jeśli TYLLKO telewizor - to plazma PANASONIC HD Redy lub diodowe sasungo FULL HF

wg mnie to jest optimum finansowe do 3000 i 7ooo tysaków

i panase (mam u mnie) i samsungi widziałem z sygnałem FULL HD - jesst nieźle

ale obraz z mojego proja 100 cali - daje niezłe wrażenia :))) - trochę kina w odmu...

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

>>Yotomeczek, 23 Kwi 2009, 22:30

...

>>3000PLN to teraz tak samo mniej na TV jak i na projektor ;)

Zgadza się, choć nie do końca. Sprzedaż projektorów do KD jest jednostkowa, do stawy na bieżąco i ceny zasadniczo wprost zależne od kursów walut.

Za to TV często zalegają półki i magazyny marketów, sprzedają się w dużych ilościach i ich cena może być atrakcyjniejsza, mniej zależna od wzrostu kursu €/U$.

Ale to nie jest najważniejsze, jak kino w domu to tylko projektor! :D

No właśnie - jakoś do LCD podchodzę jak do jeża (mam 22" do kompa i w notebooku i oba są nie do końca satysfakcjonujące ...). Plasma - wydaje się że Panasonic nie ma konkurencji w segmencie najtańszych - myslę o serii 80 lub najnowszej 10.

Projektor podobno równie dobrze sprawdza się w grach konsolowych ... same dylematy

Właściwie do 3k z projektorów raczej nic ciekawego nie znalazłem :/

Yotomeczek->Na początek spróbuj,jeżeli masz taką możliwość gdzieś obejrzeć obraz z projektora,bo nie każdemu może się on spodobać.Obraz z projektora jest jednak trochę inny niż z tv,ja to określam tak że czasami wygląda jak "malowany",poza tym na dużym ekranie wszelkie niedoskonałości sygnału źródłowego są bardziej widoczne niż na małym ekranie tv (np. ostrość obrazu).

Projektor polecam raczej do oglądania filmów i ewentualnie do gier,natomiast do oglądania zwykłej telewizji poleciłbym jednak plazmę lub lcd.

Jeśli poniżej 3000, to osobiście polecam kupować póki mają na stanie Optomę HD700X:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Poza tym, w okolicach 3k warte rozważenia są:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I jeszcze jedna uwaga natury ogólnej. Jeśli mierzysz w niski budżet, to ograniczasz się do 720p. W chwili obecnej z projektorów kinowych 720p, mamy zasadniczo tylko trzy nowe (premiera lato/jesień ubiegłego roku) modele: Sanyo PLV-Z60 (jak do tej pory niedostępny na naszym rynku), Infocus X9 i Mitsubishi HC-1600. Tak więc należy się raczej spieszyć z zakupem starszych modeli, bo mogą przestać być dostępne. W tym segmencie nie spodziewałbym się już nowości; jeśli coś nowego 720p (768) się ukaże na rynku, to przeznaczone raczej do gier i tv, niż do kina (np. Epson EH-TW420). Powyższa uwaga w niewielkim stopniu odnosi się także do HC1600 i X9.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

Witam serdecznie. Czy wybór już dokonany?

Ja osobiście mam projektor Benq W100 od jakiś 4 lat, i w sumie fajnie chodzi. Jestem zadowolony, mimo iż ma natywnej tylko 480p. Ale za to jak go kupowałem to cena była ok3 tys, i to był jedyny który mogłem mieć. Rzucam obraz na ścianę białą pomalowaną duluxem supermatem. Com się naszlifował i nagładził, to moje ale efekt zadowalający. Oczywiście dla mnie, dla purystów pewnie by nie był, ale ja jestem zadowolony. Inna sprawa że aby oglądać w miarę komfortowo to pokój muszę dobrze zaciemnić. Czyli dwie rolety na okno (jedna na ramkę a druga na całe okno), i dobrze domknięte drzwi.

Ale warto bo ekran prawie na całą ścianę robi wrażenie. Tak że projektor przede wszystkim robi za wyświetlacz do oglądania filmów i czasami meczyk jakiś zapodam dla kumpli.

A ostatnio nabyłem na miejsce trochę zużytego tv crt 29" plazmę samsunga. Model bodajże coś tam b450 42". No i ten jest od codziennej brudnej roboty - jakieś wiadomości, film jakiś na szybko z tv i baje dla brzdąca.

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.