Skocz do zawartości
IGNORED

Blu-ray z USA regionfree?

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Jakiś czas temu ktoś tu podawał link

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) argumentując, że w USA i tak większość filmów BR wychodzi jako regionfree. Jakie macie realne doświadczenia? Ja mam wiele spośród tych płyt, ale jak przestawiam swój odtwarzacz na "region B" to tych płyt nie czyta. Muszę ustawić odtwarzacz na "region A".

A wy?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/48575-blu-ray-z-usa-regionfree/
  • 2 tygodnie później...

bzdura, statystycznie ok. 70% nie ma regionizacji a będzie jeszcze więcej.

Ukryta Zawartość

Ostatnio kupiłem amerykańską wersję "Enter the Dragon" wydany na blu-ray BD50 (dwuwarstwowy czyli 50GB) przez Warner i na Sony PS3 (kupionej w Polsce) chodzi bezproblemowo.

Zwracajcie uwagę na to czy wydanie jest na BD50. To jest ważne, mam wrażenie, że to co sprzedają w Polsce, te wydania z polskim lektorem zwłaszcza, to są buble 1 warstwowe, nie porównywalne do wydań oryginalnych. Takie "gazetowe" blu-ray-e za grubą kasę.

Uważam, że trzeba założyć wątek o tym i nie pozwalać się robić w balona. Płyty mają być BD50, po to wygrał blu-ray żeby dawać więcej niż HD-DVD, a nie, że teraz będą nam wciskać jednowarstwowe kaszanki ;)

Ukryta Zawartość

Słabe wydanie Johna Rambo jest firmy MONOLITH. Na płycie nie ma nawet napisane że jest to BD-25 (!) To powinno być karalne. Ciekawe ile filmów już w ten sposób mamy zwalonych i na wiele lat można zapomnieć o lepszej reedycji...

Ukryta Zawartość

A Ameryka Północna, Ameryka Centralna, Ameryka Południowa, Japonia, Korea Północna, Korea Południowa, Hongkong oraz Azja Południowo-Wschodnia.

B Europa (bez Rosji), Grenlandia, Francuskie terytoria zamorskie, Bliski Wschód, Afryka, Australia oraz Nowa Zelandia.

C Indie, Bangladesz, Nepal, Chiny, Pakistan, Rosja, Azja Centralna oraz Azja Południowa.

Problem z regionami znany jest już wszystkim korzystającym z dobrodziejstw poprzednika - DVD. Na rynku pojawiły się w końcu produkty wolne od tego uciążliwego dla użytkownika ograniczenia. Z Blu-ray sytuacja wyglądała do niedawna dużo gorzej. Ograniczenia regionalne, szczególnie w przypadku produktu, który jeszcze ma daleką drogę do uzyskania miana obowiązującego wszędzie standardu, uderza w klienta dużo mocniej, bo wiele stosunkowo nielicznych wydań ma swoje premiery tylko i wyłącznie w danym regionie (bądź premiera w Europie jest mocno opóźniona). Co gorsza, modyfikacje sprzętu były horrendalnie drogie - ich koszt stanowił co najmniej dwukrotność ceny samego odtwarzacza. Firma BlurayMods powraca na scenę (po krótkiej przerwie w działalności) z nowym, bardzo interesującym produktem, który ma szansę w dużej mierze zaradzić problemowi regionów. Technologia zwie się ICOS HD mod. To pojedynczy układ scalony, zamontowany w odtwarzaczu BD modyfikuje czytnik, który staje się od tej chwili multi-regionalny - co więcej (jeżeli wierzyć w zapewnienia producenta) instalacja jest bardzo prosta, co oznacza wielki postęp odnośnie wcześniejszych rozwiązań dostępnych na rynku (montaż był niezwykle trudny i skomplikowany, stąd wysokie koszta jakie musiał ponieść klient). Najlepsze pozostawiłem na koniec - koszt samego chipa to tylko 69€ (88$). Będzie on współpracował (obecne oprogramowanie) z popularnymi odtwarzaczami na rynku: Sony BDP-S350 / BDP-S550, Panasonicami DMP-BD35 / DMP-BD55 oraz transportem BD Denona DVD-2500. Oczywiście można zamówić cały zmodyfikowany odtwarzacz (koszt modyfikacji zamknie się wtedy sumą 120-130$). Taki koszt operacji może skłonić sporo ludzi do zmodyfikowania swoich odtwarzaczy - to przydatne rozwiązanie także z ekonomicznego punktu widzenia. Płyty w Ameryce są wielokrotnie tańsze od tych dostępnych np. na Starym Kontynencie.

Ukryta Zawartość

Oczywiście są na rynku modele free region - ale nie wszystko działa. Więc Kupując płyty możesz zostać z gadżetem zamiast filmu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tak, ale wątek jest o płytach bez kodów a nie o odtwarzaczach region free...

Adamgdansk

możesz sprecyzować których płyt samsung nie czyta?

1. czy są to jakieś konkretne wytwórnie czy nie ma reguł?

2. co jest napisane na tych płytach ad. regionalizacji?

3. czy "nie czytanie" objawia się brakiem obrazu na projektorze po HDMI (a odtwarzacz się kręci), czy wcale nie pozwala wystartować?

4. jakieś konkretne tytuły możesz podać?

Ukryta Zawartość

wszystko co chcesz wiedzieć masz pod w/w linkiem

Ukryta Zawartość

Powyżej padło dość ważne stwierdzenie - dotyczy ono Johna Rambo z polskiego wydania Monolith. Faktycznie jest mierne, porównując je z amerykańskim (które zostało ocenione b. wysoko pod kątem jakości obrazu) to kpina. W dodatku musimy za nią zaplacić powyżej 100 zł. Dlatego też - tutaj odpowiedź dla autora postu - kupuje płyty BD głównie w US. W Polsce tylko wtedy gdy mam niespodziewaną zachciajkę :) Z moich obserwacji wynika, że zdecydowana większość jest wolna od zabezpieczeń regionalnych - mimo, iż np. Amazon podaje zupełnie inaczej. Oczywiście trzeba uważać, ale ja jeszcze nigdy nie zawiodłem się na stronce

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) do której link został już wprawdzie podany powyżej, ale potwierdzam jego przydatność. Nie zdarzyło mi się jeszcze nigdy (ani mi, ani mojemy znajomemu, który również zaopatruje się tylko w ten sposób) żeby informacje na niej zawarte wywiodły nas w przysłowiowe pole (choć oczywiście ostrożności nigdy za wiele). Drugim ciekawym linkiem jest

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) pod którym można znaleźć rzeczowe recenzje amerykańskich wydań. To przykre, że trzeba kupować płyty za oceanem, żeby mieć gwarancję jakości zakupionego filmu. Podobna sytuacja była już kiedyś z DVD, ale w przypadku nośnika BD takie niedociągnięcia są niewybaczalne - szczególnie przy kosmicznych polskich cenach. Aha, na koniec dodam, że filmy odtwarzam na PS3 kupionym w Polsce, który ma zakodowany Region B, czyli europejski.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie dotyczy jedynie gier, z tego co wiem. Filmy są objęte regionalizacją. Poza tym nie ma to znaczenia, ponieważ tak jak pisałem powyżej - kupuje tylko filmy sprawdzone jako region free. A mój kolega, który również kupuje w ten sposób używa stacjonarnego odtwarzacza BD zakupionego w Polsce.

Czy posiadacze tych plyt w BR wydanych przez TIM Film Studio mogli by mnie poinformowac czy jest na nich blokada regionalna ??

I co z jakpscia obrazu ??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak dotąd - jedną w Saturnie, a dwie przez Allegro ;)

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.