Skocz do zawartości
IGNORED

lcd okolo 40 ~3000pln

dominik redmer

Rekomendowane odpowiedzi

przymierzam sie do kupna tv w najblizszym czasie - poszukuje czegos w rozmiarze okolo 40 cali, full HD i raczej jednak 100Hz (widzialem 100Hz obok 50Hz w Sony center, i naprawde widac bylo ogromna roznice). Slyszalem dobre opinie o samsungach z serii 6. Ktos ma inne typy? Czytalem watek nizej o technologii 100Hz, wiec chialbym, zeby to bylo naprawde dobrze dzialajace 100Hz. Budzet okolo 3000pln.

https://www.audiostereo.pl/topic/48611-lcd-okolo-40-~3000pln/

właśnie jestem po 2 filmach na panasie 80PV - plazma

- sygnał szedł z Full HD BR soniego

- powiem tyle - fantastyczny plastyczny obraz

(7 lat w tybecie i velvet czy jakoś tak `SF`...)

- naprawdę sprawdź wcześniej czy chcesz full HD ale LCD...

LCD nie ma takiej plastyki i głębi jak plazma...

jeśli widziałeś plazmę i Ci sie nie podoba - Twój wybór

- jeśli nie widziałeś - koniecznie sprawdź...

siedział ze mną kolega co ma sharpa LCD i miał nietęgą minę...

zwyczajnie na jego elcedeku obraz jest po prostu gorszy...

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

hmm, no teraz juz namieszaliscie mi z ta plasma - zaczalem szukac i ceny panasonica th-42pz80b sa do przelkniecia - i jest to full HD jezeli sie nie myle. przegladalem troche recenzji i zawezilem LCD-ki do wspomnianego samsunga le40a656a i sony kdl-40w4000 lub 40v400. Co prawda te soniacze nie maja 100hz, ale ponoc i bez tego znakomicie sobie radza z ruchem na obrazie. A tak swoja droga, ktos mi moze powiedziec, czy w sony jest rzeczywiscie zauwazalna roznica w obrazie pomiedzy W a V?

Moze sa jeszcze inne modele, ktore powinienem brac pod uwage?

najwazniejsze z jakiej odleglosci bedziesz ogladal filmy????

40'' z 3m nie ma roznicy miedzy full hd a hd ready. Nie widac za chiny!! Za to widac gorszej jakosci SD.

Nie warto kupowac FULL HD do 40" chyba ze bedziesz siedzial 1,5m od ekranu (to sie nawet nie polozysz przed TV).

TV SD (TVP1, TVP2, itp) na LCD 42" z 3m jak dla mnie sie nie da ogladac, bo az oczy bola, a na plazmie jest ok.

Za 2000zl masz taki kontrast, kolory, czern na plazmie - ze na LCD za 5000zl takiego nie masz.

JEdyny problem plazm - w nasloneczniony dzien obraz jest slaby, za to wieczorem przy lampce albo jak w pokoju jest ciemno - kroluje nad kazdym LCD.

pozdr

fitrus, 25 Sty 2009, 15:05

"TV SD (TVP1, TVP2, itp) na LCD 42" z 3m jak dla mnie sie nie da ogladac, bo az oczy bola, a na plazmie jest ok."

A dla mnie na taniej plazmie LG, obraz z "n"-ki nie jest ok. (Mała gradacja dynamiki kolorów = płaski obraz. Czerń jest jednostajna - widać tylko jednorodny kolor, NIE WIDAĆ f-ry materiałów.)

Ad. LCD to dostrój tv, zmniejszając ostrość. I wtedy się przypatrz i osądź.

PS. Nie jestem wrogiem plazmy.

Ja mialem w domu LCD i oddalem do sklepu, bo ogladac tego sie nie dalo. Teraz mam plazme Panasonica i jestem zadowolony, bo drugie tyle zostalo w kieszeni.

A kto kupuje plazme LG ??????????????????? W tej samej cenie jest Panasonic. A jak ktos ma wiecej to kupuje Pioneera. koniec kropka.

To tak samo mozna powiedziec, ze z LCD Manty - to obraz jakis taki rozmyty....

Kup normalna plazme i wtedy osądz.

Chyba, ze ktos podlacza konsole do gier, albo lubi czarno-biale filmy akcji :) - tedy tylko LCD. Albo oglada duzo w dzien i bardzo naslonecznionym pokoju - wtedy tez LCD. Innych powodów do mowienia, ze LCD jest lepsze od plazmy - ja osobiscie nie widze. Ale nikogo nie namawiam, jak ktos woli LCD to nic nie poradzisz.

jezeli beda w podobnej cenie - moga sie grubo zastanawiac, czy LCD czy plasma. Przede wszystkim nie cierpie ogladac czegokolwiek w jasnych pomieszczeniach, wiec raczej problem podswietlenia plasmy odpada. Natomiast nie ustapie absolutnie z opcji full HD, musi byc i basta. Jedyne co mnie zaczyna zastanawiac w tej chwili, to odwzorowanie ciemnych scen w momentach bliskich czerni. przypominam sobie, ze gdy bylem w sklepie, byla exponowana duza bravia z jakimis referencyjnymi filmikami, i fakt, ze dziwne rzeczy sie dzialy w obszarach zmierzajacych ku czerni - musialbym sie temu jeszcze przyjrzec.

fitrus, 25 Sty 2009, 19:09

>Chyba, ze ktos podlacza konsole do gier, albo lubi czarno-biale filmy akcji :) - tedy tylko LCD.

>Albo oglada duzo w dzien i bardzo naslonecznionym pokoju - wtedy tez LCD. Innych powodów do

>mowienia, ze LCD jest lepsze od plazmy - ja osobiscie nie widze. Ale nikogo nie namawiam, jak ktos

>woli LCD to nic nie poradzisz.

Własnie teraz oglądam jakis b-w film na jedynce - i na pv80 mam faktycznie obraz czarno-biały, a nie perłowo-bialo-granatowy_zależnie_od_kąta_oglądania:))

pozdr, burz

fitrus, 25 Sty 2009, 15:05

>JEdyny problem plazm - w nasloneczniony dzien obraz jest slaby, za to wieczorem przy lampce albo jak

>w pokoju jest ciemno - kroluje nad kazdym LCD.

>

Niekoniecznie słaby. Mam nasłoneczniony pokój, akurat dziś słońce nieźle dawało i bez zasłaniania żaluzji dało się oglądać. Obraz był chyba nawet czytelniejszy niż w soniaku, który do tej pory stał w tym samym miejscu. Oczywiście czarny był szary, ale sony też tak pokazywał, gdy miał słonce na kineskopie.

A wieczorkiem - bajka!

Z tym czarno bialym obrazem chodzilo mi o green ghosting - ja tez mam PV80.

Jak lubisz ogladac przy zgaszonym swietle i dalej chcesz LCD - to zwroc uwage czy ma czujnik oswietlenia - tzn czy sie sam zciemnia, bo jak nie to bedziesz wieczorami pilota szukal zeby sciemnic obraz, bo az oczy bolą.

odnosnie tego, ze musi byc FULL HD to tu masz tabelke, ktora mówi sama za siebie...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

mam zamiar zamiar czasami uzywac tv np do przegladania zdjec, moze w przyszlosci kupie ps3 (jak stanieje) i chcialbym widziec cale dobrodziejstwo 1080p, lubie czasami uzywac stop klatki w jakiejs interesujacej scenie, gdzie moge sobie poogladac na spokojnie interesujace backgroundy. dzis w sklepie ogladalem stajace obok siebie HD (plasma) i LCD (Full HD) i roznica jest po prostu wyrazna w szczegolach, malych napisach itd.

dominik redmer, 26 Sty 2009, 14:49

Nie wiem jak to jest w plasmie (nie regulowałem za dużo).

W LCD natomiast wiem, że na jakość napisów wielki wpływ ma ustawienie Ostrości (sharpnness) oraz ofc. ustawienie kontrastu.

Na swoim LCD mogę ustawić obraz o miękkich konturach, jak w plasmie.

Ale tak nie chcę, bo wzrok mam nietęgi i częściej oglądam bez okularów. (Zresztą moja żona też taki obraz woli.)

nie widzę aby założyciel wątku aktywnie uczestniczył w odpowiedziach.

Ale trzeba zacząć od ustaleń potrzeb i warunków:

zdecydowanie za mało danych:

Podaj jakie masz warunki i jakie potrzeby ?

Jak odległość od ekranu?

preferowana marka ?

jaka klasa cenowa?

jak słońce świeci w pokoju?

jaki sygnał podłączony ?

czym podłączony?

czy siedzisz na prost telewizora czy również z boku ?

ile osób zasiada przed telewizorem ?

Ma stać czy ma wisieć ?

jaki masz telewizor obecnie ?

co Cię wkurza w telewizorach ?

Jaki rodzaj programów najczęściej oglądasz w telewizji ?

Jakie urządzenia będą podłączone ?

Oglądasz przy włączonych światłach ?

Musisz odpowiedzieć na pytania które dadzą wyobrażenie potrzeb.

Ceny wszystkie nie tylko nie spadają ale idą ostro do góry - więc nie licz na obniżki cen.

Wzrost cen 20-25%.

Oferta pojawi się jak odpowiesz napytania - a tak jest tylko "macanie" i to po ciemku .....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.