Skocz do zawartości
IGNORED

PCM1704 DAC

Rekomendowane odpowiedzi

a macie jakies schematy poza tym na 1 stronie tego daca chodzi mi o wejscia zworki i wszystko co moge sie dowiedziec na temat tego daca polaczen mozliwosci cokolwiek macie to wstawcie tutaj albo piszcie na PW

chwilowy brak działalności w audio.

Witam,

ja również dołączam się do prośby kolegi.Potrzebuję też schematy do stopnia wyjściowego na 2sk389 i wskazówki odnośnie uruchomienia.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

[email protected]

wiec. jak to ze mna zwykle bywa oryginal mi nigdy nie chce dobrze grac. taki prosty zabieg jak prestabilizacja dla df'a bardzo duzo zmienia. jakosc wtedy porownywalna do plytki dir'a z prestabilizacja.

musze jeszcze troche posluchac zeby cos napisac na pewno...

wydaje sie ze wm gra lepiej ze wzgledu na wm. wiecej detali ale bardziej miekki dzwiek.

niestety porownanie nie jest adekwatne. w dir'rze mam df1704 a w wm df1706. porownac wiec moge niestety cale konstrukcje a nie poszczegolne kosci (brak mozliwosci porownania dir'a z wm'em).

przed chwila przetestowalem ustawienie zworki bypass zeby byc pewnym...

na brzegu plytki gra jak bez upsamplera a ze zworka na srodku gra jak z wlaczonym upsamplerem czyli:

upsampler daje wieksza ilosc detali wypycha niektore szczegoly ale robi to kosztem glebi sceny. innymi slowy naturalniej jako calosc sceny gra ze zworka na brzegu plytki. wiecej detali (naturalnie ciekawie brzmiace poszczegolne instrumenty) ale z kiepskiej jakosci scena gra ze zworka blizej srodka.

ps. a jak ustawiona zworka to wylaczony src? zgadlem na ucho?

Edytowane przez marosik

a macie jakies schematy poza tym na 1 stronie tego daca chodzi mi o wejscia zworki i wszystko co moge sie dowiedziec na temat tego daca polaczen mozliwosci cokolwiek macie to wstawcie tutaj albo piszcie na PW

Schemat poszedł do Ciebie.

Z tymże Ty masz inny DAC niz ten publikowany w tym wątku.

• 2 miesiące później...

trochę prywaty, ale wstawię link do ogłoszenia i zdjęcia jak może wyglądać już taki dopieszczony DAC

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...
  • 2 tygodnie później...

Koledzy,

czy na wyjściach analogu macie kondensator?

U mnie nie ma i na niektórych płytach mam przy włączeniu DAC'a efekt wypluwania membrany pomimo tego, że najpierw włączam DAC'a a następnie wzmacniacz.

Koledzy,

czy na wyjściach analogu macie kondensator?

U mnie nie ma i na niektórych płytach mam przy włączeniu DAC'a efekt wypluwania membrany pomimo tego, że najpierw włączam DAC'a a następnie wzmacniacz.

Sprawa wygląda tak: minimum zniekształceń dla stopnia IV wypada gdy ustawi się 0v na wyjściu IV !!!!!!!!!

Ale bufor na fecie daje niewielki ofset. A jak ustawisz 0v za fetem, to IV nie jest ustawione optymalnie.

Osobiście wolę jeden kondensator (w praktyce dwa, jeden po dacu, drugi we wzmacniaczu) w torze bo czasami zdarzają się plumkania i boję się o głośniki.

Na PGA 2310 występują 'trykania" jak na OPA1632 wchodzi stałe napięcie. Dlatego na wyjściu analogówki mam kondensator.

Waldek,

jaki kondensator polecasz?

Na schemacie jest 4,7u. Czy może byc mniejszy np 2,2u?

spokojnie kup 10u Bipolara Zielonego Nichicona,

doda ciut basu,

ja wolę WIMy MKT 4u7,

dla wyczynowców zostają duże MKP 10u, to jest najlepszy wybór ale ten rozmiar ...

Według mnie kondensator na wyjściu powinien być. U mnie jest taka sytuacja, że 0V stałego napięcia przed buforem da się ustawić, ale trzeba to zrobić po jakichś 15 minutach od włączenia DAC, bo dopier wtedy sytuacja się stabilizuje. Wcześniej, zaraz po włączeniu napięcie szybko rośnie do 3V a następnie powoli spada. Czy u Was również występuje taka sytuacja?

Według mnie kondensator na wyjściu powinien być. U mnie jest taka sytuacja, że 0V stałego napięcia przed buforem da się ustawić, ale trzeba to zrobić po jakichś 15 minutach od włączenia DAC, bo dopier wtedy sytuacja się stabilizuje. Wcześniej, zaraz po włączeniu napięcie szybko rośnie do 3V a następnie powoli spada. Czy u Was również występuje taka sytuacja?

nie mierzyłem przez 15 minut, ale reguluję na ciepło, czyli po jakimś czasie, bo na poczatku pływa

• 3 tygodnie później...

Może ktoś z Was wie jaką ilość THD uzyskuje sie przy konwersji na rezystorze. ca. 50ohm, 100, 300? Na pewno więcej niż przy aktywnym I/V, ale ile?

Nikomu nie został płytka do analogu? Chętnie odkupię.

OT

Może was zainteresuje alternatywa dla PCM1704

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

>Adam

Nie mierzyłem.

>raven1985

dzięki za info,

a jak z dostępnością?

niebawem takie zabawy będą łatwiejsze, ale to inna historia

• 4 tygodnie później...

a mój wygląda tak:)

niestety ze względów finansowych jestem zmuszony go sprzedać,

cena mocno poniżej kosztów

Ukryta Zawartość

post-26042-0-79658000-1307814987_thumb.jpg

post-26042-0-27363400-1307814992_thumb.jpg

post-26042-0-97447300-1307814996_thumb.jpg

post-26042-0-79312400-1307815001_thumb.jpg

post-26042-0-27271200-1307815007_thumb.jpg

post-26042-0-00273800-1307815016_thumb.jpg

post-26042-0-66488500-1307815021_thumb.jpg

post-26042-0-09456800-1307815029_thumb.jpg

post-26042-0-05297100-1307815033_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez grzegorzwawa

>raven1985

dzięki za info,

a jak z dostępnością?

niebawem takie zabawy będą łatwiejsze, ale to inna historia

Oj nie zaglądam tu za często...

Falstart to hybrydowe moduły, dac na elementach dyskretnych cena zaporowa. A więc żadna alternatywa.

Męczą mnie już te wszystkie kostki pora na coś własnego...

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

...Męczą mnie już te wszystkie kostki pora na coś własnego...

cha - to drugi dCS ci się marzy ?

a potem własny upsampler - jak Anagram?

oj panie kibicuję :-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))0

Na razie kończę własny filtr cyfrowy. Zastąpi wbudowany w AD1955 czekam tylko na realizacje forumowego zamówienia z farnell i oddaje płytkę do zakładu :) , prosty dac 1-bitowy z modulatorem 3 rzędu zrobiłem :)

Na razie kończę własny filtr cyfrowy. Zastąpi wbudowany w AD1955 czekam tylko na realizacje forumowego zamówienia z farnell i oddaje płytkę do zakładu :) , prosty dac 1-bitowy z modulatorem 3 rzędu zrobiłem :)

no pięknie :-)

w takich dacach to zegar rządzi , a właściwie jego jakość,

jestem ciekawy

• 9 miesięcy później...
  • 3 tygodnie później...

Panowie,

gdyby ktokolwiek chciał się w niedalekiej przyszłości przesiąść z tego DAC na coś innego, i byłby skłonny go sprzedać w uczciwej cenie, to jestem poważnie zainteresowany jego odkupieniem.

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

• 3 miesiące później...

Zdecydowalem sie wystawic za okazyjna cene swojego DACa na PCM1704 gdyby ktos byl zainteresowany to zapraszam do zakupu - jest w dziale ogloszenia i na serwisie aukcyjnym.

Edytowane przez antymalkontent

chwilowy brak działalności w audio.

• 4 miesiące później...

Panowie dzisiaj usiłuję odpalić część analogową Waldka i mam problem z zasilaniami. Na rezystorze R50 mam 2,5V natomiast na R48 16,4. Co może być nie tak? Tak samo jest na jednej jak i na drugiej połówce.

Edytowane przez adigrzelczak

Wlutowałem rezystory 10R i znowu problem. Diody na połówkach plusowych świecą jasno i daje się ustawić 0 na fetach natomiast na minusowych w jednym kanale diody nie świecą a w drugim bardzo słabo. Dodam że tranzystory BC327 aż parzą. Zapomniałem dodać,że na nitc ujemnej nie mogę ustawic 0. Minimalnie 6,5V.

Edytowane przez adigrzelczak

miałem tak kilka razy,

raz nie doprowadziłem płytki do działania

w pozostałych przypadkach znalazłem błąd w montażu,

zawsze to była moja wina,

ale o ile się da sprawdź czy nie widać gdzieś zwarcia pomiędzy scieżkami oraz czy uwzględniłeś poprawki , bo płytki były w wersjach 1.0, 1.1 i 1.2

przyślij na PW info , która masz wersję schematu, PCB i na email zdjęcie dwóch stron płytki z chwili obecnej

• Pokaż nowe odpowiedzi