Skocz do zawartości
IGNORED

PCM1704 DAC

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj raczej już nie uda mi się zrobić zdjęcia płytek ale wersję sprawdzę. Myślę, ze to była ostatnia wersja czyli 1.2 - były tam jakieś korekty bo nie zrobiłem żadnej:-/ Schemat mam z Twojej strony. Jak nie znajde zwarcia to wylutuje wszystkie tranzystory i zobaczę czy bez tego ruszy. Jak nie to będę musiał wylutować wszystko z części ujemnej poza zasilaczem:-/

Panowie czy na płytce analogu ver. 1.2 były jakieś błędy? Z grubsza sprawdziłem ze schematem i wydaje mi się, że błędów nie ma i footprint jest ok. Nie chcę znowu fallstartu popełnić:-/

Ja na swojej PCB do analogu v1.2 nie miałem żadnych błędów. Układ odpalił bez większych problemów. Trochę mi pływa zero na wyjściu. Nie wiem czy tak ma być. Po włączeniu jest ok. 30-50mV i spada. Po około kilkunastu minutach stabilizuje się na poziomie +/-10mV.

Ja na swojej PCB do analogu v1.2 nie miałem żadnych błędów. Układ odpalił bez większych problemów. Trochę mi pływa zero na wyjściu. Nie wiem czy tak ma być. Po włączeniu jest ok. 30-50mV i spada. Po około kilkunastu minutach stabilizuje się na poziomie +/-10mV.

U mnie jest podobnie - czyli konieczna jest regulacja po nagrzaniu.

A kolega Adigrzelczak znalazł błędy w montażu i jak wszystko jest sprawne to powinno sie udać.

Rozlutowałem cały układ, następnie lutowałem element po elemencie i odpaliłem zasilacz na OPA2604AP zamiast LM4652 i nie jest dobrze. Pracuje tak że jedna połówka stabilizuje na 16,4V natomiast na drugiej 24V czyli tak jak zaLM337/317. Patrząc na notę katalogową piny powinny być zgodne. Wątpię, że to błąd w montażu bo zachowuje się tak samo zarówno na nitce dodatniej jak i ujemnej. Nawet podłączałem tylko jedno uzwojenie i sprawdzałem połówkę zasilacz zamieniając OPA.

Na 7 nóżce mam ok 17V natomiast na 1 aż 24V... Tu jest przyczyna niewłaściwego działania. Dziwne to bo chyba wszystkie podwójne OPAmpy można stosować zamiennie?

Już wszystko jest ok. Na obu połówkach po 16,3V. Układ ruszył ale znowu tylko połówka dodatnia.

Wszystkie elementy wlutowane od nowa a mimo wszystko ledy nie świecą na minusowej połówce.

Tak poleciał BC3x7 ale jak pisałem wyżej już wszystko jest ok. Uruchamiam zasilacz zawsze bez rerystorów 10R. Jak zasilacz zadziałał jak trzeba to wtedy wlutowałem 10R i niestety na OUT R- diody nie świecą - jak poprzednio a na OUT L+ jest wszystko ok. Nie wlutowałem też zworek przy fetach ale na tą chwilę to nie ma znaczenia, zwłaszcza że odpalam układ bez nich. Już kończą mi się pomysły dlaczego te połówki z "-"nie działają. Lutowałem starannie element po elemencie oglądając pod lupą a tu dalej to samo:-/

No i wszystko działa:-)

Głupi człowiek nie wlutował zworek, bo myślałem, że zasilają one tylko fety. Po dokładnym prześledzeniu ścieżek okazało się, że jednak tak nie jest.

Czy znajdzie się ktoś kto odsprzeda sparowane 4szt 2SK170 albo 2szt. LSK ze zbiorowego zamówienia?

• 4 miesiące później...

Uruchomilem analogowke na czarnej PCB. Wyregolowalem 0 na fetach i wsadzilem w podstawki fety. Podlaczylem pod analogowke DACa na PCM1704, tego na ktorym jest analogowka na opampach. Wyjalem zworki i poprowadzilem przewody do analogowki do IN+ gnd i IN-. Efekt jest taki ze diody w analogu zaczynaja swiecic roznym natezeniem swiatla, jedna z nich prawie eogole nie swieci i dzwieku nie ma. Zmierzylem napiecie na wejsciu analogowki i pokazuje mi 11V wzgledem masy. Zarowno na IN+ jak i IN- . Mozna tak bezproblemowo podlaczyc daca o ktorym pisalem do tego analogu?

• 11 miesięcy później...

Czy ma ktoś do sprzedania nietknietą PCb analogowki w wersji 1.2? Chętnie odkupię.

Mam prawie całą polutowaną, tylko nie pamiętam która to wersja, jutro sprawdzę i odpowiem - może na PW?

> adigrzelczak

Jak idzie z uruchomieniem analogówki?

Jeżeli będziesz potrzebował jakiś pomiarów napięć w różnych punktach w działającej płytce to daj proszę znać.

Ja również mam problemy z tą płytką. Mam ją złożoną w wersji zbalansowanej i co jakiś czas pada mi któryś z JFET'ów na wyjściu. Czy ktoś może podpowiedzieć gdzie szukać przyczyn?

Może Waldek się wypowie ale wg mnie winowajcą może być pływający offset na wejściu fetów. Spróbuj przerobić analog wg uwag dot. analogu discrete DAC X. Pływające napięcie jest mniejsze i może to pomoże :-) Na razie jestem na etapie parowania wszystkich tranzystorów oraz diod i uruchomiłem zasilanie. Zamiast BC850/860 chcę wstawić BC550/560 bo mam możliwość ich sparowania. Analog DAC X uruchomiłem bez problemu i mam nadzieję, że z tym tez tak pójdzie. Wcześniej uczylem się lutować smd i jak po czasie zobaczyłem jakość moich lutów na tej czarnej pcb to się za głowę złapałem;-)

Pytanie do projektanta: czy dobrym pomysłem byłoby ewentualne wstawienie kondensatora nie za a przed fetami jeżeli to z powodu stalego napięcia ulegają uszkodzeniu.

Może Waldek się wypowie ale wg mnie winowajcą może być pływający offset na wejściu fetów. Spróbuj przerobić analog wg uwag dot. analogu discrete DAC X. Pływające napięcie jest mniejsze i może to pomoże :-) Na razie jestem na etapie parowania wszystkich tranzystorów oraz diod i uruchomiłem zasilanie. Zamiast BC850/860 chcę wstawić BC550/560 bo mam możliwość ich sparowania. Analog DAC X uruchomiłem bez problemu i mam nadzieję, że z tym tez tak pójdzie. Wcześniej uczylem się lutować smd i jak po czasie zobaczyłem jakość moich lutów na tej czarnej pcb to się za głowę złapałem;-)

Pytanie do projektanta: czy dobrym pomysłem byłoby ewentualne wstawienie kondensatora nie za a przed fetami jeżeli to z powodu stalego napięcia ulegają uszkodzeniu.

Rick słucha tego daca od początku i nic się nie działo.

ja mam taki sam układ w moim CDPro2 i tez dziąła stabilnie (no oprócz ofsetu)_

Ale pytanie który to fet sie psuje.

Rick słucha tego daca od początku i nic się nie działo.

ja mam taki sam układ w moim CDPro2 i tez dziąła stabilnie (no oprócz ofsetu)_

Ale pytanie który to fet sie psuje.

Cześć Waldku. Sprawdzę jak będę w domu który dokładnie FET strzelił, ale faktycznie przyczyną może być pływanie offsetu. Jest to już 3 podwójny JFET, który padł mi w tym układzie wyjściowym do DAC'a (mam wersję zbalansowaną). Chodzi oczywiście o JFETy w buforze na wyjściu układu.

Edytowane przez buble_corp

Słucham tego przetwornika już kilka lat.

Wlutowane mam 2sk170 i nic się z nimi nie dzieje.

Być może podwójne fety są bardziej wrażliwe na zmiany napięcia na bramce, chociaż to napięcie musiało by być dosyć wysokie żeby uszkodzić tranzystor.

Myślę że zwykły offset na poziomie nawet kilkudziesięciu mV nie powinien takich szkód wyrządzić.

Edytowane przez Rick

Myślę że zwykły offset na poziomie nawet kilkudziesięciu mV nie powinien takich szkód wyrządzić.

Mam ten DAC już ze 4 lata odpalony i co jakiś czas padają właśnie FETY. Szczególnie jeżeli DAC dłużej nie był odpalany.

U mnie zaraz po uruchomieniu, oczywiście mimo wcześniejszej regulacji, offset mocniej pływał o ile pamiętam :). Wieczorem w domu posprawdzam te offsety z odciętymi JFET'ami.

Tak się ostatnio zacząłem zastanawiać czy dla wersji zbalansowanej nie mam zbyt słabego trafa do analogu, bo 2x21V 0,38A.

Mierzyłem pobór prąd w jednej na jednym odczepie i wyszło mi około 0,25A więc powinno dać radę.

Ja mam inny problem mianowicie na płytce córce ver3.1 stabilizator U1 grzeje się do ponad 50 st. w sytuacji, gdy nie ma podanego sygnału spdif na wejście. W momencie gdy sygnał zostanie podany temperatura spada do ok 37 st. Ma ktoś pomysł co może być nie tak? Dodam jeszcze, DAC działa.

Sytuacja ta występuje gdy zworka ustalająca zegar ustawiona jest na wm8804. W momencie jak przepne zworke na zegar zewnętrzny (nie podlaczony) wszystko wraca do normy czyli stabilizator się nie grzeje. Będę i tak używał X03 ale może ktoś ma pomysł na ten feler?

objaw wzbudzającego sie układu,

sprawdź luty, zmień 10n na 20n (drugi na grzbiet)

jak masz wartości ceramików ze schematu dołóż drugie tyle, a jak już większe to nic nie dokładaj,

• Pokaż nowe odpowiedzi