Skocz do zawartości
IGNORED

Co zmienić w tym zastawie?

pawels28

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jestem posiadaczem zestawu Rotel RA-02, Xindak C-06, AudioAcademy Phoebe 2s, IC AlbedoBlue, kable głośnikowe:real Cable 250MB, sieciówki DIY (Lappkabel+Siltech+Bals). Pomieszczenie odsłuchowe to tzw. duży pokój w "wielkiej płycie" o pow. ok. 19m2. Brak ustrojów akustycznych. W pokoju standardowe wyposażenie: kanapa, 2 fotele, jakiś stolik, jakieś obrazki na ścianie, brak dywanu na panelach. Słucham niestety "wszystkiego" co mi się podoba. Głównie jednak preferuję jazz i małe składy. W swoich zbiorach mam jednak też muzykę organową, chóralną czy elektroniczną.

Jest to mój pierwszy zestaw audio - bawię się w to od niedawna. Ogólnie jestem zadowolony z uzyskanego dźwięku. Niemniej jednak ostatnio chodzi mi po głowie co tu zrobić by słuchając muzyki nie musieć szukać/dosłuchiwać się niższego basu? Zdaję sobie sprawę, że te ograniczenia wprowadzają mi głównie kolumny. Nie stać mnie jednak obecnie na zakup nowych skrzynek. A może się mylę i nie musiałbym wydawać majątku?

Proszę o jakieś sugestie.

https://www.audiostereo.pl/topic/48652-co-zmieni%C4%87-w-tym-zastawie/

Rzeczywiście gołe panele i ściany nie pomagają w odsłuchu, ale wiadomo, że nie zawsze się da 'uzbroić pokój akustycznie'. Poszukaj NADa C-352 niedużym kosztem może być znacznie lepiej. Nie spodziewaj się jednak rewolucji, AudioAcademy takiego basu jak Paradigm Ci nie da. Nie zawsze jednak bas jest najważniejszy, prawda??

Czy Paradigmy nie mają jednak basu zbliżonego w charakterystyce do AA? Owszem jest bardziej dynamiczny, jest go ilościowo więcej, ale czy schodzi on w te niższe rejestry na których mi zależy? A może jakaś modyfikacja?

no powiem szczerze ze na moje rozeznanie rotele nie mają niskiego basu ! po pierwsze tu moze byc problem. po drugie te kolumny tez są ograniczeniem. musiałbym wymienic to i to. ale to juz są koszta. niski nas mają acoustic energy evo III. mozna je dostac za ok. 1200 zł. moze uda cie sie sprzedac phoebe za ok. 1000 i dołozysz tylko 200zł

Faktycznie się mylisz... Odnośnie ES

Co do Paradigmów, to raczej nie mają zbliżonego do AA basu. Seria Monitor rzeczywiście punktowo, szybko, ale raczej jednostajnie. Seria Studio to już inna bajka, ale też inne pieniądze...

Proponuje wywalić na wstępie sieciówki DIY i zastąpić je zwykłymi za 5zł. W tym przedziale cenowym może to tylko zaszkodzic całemu systemowi. Po drugie proszę pobawić się kablami głośnikowymi np. Atlas Hyper 2.0 za 90zł/m lub Reson za 50zł/m. Interkonekt to miękki i ciepły kabel i systemowi raczej nie szkodzi.

Rotel ma fajny bas, ale ma tez lekko pdbitą i oderwaną górę od reszty pasma w związku z czym pierwsze dźwięki jakie do nas docierają to tony wysokie i dlatego wydaje nam sie, że może być mało basu. Wystarczy znaleźć kabel, który obetnie nam trochę górę i może być w miare poprawnie. Potem możemy sie zająć poszukiwaniem nowego wzmacniacza, pamiętając o tym, że znów możemy zmienić kabel głośnikowy, więc starych radze sie nie pozbywać.

Dla eksperymentu proszę położyć koc przed kolumnami i wykręcić kolce (niech kolumny stoją wtedy na czymś miękkim). Przygasi nam to nieco wysokie tony.

Kolumny niech stoją pod ścianą w odległości 5-10cm.

Witam Pana z AA. Dzięki za porady. Spróbuję może faktycznie zacząć od tych kabli. A tak jak już tu Pana ściągnąłem to zapytam o Mimasy II - co więcej otrzymujemy w dźwięku w porównaniu do Phoebe IIs ?

Wiecej nic. Phoebe są lepsze, ale wymagają starannego dobranie elektroniki. Mimasy są bardziej uniwersalne i grają raczej ze wszystkim bez problemu.

Phoebe schodzą niżej niż Mimasy, ale bas w Mimasach jest bardziej obecny. Niektórzy mylą oba pojęcia i mówią, że jest wtedy więcej basu. Ale co to naprawdę znaczy więcej basu? Że jest on wyeksponowany czy niżej schodzi... ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.