Skocz do zawartości
IGNORED

Kondycjonery - fakty i mity

Jarek33331

Rekomendowane odpowiedzi

Heliona 1750XP miałem bardzo, bardzo długo - do zasilania wszystkiego oprócz wzmaków naprawdę dobra rzecz, wbrew obiegowym opiniom jest ładnie wykonany i niezawodny jak cholera, nie kosztuje też worka pieniędzy....na rynku wtórnym bardzo łatwy do sprzedania, za swojego dałem 930 zł (z rabatem), a sprzedałem za 800 zł po prawie 7 latach.......

• 2 tygodnie później...
  • 7 miesięcy później...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) żonglerka słowami by usprawiedliwić zamulanie ? ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zyzio Ty jakąś awersję masz do Pal-a /GigaWatta czy co ?

Ja mam kondycjoner PC-3SE i na testach kable Velum-a i mam taką "żyletę" i hiper "przejrzystość" ,że zastanawiam się czy jakoś tego lekko nie "zmiękczyć" :-) .

Kolega wieczorem podrzuci IC Cardas Golden Reference i na próbę wepnę go pomiędzy CD-ka

a pre Lebena zamiast Audioquesta Skay-a.

Bo w naszym hobby nie ma "stałych reguł", pewniaków i nie ma pewności ,że "zadziała" w każdym systemie .Niestety trzeba wypróbować samemu.

Przekonałem się o tym dobitnie ,po zrobieniu oddzielnej linii zasilajacej do sprzętu ,żadnych zmian nie "usłyszałem" w porównaniu do "starej" instalacji i tutaj zgadzam się w całej rozciagłości z Redaktorem Wojtkiem Pacułą.

• Redaktorzy

Cóż, redakcja niegdy nie miała przyjemności z tym kondycjonerem, natomiast od pewnego czasu korzysta z filtra IsoTeka, a więc "kondycjonera" bez separacji transformatorowej. Ten filtr (podobnie jak szczytowa filtracja IsoTek, czyli Titan) lekko, ale całkiem wyraźnie zwiększa odbieraną subiektywnie dynamikę dźwięku. Nie mam mowy o spastelowieniu czy innym niby-spowolnieniu. IsoTek tłumaczy, że obliczyli, że nie da się w praktyce zastosować trafa separującego wystarczającego do przeniesienia maksymalnych zapotrzebowań prądowych wzmacniacza. Takie trafo "mass no object" widziałem kiedyś u Andrzeja Zawady, zrobił je na własny uzytek, i była to skrzynia absolutnie przekraczająca możliwości transportowe jednego człowieka. Ważyła coś 70 czy 90 kilo, i był tam jeden tylko transformator z przyległościami... Oczywiście ciekaw jestem, jaki jest ewentualny wpływ na dźwięk tego GigaWatta, może kiedyś trafi się okazja pożyczyć do odsłuchu.

Ja różnicy " w dynamice" w podłączeniu Luxmana do ściany /nowa instalacja/ a kondycjoner nie stwierdziłem ,być może wzmacniacz jest za mało "prądożerny" żeby to stwierdzić :-)

Jak używałem kiedyś Heliona 1750XP ,to różnica była słyszalna natychmiast po przełączeniu.

Za to średnica zyskała niesamowicie ,mikrodynamika na najwyższym poziomie.

Jeżeli chodzi o "górę" to wydawało mi się ,że uległa lekkiemu "zaokrągleniu", do czasu kiedy nie podłączyłem kabli głośnikowych Argentum a teraz Velum.

Myślę, ze następnym krokiem red. Pacuły powinno być przetestwoanie Enacomów Harmonixa - już widzę tą recenzję : "znakomita głębia i spokój, żadnych wyostrzeń - taki jest dźwięk na żywo - nie precyzyjny i rodzielczy, ale własnie taki, nie chodzi o lekką kompresję dynamiki jaką wprowadzają Enacomyczy oraz to, że wysysaja nieco powietrza, ale o realność dźwięku jako całości, jego odniesienia do rzeczywistości, a Enacomy to własnie dźwięk na żywo !" :))) Właśnie tak pokrętnie pisze red. Pacuła i to zawsze !!! :) Normalnie zajebioza :D

"znakomita głębia i spokój, żadnych wyostrzeń - taki jest dźwięk na żywo - nie precyzyjny i rozdzielczy, ale właśnie taki, nie chodzi o lekką kompresję dynamiki jaką wprowadzają Enacomy oraz to, że wysysają nieco powietrza, ale o realność dźwięku jako całości, jego odniesienia do rzeczywistości, a Enacomy to właśnie dźwięk na żywo !"

To jest mowa - trawa. Mógł pan Pacuła napisać o tym brzmieniu bardziej zrozumiale? Mógł. Dlaczego tego nie zrobił?

witam, wtrącę się ws Heliona 1750 .. posiadam, kupiłem w ciemno i... muli, pozatym wymaga dobrej sieciówki by go podłączyć do gniazdka, na komputerowej tragedia.. w końcówkach lampowych zgasił dynamikę niemiłosiernie, CD niby ok ale prosto w ścianę lepiej..

na chwilę obecną nie używam...

być może ale lepszy nr zrobiłem..

przy wykańczaniu mieszkania poprowadziłem od bezpieczników kupiony w ANSAE przewód ekranowany to jednego gniazdka.. pod podłogą etc.. gniazdko furutecha... i.. gra gorzej niż zwykłe 1,5mm białe w ścianie co kładli spece przed tynkowaniem! ewidentnie. Kilka jest nietrafionych inwestycji jeszcze.. ale wymieniał już nie będę bo mnie nerwy biorą ;)

Wcześniej pisałem ,że też wymieniłem linię a właściwie dodałem nową na kablu 3x4mm2 i nie słyszę w zasadzie różnicy pomiędzy tą nową ,a starą /14lat/ na kablu 3x1,5mm2.

Ansae stosuje podobno linkę zamiast druta instalacyjnego solid core.

tak to była linka i wydaje mi się ze to Lappkabel albo Helukabel z wyzszą ale mieszcząca się w normie ceną ;) solid core to solid core. wszystkie znaczące druty są właśnie z litego drutu. Cuż no czasem popełnia się błędy..

Używam od niedawna listwę (kondycjoner pasywny?) Bada LB-5600. Moim zdaniem wniosła sporo dobrego do dotychczasowego dźwięku w moim systemie - uporządkowanie dźwięku oraz lekkie zwiększenie jego dynamiki. Uważam, że jest duży sens wpinać takie i podobne konstrukcje do domowego sprzętu hi-fi.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

=> tadeo

Ja do heliona końcówki mocy nie podłącvzałem :-) Poza tym pisałem - wszystko oprócz wzmaka, a do gniazdka Heliona miałem podłaczonego Vincentem i było dobrze.

Jestem za, a nawet przeciw! (kondycjonerami)

Kondycjonery, filtry, sieć, jakość prądu itp. jak wszystko inne mają wpływ na dźwięk i mogą służyć do jego modelowania. Chyba im większa chęć i potrzeba podstawowej zmiany, modelowania posiadanego dźwięku (np. ciepły-zimny, ciemny-jasny itp.) tym więcej różnych potencjalnych "poprawiaczy-zmieniaczy" bierzemy pod uwagę. Do tej grupy wchodzą też kondycjonery.

Czasami jednak lepiej - znaczy gorzej, a gorzej znaczy lepiej!

Do takiej mniej więcej paradoksalnej konkluzji (choć, chyba nie tak grafomańskiej jak moja i Wałęsy) doszedł ostatnio i cytowany tu wcześniej red. Pacuła w sprawie kabla w ścianie (lepiej-czasem znaczy gorzej) i kondycjonera (gorzej czasem znaczy- lepiej).

Myślę, że część słuchaczy na pewnym etapie dąży już tylko do ogólnie pojętej przejrzystości, często to droga "minimalistyczna", gdzie rezygnuje się z wielu "elementów" i dokonanych kompromisów , resetuje dotychczasowe przyzwyczajenia i zaczyna od początku. Wtedy lepiej bez,- nie tylko bez kondycjonera!

Czasami jednak nie mamy wyboru, a potrzeby i kompromisy są podstawowe (patrz wyżej). I w takich systemach kondycjoner tak samo jak specyficzny kabel, przedwzmacniacz, podkładka, wręcz "gorsza" sieć maskują wzajemne wady, choć często jednocześnie ukrywają i zalety.

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

triode, 26 Wrz 2009, 17:12

>Mam Bada Lb3300 i użyta do żródeł wnosi wiele dobrego.Wymaga realnego uziemienia by działała

>prawidłowo.

Tak na dobrą sprawę każda listwa działa na prawdę prawidłowo dopiero po uziemieniu.

Matthew, 26 Wrz 2009, 15:05

>być może ale lepszy nr zrobiłem..

>

>przy wykańczaniu mieszkania poprowadziłem od bezpieczników kupiony w ANSAE przewód ekranowany to

>jednego gniazdka.. pod podłogą etc.. gniazdko furutecha... i.. gra gorzej niż zwykłe 1,5mm białe w

>ścianie co kładli spece przed tynkowaniem! ewidentnie. Kilka jest nietrafionych inwestycji jeszcze..

>ale wymieniał już nie będę bo mnie nerwy biorą

Zrobiłem tak samo jak Ty (x2), ale u mnie (dla mnie) gra lepiej od tego 1,5 mm, który cały czas mam w ścianie. Ciekawe jakie są róznice w Twoim przypadku? Co determinuje taką ocenę i te nerwy?

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

żeby nie ograniczało wzmacniacza ,musi kondycjoner być bardzo wydajny prądowo i nie ograniczać wzmacniacza w impulsie

często jednak wzmacniacze nie lubią się z "filtrami " na wejściu ,dlatego proponuję wzmacniacz (dobry)

zaopatrzyć w porządny kabelek sieciowy

najlepiej jednak moim zdaniem jest zrobić prosty separator galwaniczny sieci, przy pomocy transformatora 1:1(odpowiedniej mocy)nie toroidalny) i przewodem ekranowanym zasilić sobie czy to CD czy sam przetwornik C/A

a różnice niewielkim kosztem ,nawet głuchy usłyszy

globtroter1, 26 Wrz 2009, 18:51

>Jestem za, a nawet przeciw! (kondycjonerami)

za czy przeciw to kwestia systemu i możliwości finansowych. Chyba, że ktoś chce kupić kondycjoner Audience aR12-T za 30 000zł, który tak w środku wygląda :-)

Ukryta Zawartość

post-6860-100004275 1254579525_thumb.jpg

post-6860-100004276 1254579525_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Za czy przeciw, taniej czy lepiej!(?)

Ale tu, calkowity gąszcz!

Tyle kabli i połaczeń - to z zasady wzbudza podejrzenia. I ta cena.

Miałem u siebie np. "elektrownie" Accu i powiem, że jak dla mnie roznice były subtelne, wiekszość z nich ( przy CD) wpisywała sie w firmowe brzmienie producenta (pastele, złagodzenie dynamiki itp. itd)- ogólnie przyjemnie, mniej prawdziwie, ze wzmacniaczem (mocną końcówką) - raczej żle!

Chętnie spróbuje przy okazji Audience i opiszę wrażenia.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.