Skocz do zawartości
IGNORED

2.1 kino domowe do 2,5tys.

lukaszpiet

Rekomendowane odpowiedzi

witam.

zastanawiam sie nad kupnem jakiegos zestawu. budzet ograniczony. salon jakies 16m2. czy warto rozpatrywac systemy 2.1? czy raczej skupic sie na 5.1? w moim salonie nie ma raczej miejsca na duzo glosnikow. kanapa stoi pod sciana i tylne glosniki nie spelnialyby swojej funkcji. chyba. tak powiedzial znajomy, ktory niby sie zna. faktycznie tylne glosniki stalyby de fakto z boku, ewentualnie z tylu z prawej strony ale z pewnoscia nie za glowa. jak to jest w ogole z ustawieniem tych glosnikow? jakie powinno byc ich prawidlowe ustawienie? czy jesli nie ma fizycznej mozliwosci ustawienia glosnikow z tylu, za glowa, to nie ma sensu juz wstawiac takiego zestawu 5.1?

kolejna kwestia, to czy takie zestawy typu all-in-one, sa godne polecenia? nie jestem audiofilem, ale tez nie chcialbym miec jakiegos charczacego dzwieku na niskim poziomie. ale z drugiej strony zdaje sobie sprawe, ze aby skompletowac jakis w miare przyzwoity zestaw potrzebowalbym pare razy wiecej kasy niz mam. co powiecie na zestawy sprzedawane w sklepach nie dla idiotow? mam tu na mysli zestawy 5.1 ze wzmacniaczami i dvd do powiedzmy 2,5tys zl? kolejny znajmoy, ktory pracowal w sklepie ze sprzetem rtv mowil, zeby na to nawet nie patrzec i nie zawracac sobie glowy. czy to prawda? przyznaje, ze nie znam sie na sprzecie za bardzo (nie kazy musi), ale chcialbym miec cos w miare sensownego w domu. tak jak nie kazdy posiadacz samochodu musi byc mistrzem F1, czy mechanikiem, tak i ja nie znam sie na sprzecie i stad moje zapytanie na forum.

zestawy, na ktore wpadlem podczs wertowania netu to:

SONY DAV-F200 1,2TYS

DENON S 102 (mam mozliwosc zakupu go za 2,4tys w UK, u nas okolo 3tys)

YAMAHA DVX700 (mozliwosc zakupu za ok 2,5tys w UK. cena u nas z tego co widze to 3,2tys)

prosze o rady i opinie. wlasne typy i rozwazania. dzieki lekturze tego forum dokonalem pare tyg temu zakupu tv. mam nadz , ze i w sprawie kina uzyskam info ulatwiajace podjecie mi decyzji.

dzieki za wpisy

https://www.audiostereo.pl/topic/48732-21-kino-domowe-do-25tys/

Twoi znajomi dobrze Ci radzą:

- kolumny tylne w 5.1 muszą być z tyłu symetrycznie rozstawione

- nie patrz na zestawy all-in-one

Pomyśl nad dobrym STEREO (z oglądaniem filmów nie ma oczywiście problemu ... właściwie to problem jest na tanich 5.1 gdzie w filmach dźwięk jest sztuczny).

Gość Przemski

(Konto usunięte)

Zgadzam się z przedmówcą, system Yamahy świetnie sprawdza się w filmach a do tego oferuje bezkompromisowe w tej cenie możliwości dźwięku dwukanałowego. Z dedykowanym prostym subwoofer`em cena powinna zamknąć się w 2000 zł.

Pioneer LX 03

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

mieliśmy taki pokaz na konferencji w Budapeszcie .

Gra rewelacyjnie - tylko tylko że japończycy przywieźli własne specjalne pokazowe fragmenty na płytach. Ale pokaz wzbudził podziw.

Oczywiście lepiej byłoby abyś odsłuchał przed zakupem.

• 1 miesiąc później...

dołączę się do tematu. a mianowicie chcę sobie sprawić kino 2.0 lub 2.1 które nie zajmie mi duzo miejsca (pok. ok 12m2 prostokąt) obecnie w kinie mam marantza 6.1 i jbl scs 260 i chce się tego pozbyć właśnie na rzecz jakiegoś małego zestawu np. pianocraft e730 onkyo ls 501 jvc nx3 (tak do ok 2 tysi max 3 tysie) . Rzecz w tym że posiadam również zestaw stereo luxman l10 i kolumny genesis na który w moim nowym pokoju też miejsca nie mam a z którego jestem zadowolony choć nie ma upscalingu do 1080p i hdmi i divix i pozbywać sie go mi nie na rękę. prosze o opinie czy zostawić luxmana do filmów i dokupić jakieś dvd lepsze czy zakupić jeden z proponowanych zestawów i jak się ma dżwięk przestrzenny (jak ponoć jak twierdzą producenci) z ww zestawów które są 2.1 lub 2.0 .

Pozdr

Tylko i wyłącznie pianocraft,DENON lub YAMAHA w testach są najlepsze.Twierdze tak bo mam kino domowe MARANTZ w pokoju,który ma 20m2 i są ogromne kłopoty z ustawieniem głośników co się na wk... to juz moje.A tak płacisz 1500-2000 zł i kłopot masz z głowy.Naprawdę polecam.Chyba że chcesz to sprzedam ci mojego MARANTZA amplituner 4001 + DVD 4001 + zestaw kolumn YAMAHA 7900 za 2200zł.

Pozdrawiam.

• 1 miesiąc później...

mysle zeby zrobi mini kino sypialniane . zrodłem była by nagrywarka z wyjsciem hdmi,coax , analogowe . mam raczej na mysli cos typu 2.1 w stylu Onkyowskiego HTX-22HD . czy inni producenci oferują cos podobnego ?

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

• 4 tygodnie później...

witam tak jak koledzy wyżej śmiało polecam PianoCrafta E810

Ukryta Zawartość

zestaw bezkonkurencyjny jesli chodzi o brzmienie zarowno w stereo jak i w kinie. jak jest mało basu to mozna sobie dokupic suba. polecam wymiane fabrycznego okablowania na troche lepsze niż dołączone przez producenta .

do kolumn warto dać gruby 4mm2 Profigold PGC 7404

Ukryta Zawartość

i kable 2 RCA Profigold PGA 4201

Ukryta Zawartość

a jakbys chcial uzyskac efekt kina to mozna pokusic sie o taki wynalazek Denona :

Ukryta Zawartość

wystarczy podłączyć DVD .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mebo, drogi userze!

Czy za reklamowanie sklepu xxxxx masz płacone, czy Twoje wpisy wynikają z dobroci serca?

Miłego dnia! ;)

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.