Skocz do zawartości
IGNORED

Klub marki Monitor Audio

Rekomendowane odpowiedzi

Tak przy okazji - częste są pytania, z jakim wzmacniaczem będą dobrze grać kolumny. W przypadku naszego klubu, różne rodzaje Monitor Audio. Zauważyłem,ze co osoba to inna odpowiedź. Czyżby nie było generalnie jakiejś miłości między danymi kolumnami a wzmacniaczem ? Może wszystko to kwestia indywidualnych upodobań, indywidualnych warunków odsłuchu ?

Pan Wojciech Pacuła doradzał mi do np. wzmacniacz Music Hall do Monitor Audio serii RX. Tymczasem w Audio Video 01/2011 piszą,że MH a35.2 produkuje obfity bas, dominuje niskie pasmo. W moim małym pokoju taki wzmacniacz by mnie chyba zabił basem ;) . W tym samym teście dobrze pisano o Marantzu PM7004 - że przezroczysty a równocześnie łagodny i ciepły, ma dobrą stereofonię, choć nie jest dynamiczny. Ciekawe na ile się to sprawdza z Monitor Audio. Używa ktoś jakiegoś starszego Marantza serii PM do kolumn MA ? Kiedy przyjdzie czas wymiany NADa 312, będę pewnie miał zagwozdkę - czy jakisNAD typu 352, 355, 370 czy może właśnie coś Marantza...

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

z moimi BX6 doskonale grają dwa Sansui (BA-F1 i taniutki A40 - co ciekawe grają podobnie, różnica tkwi w mocy i lepszej kontroli basu BA-F1), po prostu rewelacja

w skrócie - olbrzymia dynamika, doskonały bas (głęboki i idealnie kontrolowany), neutralność pod względem barwy, detaliczność a do tego kultura brzmienia - mimo tej dynamiki i detaliczności nie odczuwa się jakiejś agresji w brzmieniu

Nowe Nady to bezbarwne, pozbawione dynamiki muły, do MA to będzie kiepski wybór (zresztą nie do MA również można dużo lepiej trafić)

Edytowane przez don111

Hm.. gdy chodzi o NADy to myślę o starszych, bez oznaczeń BEE. 352,355 to raczej starsze produkty.

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

chyba nie bardzo wiesz co oznacza "starsze" konstrukcje w przypadku wzmacniaczy ;)

kilka lat temu ta firm produkowała ten sam szajs brzmieniowy jaki sprzedaje i dzisiaj

zupełnie inne to są naprawde stare Nady choć również z MA nie grają - sprawdzałem na BR i BX (nie grają - przynajmniej na tle Sansui)

Z tych wzmacniaczy dla mnie najlepiej K2 pozniej naim reszte sobie odpusc. Takie jest moje zdanie jak testowalem te wzmacniacze z rx6 i rx8

Edytowane przez anxion

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Witam na MAclubbingu :) !

Moje nowe MA GS20 stanowią większy problem do rozgryzki niż staruszki DALi 505. Kolumny sa oczywiscie o wiele bardziej detaliczne, analityczne, "jasne od góry". Jednak w moim biednym pokoju (w zasadzie prawie sześcian), stoją ścianie okiennej, między nimi moje audiofilskie ;) biurko z kompami, DACami, wzmacniaczem, CD Playerem. Na podłodze panele. Bok kanapy niestety za blisko lewej kolumny ale zasłania nieco tylko głośnik niskotonowy i bass reflex. Po prawej stronie coś w stylu regału/meblościanki (szafki, książki na półkach). Są więc pewne problemy z basem. W DALi było go mniej, tu schodzi jakby niżej i czasami zbyt "mruczy" a czasami lekko jakby rezonuje.

Jak u sporej części Klubowiczów, ważną rolę w pracach nad układem akustycznym pokoju gra Żona moja :). Nawiasem mówiąc bardzo tolerancyjna, bo i na kolumny się zgodziła i na zakupy typu DAC...(a kasa u nas nie za wielka). Ale na stały dywan się nie zgadza. Planuję więc nabyć dywanik, który będę kładł do odsłuchów. A także grube zasłony na okna (do ziemi).

Pytanie - czy postarać się o fragmenty wykładziny pod same kolumny (MA GS20 stoją na 4 nóżkach wkręconych w masywną podstawę, na razie bez kolców) ? Jak wpłynęłyby na dźwięk i bas w szczególności, podstawy granitowe ?

Mam od MA dwie zatyczki do otworów basreflex. Zatkałem przednie. W sumie troszkę pomogło ale nie do końca. Może zatkać także tylne otwory ? Czy poeksperymentować po prostu ?

Zauważyłem,że kolumny Łukasza76 stoją także na parkiecie(panelach ?). Jak u Ciebie Łukasz76 z basem ?

Bas daje sięwe znaki kiedy prowadzę odsłuch klasyczny, siedząc na kanapie, naprzeciwko zestawu. Ewentualnie leżąc na kanapie (wtedy oczywiscie godzę się na gorsze warunki odsłuchu, bo to i odległość od kolumn nierówna, niesymetryczne położenie ale wtedy muza gra jako tło, więc to nie problem). Kiedy pracuję przy kompie i kolumny mam prawie obok siebie, zjawisko to tak nie występuje.

Czy jakieś wymiany okablowania (kable głośnikowe mam Cordial), IC mogą zmniejszyć niekorzystne zjawiska w basie ? A może wymiana wzmacniacza na inny (co i tak planuję w perspektywie ale nie wiem na jaki).

Pozatykanie wszystkich otworów jest jakąś metodą - po to są ;-)

MA długo się wygrzewają, można nawet nabyć specjalną płytkę do tego celu.

W szczególności ma to duży wpływ na reprodukcję basu.

Tak więc poczekaj, w tzw. międzyczasie wkręć sobie kolce i postaw na monetach 2zł. Jeśli będzie lepiej, to za niewielkie pieniądze można nabyć odpowiednie podkładki. Wersja z płytą też oczywiście ok, wykładzina jak dla mnie odpada.

To wszystko jednak są półśrodki, bez adaptacji akustycznej pomieszczenia możesz się tak bawić do usr...długo ;-)

Edytowane przez remlik

Cześć,

GS20 wymagają solidnego oparcia. Kiedyś postawiłem je na wykładzinie i była masakra - z basu zrobiła się buła. Najlepiej grały na firmowych stopkach bezpośrednio na parkiecie (nie panele!), ale że obecnie mam wykładzinę na całej podłodze więc kolumny stoją na kolcach na granitowych płytach (20kg/szt.). Próbowałem z płytami chodnikowymi ale była tragedia, zaś tak naprawdę najlepiej sprawdzały się płytki z prasowanego mielonego marmuru (60x30cm). Zadbaj tylko żeby kolumny się nie ślizgały.

Tylnego bassreflexu nie zatykaj bo brzmienie traci barwy i robi się kiszka. Można eksperymentować z dolnym, ale wg mnie to i tak bez sensu - jeśli Ci coś dudni w pokoju to nie jest to wina kolumn tylko pokoju.

A na problemy z basem najskuteczniejszy jest mocny piec i dobre pułapki basowe :)

Pzdr,

Asiki

Czyli płyty to jest jakiś pomysł. Czy pod spodem moga mieć filc (płyty),żeby podłogi nie rysowały ? Granit mógłby być ?

Czyli zmieni coś nabycie końcówki mocy ? Uporządkuje bas ? W sumie mogę nawet pożyczyć od Kolegi jakąś, choć ostatnia pożyczana nie sprawdziła się - kumpel nie używał jej długo i sobie padła... No ale sprawna mogła by do testów posłużyć.

Moje MA GS10 fajnie grają no ale skrzydeł na pewno z nad c315 i nad c515 nie rozwiną na razie założyłem skarbonkę i całą lewą kasę do niej wrzucam (nowy wzmacniacz), ostatnio w salonie od sprzedawcy słyszałem, że Primare I21 fajnie z ma grają ale osobiście nie słyszałem. Ogólnie szukam jakiegoś celu co by się fajniej tą kasę odkładało , ma ktoś może z kolegów doświadczenie w tej kwesti, ogólnie pokój 18m muzyka rock, uwielbiam rammstein.

pozdrawiaam

Edytowane przez tiktak

Jaka kwota ma być docelowo w skarbonce?

min 2500, max 3500 może ciut więcej ale wiadomo, że czym więcej tym lepiej, zobaczę jak się będzie zbierać i jak wydatki bieżące będą wyglądać, na razie wrzucam do niej każdą lewą złotówkę.

witam

odradzam primare i21, sluchalem tego modelu z gs20 i czasami bylo naprawde ostro jak wiadomo MA lagodnie nie graja wiec trzeba dobrac cieply wzmacniacz , posluchaj naima albo Roksana caspian m1 do takiej muzyki .

a o to moj maly setup :) rx8 zestawik

post-23552-0-73000900-1306519514_thumb.jpg

post-23552-0-86861900-1306519527_thumb.jpg

Edytowane przez anxion

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Nigdy nie słyszałem, a nawet na żywo nie widziałem Naima ani Roksana ale na zdjęciach wyglądają świetnie, ogólnie podobają mi się Nady bo wyglądają prosto bez zbędnych wodotrysków na ale jak zwróciłem uwagę na Naima i Roksana to dopiero szczęka mi opadła, sprzęt pierwsza klasa, stylistycznie przypadły mi niesamowicie do gustu - są proste i przez to niesamowicie piękne, choć wiadomo akurat o wygląd mi nie chodzi. Anxion dziękuje serdecznie trochę się podkręciłem i od razu do skarbony parę złotych się znalazło. Pozdrawiam.

P.S. fajny masz pokój wypas, jak nie filmy to muzyka, jak bym taki miał to całą zimę bym z niego nie wychodził, ja na razie zbieram na wzmacniacz bo MA gs10 kupiłem nowe z myślą o długoletnim używaniu no ale wzmacniacz wcześnie czy później zmienię, trochę korcą mnie standy http://allegro.pl/sfinx-i1630570487.html#gallery , ale jeszcze się na nie nie zdecydowałem.

Edytowane przez tiktak

Witam i jako posiadacz eRXów 8 nieśmiało dołączam do klubu. Póki co grają w stereo z AVR460, w przyszłym miesiącu pokuszę się o upgrade do 5.0. Właściwie nie wiem czy ma to większy sens skoro muzyka stanowi 90%.

Podłączam się do pytania kolegi, celuję w wzmacniacz za ~2500, który doda MA odrobinę finezji, ociepli ostrą górę. Jeśli będzie warto przejdę na dietę i dołożę do 3500. Przymierzam się do któregoś z chińskich lampowców. Pokój 30m, jutro postaram się wrzucić fotki.

mialem yaqina mc10l fajnie gra ale potrafi siac gora ale srednica jest boska- Ahhhh . Jesli znaasz sie cos na lampowcach i mozesz sam pogrzebac to mozesz zaryzykowac poniewaz polecam przerobke ,bo ja mialem ze swoim tyle ''jaj'' ze nigdy juz nie zakupie Chinskich lampowcow .

Nigdy nie słyszałem, a nawet na żywo nie widziałem Naima ani Roksana ale na zdjęciach wyglądają świetnie, ogólnie podobają mi się Nady bo wyglądają prosto bez zbędnych wodotrysków na ale jak zwróciłem uwagę na Naima i Roksana to dopiero szczęka mi opadła, sprzęt pierwsza klasa, stylistycznie przypadły mi niesamowicie do gustu - są proste i przez to niesamowicie piękne, choć wiadomo akurat o wygląd mi nie chodzi. Anxion dziękuje serdecznie trochę się podkręciłem i od razu do skarbony parę złotych się znalazło. Pozdrawiam.

P.S. fajny masz pokój wypas, jak nie filmy to muzyka, jak bym taki miał to całą zimę bym z niego nie wychodził, ja na razie zbieram na wzmacniacz bo MA gs10 kupiłem nowe z myślą o długoletnim używaniu no ale wzmacniacz wcześnie czy później zmienię, trochę korcą mnie standy http://allegro.pl/sfinx-i1630570487.html#gallery , ale jeszcze się na nie nie zdecydowałem.

dzieki wielkie :)

gs sa rewelelacyjne , lepsza srednica od rx8 super oddech sceny , naprawde cos polecam ci z roksana, sluchalem gs20 z K2 i caspian m1 , ten drugi ma lepsza srednice chodz nie ma takiego wykopu jak K2 ale jesli masz troche wiecej kaski posluchaj M2 ohhh tutaj jest wszystko jak dla mnie High end lepszego wzmaka nie slyszalem w tej kwocie.

Edytowane przez anxion

jak najbardziej naim do MA , naim ma bardzo dobra srednice troche zaokraglona to samo gora , wiec jak najbardziej do MA a i ta dynamika naima ahh marzenie . Ale posluchaj sam kazdemu podoba sie cos innego

A co myslicie o Naim Nait XS do RX6? Slucham glownie elektroniki i rocka.

ten wzmak nie rozwinie skrzydeł z tymi kolumnami , taka jest prawda.

ale posłuchaj go z nimi i posłuchaj też tańszego heed obelisk.

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

Myslalem o uzywanym Naim XS, jeszcze na gwarancji, ktory cenowo wyjdzie podobnie do Roksan Kandy K2.

Sluchalem Kandy oraz Naim 5-i i wygral ten pierwszy, ale teraz mam dylemat, bo XS to ponoc inna liga. Czy warto brac te uzywke, czy lepiej Roksana?

Edytowane przez orlin

Myslalem o uzywanym Naim XS, jeszcze na gwarancji, ktory cenowo wyjdzie podobnie do Roksan Kandy K2.

Sluchalem Kandy oraz Naim 5-i i wygral ten pierwszy, ale teraz mam dylemat, bo XS to ponoc inna liga. Czy warto brac te uzywke, czy lepiej Roksana?

Dla mnie rowniez wygral K2 od naiman 5i dlatego go zakupilem, ale sluchalem M2 v naim xs i tutaj rowniez jak dla mnie caspian rozlozyl naima na lopatki ale tutaj oczywiscie rzecz gustu . Ja zakupilem K2 bo niestety na caspiana mnie nie bylo stac :(

a tutaj jeszcze zdjecie rdac arcam i jego obroncy :)

post-23552-0-07273500-1306573316_thumb.jpg

Edytowane przez anxion

No i byłem dziś na odsłuchu Naim XS z MA Rx6 i powiem Wam, że dla mnie to w ogóle razem nie zagrało. Zbyt ostro, chaotycznie - to nie to.

Zaproponowano mi do odsłuchu Nad c375 i zdecydowanie przyjemniej się słuchało, zdecydowanie pełniejszy dźwięk - jak dla mnie lepiej.

Nie uważam oczywiście, że XS to zły wzmacniacz, ale po prostu nie pasują do RX6.

No a potem pojawiły się na odsłuch Focale 816v (och, ach, och - pięknie).

Napisz coś więcej o tych Focaalach jak wypadły względem MA i mniej więcej jak zachowywały się wzmacniacze.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Napisz coś więcej o tych Focaalach jak wypadły względem MA i mniej więcej jak zachowywały się wzmacniacze.

Focali słuchałem tylko z Nadem c375. Po wcześniejszym odsłuchu Naima XS z MA RX6 odpuściłem dalsze odsłuchy tego wzmacniacza.

Co do samych Focali to jak dla mnie zagrały zdecydowanie bardziej kontrolowanym basem i mniej ostrą, ale nadal dynamiczną, górą, co myślę może mieć znaczenie przy dłuższych odsłuchach, by nie były męczące (szczególnie przy muzyce syntetycznej itp.). Ogólnie wszystko wydało się bardziej zwarte i pełniejsze. Czuło się poprawę brzmieniową i różnicę jakościową. Ciężko mi nazwać dokładnie co to była za różnica, bo kiepski ze mnie pisarz.

Edytowane przez orlin
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.