Skocz do zawartości
IGNORED

Klub marki Monitor Audio

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem Marantza połączonego właśnie z MA, ładnie się to razem zgrywało ale do Rocka to jednak nie polecam, będzie ostrawo i mało strawnie.Do jazzu , chillout to jak najbardziej. Do RS to lampowiec by się przydał jakiś, złagodziłby górę trochę.

Słuchawki HD800, T1, LCD2, Wzmacniacz/Dac HDVD800,Microlab 7c,Kenwood KT-7020

Marantz zgrywa sie z MA, mialem takie zestawienie z RX8. Ale z tych 3 opcji raczej bym poszedl w pma-1510 ze wzgledu na konstrukcje dual-mono i bedzie mial odpowiednio mocy zeby rozruszac te kolumny. Ja ostatnio zmienialem Marantz'a i jedna z opcji brana pod uwage byl wlasnie ten denon.

Denon może być ok (pod warunkiem, że nie kupisz ichniego źródła). Solofan też dobrze pisze. Mam MA i jak dla mnie najlepiej on gra z lampą. Było też ok z HK990, chociaż mi nie do końca podszedł HK i sprzedałem.

Ja miałem MC-10L ale tego starszego fajny wzmacniacz słuchałem go też z MA RS6 było ok ale do RS8 chyba bym szukał czegoś mocniejszego . Yaqin miał mocny bas lekko mułowaty ale ogólnie to był super wzmacniacz .

• 2 tygodnie później...

Panowie, do sprzedania mam pożądne monitory - Monitor Audio gs10, zgłaszam w klubie bo stan igła i warte kasy, kupione z polskiej dystrybucji ponad 2lata temu, Głośniki posiadają 5letnią gwarancję wszystkie papiery oryginalny karton, głośniki nigdy nie katowane grały w 18m2, grały najpierw z z budżetowym Nadem, później z Roksanem K2 (rewelacyjne połączenie nie samowicie nisko schodzą), obecnie grają z Roksanem Caspianem. Jak ktoś zainteresowany proszę na priw cena 2300.

Witam ponownie.

Zdecydowałęm się na:

Denon pma-1510ae i Denon DBT-1713UD Blu-Ray

Teraz potrzebuję kabla do połączenia tych urządzeń i potrzebuję waszej pomocy.

Co sądzicie o kablach:

- Van den Hul M.C.D. D102 MK III

- Kimber Timbre

Odnośnie kabli głośnikowych to wybrałem:

- Xindak SC-01B

- Kimber Kabel 8 VS

- Van Den Hul VDH MAGNUM HYBRID

Przypomnę że głośniki to Monitor Audio RS8.

Muzyka której słucham to rock itp.

Na kable chcę przeznaczyć ok.700zł.

Proszę o radę.

Do MA Odyssey 2 może być za jasny na górze oczywiście to też zależy od reszty systemu ale super z MA zgrywa się Audioquest Type 8 czy CV-8 nie pamiętam dokładnie ale najlepiej wersja bi-wire .

Edytowane przez sebolx

Wiram.

Biorac pod uwage ze od kiku tygodni posiadam MA do KD(5.0) a rx2-ki narazie pelnia role frontow takze w stereo mysle ze moge sie upomniec sie o bilet wstepu do Waszego klubu.

Pozdrowionka.

• 1 miesiąc później...

Dołączam do klubu z MA BX6.Kupiłem je ze względu na brzmienie odpowiednie do muzyki której słucham. Ważne było dla mnie by nie męczyły przy długich odsłuchach. I w tym przypadku był to strzał w dziesiątkę. Ale nie ma róży bez kolców. Jak się już złapie bakcyla HIFI to człowiek zaczyna testować różne alternatywne polecane tu i tam rozwiązania .I tak też po pewnym czasie kupiłem stare 30 letnie monitory podstawkowe. Wtedy właśnie wyszło szydło z worka tzn. okazało się w czym BX6 kuleje. Główny problem to brak liniowości w paśmie średnio-wysokotonowym. Zakres wysokotonowy jest wycofany co powoduje że nie słychać szczegółów nagrań .Można to skorygować jasno brzmiącym wzmacniaczem lub podbijając wysokie tony. Druga sprawa to podbarwienie dźwięku .Nie jest to coś ogólnie złego BX-y mają swój charakter i brzmią przyjemnie ale sama nazwa firmy "monitor audio" sugeruje że powinno być lepiej. Jak to zwykle w życiu bywa człowiek czyta folder reklamowy , a tam w środku opisy najnowszych materiałów i technologii użytych do budowy głośników itd. itp. ma się nadzieję na nie wiadomo co, a okazuje się że 30 letni staroć gra lepiej. Rada dla kupujących BX6 ,kolumny wymagają mocnego wzmacniacza do kontroli basu - tranzystorowy co najmniej 100 W lampowy jaki ja testowałem od 30 do 60 W min. Lepiej brzmią, jak dla mnie z zatkanymi otworami bass reflex ( najlepiej użyć coś lepszego niż oryginalne gąbki).Pozdrawiam.

Nie słyszałem BX6 ale dziwię się że piszesz że monitor audio ma mało góry ogólnie raczej większośc kolumn MA góry ma sporo grają raczej jaśniej czasami nawet za ostro być może BX6 są jakieś inne . A może pochwal się jakie to monitory zagrały lepiej od tych MA BX6 ?

Zagrały lepiej ale oczywiście przy mniejszej "masie " basu w końcu to tylko monitory podstawkowe .Mam na myśli odpowiednio zestawione Grundig box 650 professional. Tutaj słychać najmniejszy szelest - każdy detal dźwięku.

Jak to zwykle w życiu bywa człowiek czyta folder reklamowy , a tam w środku opisy najnowszych materiałów i technologii użytych do budowy głośników itd. itp. ma się nadzieję na nie wiadomo co, a okazuje się że 30 letni staroć gra lepiej.

Bo najwiekszy progres w Audio dokonal sie w sferze cen....

Grundig box 650 professional

To faktycznie te BX6 to jakaś kicha musi być skoro tak mało detali w nich słychać ja mam MA GS20 słyszę chyba wszystko każdy detal tak mi się wydaje oczywiście na miarę ich możliwości bo pewnie są dużo lepsze droższe kolumny jeszcze bardziej detaliczne niż GS20 ale mi GS20 wystarczą fajnie grają .

Witam moi drodzy, zaprosicie zdesperowanego posiadacza RS6 do klubu :) ?

Zdesperowany wieloma zmarnowanymi nocami na poszukiwaniu klocka do napędzenia tych kolumn stwierdziłem że muszę zapukać do waszych bram ...

na chwile obecną mam na oku Marantza 7000 lub 7200 - identyczna konstrukcja z tym że ten drugi posiada class A w opcji...

Budżet jaki został na wzmacniacz po zakupie kolumn to około 1000zł - w grę wchodzi oczywiście sprzęt używany

Możecie coś doradzić ? Niestety nie mam możliwości odsłuchu tych marantzów.

Muzyka przeróżna, od jazzu, przez blues, lubie gitarki .. :) rock, wokale czasem rap

Głośniki służą również do oglądania filmów - oczywiście w STEREO :)

Proszę o jakieś wskazówki bo nie chciał bym ze zdenerwowania kupić czegoś totalnie w ciemno ..

Co do zródła to aktualnie niestety tylko HTPC, ale będę szukał w przyszłym miesiącu ;)

MA BX6 to nie jest kicha jak na swoją cenę ale wymaga odpowiedniego wzmacniacza żeby dobrze zagrać. Niestety nowoczesne technologie zastosowane w BX6 nic nie wnoszą do jakości jej dźwięku .Tak jak pisałem przegrywa ze starymi monitorami podstawkowymi. Nie zmienia to faktu że nadal posiadam te kolumny głównie ze względu na to że czasami lubię posłuchać coś z większym "powerem" na basie.

przeszedł mi również przez myśl chiński Yaqin mc-10l czytałem w poprzednich wątkach że ludzie chwalą do połączenie z monitor audio, czy ktoś może wypowiedzieć się jak to wygląda na przestrzeni czasu ?

przeszedł mi również przez myśl chiński Yaqin mc-10l czytałem w poprzednich wątkach że ludzie chwalą do połączenie z monitor audio, czy ktoś może wypowiedzieć się jak to wygląda na przestrzeni czasu ?

Yaqin MC-10L to super wzmacniacz miałem go ponad 3 lata i obecnie też myślę żeby jeszcze raz dać mu szanse bo wtedy grał u mnie w innym systemie myślę że z obecnymi MA GS20 też może zagrać dobrze oczywiście trzeba dobrać odpowiednie lampy i odpowiedni CD żeby muzyka czarowała bo ten wzmacniacz potrafi czarować a w cenie za jaką go można kupić to żaden mu nie podskoczy ludzie pisali że nawet do 5000 pln Yaqin daje radę bez wstydu nie wierzyłem teraz już wierzę bo miałem droższe tranzystorki ostatnio u siebie :)

sebolx masz jakieś doświadczenie jeżeli chodzi o CD to yanka ? tak jak wspomniałem będę również szukał źródła więc wiedział bym mniej więcej za czym się rozglądać

Trudno coś doradzić bo to zależy na jakich lampach będziesz grał na chińskich Yanek gra ciepło słodko masywnie wolno ale taki on już jest szybkość ma ograniczoną trochę na Electro Harmonix EH z ustawionym wysokim biasem ponad zalecany Yanek zmienia się w chłodniejszy szybszy piecyk i właśnie nie wiem jak to wypadnie z MA bo na Electro chyba by się przydał jakiś CD który gra dosyć przyjemnie nie sterylnie ostro . Ja np. grałem z Yaqinem na Atoll CD100 ten CD to żyleta dynamika i ostre granie z MA by było za ostro raczej znowu z ProAc D15 było ok a nawet mi góry brakowało ale to wina ProAc D15 one grają tak kremowo pastelowo z delikatną górą . Kiedyś słuchałem Yanka na chińskich lampach z MA RS6 CD wtedy był Sony XA3ES było fajnie góra nie była za ostra . Więc tak sobie myślę że do Yanka na Electro Harmonixach + MA będzie dobry jakiś dosyć szybki w miarę detaliczny CD ale o ocieplonych barwach .

Edytowane przez sebolx

Witam

Panowie jak by kto szukał mam nowa parę GX50 w dobrej cenie:)

Pozdrawiam

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Witam wszystkich. Zwracam się do Was z prośbą. Mianowicie posiadam Kolumny Monitor Audio GS20 które z wielkim żalem muszę sprzedać.Czy ktoś może mi podpowiedzieć ile można za te głośniki żądać? Oczywiście stan salonowy bez skazy. Dziekuję i przepraszam jeśli nie napisałem tego w odpowiednim miejscu.

Oczywiście stan salonowy bez skazy.

Jak w takim stanie cały komplecik jak ze sklepu to myślę taniej niż 4000 pln bym nie oddał .

Wiadomo że teraz kryzys ale to ceniona znana marka i zawsze znajdzie się jakiś chętny na super kolumny jakimi są GS20 jak dla mnie ;)

Witam wszystkich. Zwracam się do Was z prośbą. Mianowicie posiadam Kolumny Monitor Audio GS20 które z wielkim żalem muszę sprzedać.Czy ktoś może mi podpowiedzieć ile można za te głośniki żądać? Oczywiście stan salonowy bez skazy. Dziekuję i przepraszam jeśli nie napisałem tego w odpowiednim miejscu.

Jaki kolor tych GS'ow i gdzie mieszkasz ?

MA BX6 to nie jest kicha jak na swoją cenę ale wymaga odpowiedniego wzmacniacza żeby dobrze zagrać. Niestety nowoczesne technologie zastosowane w BX6 nic nie wnoszą do jakości jej dźwięku .Tak jak pisałem przegrywa ze starymi monitorami podstawkowymi. Nie zmienia to faktu że nadal posiadam te kolumny głównie ze względu na to że czasami lubię posłuchać coś z większym "powerem" na basie.

Generalnie chyba ludzie wola poprzednie wersje MA niz te obecne z tego co mozna poczytac w necie.. gx tez graja slabiej jak stare gs wg mnie nie i nie tylko mnie, a cena jest niezla...

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Generalnie chyba ludzie wola poprzednie wersje MA niz te obecne z tego co mozna poczytac w necie.. gx tez graja slabiej jak stare gs wg mnie nie i nie tylko mnie, a cena jest niezla...

Zgadza się niestety często tak jest że nowe nie znaczy lepsze . Ceny rosną najbardziej jakość niestety nie rośnie a szkoda .
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.