Skocz do zawartości
IGNORED

Klub marki Monitor Audio

Rekomendowane odpowiedzi

Z tym basem tez bylem takiego zdania Maniek jak pierwszy raz zobaczylem te glosniki w sklepie. Sceptycznie podchodzilem do mniejszej ilosci przetwornikow, jednakze panowie z Amphiona konkretnie podeszli do sprawy konstrukcyjnie i wyszlo im to super. Bas schodzi nizej i jest go duzo wiecej niz w RX8. Wrazenie jest takie, ze jakbym nie znal systemu to bym szukal ukrytego sub'a.

Ja kiedyś też miałem obawy czy ProAc D15 mogą zagrać basem wyglądają skromnie a grały u mnie basem bardzo dobrze chyba trochę lepiej niż Monitor Audio GS20 bas był bardziej dociążony w ProAc D15 .

kolumny rozstawiłem szerzej i dalej od ściany , dodatkowo przytkałem tylni bassreflexi ? mhhm poznałem cwoją kolekcję CD na nowo , grają bajecznie

Mam te same doświadczenia z moimi bx5. Po dopracowaniu ustawienia kolumn i przytkaniu tylnych bassreflexów zmienił sie nie tylko charakter basu, ale całego brzmienia zdecydowanie na plus. Edytowane przez meganert

Mam te same doświadczenia z moimi bx5. Po dopracowaniu ustawienia kolumn i przytkaniu tylnych bassreflexów zmienił sie nie tylko charakter basu, ale całego brzmienia zdecydowanie na plus.

Wg. mnie przytkanie tylnego otworu BR trochę tłumi nie tylko bas. U mnie BX6 zagrały ładniej po odsunięciu od ściany na odległość ok. 40 cm, postawieniu ich na stożkach i odetkaniu BR.

Wg. mnie przytkanie tylnego otworu BR trochę tłumi nie tylko bas

Zgadzam się. Dokładnie to miałem na mysli pisząc że zmienił się charakter całego brzmienia. W moim przypadku to pomogło, ale nie sprawdza się to w każdym rodzaju muzyki. Niestety nie mogę prawie wcale odstawić kolumn od ściany. Po przytknięciu tylnego b/r straciłem trochę na szczegółowości,rozdzielczości przekazu. Radzę sobie z tym słuchając bez maskownic i trochę pomaga. Paradoksalnie nie chcę tego też za bardzo poprawiać bo właśnie po części tu leży żródło problemu w moim systemie. Słucham muzyki głównie z Yamahy cdn500. To naprawdę kapitalny strumieniowiec, ale wszystkie zalety pokazuje dopiero po podłączeniu do daca Rotela RA-12. Niestety skutkiem ubocznym takiego połączenia jest wypchnięcie średnicy i nieco mocniejsze zaakcentowanie wysokich, których wspomniana Yamaha ma i tak pod dostatkiem, bo jest to żródło niesamowicie szczegółowe. Same MA też jak Wiesz. Nie byłoby problemu gdyby wiekszość muzyki była w Hi-res lub dobrze zrealizowana, ale niestety tak nie jest. Podsumowując owym "przytkaniem" uzyskuję lekkie wycofanie średnicy i wysokich co w moim konkretnym przypadku sprawdza się szczególnie przy dłuższych i głośniejszych odsłuchach. Trochę się rozpisałem, ale myślę że takie wspólne szczegółowe opisy przydadzą się każdemu z nas w nabywaniu wiedzy przy konfiguracji własnych systemów. Edytowane przez meganert

Witam kolegów, proszę o przygarnięcie do klubu. Na początek wrzucam parę zdjęć moich RX2 na nowych standach, coby nie wchodzić z gołą ręką:) Pozdrawiam wszystkich pozytywnie zakręconych:)

Standy to Rogoz Audio 1SB100 po delikatnej modyfikacji wymiarów.

post-5598-0-28247600-1384371696_thumb.jpg

post-5598-0-95951700-1384371719_thumb.jpg

post-5598-0-93281600-1384371792_thumb.jpg

post-5598-0-18766000-1384371804_thumb.jpg

post-5598-0-52004300-1384371819_thumb.jpg

post-5598-0-92340400-1384371832_thumb.jpg

post-5598-0-15965000-1384373973_thumb.jpg

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Witam.

Panowie mam sprawę planuję kupić kolumny do wzmacniacza Sony Ta-F808ES i cd Sony Cdp-X505ES kable to Kimber Kable chincz pbj a głośnikowe to 8pr pokój to prostokąt o wymiarach 2metry x 5metrów. Chce kupić RX2. czy będą one się zgrywały z soniakiem ??? Zależy mi aby góra nie była osta, czy te kolumny będą strzałem w dziesiątkę???Potrzebuję szybkiej odpowiedzi bo do soboty muszę dać znać czy je kupuje.

Dzięki za odpowiedzi Pozdro Stivi89

Najlepiej bedzie jak wezmiesz wzmacniacz pod pache i przejedziesz sie do osoby ktora chce sprzedac ci RX2. Nie bedziesz mial wtedy watpliwosci co do charakteru brzmienia tych glosnikow.

Najlepiej bedzie jak wezmiesz wzmacniacz pod pache i przejedziesz sie do osoby ktora chce sprzedac ci RX2. Nie bedziesz mial wtedy watpliwosci co do charakteru brzmienia tych glosnikow.

W 100% dobra podpowiedz.

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Czy ktoś słuchał już może nowej serii MA Silver? Jakieś znaczące różnice? Bo widzę, że tylko minimalnie wyższa cena (ok. 300zł).

W związku z pojawieniem się nowej serii silver "stare" RX2 w wyprzedażowych cenach po 999 szt. Nowe Silver2 katalogowo za 1645. To już nie jest subtelna różnica...

Na AS chwilę posłuchałem nowych silver 10, ale niestety trudno odnieść się do szczegółów po takim odsłuchu...

CD, pliki, analog

wieczorami słuchawki

Czy ktoś słuchał już może nowej serii MA Silver? Jakieś znaczące różnice? Bo widzę, że tylko minimalnie wyższa cena (ok. 300zł).

Wydaje mi sie ze różnice nie są małe: brak bassreflexu z przodu, brak korektora fazy, mniejsza srednica przetwornika sredniotiniwego jak w wyzszych seriach. Nie sluchalem ale co wiem, to ze model 10 (duza paczka) nie jest latwy do napedzenia nawet dla NAD375. Powiedziano mi, ze ma dosc twarde brzmienie.

W związku z pojawieniem się nowej serii silver "stare" RX2 w wyprzedażowych cenach po 999 szt. Nowe Silver2 katalogowo za 1645. To już nie jest subtelna różnica...

Przy takich przecenach zauważyłem, że szybko znikają ze sklepów.

• 2 tygodnie później...

Klubowicze! : )

Sprzedam kolumny MONITOR AUDIO GX300.

Stan idealny, gabinetowy, czarny lakier fortepianowy, który prezentuje się obłędnie. Kolumny nie posiadają żadnych śladów użytkowania, kiedy nie słucham, trzymam je w pokrowcach. Kolumny trzymane w pomieszczeniach wolnych od dymu tytoniowego etc.

Kupione w kraju u polskiego dystrybutora. Kolumny mają niespełna 2 lata i są nadal na gwarnacji (bodajże kolejne 3 lata). Posiadam pełen komplet, kartony, dokumentację itp.

Więcej info dla poważnie zainteresowanych - szanuj mój i Twój czas, dziękuję. Na pewno się jakoś dogadamy : )

• 4 tygodnie później...

spoko tylko Cie podpuszczam :) dla mnie PL300 tez bylyby za duze do mojego pokoju. Czekam na nowa wersje PL200.

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

spoko tylko Cie podpuszczam :) dla mnie PL300 tez bylyby za duze do mojego pokoju. Czekam na nowa wersje PL200.

Dzwonilem przed chwilka do dystrybutora MA i oni nic nie wiedza na temat nowej serii PL...

Edytowane przez lolek126

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Udaja ze nie wiedza , chca sprzedac stare po normalnej cenie zeby ludzie sie nie targowali:-)

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

koledzy jak oceniacie PL200? czym się wyróżniają w stosunku do konkurencji w podobnej cenie?

pomoże ktoś?

dla ułatwienia w grę wchodzą kolumny Focal 1027Be lub 1028Be, Sonus Faber Cremona M.

Dzwonilem przed chwilka do dystrybutora MA i oni nic nie wiedza na temat nowej serii PL...

mam kumpli w "branzy" :) i stad wiem, ze bedzie nowa seria PL jednak nawet oni nie wiedza dokladnej daty.

Spadnie niespodziewanie z nieba, jak grom : ) Z reguły nie informują o podobnych kwestiach z wyprzedzeniem.

tak jak np. z Nikonem jakies pogloski nic nic nic i nagle sruuu :)

Udaja ze nie wiedza , chca sprzedac stare po normalnej cenie zeby ludzie sie nie targowali:-)

dokladnie tak :)

pomoże ktoś?

dla ułatwienia w grę wchodzą kolumny Focal 1027Be lub 1028Be, Sonus Faber Cremona M.

nie slyszalem takich Focali, ale moge Ci zapodac tekst z innego fora tyle, ze chodzi o pl300 ( jak co to uzyj google translate mniej wiecej przetlumaczy)

i have heard both the focal 1027be & own the MA pl300s. the focal 1027be are very fussy when it comes to positioning, whereas the pl300s are more forgiving.

i went for the pl300s as i preferred their sound, more modern tech, looks, and preferred the 3d soundstage a ribbon tweeter provides.

i have listened to the sonus faber cremonas recently & they would be my third choice from the list of speakers you have provided. they sound a bit tinny.

Od siebie dodam, ze pl300 potrzebuja mocnego kopa, zeby zagrac i najlepiej bi-amp. MA testowal je na wzmaku Moon-a. Potem wyszly wlasnie pl200, ktore brzmia lepiej w tych mniejszych salonach :)

mam kumpli w "branzy" :) i stad wiem, ze bedzie nowa seria PL jednak nawet oni nie wiedza dokladnej daty.

tak jak np. z Nikonem jakies pogloski nic nic nic i nagle sruuu :)

dokladnie tak :)

nie slyszalem takich Focali, ale moge Ci zapodac tekst z innego fora tyle, ze chodzi o pl300 ( jak co to uzyj google translate mniej wiecej przetlumaczy)

i have heard both the focal 1027be & own the MA pl300s. the focal 1027be are very fussy when it comes to positioning, whereas the pl300s are more forgiving.

i went for the pl300s as i preferred their sound, more modern tech, looks, and preferred the 3d soundstage a ribbon tweeter provides.

i have listened to the sonus faber cremonas recently & they would be my third choice from the list of speakers you have provided. they sound a bit tinny.

Od siebie dodam, ze pl300 potrzebuja mocnego kopa, zeby zagrac i najlepiej bi-amp. MA testowal je na wzmaku Moon-a. Potem wyszly wlasnie pl200, ktore brzmia lepiej w tych mniejszych salonach :)

dzięki, miejsce do odsłuchu ma 28m2

trzeba bedzie sie wybrac na odsłuchy.

To trzeba wierzyc ze beda tak samo fajnie zrobione i tak samo fajnie beda wygladac i jeszcze lepiej grac :-) za taka sama cene :-)

WItam wszystkich miłosników MA :)

Potrzebuję Waszej pomoc w kwestii doboru sprzętu.

Planuję zakupić MA PL InWall (PL200 nie zmieszczą się w obecnym projekcie salonu) i do wyboru mam 2 integry: Atoll IN200 oraz Creek Destiny II. Jako źródło planuję podłączyć OPPO 105EU (będzie jeszcze system kina domowego oparty między innymi na tych InWall'ach).

Pierwsze pytanie do Was to co sądzicie o tych dwóch zestawieniach i które rekomendujecie bardziej - ze względu na bardzo ograniczoną głębokość mebla Creek jest i tak najglębszym medelem możliwym do zastosowania.

I drugie pytanie do Was to czym proponujecie połączyć Oppo z integrą oraz jakie najlepiej zastosować kabelki do głośników - myślałem o Van Den Hull'u i interkonektorach Equilibrium Harmony lub Anthem.

Ja zrewanżuję się niezłymi fotami jak już cały system zafunkcjonuje w naszym nowym mieszkaniu :)

pyt.1

Atoll IN200 nie slyszalem wiec nic nie napisze.

Integry do MA jak najbardziej Creek, Roksan, Arcam, Audio Analogue, Marantz i zapewne jeszcze pare innych.

Lepiej unikac Rotel, Cyrus, Primare, Leema, budzetowka Cambridge, Naim... ohh Naim raz slyszalem az mi po zebach poszlo :)

pyt. 2

IMHO do takiego sprzetu nie ma co wydawac wiecej na interkonekty jak 250zl a to i tak duzo. Ja mialem u siebie w domu drogie a i tak zostaly te tansze. Z kabli do glosnikow polecam Ci Van Damme

http://www.audiovisualonline.co.uk/manufacturer/119/van-damme jak chcesz inne to spoko no problem patrz tylko, zeby byla solidna miedz min 4mm2 bez srebra.

pozdrawiam

Thx hifibloke

Ja słyszałem te Platinium na Atoll IN200 i Naim (NAC202 + NAP200 + CD5XS) i muszę przyznać, że w tym zestawieniu Naim nie zrobił na mnie dużego wrażenia. Był co prawda odrobinkę ciekawszy niż Atoll ale przy ponad 2'krotnej różnicy w cenie. Natomiast ten Naim w zestaiweniu z Sonus Faber Olympica II przy Dire Straits Money for Nothing to dokładnie tak bym to opisał jak Ty "aż mi po żebrach poszło" :)

Ja w konkurencji do Atoll'a myślałem właśnie o Creek'u, ale niestety nie udało mi sie ich porównać w odsłuchu. Sam Atoll zrobił na mnie naprawdę bardzo dobre wrażenie z tymi w sumie nie tanimi inwall'ami.

Pytanie czy warto jest szukać obu tych sprzętów i je porównywać ... bo przyznam, że znalezienie MA Platinium InWall w zestawieniu z Atoll i Creek naprawdę nie jest łatwe.

W kwestii kabli wezmę twoje rady mocno do serca :)

Tym czasem pozdrawiam i do next time :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.