Skocz do zawartości
IGNORED

Klub marki Monitor Audio

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś bezpośrednio porównywał RS8 i RX8? Jakie są główne różnice w brzmieniu i konstrukcji między tymi kolumnami?

Home: Naim 112x + 150x + SMSL M8 (Tomanek) - Chord Cobra + Focal Aria 926 - Jantzen 13AWG 5N aka Supra; LG 65SJ800V + Xbox One;

Office: Musical Fidelity V-DAC II - Chord Crimson + Musical Fidelity V-CAN II + Grado SR80e

A druga sprawa ... jakby ktoś sprzedawał swoje RX8 to proszę dać znać na priv.

Home: Naim 112x + 150x + SMSL M8 (Tomanek) - Chord Cobra + Focal Aria 926 - Jantzen 13AWG 5N aka Supra; LG 65SJ800V + Xbox One;

Office: Musical Fidelity V-DAC II - Chord Crimson + Musical Fidelity V-CAN II + Grado SR80e

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

A druga sprawa ... jakby ktoś sprzedawał swoje RX8 to proszę dać znać na priv.

Masz kilka szt na giełdzie hi fi.i na alledrogo- wyprzedasz.

Edytowane przez maniekn274
  • 3 tygodnie później...

witam...posiadam MA Silver10 i Silver2 centralny i suba

Witam

Napisz coś o Silverach 10 jakie kolumny miałeś wcześniej i jakie zmiany na + wniosły 10 ? A i z czym grają u Ciebie ?

Witam

Napisz coś o Silverach 10 jakie kolumny miałeś wcześniej i jakie zmiany na + wniosły 10 ? A i z czym grają u Ciebie ?

Witam

Z ciekawości po negatywnych opiniach w prasie i na forach mam tez znajomych którzy kupili i juz sprzedali posłuchałem 10 i 8 jako punkt odniesienia

rx8 i minasy III. Więc 8 do pomieszczeń 25m2 natomiast 10 do ponad 30 najlepiej. grają w stosunku do rx łagodniejszą górą dobre wokale i nadal duża detaliczna scena natomiast bas miękki i strasznie go dużo za dużo po zatkaniu jednego bas refleksu było lepiej po zatkaniu dwóch tylnych oczywiście było po basie juz grał wyżej całkiem za miękko i jeszcze za dużo i tak z byt nisko nie schodził ale było połowę mniej i gorzej. Wszystko w przygotowanym pomieszczeniu akustycznie w domu była by katastrofa. goldy o wiele lepsze gx200 jak masz mniejsze pomieszczenie wysokie tony wokale scena i bas rewelacja teraz kupisz je 40% taniej bo wielka wyprz.... natomiast w porównaniu do minasów przepaść i jedne i drugie

• 2 tygodnie później...

sprzedaje moje RX6 piano white (stan gabinetowy) oraz dopasowany do nich wzmak Advance Acoustic MAP 305 DA (wbudowany 24/96 DAC). Komplet lub osobno, kontakt priv.

http://www.hollandlink.nl/hifi/map-305DA-EN.htm

Edytowane przez czuły barbarzyńca

To i ja bym się przyłączył do klubu z moimi RX8 i RXcentre :)

i od razu pytanie, jaki wzmak stereo do RX8, mam obecnie yamaha A-S700 + CD-S700, myślę nad zmianą na serię Yamaha 1000, co Wy na to? :)

słucham wszystkiego od muzyki poważnej na LPCD45, przez blues na XRCD2, a na zwykłych CD np. U2, ATB, Chicane, Pink Floyd, Dire Straits, Metallica, muzyke filmową Gladiator, Mroczny Rycerz a i polska się znajdzie np. Soyka, Kombi, Wilki :) także sami widzicie rozmach wielki.

Edytowane przez rafix1

słuchałem A-S1000 ale z MA10 mi było za mało dynamiki i basu,,,,/może moje przyzwyczajenie / YAMAHA dla mnie ,,krzyczała,, ale to jest tylko moje zdanie - najlepiej też jeździć i odsłuchać by tobie odpowiadało...

no MA10 to już kawał skrzynek i duże przetworniki niskotonowe ... ale mówisz mało basu, hm ?!

A jak Ty słuchasz muzyki, używasz we wzmaku pokręteł basu i sporanu aby w brzuchu drżało czy słuchasz na Pure Direct?

Ja u siebie na wzmaku mam zawsze Pure Direct i z moich RX8 ta mam nieraz za dużo basu :)

Edytowane przez rafix1

Witam Szanownych Klubowiczów i zwracam się z prośbą o pomoc.

Obecnie: Arcam CD 23T + integra A32 + Monitor Audio RX2, więcej szczegółów w sygnaturze. Muzyka różna, przeważnie soul, r&b, nowoczesny jazz.

Pokój z aneksem ma w sumie ok 25m2. Generalnie RX2 to moim zdaniem bardzo dobre głośniki, ale jednak kubatura pomieszczenia jest dla nich chyba ciut za duża. Chociaż dają radę, ale chciałoby się czegoś lepszego:) Wcześniej miałem podłogowe Dali 450, miały bardzo dobry bas i ładną, gładką średnicę, ale góra była dość kiepska, brakowało powietrza i eteryczności a stereo było kiepskie (lepiej pod tym względem wypadały dużo tańsze Tannoy M3). Nie chciałem nic grzebać w Dali, dlatego je sprzedałem.

Monitor Audio RX2 dały mi sporo tego, czego brakowało mi w Dali. Część zalet zachowały. Oczywiście część poszło w ... Pewnie, że ta eteryczność i oderwanie od głośników w RX2 są lepsze, stereo też. W ogóle uważam, że to bardzo dobry głośnik za te pieniądze. Ale - RX2 mimo, że jak na podstawkowce mają naprawdę dobry bas, to jednak gorszy niż Dali, co nie jest żadnym wielkim odkryciem. RX2 ma więcej szczegółów, ale jednocześnie mniej romantyczną (choć dokładniejszą) średnicę, przy kiepskich nagraniach dźwięk może być jednak trochę męczący. Przy dobrych jest super. Na pewno te kolumny to nie "jazgotniki", mimo, że wielu tak pisze (przy czym duża część piszących nawet nie słuchała RX2:) Co do dynamiki - mają duży "piard" i wysiadają bardzo daaleko (tzn. jak gała wzmaka zbliża się do końca, o ile wzmacniacz to nie jakiś "wypierdek" i sam się wcześniej nie "wysypie"). Ja w moim Arcamie A32 w 72 stopniowej skali słuchałem może minutę (blok) na 52 i dźwięk był super, żadnej kompresji, pełen wykop i drive. Dalej już nawet nie próbowałem. Szacunek! Jednak 20 cm głośnik ma tu chyba znaczenie. Mimo to obecna powierzchnia 25m2... no właśnie, chyba poszukam czegoś na podłogę.

Myślałem o poszukaniu RX8 - były/są w wyprzedażach w bardzo dobrych cenach. Nigdy ich jednak nie słuchałem.

Widziałem też nową serię Silver 8 w wykończeniu piano i wygląda bajecznie, dużo lepiej i o wiele subtelniej niż RX8, chociaż RX8 to też nie byle co, zwłaszcza w porównaniu z ich konkurencją za podobne pieniądze... ludvik2 napisał jednak, że basu w Silverach 8 jest sporo (a nawet za dużo) i jest ponoć trochę rozlazły i słabo kontrolowany. Dla mnie jest to niedopuszczalne. Niestety to jedyny "konkretniejszy" wpis jaki znalazłem o nowych Silver 8...

Myślałem jeszcze o Vienna Acoustics Mozart Grand, ewentualnie AP Tempo VI, ale to zdaje się zupełnie inna estetyka dźwięku. Wolą zachować charakter RX2, tylko dołożyć lepszą, bardziej szlachetną średnicę, głębszy i kontrolowany bas i jeszcze lepszą "górkę".

No i ostatnia opcja, "trochę" grubiej - GX300, obawiam się tylko czy mój wzmacniacz swobodnie wysteruje GX300 czy trzeba zdecydowanie szukać czegoś mocniejszego? No i w ogóle jak zagrałby Arcam A32 z GX300 i ww. MA? Wiem, że najlepiej wypożyczyć, posłuchać, itd, ale kiepsko z czasem, a weekendy wolę poświęcić na słuchanie muzyki. Dlatego proszę o Waszą pomoc.

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

Nowe MA niestety nie grają tak pięknie jak wyglądają a szkoda gdybyś trafił gdzieś starsze GS60 używane to myślę że byłbyś zadowolony .

VA też ciekawie grają jednak trochę inaczej niż MA więc przed zakupem konieczny odsłuch bo jeśli lubisz dźwięk MA to inny może Ci się nie spodobać .

jednak walory wizualne są dla mnie też ważne. Osobiście wolę wygląd nowych GX-ów.

No to nie ma się co zastanawiać GX200 kupić i po sprawie :)

Najlepiej w takim wykończeniu :)

http://www.flickr.com/photos/frankharveyhifi/6877617877/

Edytowane przez sebolx

Obawiam się tylko, czy GX200 nie będą za małe do 25m2? Chyba jednak GX300 sprawdziłyby się tu lepiej? Spokojnie, nie jestem fanem bombastycznego basu, tylko obawiam się, że fizyki się nie ominie i z GX200 nie uzyskam tak niskiego zejścia, kontroli i barwy jaką dadzą GX300.

Poniżej jeszcze zdjęcie porównujące wielkość RX8 i GX200, w poprzednim wpisie po lewej GS60, po prawej GX300, jakby ktoś nie wiedział (to oczywiście do grona spoza klubu;)

post-5598-0-36382300-1394637357_thumb.jpg

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

Obawiam się tylko, czy GX200 nie będą za małe do 25m2? Chyba jednak GX300 sprawdziłyby się tu lepiej?

Nie wiem napisałem GX200 bo gdzieś kiedyś czytałem że 200 grają najrówniej no ale faktycznie jak ma basu być mało to 300 będą pewniejsze do tych 25m2 i pewnie schodzą niżej tym basem .

Ja tez sie zastanawialem nad kolumnami GX 300 ale po odsluchu uznalem ze nie sa warte tej ceny, malo tego uwazam i nie tylko ja ze ich poprzednia wersja lepiej grala, za to gorzej wygladaly ( ale to wszystko kwestia gustu). Co do koloru w linku podanym wczesniej to trzeba pamietac ze jest doplata do tego koloru i to nie mala bo gdzies okolo jak dobrze pamietam okolo 2 - 2, 5K. takze to juz w wogole jest przesada.. 2,5 tys to lakier metaliczny w mercedesie kosztuje i na duzo wiekszej powierzchni..ale jak sie chce miec taki kolorek to trzeba placic. Za to juz w serii platinum ten kolor jest w cenie :-) I do 25 m to jednak wybralbym Gx 300

Edytowane przez lolek126

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Ja tez sie zastanawialem nad kolumnami GX 300 ale po odsluchu uznalem ze nie sa warte tej ceny, malo tego uwazam i nie tylko ja ze ich poprzednia wersja lepiej grala,

Czyli potwierdza się to co pisałem nowe MA nie grają wcale lepiej niż stare tylko lepiej wyglądają... trochę szkoda :-/

Ps. 2500 pln za ten lakier to faktycznie kosmos no ale jak komuś zależy na wyglądzie to w tej wersji wyglądają pięknie :)

Ja moje GS20 kupiłem prawie w cenie tego lakieru dlatego nie szukam już innych kolumn i nie wytykam im że można coś lepiej zagrać są grają w miarę fajnie i to mi wystarczy jeśli chodzi o wygląd to niestety nie moja bajka no ale jakoś z nimi żyję ;)

Czyli potwierdza się to co pisałem nowe MA nie grają wcale lepiej niż stare tylko lepiej wyglądają... trochę szkoda :-/

Ps. 2500 pln za ten lakier to faktycznie kosmos no ale jak komuś zależy na wyglądzie to w tej wersji wyglądają pięknie :)

Ja moje GS20 kupiłem prawie w cenie tego lakieru dlatego nie szukam już innych kolumn i nie wytykam im że można coś lepiej zagrać są grają w miarę fajnie i to mi wystarczy jeśli chodzi o wygląd to niestety nie moja bajka no ale jakoś z nimi żyję ;)

Tak jak napisalem z tego co ja posluchalem, a bylo to ponad 4 godziny to jak dla mnie poprzednia wersja grala fajniej, tylko obecne lepiej wygladaja. Co do lakieru to zgadza sie jest to bardzo ladny lakier na zywo widzialem ale cena jest naprawde przesadzona z ta doplata.. Najlepiej samemu posluchac.. A spotkalem sie z takimi opiniami zarowno od sprzedawcow w sklepie jak i od ludzi ze im rowniez bardziej pasowalo brzmienie Gs.. wiec nie ejstem osamotniony jesli chodzi o taki poglad..

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Czasy ciężkie dla miłośników słuchania ...

Teraz coraz więcej firm z muzycznym rodowodem jak MA dochodzi do wniosków że łatwiej zrobić i lepiej sprzedć Ładny Mebel niż dobrze grającą skrzynkę - bo niezapominajmy że o to przecież w tym wszystkim chodzi ....

Ludziska "kupują oczami" zapominając że auto ma być nie zawodne i wozić 4 litery z punktu A do punktu B, dom ma być funkcjonalny i trwały, żona "posłużyć jak najdłużej" ;-))

... a głośniki mają pięknie grać.

A teraz czytamy w takich miejscach że żona ZGODZIŁA sie na te czy inne kolumny Bo Ładnie sie prezentują w salonie ... - a to że tylko plumpają a nie grają to tylko Stary wie i jakoś musi z tym żyć ;-(

Były Rx8 i innych MA też słuchałem, vienny ac, b&w cm10, elac, yamo itp

Zostały Tempo 6

Pozdrawiam i

Życzę zadowalających wyborów

"Zostałeś umieszczony w kolejce moderacyjnej. Oznacza to, że zawartość którą dodajesz musi być zatwierdzona przez moderatora"

Czytaj: Ocenzurowana przez Moderację

...Wątki powyżej prawią o tym które z MA ładnie gra i w której okleinie ...

Więc Raczej znalezienia dobrego kompromisu między ładny mebel a ładne granie

"Zostałeś umieszczony w kolejce moderacyjnej. Oznacza to, że zawartość którą dodajesz musi być zatwierdzona przez moderatora"

Czytaj: Ocenzurowana przez Moderację

witam ,posiadam GS 20 i mam problem w jednej kolumnie przestał grać jeden przetwornik niskotonowy (ten na samym dole) jaka może być przyczyna? , boje się odkręcać żeby czegoś nie popsuć bardziej.pomóżcie , czy to może jakiś kabelek, może jakiś element na zwrotnicy? Zaznaczam ,że kolumny nie były katowane, nie przepadam za zbyt głośnym słuchaniem.

witam ,posiadam GS 20 i mam problem w jednej kolumnie przestał grać jeden przetwornik niskotonowy (ten na samym dole) jaka może być przyczyna?

Przykra sprawa też mam GS20 ale odpukać u mnie wszystko jest ok nie pomogę ale posprawdzaj wszystko kable może masz bi-wire wzmacniacz pozamieniaj kolumny stronami a jak to nic nie da to przy wyłączonym wzmacniaczu delikatnie poruszaj głośnikiem naciskaj go do środka ale tak równomiernie i delikatnie słuchaj czy nie słyszysz jakiegoś ocierania cewki . Jeśli będzie cisza to pozostaje odkręcenie głośnika i sprawdzenie czy kable są podłączone nie wiem nawet czy one są tam przylutowane czy na złączki jakieś bo moich GS20 nigdy nie rozkręcałem .

dobra wiadomość (mam nadzieje) jest ta,że głośnik jest dobry. Przemieniłem go z lewej kolumny do prawej i gra ,więc problem leży gdzie indziej. Macie szanowni koledzy jakieś sugestie.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.