Skocz do zawartości
IGNORED

Klub marki Monitor Audio

Rekomendowane odpowiedzi

BX6 to w skrócie to samo co BR6 z lepszą, bardziej szczegółową górą pasma (ale nie kosztem ostrości) bo podobno siedzi w nich wysokotonowiec od GS/RX , bardzo trudno wyczuć większe różnice, na pewno są wizualne - BX mają maskownice na magnesy, cokoliki pod kolumny, brak śrub z przodu przy głośnikach

a tutaj masz fajny test obu par na highfidelity.pl

BX6... http://highfidelity.pl/@main-636&lang=

BR6... http://highfidelity.pl/artykuly/0902/ma.html

faktycznie te slonczeka wygladaja troche lipnie, jak tak patrze na te gx to troche chinsko wygladaja :(

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Mnie trochę przeraża ten lakier, gdyż codziennie będzie trzeba używać szmatki do ścierania kurzu.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Mnie trochę przeraża ten lakier, gdyż codziennie będzie trzeba używać szmatki do ścierania kurzu.

jest też fornir ale mnie jakoś tak troszkę nie przekonuje cały projekt plastyczny, te na siłę zrobione alu obwódki

słoneczko jeszcze przełknę ale ta tandetna siatka na wstędze i jakoś tak nie do końca, lepiej wyszedł plastycznie projekt nowy konkurencji kef z nowej serii kef q, ale najważniejsze jest oczywiście brzmienie choć wygląd i jakość wykonania też jest ważna bo na to się często też patrzy

Focal + Naim

najważniejsze jest oczywiście brzmienie choć wygląd i jakość wykonania też jest ważna bo na to się często też patrzy

Masz oczywistą rację. Sprzęt ma nie tylko pieścić ucho, ale również oko i być ozdobą pokoju w którym stoi.

To ja może trochę z innej beczki, chciałbym poruszyć temat biampingu.

W obecnym zestawieniu na brak mocy nie narzekam, ale wiadomo - zawsze da się lepiej. Tyle że różne kolumny różnie na biamping reagują - prawie zawsze jest lepiej, ale czasem efekty są spekatkularne, czasem tylko minimalne.

Czy ktoś z Was próbował biampingu z kolumnami MonitorAudio? Jeśli tak - proszę o opis konfiguracji i wielkości wprowadzonych zmian.

Dzięki i pzdr

To ja może trochę z innej beczki, chciałbym poruszyć temat biampingu.

Czy ktoś z Was próbował biampingu z kolumnami MonitorAudio? Jeśli tak - proszę o opis konfiguracji i wielkości wprowadzonych zmian.

Dzięki i pzdr

Tak. Ja mam BX2 przód podłączone na bi-amp, a BX2 tył - na bi-wire. Oczywiście mam rozwiązania pasywne.

Te kolumny wogóle są znakomite i grają bardzo dobrze, ale wydaje mi się, że w porównaniu z podłączeniem zwykłym - dźwięk jest pełniejszy, bardziej dynamiczny, bardziej analityczny i z jeszcze większą przestrzennością, a także z jeszcze lepszą górą i dołem.

Podkreślam słowa "wydaje mi się". Różnice są bardzo subtelne. Wcale nie można wykluczyć scenariusza, że to tylko moja autosugestia i słyszę to, co chcę usłyszeć.

w tym cała zabawa że trzeba samemu próbować,

osobiście kable biwi które mają takie same żyły dla mnie nie jest praktycznie wielka zmiana, takie które mają różne i dedykowane na l i na h jest większa

Focal + Naim

Nieeee :)

Ja pytam o biamping a nie biwiring. Czyli dwie końcówki mocy: osobna na wysokie i osobna na midbassy.

Sprawa bardziej kosztowna, więc nie bardzo mi się widzi zabawa w metodę prób i błędów.

Dlatego pytam, na ile kolumny MonitorAudio potrafią się odwdzięczyć za tak zacne ich napędzenie.

Edytowane przez asiki

wlasnie zakupilem kabelki atlas hyper 2 faktycznie fajnie sie zgraly z MA. Wiec jak ktos jest zainteresowany moge sprzedac za dobra cene Kabelki chord odyssey 2 para 2metry

post-23552-035677100 1293064525_thumb.jpg

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

ja miałem hypera 2, moim zdaniem na odysseyu jest niżej lepiej kontrolowany bas nie wypchnięta do przodu średnica i więcej góry lepszej jakości, ale na hyperze jest cieplejsza średnica i bardziej pulsujący basik ale ma bardziej nalany charakter,, , moim zdaniem chord bardziej energetyczny lepsza przestrzeń kontrola i niżej schodzący bas ale może być minimalnie mniej ciepło na średnicy i jaśniej na górze ale z dobrym przejściem przez pasmo sybilantów bardzo gładko

Focal + Naim

Powiem ci ze na odyssey jest troche za ostro "czasami" a hyper wlasnie gore wygladzil ,jak dla mnie srebne kable nie pasuja do MA

Edytowane przez anxion

Koledzy klubowicze :)

Z okazji Swiat Bozego Narodzenia, duzo zdrowia, dobrej stalej pracy i wielkiej kasy, by zagoscil u Was sprzet wymarzony przez Was, spelnienia sie zawodowo i prywatnie oraz Szczesliwego Nowego Roku 2011 by byl lepszy od tego i byscie mieli mnostwo czasu na sluchanie muzy :)

Pozdro od SZEFA KLUBU hehe ;)

"Lampa nie umiera nigdy"

hyper u mnie ciut robił z basu kluska, ale miał zdecydowanie więcej ciepła na średnicy i górze, natomiast moim zdaniem nie jest tak energetycznym kablem najbardziej to było odczuwalne np przy elektronicznej muzyce, w tej chwili mam u siebie http://www.audiofast.pl/main.asp?idm=24&ids=254&idsu=725&r=0&wersja=0 i jak za te pieniążki bardzo ciekawy drucik, moim zdaniem jest tak pomiędzy hyperem a odysseyem,,

wesołych świąt

Focal + Naim

SLuchalem juz na hyper 3 dni i moge powiedziez ze ma lepsze zejscie bassu niz odyssey ,przy chordzie faktycznie byl szybszy bass ale tracil na glebokosci, dzwiek jest w hyper bardziej delikatniejszy dla ucha w odyssey bylo tak jak by bardziej krystalicznie co wiazalo sie troche ostrzejszym dzwiekiem.

Edytowane przez anxion

SLuchalem juz na hyper 3 dni i moge powiedziez ze ma lepsze zejscie bassu niz odyssey ,przy chordzie faktycznie byl szybszy bass ale tracil na glebokosci, dzwiek jest w hyper bardziej delikatniejszy dla ucha w odyssey bylo tak jak by bardziej krystalicznie co wiazalo sie troche ostrzejszym dzwiekiem.

ja miałem długo oba kable i na rx1 i obecnych chario wychodziło mi tak

chord dawał szybszy lepiej kontrolowany niżej schodzący bas ale było go mniej i nie był tak mocno ocieplony

średnica na chordzie nie była wypchnięta do przodu była minimalnie lepiej doświetlona ale chłodniejsza w przekazie

góry jest mniej w hyperze , szybciej się kończy i brakuje takiej kropeczki nad i jaką ma odyssey tego swobodnego delikatnego rozciągnięcia,

tzn bardzo równego przejścia z średnicy i gładkiego bo w hyperku wydaje się że średnicy w stosunku do góry jest więcej , w hyperku gdzieś przy tym zaokrąglaniu minimalnie słychać kompresję takie uproszczenie wysokich tonów one mniej błyszczą są troszkę stonowane bardziej, odyssey daje większą głębię sceny lepiej odrywają się dźwięki , bardziej poukładana jest scena , jest niesamowicie wyrównany w paśmie nie faworyzuje niczego dlatego może się wydawać że ma mniej basu ale to nie prawda lepiej go kontroluje dając niższe zejście, hyper 2.0 jest zdecydowanie cieplejszy w przekazie ale właśnie ten bas nie do końca jest jak dla mnie przekonujący, na hyperku średnica niższa jest ciut ocieplona też i wyższy bas czasem jego lekkie podkręcenie dawał mi efekt małego buczenia ale to tylko na rx1,

hyper faktycznie jest świetnym kablem i najbardziej podoba mi się jego średnica ale jest ciut za bardzo wysunięta do przodu ale ma dużą głębie mimo tego wysunięcia - jest to miłe , chord jest moim zdaniem neutralnym kablem w zasadzie przekazuje to co dostaje, hyper jednak troszkę ingeruje w sygnał,

dociepla go i stara się pokazać wszystko z przyjemniejszej strony ale nie zawsze to się do końca sprawdza, moim zdaniem oddy jest bardziej energetycznym kablem lepiej się słucha elektroniki i instrumentalnej choć wokale nie są złe, hyper bardziej stara się oddać ciepło wokali jazzu etc

oba kable są w swojej cenie świetne ale faktycznie przy chłodniejszym systemie hyper bardziej się sprawdzi.

Focal + Naim

zgadzam sie z toba ze odyssey jest bardziej blyszczacy na gorze ma dluzsze wybrzmiewania intrumentow ,w hyper srednica jest bardziej plastyczna w odyssey faktycznie byla bardziej neutralna. W bassie dla mnie hyper jest glebszy chodz nie ma tego kopa co w odyssey

Moge powiedziec ze oba kable za ta cene sa rewelacyjne

• 2 tygodnie później...

Witam klubowiczów i pozdrawiam w Nowym Roku

Posiadam MA RX8 zasilany z amplitunera Arcam AVR300 w bi-amplingu.

Po dłuuuugim okresie wygrzewania kolumn i adaptacji akustycznej pomieszczenia nadszedł czas na poszukiwanie wzmacniacza stereo.

Wspomniany amplituner gra na poziomie jakościowym wzmacniacza Arcam A18 (porównywałem bezpośrednio)

Szukam lepszej kontroli basu i dynamiki, przy czym w kinie domowym wzmak ma napędzać fronty (pre out AVR300 pod main in wzmacniacza)

Sprawa z pozoru wydawała się prosta, bo przecież większość konstrukcji takowe wejście posiada.

Jedno ALE .... CD + DAC-a nie chcę podpinać do amplitunera, integra powinna mieć przecież lepszego preampa.

Przy takiej konfiguracji byłbym zmuszony do ręcznego "pstrykania" w wyłącznik zlokalizowany przeważnie na tylnej ściance - np. Arcam A90, FMJ A32, Creek Destiny.

Póki co rozważam 2 modele, które nie mają tego problemu (konfigurowalne dowolne wejscie lub przełączane z pilota wejście MainIn) i potencjalnie "pasują" mi brzmieniowo:

- Yamaha A-S2000

- Krell S-300i (raczej z drugiej ręki ze względu na cenę)

Pytanie/prośba o weryfikację powyższych założeń + ewentualne propozycję uzupełnienia mojej krótkiej listy.

Ja słucham Monitor Audio GS20 na wzmacniaczu Roksan Caspian M-Series i naprawdę jest bardzo ciekawie. Może warto dopisać go to Twojej listy.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

jak najbardziej arcam a38 lub cos z creeka . Yamahe odpusc sobie bedzie za ostro z rx8

A jaki polecacie moze IC do MA , tylko nie srebne bo mam qeda i mam juz dosc tego kabla.

A jaki polecacie moze IC do MA , tylko nie srebne bo mam qeda i mam juz dosc tego kabla.

osobiście go nie miałem ale też się przymierzam,, masz już kable atlasa więc moze się dobrze połączą

http://www.atlascables.com/index.php?id=376

Focal + Naim

Jak pisałem wyżej, polecam Albedo. Wcale nie grają jak typowe srebro, można pożyczyć na próbę.

Zaś FlatOne z palcem w nosie pobił 2-krotnie droższego Atlasa Titan.

Więcej szczegółów wyżej.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.