Skocz do zawartości
IGNORED

Klub marki Monitor Audio

Rekomendowane odpowiedzi

looo matko to napewno pokoj ? :) Jak to jeszcze nie jest zaadaptowane akustycznie to bedzie brzmiec jak Hall in Vienna z ampli.

Kiedys mialem rx8 powiem dobre budzetowki, po silver 10 nie spodziwalbym sie duzo wiecej. Do monitor audio polecam wzmacniacz Denona.

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

ma pokój jak kaplica w kościele :)

trochę mebli jest kwiaty, dywan, standard.

ja generalnie nie wiem co mu doradzić bo uważam, że trzeba więcej kasy aby to nagłośnić i z sensownym basem.

Dobrze prawisz w takim metrarzu to i PL300 mialyby problem. ( tak propos z MA odsluchiwalem wiekszosc kolumn)

Jesli jest to mozliwe to najlepiej zmienic pomieszczenie sam mam jeden pokoj 38m2 i nigdy bym tam dedykowanego stereo room nie robil. 10tys na nowy sprzet kolumny i wzmak to dzis naprawde nic specjalnego ... a szkoda tyle wydac, zeby suchac jakiegos lichego plumkania , albo szukanie w uzywkach, albo trzeba zwiekszyc budzet.

Jak ktoś kiedyś powiedział, akustyka poszczególnych pomieszczeń jest tak różna, że dane kolumny mogą nagłośnić 30m2, a innym razem nie nagłośnią prawidłowo 20m2 i jest w tym wiele prawdy.

Patrząc jednak bardziej uniwersalnie, ogólnie to do 26m2 zdecydowanie większe RX8.

A powiedzcie mi proszę czy RX6 do pokoju 26m2 dadzą radę? czy powinny być już większe?

Zalezy tez co tam sluchasz i jak sluchasz, ale tez zalecam do takiego pokoju wieksze kolumny niz RX6.

Zalezy tez co tam sluchasz i jak sluchasz, ale tez zalecam do takiego pokoju wieksze kolumny niz RX6.

to pytanie czy wzmacniacz 2 x 85 Wat przy obciążeniu 8 Ohm Roksan Caspian pociągnie te kolumny?

Bedzie ok sluchalem kiedys krotko Roksana, ale mi do gustu nie przypadl. Mialem rx8 pod marantz ki perl lite i dla mnie gralo to tak sobie, malo dynamiki troche zamulone. Potem wskoczylem na gx300 i zmienilem na marantz pm15s2 LE lepsze kolumny lepszy wzmak i gralo juz lepiej , ale jakos miekko i zmulone dalej to bylo. Wkoncu kupilem Denona 2020 i kolumny tak jakby dostaly skrzydel :)

Sama prawda, dobry wzmak to podstawa, wtedy i niewielkie kolumny nagłośnią halę (no, prawie ;). Ale "dobry" to nie po prostu "dużo watów", nie tylko to się liczy. Akustyka też jest ważna, o czym pisał Omen. W każdym bądź razie, ja przy 26m2 nie obawiałbym się że rx6 będą za małe, sam mam podobne rozmiarowo (gs20) i w 20m2 jest niby ok ale większą przestrzenią by nie pogardziły, takie 26m2 byłyby idealne.

Caspian powinien sobie poradzić i chyba będzie potrafił pokazać ich możliwości, ale ta kwestia zawsze jest niepewna jak ze sobą zagrają. Oczywiście, jeśli masz możliwość to idź w rx8, prosty upgrade w kolumnach nie istnieje ;)

Ja mam RX8 i z AV Sr7008 marantz się męczyły teraz jak dostały końcówkę mocy Audiolaba 8000p od razu nabrały wiatru , na tę chwilkę dodałem jeszcze nowe kabelki i na 25 ml zrobiło się pięknie

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

Witam

Panowie jak ktoś by reflektował to mam zestawik MA PL100 wraz z dedykowanymi standami :) Info na PW

Pozdrawiam

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Jeśli ktoś jeszcze nie postawił Silver 8 na kolcach to niech szybko to zrobi!!!

Jeśli siedzisko do odsluchu jest za nisko to trzeba zdemontować lub nie zakładać tej wystającej postawy i założyć kolce!

Edytowane przez szy_a

Heh, i tu się kłania magia, voodoo i takie sprawy, niestety ma to znaczenie.

U mnie wyraźnie słychać różnicę w zależności jak mocno są dokręcone śruby łączące podstawę z samą kolumną! Obłęd, nie? A najlepsze w tym jest to że nie jest to autosugestia - moja żona, nieco sceptycznie nastawiona do moich dziwactw, pewnego dnia spytała czy znowu coś majstrowałem przy sprzęcie bo gra zupełnie inaczej i bas jest dużo lepszy, ja na to że tylko dokręciłem te śruby. A o niczym nie wiedziała, że cokolwiek ruszałem. Ot, pierdołka, a jak słyszalna...

Ale jak kolce to na solidne granity, tylko trzeba coś podłożyć żeby się nie ślizgały. Opcjonalnie mogą być płyty konglomeratowe (takie do łazienkki/kochni, ale z konglomeratu a nie zykła ceramika, najepiej większe np. 30x60cm). Przerabiałem nawet też płyty chodnikowe (takie wielkie, 50x50cm, ciężkie jak diabli) i mimo wielkiej masy tragedia, gorzej niż na podłodze. Temat rzeka :)

Napisze jeszcze raz o porównaniu, o którym już wcześniej pisałem, czyli Silver 6 vs Silver 8. (Dla poszukujacych i mających dylematy miedz tymi dwoma modelami Monitor Audio. ) Wczesniej odsluchiwalem i porównywałem te kolumny w sali odsłuchowej sklepu q21. Teraz po raz kolejny konfrontowalem je ale już u siebie. Dla wszystkich mających dylemat czy warto dopłacić - bezwzględnie!!!!! Warto! Silver 8 biją na każdym polu Silver 6. Dodam, że mój pokój to blokowe 13 m kw i na prawdę nie ma się co obawiać gabarytów Silver 8. No chyba, że ktoś mą strasznie zagracone pomieszczenie. Nawet po zamykaniu obydwu otworów bassreflexu 8-ki grają bezwzględnie lepiej w porównaniu do Silver 6.

Pozdrawiam.

Edytowane przez szy_a

Na forach jest duzo audiofilow co sieja panike :) nie ! ooo beda za duze udusza sie nie uslyszysz dobrze skrzypeczek itp Jakos lata wstecz mialo sie Altusy 300 albo Ton 200 w blokach w malych pokoikach i bylo ok a dzis nagle takie silver 8 maja niby byc za wieeelkie...

Ja się cały czas zastanawiam nad silver 10. Też mi powiedziano, że mam za małe pomieszczenie (14m2) ale coś mi mówi, że będzie dobrze. Ile już widziałem małych japońskich pokoi z wielkimi głośnikami. Czyżby Japończycy mieli inne uszy? Najczęściej nie słucham głośno a te duże silvery myślę, że fajnie mi pomruczą przy cichym słuchaniu. Chętnie bym odsłuchał ale nie ma gdzie w mojej okolicy.

Edytowane przez szaman777

Dla mnie i w odsłuchach sklepowych i w odsłuchach już w domowych pieleszach Silver 6 nie grały równo. Czegoś w dźwięku tak w okolicy niższej średnicy brakuje. W q21 słyszałem to może nieco lepiej - jako dziurę w dzwięku przy pewnych częstotliwościach bo pomieszczenie tam jest bardzo duże i dobrze wygłuszone więc przy mniejszej kolumnie wszystko wyszło na jaw. Dla mnie 6 są bardziej jazgotliwe. Oczywiście pamięć jest zawodna więc proszę wziąć poprawkę na moją opinię. W domu 6-ki już nie wypadły tak źle ale nadal kompletnie dziwna w/w maniera silver 6 mi przeszkadzała. Silver 8 są bardziej aksamitne w reprodukcji dźwięku w porównaniu do 6, 8-ki może nieco mają wycofaną średnicę lub jej barwa wynika z dociążenia basem.

Porównywałem ostatnio również Silver 8 i Gold 100. B ciekawy pojedynek. Inna kultura grania, inna budowa (monitor kontra podłogówka) inny głośnik wysokotonowy, bo GOLD 100 ma wstążkę. Mimo moich 12 - 13 m kw podłogówki Silver 8 zostają a monitory Gold100 wracają.

PL200 hmm może kiedyś ;) jak warunki lokalowe pozwolą. W tym momencie zostaje mi słuchanie muzyki ... i ewentualne szukanie nowych kabli głośnikowych :P tak po cichu, żeby żona nie wiedziała :D :P

GS10 znalazły nowego właściciela a u mnie zagościły PL100 :) i tak już zostanie (żona nie pozwoli ich zmienić ;)

A jakie różnice w dźwięku bo to jest najważniejsze ? Ja jak usłyszałem kiedyś GS10 u kolegi to od tego czasu polowałem na GS20 i mam je do dziś :)

A jakie różnice w dźwięku bo to jest najważniejsze ? Ja jak usłyszałem kiedyś GS10 u kolegi to od tego czasu polowałem na GS20 i mam je do dziś :)

Największa różnica to wysokie tony - zero ostrości (przynajmniej u mnie w systemie), swoboda grania, scena, no i wygląd :)

GS10 to świetne małe kolumny i za cenę jaką można je teraz dostać to jest rewelacja ale tutaj w serii Platinum już jest dużo wyższa kultura grania. Ogólnie dźwięków jest dużooo więcej :) podanych w świetny sposób (słuchając tej samej płyty na GS i teraz nawet nie wiedziałem że jest tyle dźwięków których wcześniej nie słyszałem)

Ogólnie dźwięków jest dużooo więcej :) podanych w świetny sposób (słuchając tej samej płyty na GS i teraz nawet nie wiedziałem że jest tyle dźwięków których wcześniej nie słyszałem)

Czyli góra i ogólnie dźwięk ma więcej barw dobrze rozumiem ? Jeśli tak to super te PL100 no i ten wygląd bajka :)

Dokładnie - dużo lepsza barwa dzwięku :) nie umiem ładnie opisywać tak jak w gazetach ale jest duży progres :) a wygląd...niech podsumowaniem tego będzie fakt, że żona zabroniła mi kiedykolwiek je sprzedać :D

Edytowane przez bronx99
  • 1 miesiąc później...

no, wreszcie udało mi się ich (PL100) posłuchać. Powiem krótko - spodziewałem się sensacji a tak naprawdę nie zauważyłem większego odskoku od swoich silver. Powiem więcej - pl100 może w malym pomieszczeniu jakoś grają, ale powyżej 20m jest cieniutko, bardzo chudo :/ Odniosłem wrażenie że tutaj zaczynamy płacić za jakość wykonania, wygląd i za nic więcej.

To są właśnie głośniki do niedużych pomieszczeń. U mnie grają w ok 17m2 dodatkowo wspomagane Rel T5 i nie mam zamiaru ich zmieniać (no chyba że kupie PL200 a PL100 powędrują do sypialni :)

Co do drugiej części Twojej wypowiedzi - na pewno płaci się za wygląd i jakość wykonania - ciągle nie mogę się na nie napatrzeć :)

Jedną rzecz jest ważna - bardzo długo skubane się wygrzewają - u mnie grają ponad miesiąc po 8h dziennie i dźwięk się bardzo zmienił odkąd je kupiłem.

no, wreszcie udało mi się ich (PL100) posłuchać. Powiem krótko - spodziewałem się sensacji a tak naprawdę nie zauważyłem większego odskoku od swoich silver. Powiem więcej - pl100 może w malym pomieszczeniu jakoś grają, ale powyżej 20m jest cieniutko, bardzo chudo :/ Odniosłem wrażenie że tutaj zaczynamy płacić za jakość wykonania, wygląd i za nic więcej.

dziwna dziwnosc, bo ja slyszalem juz duzy skok przy GX100, a sluchales ich razem ? bo z tego co napisales to wnioskuje, ze Twoje silver byly w domu....moze salka lipna lub miales podpiety slaby wzmacniacz PL100 potrzebuje dosc duzego kopa lub co tez bardzo prawdopodobne to monitory mialy wygrane pare godz. i dlatego tak cienko brzmialy.

dziwna dziwnosc, bo ja slyszalem juz duzy skok przy GX100, a sluchales ich razem ? bo z tego co napisales to wnioskuje, ze Twoje silver byly w domu....moze salka lipna lub miales podpiety slaby wzmacniacz PL100 potrzebuje dosc duzego kopa lub co tez bardzo prawdopodobne to monitory mialy wygrane pare godz. i dlatego tak cienko brzmialy.

Pierwsza sprawa, że mogły być nie wygrzane. Druga sprawa, że trzeba zapewnić odpowiednie wzmocnienie i trzecia to że bas porównujemy do Silver 10 a to już duże podłogowe kolumny :)

Gx100 ( porównywalem z gold 100 ) nie podjadą do Silver 8 w basie a jeśli bierzemy pod uwagę Silver 10 to chyba już w ogóle .

No właśnie to napisałem - że nie ma co porównywać pod kontem basu kolumny podłogowej i podstawki :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.