Skocz do zawartości
IGNORED

pokój do odsłuchu

anima24

Rekomendowane odpowiedzi

mam pokój w kształcie L przerobic na prostokat?

oto rys

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/48883-pok%C3%B3j-do-ods%C5%82uchu/

tak by wygladał po

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jezeli masz taka mozliwosc ustaw glosniki na scianie 4,8 i bedzie git. przestrzen dla kolumn po bokach to zbawienie. Najlepiej basref. z przodu ale 0,5-1,0 na tyl w tym pomieszczeniu powinno wystarczyc.

wtedy moja odległosc od kolumn wyniesie 1,5m a ja planuje kupic podłogowe kolumny Usher albo B&W,

w tym pokoju ma tyc tylko audio i fotel

Najlepszy efekt uzyskasz ustawiając kolumny na ściance 4,80 m. Wnęki nie musisz zabudowywać, lecz umieścić w niej coś wypełniającego (mebel, szafę itp.).

Na twoim miejscu jednak popróbował bym sam. Lepsze zestawy głośnikowe rozprzestrzeniają dźwięk nie tylko kierunkowo ale również promieniście ( w tym przypadku idealne byłoby zabudowanie ścianki lub wypełnienie jej czymś)

w pokoju beda stały ushery 6381 albo cos innego

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dobrze, że zaczynasz od adaptacji akustycznej pokoju. Warto by było posiłkować się jakimiś próbnymi odsłuchami zanim kupisz stereo. Może się okazać, że wystarczą jakieś monitorki z wysokiej półki (zakładam, że masz spory budżet), forumowicze na pewno coś doradzą.

Nie słyszałem takiego zestawu jak wymieniłeś, ale według wszelkich przesłanek mogę stwierdzić, że te kolumny się uduszą w tak małym pomieszczeniu. Bas będzie, owszem potężny, ale za ścianą...Praw fizyki nie da się przeskoczyć (fala 40Hz ma ponad 8m).

Pozdrawiam!

obecnie mam kolumny z wooferem 25cm kolumny mam tak jak na rysunku,

bas jest słyszalny,nawet miazdzy uszy,ale chce czegos wiecej,głebi,przestrzeni,namacalnosc instrumentów,szybkosci,naturalnosci.

czekam na rady :)

Gość rochu

(Konto usunięte)

> ale chce czegos wiecej,głebi,przestrzeni,namac alnosc instrumentów,szybkosci,naturalnosci.

czekam na rady :)

Proszę bardzo.

Altec, Lowther, Goodmans, Jensen, może też być Fostex.

Warto spojrzeć na jakiegoś DualConcentric-a Tannoya.

jakbym miał kupowac monitory to takie które maja bas,

propozycje? a co powiecie na FOCAL 826? Warte sa swej ceny? kiedys nowe stały ok 5tys zł a teraz chyba 7tys bo euro zdrożało,5 tys moge dac za te focale,słuchał ktos albo ma je?

prosze o charakterystyke reprodukcji całego pasma :)

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

z tak dużych kolumn to raczej basu w takim pokoju nie uświadczysz a nie, że cię zgniecie

- po prostu zdusi się z zalążku :/ tak duże pudła muszą mieć przestrzeń żeby złapać oddech

mam pokój podobnych gabarytow 3,1m x5,1m tyle ze bez wneki i zawsze niezaleznie od zastosowanych kolumn wybieralem ustawienie na węższej scianie stereofonia na boki jest co prawda zauwazalnie gorsza w porownaniu do ustawienia na dlugiej scianie ale zyskuje glebia i kontrola basu przy ustawieniu glosnikow na dlugiej scianie bas dominuje i dalsze plany sa ledwie zaznaczone, siedzi sie prawie na samych glosnikach... przy ustawieniu kolumn na krotkim boku bardzo duza poprawe daje powieszenie rozpraszaczy na bocznych scianach wtedy jest sporo lepsza organizacja przestrzeni.

A może w takich warunkach coś ze sprzętu studyjnego?

Monitory bliskiego/średniego pola mogły by się okazać receptą na taką "bliską" sytuację.

Jeśli przeszukasz forum to bez większego wysiłku znajdziesz wątki na ten temat i opinie o niektórych modelach.

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.