Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  459 członków

Harbeth Klub
IGNORED

HARBETH Club

Gość wojtasjazz

Rekomendowane odpowiedzi

mamz, 27 Mar 2009, 18:54

>Michal, trzeba poczekać aż AdamoD wychaczy Lavardina na Ebay i później bedzie się pozbywał:)

>A tak na poważnie to ciekawe ma bebechy, co sądzicie, co to za puszka w środku?

moze zasilacz impulsowy ?

hej koledzy

jakie doświadczenia w stawianiu herbatników na kolcach lub podkładkach - między kolumnę, a stend.

w szczególności, czy użytkownicy shl5 mogą podzielić się doświadczeniami w tym temacie?

pzdr

broy - ja jak dałem kloce między kolumnę a stend - to bas stał się pudełkowaty - natomiast gumowe podkładki - kontra blue tact - hmm... nie wyczuwam większych różnić

mamz - na ebay-u to se możesz kupić... co najwyżej płyty CD... reszta to...

był jeden lavradin IS w ogłoszeniach w uk - skontaktowałem się ze sprzedającym ... sprzedał go w ciągu ... 10 minut od pojawienia się ogłoszenia... posiadaczowi harbeth właśnie... także coś jest panowie na rzeczy z tym lavradin

Jak ktoś ma kontakty we Francji może warto go by było poszukać?

Ps. Kto z was ma naima 5cdx? - chętnie bym go posłuchał - może bylibyście chętni na wymianę - DO ODSŁUCHÓW - za linna ikemi - ciekaw jestem naima cd5x nie miłosiernie - a nie mam kasy aby go kupić teraz - zresztą naim-y są drogie a w PL ciężko je sprzedać jak coś...

a mamz jak tam naim XS?

W moim przypadku zastosowanie kolcy pod SHL5 i postawieniu tego zestawu na posiadanych stendach wiosło sporo poprawy w reprodukcji basu. Ogólnie w moim pomieszczeniu wzbudza się bas na poziomie kontrabasu. Jak płytka jest firmowana przez basistę to bywają momenty buczenia. Walczę z tym od jakiegoś czasu i radę zastosoawnia kolcy podsunęli mi Panowie z Waliców. Początkowo byłem sceptyczny, ale to był koszt 50 zeta i spróbowałem. Najbardziej poprawił się najniższy bas szczególnie stopa. Zrobiła się zdecydowanie krótsza.Reszta problematycznego pasma też uległa poprawie, ale już nie tak. Jednak takie ustawienie obecnie pozostaje. Wiąże się to pewnie z rezonansem pomieszczenia. Wcześniej Harbethy były przyklejone do stendów i poprzez nie reagowały z pokojem. W obecnej konfiguracji mam podejście do tematu wygaszania wibracji podobne do firmy Reimio. Czyli kolumny na kolcach, stendy na kolcach, a to wszystko na granitowych płytach. Takie postawienie mioch paczek pozwala wytracić rezonanse obudowy zanim dojdzie do podłogi. Nie musi to zdać egzamin w każdym pomieszczeniu, ale u mnie pomogło. Jest to ok.15 mkw w ośmioboku i wys. 205 cm.

pozdr.

Broy

Trzeba eksperymentować nie ma jednej recepty.

U mnie np nie sprawdziły się ciężkie stadny stand art zarówno do H7 jak i H5 a nawet do H3

Adamo D

Nait XS jest najbardziej dokładnym i przeźroczystym Naimem jakiego słuchałem.

Słychać wszelkie odgłosy, pogłosy, naprawdę fajnie.

Do tego jest muzykalny i przyjazny.

A spora moc się czuje, robi z kolumnami co tylko zechce.

Jest bardziej kulturalny od Naita 5i, nie tak wykonturowany.

Ale gra żwawiej niż Supernait.

mamz, umka

Dzięki za odzew. Umka, spróbuję tego patentu z 'podwójnym okolcowaniem'. Powinno być lepiej, sprawdziłem 'na szybko'. U mnie SHL5 stoją właśnie na ciężkich stendach SA, całość na płytach marmurowych na parkiecie.

pzdr

Jak będziesz zamawiał kolce to zamów tylko 6 sztuk. W zupełności wystarczy, ponieważ chodzi nam o jak największe odizolowanie skrzyń od stendów i trzy na kolumnę będzie w sam raz.

Ideałem byłby jeden albo lewitacja nad stendem, ale ja nie mam takich mocy. (taki żarcik)

umka, 30 Mar 2009, 22:56

>Jak będziesz zamawiał kolce to zamów tylko 6 sztuk

ale wtedy bedzie malo stabilna konstrukcja

przy warunkach kolego Broya raczej ma duzo wieksze znaczenie :)

>>Adamo D

U mnie od tamtej pory nie było zmian. Próbowałem różnych wzmaków, żeby okiełznać moje Harbethy, ale niestety kiszka. Klocki rzędu 20 kz nie dawały wartościowych rezultatów. Miałem już inny zestaw kolumn i wzmaka, ale negocjacje zaczynały się od 55 kz. i wymiękłem. Kupiłem samochód i na razie jestem wyleczony.

>>no i wez czlowieku i zakup przejrzyste glosniki :)

Co ja poradzę, że ten dzwięk mnie kręci. A wiem, że mogą zagrać zdecydowanie lepiej tylko muszę zmienić pomieszczenie. Dorastam do tematu. Ja nie chcę analizować utworów tylko ralaksować się przy muzyce.

>>umka

komplet 5i daje radę shl5?

W porównaniun z Linn-em Akurate 2200 i Anthem posiadający 180W na kanał zestaw Naima wypada lepiej cena i dzwięk. Chciałem posłuchać jeszcze Supernaita, ale kol. mamz dość szybko go pogonił. Oczywiście o napędzie też myślę ,ale mój wstępny faworyt przenosi produkcję tam gdzie wszyscy. A dla mnie to nie do przyjęcia.

pozdr.

Witam,

czy któryś z kolegów miał do czynienia z tymi standami:

Wygladaja swietnie, firma robi rowniez ladne stoliki pod sprzet dlatego strasznie mnie to korci a ryzykować 360$ + przesyłka trochę boli :)

post-23398-100008448 1238960043_thumb.jpg

Panowie - a może jakieś grupowe forumowe zamówienie? tych stendów byśmy zrobili?

Może jeszcze coś z ceny dałoby się urwać? - przy większej ilości? i wysyłka i wpłata dzielona na ileś osób...

bardzo fajne stendy, taki ekologiczny highend ;-)

ciekawe co na to stalowi spece ze Stand Artu???

;-)

Harbeth na drewnianych skrzynkach, tego red. Kłos może nie przeżyć!

;-)

chętnie wejdę w temat!

Panowie czy warto się zainteresować tymi herbatnikami?

http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=170318098059&mfe=sidebar

Potrzebuję czegoś na półroczne "przetrwanie" i mnie te kolumienki zainteresowały.

Piec to Accu E-212.

Z góry dziękuję za pomoc,

kvist.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.