Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  459 członków

Harbeth Klub
IGNORED

HARBETH Club

Gość wojtasjazz

Rekomendowane odpowiedzi

To może byś jeszcze raczył napisac co zamiast tych blaszek otworzyło brzmienie i dodało górze blasku?

Może spróbuję ale na razie nie wiem jak.

Pozdro

Ja próbowałem w swoich shl5 kilka różnych zworek i jakoś łba nie urwało różnicy nie słyszałem. W M30 natomiast jak przyjechał sprzedawca to zapomniał "super zworek" były zwykłe blaszki później dowiózł super zworki, jednak u mnie werdykt był jednakowy ze zworkami czy bez wycofanie wysokich albo ich brak jak kto woli ;) nie do zaakceptowania.

Pozdrawiam,

Paweł

BTW,

Jakoś nie chce mi się wierzyć aby M30 czy M30.1 aż tak super zagrały z dwunastowatowym wzmacniaczem nawet jeśli to lampa. Tam trzeba trochę więcej mocy.

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Jakoś nie chce mi się wierzyć aby M30 czy M30.1 aż tak super zagrały z dwunastowatowym wzmacniaczem nawet jeśli to lampa. Tam trzeba trochę więcej mocy.

Jezeli pisząc o dwunastowatowej lampie myślałeś np. o 300-tce Lebena to w pełni się z tobą zgadzam.M30 z Lebenem 300XS bardzo przyjemnie ale jednak tylko plumka,nowy 300F radzi sobie już lepiej ale dopiero z 660p to te paczki fruwają i nie ma tam żadnych niedostatków na górze pasma.

wczoraj przyjechał do mnie mój stary kumpel z Zabrza, specjalnie zawitał aby posłuchać shl5 z Jadisem

wielokrotnie u mnie gościł jak miałem Dynaudio s25 Accu e560 i znakomite kable Acrolika 6300, Argento FMR

Anaconde Z-Tron.... po kilkunastu minutach powiedział ,,to jest granie przynajmniej dwie klasy lepsze,,

był pod ogromnym wrażeniem ,,tu nie mam co porównywać,,to jest przepaść,, właśnie takie słowa usłyszałem

naprawdę widziałem u niego zachwyt tym brzmieniem. Stwierdził ,, masz znakomitą akustykę,, jednak te moje

amatorskie umieszczenie paneli dało dobry efekt:)...bardzo był zaskoczony basem ,,Jadis trzyma 5 za mordę,,

na koniec poruszyliśmy temat wstawienia 40tek....powiedział słowa które już mogłem przeczytać na forum ...

,,to będzie wielki błąd..nie ruszaj 5 bo spierdolisz te piękne granie,,....dał mi wiele do myślenia

,to będzie wielki błąd

Mirek czasem przydaje się druga para uszu,która coś nam podpowie,albo w jedną stronę,albo w drugą :).

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Mirek czasem przydaje się druga para uszu,która coś nam podpowie,albo w jedną stronę,albo w drugą :).

masz rację Stefek że druga para uszu się przydaje....po drugie mam zaufanie do tego gościa

za jego namową kupiłem Jadisa z czego naprawdę bardzo się cieszę ,,zamiast myśleć o 40ach kup porządne CD,,:)

Gość intenser

(Konto usunięte)

,,zamiast myśleć o 40ach kup porządne CD,,:)

no to zostaje Ci albo dCS (jestem fanem) albo AR ref 8

a po prawdzie to dopóki nie wstawisz na próbę 40tek do swej pieczary , dopóty nie zaznasz spokoju - to mogę zagwarantować :)

• 2 tygodnie później...

Z twittera: "New harbeth SHL5plus has a RADIAL2 drive unit, totally redesigned crossover - amazing sound"

I jeszcze jedno: oficjalna nowa nazwa brzmi "Super HL5 plus".

Edytowane przez miron3333
Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Ha, moje domysły się sprawdziły. Spodziewałem się jednak, że w nowym wcieleniu zrezygnują z super tweetera. Harbeth ma zacząć wysyłać nowe SHL5 do dealerów w czerwcu. Trzeba zacząć odkładać kasę :)

Edytowane przez BlueMax
Gość jamówię

(Konto usunięte)

Dzięki int! jakoś jestem spokojny,że ludzie będą zachwyceni Alan coś długo przy nich dłubał.

Gość intenser

(Konto usunięte)

bardzo dobry ruch , piątki wymagały odświeżenia,

nowa membrana (a w zasadzie cały przetwornik) z Radial2 jest imo znacznie lepsza od starej

teraz już wszystkie aktualnie produkowane modele będą na nowej

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Pisał wcześniej o swoich pracach nad zwrotnicą do nich. Podobno sam siebie zaskoczył bo pierwszy raz zdarzyło się, że gotowy prototyp kolumny wychodził w rzeczywistych pomiarach dokładnie tak jak wynikało z symulacji komputerowych. Pasmo przenoszenia pokrywało się idealnie, wręcz nie do odróżnienia które jest z symulacji a które z prototypu. Jak napisał Alan, fizycznie niemożliwe jest zrobienie lepszej zwrotnicy do tej konkretnie kolumny i po raz pierwszy w swojej karierze ma taką pewność :)

Nowe info z tweetera: oba przetworniki wysokotonowe pozostały bez zmian. Shl5 plus są ciągle bi-wire, chyba jako jedyne z obecnych Harbeth.

post-8669-0-06888100-1400229028_thumb.jpg

Edytowane przez BlueMax
Gość BlueMax

(Konto usunięte)

:) - znana oszczędność Alana bo i po co już "wystrugane" budy ( pod teraz już stare piątki) marnować

:) czy możemy się zatem za jakiś czas spodziewać (jak mu się stare budy skończą) kolejnej odnowionej wersji SHL5, tym razem single-wire?

Edytowane przez BlueMax
Gość intenser

(Konto usunięte)

tym razem single-wire?

wyczuwam lekką ironię :) :)

moje domysły odnośnie pozostawienia bi wire wzięły się jedynie z faktu, iż do 30.1 wykorzystywał do wyczerpania starych zasobów płytki od zwrotki z modelu 30 nie zmieniając nawet nazwy modelu , równie dobrze mogę się mylić i być może jest w tym akurat jedynym modelu sens pozostawienia bi wire

Edytowane przez intenser
Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Ale serio: wygląda na to, że jedyne zmiany to całkowicie nowa zwrotnica i midwoofer z RADIALa 2. Nie to, żeby to były małe zmiany bo są bardzo poważne i wpływ na dźwięk na pewno mają przemożny - ale pewnie trudno będzie doszukać się innych co chyba niejeden będzie próbował zrobić ;)

Ps W życiu, żadna ironia, wyłącznie sympatia i radość z powodu nowego głośnika naszej ulubionej marki!

Edytowane przez BlueMax
Gość intenser

(Konto usunięte)

zmiany są chyba (z tego co wiemy raptem od wczoraj ) dokładnie takie jak 30/30.1

radial2+ nowa zwrotnica ( nazwa shl5.1 byłaby lekko karkołomna , znacznie lepszy jest plus ) wystarczy by była to całkiem nowa kolumna a nie jedynie mały szlif na poprzedniku

Edytowane przez intenser
Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Dźwiękowo tak, z pewnością będzie to całkiem nowa kolumna. Ale jednocześnie zmiany są tego typu, że uzasadniają moją skromną nadzieję, że nie spowodują znaczącego podniesienia ceny. A to była moja podstawowa obawa związana z nowym produktem. Lepszy dźwięk w tej samej lub tylko nieznacznie wyższej cenie to byłby ideał :)

SHL 5.1 :)))

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

:) coś tam może drgnąć, ale faktycznie niekoniecznie musi to nastąpić od razu. W końcu ceny H stopniowo rosną z roku na rok, nawet jeśli nie następuje zmiana modelu. Cóż, inflacja ;) Ale znakomitym chwytem marketingowym byłoby pozostawienie ceny SHL5 na niezmienionym poziomie przynajmniej przez pierwszy rok.

Gdyby to był zupełnie nowy model a nie ewolucja poprzedniego, to ceny z pewnością by wzrosły. Tego się obawiałem, a przecież wystarczy spojrzeć na historię Harbetha i staje się jasne, że Alan nie jest z natury rewolucjonistą :)

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

I tu też Alan wyraźnie podkreśla że wraz z SHL5 plus nie wynalazł na nowo koła i głośnik ten absolutnie nie stawia do kąta wszystkich dotychczasowych Harbethów. Pewnie znów wchodzi w grę te kluczowe kilka procent poprawy, resztę ocenią słuchacze :)

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Bluemax porównywałeś head to head 30 vs.30.1?

Masz racje kilka procent ale to jest kilka procent miazgi:))

Życie składa się z niuansów:))

Ja ich pewnie posłucham na AS 2014, może umówimy się jakąś grupą fanów marki? Ty,intenser, może ktoś jeszcze się przyłączy?

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Chętnie, na bank będą grały na AS2014 :) nawet miałem się teraz wybrać do Monachium bo czułem co się szykuje ale niestety w niedzielę lecę w całkiem inne miejsce. Niestety head to head m30->30.1 nie było mi dane porównać. Słuchałem z przerwą czasową i oba podobały mi się bardzo.

Harbeth rozważa możliwość zaoferowania użytkownikom dotychczasowych SHL5 upgrade do wersji plus. W najbliższych tygodniach ma pojawić się ostateczna informacja czy będzie to możliwe.

Najwyraźniej technicznie to żaden problem ale na przeszkodzie mogą stanąć kochane standardy ISO9001 i QC :)

"Jeśli ewolucja shl5 będzie taka jak w przypadku 30=>>30.1 to ja już jestem zachwycony:)) "

Czy możesz opowiedzieć na czym ta ewolucja polegała i na czym miałaby polegać w przypadku shl-5? Mnie się wydaje, że dźwięk będzie na pewno inny, czy lepszy? To chyba zależy od całości systemu i preferencji słuchającego.

Edytowane przez Bumbrum

Dobry system nie boi się żadnej muzyki. Jeżeli słuchasz muzyki organowej, opery, symfonii lub muzyki chóralnej i ci się podoba, jesteś blisko... Jeżeli słuchasz płyt, których nigdy nie mogłeś wysłuchać w całości a teraz muzyka cię zachwyca, jesteś blisko...

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.