Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  459 członków

Harbeth Klub
IGNORED

HARBETH Club

Gość wojtasjazz

Rekomendowane odpowiedzi

To tak po sukcesie Stirlinga LS 3/5a na AVS 2015?:)

Nie powiem, że nie :)

Ze zdjęć wygląda to pomieszczenie na wyższe niż standardowe 2.50. Mam prośbę o napisanie recenzji 30.1 (po ich odsłuchaniu) i odniesienie ich brzmienia do P3ESR. Z góry dziękuję.

252cm

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Tym monitorom należy poświęcić wiele uwagi - mówię oczywiście o Stirlingach (te znam dobrze), które korespondują z trójkami Harbetha.

Podstawki, ich wysokość jak i system (okablowanie) mogą spowodować różnicę - dużą różnicę.

I tak gratuluję Twojej próby i życzę wytrwałości w obranym kierunku.

Elberoth, przywracasz wiarę w Harbeth...;-)

napisałes że w marcu masz dostać kolumny, nie żebym zle życzył ;-) ale

chciałbym aby dopiero dotarły do Ciebie kiedy na forum opiszesz spotkanie z całym kompletem Harbeth.

.p3, m30.1, shl5+... m40.2 !!

bedzie to wazną sprawą dla klubu i potomnych ;-) ....chciałbym abyś również napisał kilka słów po odsłuchu, Twoje wrażenia

bardzo fajne zdjecia, coś takiego nam tu potrzeba

napisz proszę czy zaszły jakieś zmiany w dzwieku kiedy zamieniłeś standy- istotna sprawa dla klubowiczów

bardzo się cieszę że zajrzałeś do klubu i do tego z takimi wartościowymi opiniami

Pozdrawiam

Edytowane przez Miroslav1

Elberoth, przywracasz wiarę w Harbeth...;-)

Mirku,

Rozumiem większe podniecenie:), jednak imho, warto zwrócić baczną uwagę na to co miało wpływ na te prezentacje i końcową ocenę.

Jak wiesz, gra cały system.Harbeth, to tylko jego część.

Pozostała, to dobra elektronika ( m.in. A Klasse MSB) przy współudziale równie dobrych właściwości pokoju. Ta ost. jest imho, bardzo dobra, żywa - słuchałem.

Do tego dochodzi swobodne rozmieszczenie głośników, okablowanie, krótkie jumpery głośnikowe (+), Finite Elemente i parę innych, np. brak TV pomiędzy L/R :)

W tych warunkach oraz udziale elektroniki imho, wiele zespołów głośnikowych zagra równie dobrze.

Edytowane przez piano

Moim skromnym zdaniem również P3ESR to "mega" genialne kolumienki, byłem już dwukrotnie ich właścicielem… i żałuję, że je ponownie sprzedałem, tak sobie ładnie stały na półeczce, miejsca nie zabierały, jeść nie krzyczały. Na zawsze pozostanę wielkim fanem "trójeczek"… najlepsze Harbs. Warto dla nich zmienić pokój na mniejszy. ;)

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

Mirku,

Rozumiem większe podniecenie:), jednak imho, warto zwrócić baczną uwagę na to co miało wpływ na te prezentacje i końcową ocenę.

Pozostała, to dobra elektronika ( m.in. A Klasse MSB) przy współudziale równie dobrych właściwości pokoju. Ta ost. jest imho, bardzo dobra, żywa - słuchałem.

Do tego dochodzi swobodne rozmieszczenie głośników, okablowanie, krótkie jumpery głośnikowe (+), Finite Elemente i parę innych, np. brak TV pomiędzy L/R :)

W tych warunkach oraz udziale elektroniki imho, wiele zespołów głośnikowych zagra równie dobrze.

Wystarczy raz w życiu posłuchać P3 z budżetowym torem,żeby wiedzieć,że to co napisałeś jest gdybaniem. Ten głośnik zachwyca z budżetowym NADem,z sytemem klasy Elberotha,gra fenomenalnie(Jego słowa) między innymi z tego powodu Shaw ma na całej Ziemi wyznawców. Żeby zrozumieć ten fenomen musiałbyć posłuchać np. Rogersa ls3/5a z epoki,nowego nie znam. P3 to rozwinięcie tej koncepcji i pierwszy kontakt z tą skrzyneczką u 99,9% słuchaczy powoduje stwierdzenie:karwasz to nie ma prawa tak zagrać!!a jednak. Też się mocno zdziwiłem,ale ja jestem fanem grania BBC,więc jestem nieobiektywny...

Też się mocno zdziwiłem,ale ja jestem fanem grania BBC,więc jestem nieobiektywny...

Też się mocno zdziwiłem,ale ja jestem fanem grania BBC,więc jestem nieobiektywny...

Lampa rządzi światem :-)

Rozumiem i szanuję, choć będzie trudno o wspólny level :)

Mirku,

Maciek, wszystko co napisałeś jest zgodne z prawdą tylko mi chodzi o jedną najważniejszą rzecz co w tym przypadku jest istotą

sprawy....Elberoth napisał że milion razy słuchał Harbeth i domyslam się że nie wywarły na nim tak duzego wrażenia jak spotkanie

oko w oko u siebie....to znaczy że te małe kolumienki mają potencjał

pomijam z czym grały, widzę na zdjęciu.....

Moim skromnym zdaniem również P3ESR to "mega" genialne kolumienki, byłem już dwukrotnie ich właścicielem… i żałuję, że je ponownie sprzedałem, tak sobie ładnie stały na półeczce, miejsca nie zabierały, jeść nie krzyczały. Na zawsze pozostanę wielkim fanem "trójeczek"… najlepsze Harbs. Warto dla nich zmienić pokój na mniejszy. ;)

Yoa pamiętasz jak u mnie słuchaliśmy p3 z Jadisem DA88 było pięknie i nastrojowo do chwili kiedy

nie zmieniliśmy standów... wtedy czar prysł....

Yoa pamiętasz jak u mnie słuchaliśmy p3 z Jadisem DA88 było pięknie i nastrojowo do chwili kiedy

nie zmieniliśmy standów... wtedy czar prysł....

Tak było :) … standy muszą być odpowiednie.

Miruś, musimy wreszcie spotkać się u Ciebie, bo żadnego z twoich nowych "klocuszków" nie słuchałem. Wpadnę z kolegą ;)

Może tak niedługo co?

post-30954-0-34500500-1453283416_thumb.jpg

...jeżeli przytargasz jakąś berbeluchę a nie tego ze zdjęcia to zamiast słuchać muzyki i delektować się pięknym brzmieniem

chwycimy sie za grzywy ;-) ....oczywiście ze zapraszam

Wystarczy raz w życiu posłuchać P3 z budżetowym torem,żeby wiedzieć,że to co napisałeś jest gdybaniem. Ten głośnik zachwyca z budżetowym NADem,z sytemem klasy Elberotha,gra fenomenalnie(Jego słowa) między innymi z tego powodu Shaw ma na całej Ziemi wyznawców. Żeby zrozumieć ten fenomen musiałbyć posłuchać np. Rogersa ls3/5a z epoki,nowego nie znam. P3 to rozwinięcie tej koncepcji i pierwszy kontakt z tą skrzyneczką u 99,9% słuchaczy powoduje stwierdzenie:karwasz to nie ma prawa tak zagrać!!a jednak. Też się mocno zdziwiłem,ale ja jestem fanem grania BBC,więc jestem nieobiektywny...

+1

Do tej pory zawsze słuchałem z budżetówka typu Creek/Naim i zawsze było świetnie. Ale okazuje się, że potencjał w tych małych kolumienkach jest znacznie większy.

napisz proszę czy zaszły jakieś zmiany w dzwieku kiedy zamieniłeś standy- istotna sprawa dla klubowiczów

Powiem szczerze, że chyba te standy Grahama były fajniejsze. Piszę 'chyba', bo niestety miałem 48h przerwy w pomiędzy odsłuchem jednych a drugich, a jak wiadomo - pamięć dźwiękowa lubi płatać figle. Szczególnie gdy nie są to twoje własne kolumny, które znasz na wylot, tylko coś czym się bawisz od kilku dni.

Wydaje mi się jednak, że Harbethy postawione na standach Grahama miały lepszy bas - niższy, szybszy i lepiej zdefiniowany. Być może to wynika z faktu że są bardzo sztywne - dla odmiany Skylany się trochę chyboczą, i to mimo zastosowania kolców (nie mają nakrętki kontrującej, a wkręcone nawet do samego końca w gniazdo dalej się chwieją).

Możliwe, że ma to także związek z materiałem z jakiego są wykonane standy. Pamiętam, że jak kiedyś miałem u siebie Eposy ES11 z oryginalnymi, metalowymi standami, zrobiłem próbę ze standem wykonanym z MDFu i zasypanym piaskiem, i wyszła z tego kiszka. Skylany ZTCW są własnie z MDFu.

Fajnie by było, gdyby ktoś kto ma Skylany na co dzień pożyczył sobie Grahamy i opisał swoje wrażenia. Będzie to pewnie bardziej miarodajne niż moje dywagacje. Z całą pewnością jest to jednak produkt, który warto sprawdzić. Koszt to 2100zł / para.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Masz jakiś problem ? Czy tylko lubisz trolic ?

To raczej kolego ty masz problem z tym ustawieniem kolumn,zmniejsz baze to moze Ci sie rozjasni troche, w takim malym pomieszczeniu taki rozstaw kolumn,to rzeczywiscie trolling,ale brnij dalej i poszukoj:)

bez nerw pozdro,

Edytowane przez piotr112

To raczej kolego ty masz problem z tym ustawieniem kolumn,zmniejsz baze to moze Ci sie rozjasni troche, w takim malym pomieszczeniu taki rozstaw kolumn,to rzeczywiscie trolling,ale brnij dalej i poszukoj:)

bez nerw pozdro,

Wes sie ogarnij chłopie , expert od akustyki sie odezwał jak masz takie głupoty gadać to idź na bocznice tan chętnie potrolujesz - tłumaczyć ci sie nie muszę sie sprawdzałem rożne ustawienie kolumn w pokoju

A pozatym masz harberth ? Czy tylko lubisz filozofować błaźnie ???

Aha jak już taki mądry jestes to moze popracuj na odmiana słowa poszukaj

Edytowane przez szwagier83

:)

Wes sie ogarnij chłopie , expert od akustyki sie odezwał jak masz takie głupoty gadać to idź na bocznice tan chętnie potrolujesz - tłumaczyć ci sie nie muszę sie sprawdzałem rożne ustawienie kolumn w pokoju

A pozatym masz harberth ? Czy tylko lubisz filozofować błaźnie ???

Aha jak już taki mądry jestes to moze popracuj na odmiana słowa poszukaj

Posluchaj starszego kolegi:) na blazna to ty wychodzisz,nawet nie musze sluchac tego twojego ustawienia:)

trzymaj fason i pomysl to nie boli.

EOT

Posluchaj starszego kolegi:) na blazna to ty wychodzisz,nawet nie musze sluchac tego twojego ustawienia:)

trzymaj fason i pomysl to nie boli.

EOT

Expert sie znalazł od akustyki . Już nie pisz do mnie proszę bo szkoda mi czasu na ciebie

Rozładowują muzyczne frustracje? Coś musi być nie tak w doborze torów odsluchowych:)))

Dobry system nie boi się żadnej muzyki. Jeżeli słuchasz muzyki organowej, opery, symfonii lub muzyki chóralnej i ci się podoba, jesteś blisko... Jeżeli słuchasz płyt, których nigdy nie mogłeś wysłuchać w całości a teraz muzyka cię zachwyca, jesteś blisko...

Nie mam problemu, on zaczepił mnie pierwszy na zadane pytanie do kogos innego odpowiedział mi nie jak należy

Czy coś złego jest ze kolumny sa od siebie 3metry a od bocznych ścian metr ??? Bo ja nie wiedzę w tym nic złego . Ten ktos kazal mi zmnejszyc bazę !

Nie mam problemu, on zaczepił mnie pierwszy na zadane pytanie do kogos innego odpowiedział mi nie jak należy

Czy coś złego jest ze kolumny sa od siebie 3metry a od bocznych ścian metr ??? Bo ja nie wiedzę w tym nic złego . Ten ktos kazal mi zmnejszyc bazę !

Nie dawaj sie wciagac w tego typu przepychanki.To w koncu Twoje kolumienki i mozesz je sobie nawet pod sufitem powiesic-jak zechcesz.ahoy

powiedzcie mi proszę czy monitorki Harbeth P3ESR nadają się do wzmacniacza cyfrowego (ice power)?

Miałem shl5 z calyxem wzmacniaczem klasa d i grało to bardzo fajnie jak dla mnie

Miałem shl5 z calyxem wzmacniaczem klasa d i grało to bardzo fajnie jak dla mnie

czyli jest szansa, że będzie ok...

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.