Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  459 członków

Harbeth Klub
IGNORED

HARBETH Club

Gość wojtasjazz

Rekomendowane odpowiedzi

tylko gdybym zamawiał je dla siebie poprosiłbym o mniejsze podstawy

Dzięki intenser za ciepłe słowo ;) ...Kierowałem się zasadą dwu-krotności, czyli podstawa dolna jest dwu-krotnością nogi, a podstawa górna jej połową, na żywo proporcje są odpowiednie... ale jak piszesz, podstawa mogłaby być grubości podstawy górnej, kwestia decyzji.

Edytowane przez yoachim

Jeśli wytrzymałość tego wymaga to można mnożyć jakiś wymiar x2, ale jeśli ma wyglądać

( i nawet podświadomie nie drażnić ) , to nic lepiej się nie prezentuje jak w proporcjach zgodnych ze "złotym podziałem" .

Z wielkim opóźnieniem, ale wrzucam, obiecane fotografie moich standów dla M30.1. Niestety nie mają kolców przyklejonych... nie miałem ostatnio motywacji. Drewno to lite Meranti.

pozdrowienia

Joa.

Dla mnie super. To rozszerzenie nadaje klasy. Nie takie tylko słupki.

Ale u gustach sie nie dyskutuje.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Wygladaja ladnie,ale szczeze mowiac spodziewalem sie troszke lzejszej konstrukcji.Takiej na ktorej Harbeth ze tak powiem bedzie oddychal. Ta konstrukcja wyglada na dosc masywna. Jaka jest waga jednego stenda?

Z wielkim opóźnieniem, ale wrzucam, obiecane fotografie moich standów dla M30.1. Niestety nie mają kolców przyklejonych... nie miałem ostatnio motywacji. Drewno to lite Meranti.

pozdrowienia

Joa.

podstawki z kolumną tworzą tak jakby "kolumnę", lecz brak jej z góry zwieńczenia. Czegoś w rodzaju tego H z dołu.

Stolarka podstawki jest piekna i tworzywowo blizej jej do herbatnika niż metalowi.

Ciekawe jak calosc wyglądałaby gdyby nogi podstawki i poprzeczke pod kolumną zakryć atrapka taka jak sama kolumna. Na dodatek tak aby pozostaly nie zasłaniać calych nóg tylko pozostawić krawędzie tak jak jest to w przypadku kolumny.

Trzeci pomysł na wizualne odciążenie podstawki to pionowe frezy takie jak znamy z mebli. Frezy mozna o dwa tony przyciemnić. Mozna też dodatkowo przestrzeń miedzy nogami uzupełnić pionowymi metalowymi tralkami.

wydaje mi się, że zewnetrzne krawędzie mozna wykończyć tak jak krawędzie kolumny.

Miałbym wiele pomysłów;-)

Stolarka super !!!

Podoba mi się może jak czasu starczy coś naszkicuje;-)

Wygladaja ladnie,ale szczeze mowiac spodziewalem sie troszke lzejszej konstrukcji.Takiej na ktorej Harbeth ze tak powiem bedzie oddychal. Ta konstrukcja wyglada na dosc masywna. Jaka jest waga jednego stenda?

Ale wcale nie powiedziane że jeszcze lżejsza konstrukcja z tym większym oddechem będzie lepsza. Widać ta konstrukcja jest bardzo popularna w świecie więc może i bardzo odpowiednia do tych kolumn poza tym nawet Skylan się sprawdza a jest dużo bardziej zamkniętym standem z mniejszym oddechem więc to i tak chyba ma znaczenie osobiste preferencje brzmienia oraz akustyka pokoju gdzie jeszcze bardziej otwarte i lżejsze mogą zagrać gorzej

pozdrowienia

Joa.

Szacun

post-24531-0-75362100-1421443439_thumb.jpg

post-24531-0-79662300-1421443446_thumb.jpg

post-24531-0-59555400-1421443456_thumb.jpg

Edytowane przez krzysiekol

Mam Panowie super pomysł jezeli chodzi o podstawki ale tak dobry, że wybaczcie nieskromnosc, ale jeżeli nie sprawdzę czy to zadziała nic nie zdradzę. Pięknie, że tu dzisiaj wpadłem;-)

Czy zgodzicie się ze mną, że niesamowicie byłoby aby podstawka miala płynną kalibracje sztywności tak aby dalo sie stroić kolumnę?

Jedni preferuja dźwięk gdy kolumna stoi na podstawce lekkiej inni na ciężkiej jeszcze inni wypełniają ją różnymi materiałami. Kończąc na tym, sama podstawka również gra. Najnizsze częstotliwości slyszymy przez nasz układ kostny. Nie mówiąc już o tym, że nie chce nikt aby wibracje z podłogi grały w kolumnie. Co wy na to, że na każdą akcję można wpłynąć reakcją. Tu nic nowego nie wymyśliłem.

Przede wszystkim możliwość wpływania na efektywność instrumentu jakim są herbatniki daje super frajdę i pomysł na dostrajanie ich do pomieszczenia, w którym pracują. Można stroić kazdy zakres jak struny gitary. Ale czy mam rację to chyba życie jeszcze pokaże.

pozdrowienia

Joa.

zdradzisz koszt?

Witam klubowiczów.W klubie jeszcze nie jestem ale niewykluczone,że jeszcze w tym roku trza będzie się zapisać. :-)

Mam jedno pytanie.W jak dużym lub bardziej w jak małym pomieszczeniu dobrze zagrają Harbethy HL Compact 7 ES - 3 ? Jakie jest dla tego modelu minimum? Przeglądając internet widzę,że Harbethy są często ustawiane w dość małych pomieszczeniach jak na swoje gabaryty.

Taki przykład http://www.harbeth.co.uk/usergroup/showthread.php?338-Photos-of-your-beloved-Harbeth-Speakers-amp-Setup/page21

Edytowane przez rpm

Jest na tej stronie masywny taboret sklejony z litego drewna. Moze on mieć ciekawe walory brzmieniowe.

Podstawki z litego drewna beda mialy tendencje do rozsychania się. Trzeba poprosić wykonawcę aby nogi i poprzeczki wykonał z klejonych elementow. A najlepiek wykonac je z mdf-u i odłożyć fornirem.

funkcją podstawek jest jak sama nazwa wskazuje tworzenie podstawy dla rzeczy tego wymagajacej. Jest też funkcja ekspozycyjna. Podstawka powinna tworzyć tło i nie narzucać i nie dominować w zestawieniu. Przy kolumnie głośnikowe ta podstawa ma również izolować. Izolowac bedzie wtedy gdy nie będzie sama grala (rezonować), a będzie jeżeli bedzie z nieopowiedniego materialu wykonana. Przy kolumnach ważne jest też samo połączenie im bardziej sztywna tym bardziej kolumne wygasi. Przy herbatnikach jest to tym bardziej wazne, ale i przy innych kolumnach również. Najprostrzym i najtanczym połączeniem są kolce lub male gumki teraz nie przypominam sobie ich nazwy). Podstawki masywne, sztywne i nawet te drewniane z gestego drewna i odpowiednio grubych profilowe zapewne porownywalnie sie sprawdzą. Szersza i solidniejsza podstawa ma istotne znaczenie dla okiełznania sił jakie przenosi głośnik niskotonowy. Podstawka musi na nie reagować. Rezonanse muszą byc wytaracane. Wiec im szersa podstawa tym podstawie łatwiej uzyskac podparcie i energię wytracić. Teraz jest kwestia jaka jest potrzebna grubości elementow i jaka ich masa i gęstości optymalna do danych kolumn tzw. Strojenie. Nie ma rzeczy uniwersalnych. Tu też i

jest kwestia nawet doboru sprzętu a przede wszystkim pomieszczenia. Materialu użytego do wykonania ścian. I tp.i td.

Oj dość śmiecenia forum;-)

standy Yoachima widziałem że tak powiem na żywo.... większa dolna podstawa faktycznie dodaje masywności ale moim zdaniem

wygląda to bardzo korzystnie i właśnie w takiej formie zamówiłem standy do 40tek a kumpel do 30tek....pod koniec stycznia 30tki

przyjadą już do kolegi (dostałem takie zapewnienie ).....więc Yoachim zabrał się już do roboty

standy Yoachima widziałem że tak powiem na żywo.... większa dolna podstawa faktycznie dodaje masywności ale moim zdaniem

wygląda to bardzo korzystnie i właśnie w takiej formie zamówiłem standy do 40tek a kumpel do 30tek....pod koniec stycznia 30tki

przyjadą już do kolegi (dostałem takie zapewnienie ).....więc Yoachim zabrał się już do roboty

Do 40 -tek ta masywność może być wizualnie całkiem dobra , bo to duże paczki, ale do 30- tek to trochę inne proporcje. Ale co tam ,żeby tylko grały.Miroslav , tak z ciekawości , dlaczego musiałeś zamawiać z takim wyprzedzeniem 30.1 ? Nikt nie miał na stanie , czy zamawiałeś dla kolegi jakąś specjalną wersję ? 40- tki to rozumiem na stanie to rzadkość. Pytam bo niewiele wcześniej jak zamawiałeś ja kupiłem swoje 30.1 od dystrybutora bez problemu.

Nie ma sprawy.

Pomieszczenie jednak jest tam podobno trochę niedostosowane do Harbeth'a i zalecają wypożyczenie do domu.

skorzystałem z chwilki wolnego czasu i odwiedzilem salon j.w.. Mają tam 30.1. Pomieszczenie niestety niebyt dobre obsluga bardzo miła;-).

Co do odsłuchu to niestety z uwagi na pomieszczenie nie kupiłbym tych kolumn. Niskie tony często się wzbudzały. Jest jednak możliwość posluchania ich u mnie i to jest jakieś wyjście. Po rozmowie z sprzedawca i na podstawie tego co czytalem o tych kolumnach nie warto ich kupować używanych z niepewnego źródła.

Po rozmowie z sprzedawca i na podstawie tego co czytalem o tych kolumnach nie warto ich kupować używanych z niepewnego źródła.

...nie rozumiem, dlaczego nie można ich kupować używanych?

Niech ktoś je wypożyczy i utwierdzi mnie w tym co napisałem albo wyśmieje

Utwierdzam :)

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Spokojnie Panowie;-)

sprzedawca sugerował, iż klienci zaglądają do środka, zmieniaja kable a potem to już nie legendarny harbeth. Z tym rozkrecaniem to prawda liczy sie kolejność zakręcania śrub oraz moment z jakim zakręcone są wkręty. Takie wiadomości zapewne wszyscy macie. Sa to przecież kolumny która graja obudową i licza się jej naprężenia. Trochę jak struny w gitarze.

Pozdrawiam

Dokładnie że mega bzdury . A co ma sprzedawca powiedzieć ? Pewnie że woli sprzedać nowe . Co za naiwność.

;-) Chciałbym być naiwny.

Zastanawiam się czy dla mnie nie będą wlasciwsze p3esr. Tych jednak nie mieli.

Zeby nie było tak mrocznie stwierdzam, że srednica i wzsze pasmo ladnie oddane. Ale co ja ich słuchałem raptem godzinke i te warunki ;-(.

Niegdyś w Krakowie działało Zena studio na na ul. Szerokiej. Tam był zgrabny salonik gdzie mozna było spokojnie w samotności (no tylko z artysta i wlasnymi emocjami) pobyć tyle ile należało...

też mnie to bardzo ciekawi

- nie kupilbym tych kolumienek gdybym mial polegac na odsluchu ich w pomieszczeniu o pow. Ok. 10m2 z gladkimi scianami. Gdzie kolumny stały na dziwnych podstawkach z wylamanym jednym kolcem. Kolumny staly ok. 30 cm o tylnej sciany.

- naturalnie basu bylo sporo byl niezbyt dobrze kontrolowany, momentami budzący.

- ;-) nie dostalem pilota do ręki to sprzedawca decydowal o tym co bedzie sluchane i kiedy przejdziemy na kolejna płytę.

- jest moja wina w tym miejscu bo trafila mi sie wolna godzinka i a sprzęt był podłączony a plyty zostaly w domku. Pomyslalem jednak, ze maja dostep do plikow z sieci;-)

- to chyba wiele tlumaczy z mojego pierwszego emocjonalnego wpisu.

Ale przeciez piszę po to żeby podzielic sie wrażeniami a najlepiej uczynic to na gorąco.

Ps miałem kiedyś wzmacniacz cairn 4808, byl to moj najlepszy wzmacniacz ... spytacie dlaczego? Bo mialem go jeden dzień. Przywiozlem do mieszkania, wysluchalem kilku utworów. Bylem pod wrazenie (dobrym wrazeniem), musialem jednak wyjechac. Tego samego dnia po sprzet wpadli inni koneserzy:-( tak zakonczyla sie moja przygoda z muzyką.

minelo 10 lat i powoli wracam do sluchania. Pozdrawiam

Spokojnie Panowie;-)

sprzedawca sugerował, iż klienci zaglądają do środka, zmieniaja kable a potem to już nie legendarny harbeth. Z tym rozkrecaniem to prawda liczy sie kolejność zakręcania śrub oraz moment z jakim zakręcone są wkręty. Takie wiadomości zapewne wszyscy macie. Sa to przecież kolumny która graja obudową i licza się jej naprężenia. Trochę jak struny w gitarze.

Pozdrawiam

;-) Chciałbym być naiwny.

Zastanawiam się czy dla mnie nie będą wlasciwsze p3esr. Tych jednak nie mieli.

Zeby nie było tak mrocznie stwierdzam, że srednica i wzsze pasmo ladnie oddane. Ale co ja ich słuchałem raptem godzinke i te warunki ;-(.

Niegdyś w Krakowie działało Zena studio na na ul. Szerokiej. Tam był zgrabny salonik gdzie mozna było spokojnie w samotności (no tylko z artysta i wlasnymi emocjami) pobyć tyle ile należało...

- nie kupilbym tych kolumienek gdybym mial polegac na odsluchu ich w pomieszczeniu o pow. Ok. 10m2 z gladkimi scianami. Gdzie kolumny stały na dziwnych podstawkach z wylamanym jednym kolcem. Kolumny staly ok. 30 cm o tylnej sciany.

- naturalnie basu bylo sporo byl niezbyt dobrze kontrolowany, momentami budzący.

- ;-) nie dostalem pilota do ręki to sprzedawca decydowal o tym co bedzie sluchane i kiedy przejdziemy na kolejna płytę.

- jest moja wina w tym miejscu bo trafila mi sie wolna godzinka i a sprzęt był podłączony a plyty zostaly w domku. Pomyslalem jednak, ze maja dostep do plikow z sieci;-)

- to chyba wiele tlumaczy z mojego pierwszego emocjonalnego wpisu.

Ale przeciez piszę po to żeby podzielic sie wrażeniami a najlepiej uczynic to na gorąco.

Ps miałem kiedyś wzmacniacz cairn 4808, byl to moj najlepszy wzmacniacz ... spytacie dlaczego? Bo mialem go jeden dzień. Przywiozlem do mieszkania, wysluchalem kilku utworów. Bylem pod wrazenie (dobrym wrazeniem), musialem jednak wyjechac. Tego samego dnia po sprzet wpadli inni koneserzy:-( tak zakonczyla sie moja przygoda z muzyką.

minelo 10 lat i powoli wracam do sluchania. Pozdrawiam

Ja mam 5 w 16m2 , kolumny stoja od siebie jakieś 3.5metra i około 70cm od tylnej ściany i jak pisałem wcześniej nie ma żadnego dudnienia basu ,jest bardzo dobrze.

A co do sprzedawcy to śmieszny jest :) każdy klocek toru audio z niewiadomych rak może być przerabiany albo był. Do tego większość ludzi co mają harberthy to już doświadczeni audofile lub melomani .Majsterkowicze raczej nie kupują takich

Kiedyś była moda na rozkrecanie i zmienianie kabli lub zwrotnicy przeqznie w tanich konstrukcjach po to żeby oszczędzić na częściach

Harberty tak już mają ze jak im nie zapewnisz odpowiedniej elektroniki lub pomieszczenia to wtedy bas poluzowany lub rozlazly ,już taka natura ich

Pamiętaj nic na siłę ,może ktoś z twojego miasta ma harberthy i wpadniesz na kawę i posluchasz

Ktoś na allegro sprzedawał 30 prawie nowki chyba Koło Tarnowa więc nie daleko od ciebie

...nie rozumiem, dlaczego nie można ich kupować używanych?

Odpisz mi na priv :)

:)

Krzysztof_57110,

Słuchałeś Harbeth'w w tym małym pokoju gdzie siedzi sprzedawca ?? Nie udostępnili Ci głównego pokoju odsłuchowego ? Trochę dziwne ale mniejsza z tym w bo w nim również szału nie ma jeżeli chodzi o dźwięk, choć atmosfera do odsłuchów bardziej sprzyjająca.

Jeżeli chodzi o kupowanie z drugiej ręki, to jeżeli pewne źródło to nie widzę najmniejszych przeciwwskazań ale dobrze byłoby aby kolumny pochodziły z polskiej dystrybucji.

----------------------------------------------------

Krzysztof_57110,

Słuchałeś Harbeth'w w tym małym pokoju gdzie siedzi sprzedawca ?? Nie udostępnili Ci głównego pokoju odsłuchowego ? Trochę dziwne ale mniejsza z tym w bo w nim również szału nie ma jeżeli chodzi o dźwięk, choć atmosfera do odsłuchów bardziej sprzyjająca.

Jeżeli chodzi o kupowanie z drugiej ręki, to jeżeli pewne źródło to nie widzę najmniejszych przeciwwskazań ale dobrze byłoby aby kolumny pochodziły z polskiej dystrybucji.

Tak to było to pomieszczenie;-).

post-45323-0-03200900-1422041518_thumb.jpg

CD zastapilem stremerm linn majik ds I jeatem pod wrazeniem jak linn fajnie gra ,do tego wygoda :)

Kup do niego jeszcze lepszy DAC. Piszę z doświadczenia. Warto.

Pozdro

Ja lubię dźwięk z lampy. Możesz spróbować Audio Note. Masz go na wyspach. Ja mam Weiss Engineering Minerva i jest dużo lepszy od wbudowanego w LINNa.

Pozdro

Gość Firewall 1

(Konto usunięte)

Ale wcale nie powiedziane że jeszcze lżejsza konstrukcja z tym większym oddechem będzie lepsza. Widać ta konstrukcja jest bardzo popularna w świecie więc może i bardzo odpowiednia do tych kolumn poza tym nawet Skylan się sprawdza a jest dużo bardziej zamkniętym standem z mniejszym oddechem więc to i tak chyba ma znaczenie osobiste preferencje brzmienia oraz akustyka pokoju gdzie jeszcze bardziej otwarte i lżejsze mogą zagrać gorzej

Szacun

Mam pytanie.... czy to pierwsze zdjęcie systemu Harbeth+EAR to pokój któregoś z klubowiczów ?

Jeżeli tak, to jetem ciekaw jak tak dopracowana elektronika współgra z harbethem ?

Może parę słów o współpracy i brzmieniu jaki oferuje ten tandem się tutaj dowiem....

Z góry dziękuję.

Chodzi o pierwsze zdjęcie z postu #3308

Edytowane przez Firewall 1

Ja lubię dźwięk z lampy. Możesz spróbować Audio Note. Masz go na wyspach. Ja mam Weiss Engineering Minerva i jest dużo lepszy od wbudowanego w LINNa.

Pozdro

Jeśli wydam 10tysiecy na daca to nie lepiej kupić lepszy streamer linna np klimax ?

:)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.