Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  459 członków

Harbeth Klub
IGNORED

HARBETH Club

Gość wojtasjazz

Rekomendowane odpowiedzi

Oczywiście że tak. Przeczytałem twój wpis, od razu wskoczyłem do samochodu, pojechałem najpierw do Audio Systemu na Waliców, potem do Audiopunktu na Batorego po podstawki - a wszystko po to, aby następnego dnia móc udzielić wyczerpującej odpowiedzi na twoje pytanie ...

Przywracasz wiarę w ludzi :) Magico S5 są tak słabe, że po 2 latach kupiłem S5 mk 2 (niestety będą dopiero w marcu, stąd czas i miejsce w pokoju na eksperymenty z innymi kolumnami).

Harbethy na podstawkach do Rogersów LS3/5

A tu dzisiaj przywiezione Skylany:

Jutro pożyczam Rogersy 5/9, a potem Harbethy 30.1

Słuchałeś może już tych Rogersów 5/9??...i czy faktycznie miałeś na myśli nowe Rogers 5/9 czy to "przejęzyczenie" i chodzi o Graham Audio 5/9?

Grahamy 5/9 ... ostatecznie umówiłem się na poniedziałek.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Dla potomności:

Gdyby ktoś jeszcze miał problemy ze zdjęciem maskownic, a najprostsze sposoby na kartę kredytową / paznokcie nie działały, to można to zrobić przy pomocy nici dentystycznej.

Wpychamy w szczelinę wokół grilla nić dentystyczną za pomocą karty kredytowej (ważne, aby weszła do końca), następnie zaciskamy pętlę i ciągniemy za jeden z rogów. Jeżeli dobrze wsadziliśmy nić, to powinna nam za jednym z rogów wskoczyć pod grill, co pozwoli na jego wyciągniecie.

tiAKNw.jpg

W 5 minut zdjąłem w ten sposób oba grille, z którymi męczyłem się wcześniej bezskutecznie prawie godzinę.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Dla potomności:

Gdyby ktoś jeszcze miał problemy ze zdjęciem maskownic, a najprostsze sposoby na kartę kredytową / paznokcie nie działały, to można to zrobić przy pomocy nici dentystycznej.

Wpychamy w szczelinę wokół grilla nić dentystyczną za pomocą karty kredytowej (ważne, aby weszła do końca), następnie zaciskamy pętlę i ciągniemy za jeden z rogów. Jeżeli dobrze wsadziliśmy nić, to powinna nam za jednym z rogów wskoczyć pod grill, co pozwoli na jego wyciągniecie.

tiAKNw.jpg

W 5 minut zdjąłem w ten sposób oba grille, z którymi męczyłem się wcześniej bezskutecznie prawie godzinę.

Pamiętam jak kupiłem dawno temu pierwsze Harbeth HLK6, to wszystkie rogi miały zaokrąglone. Widać było, że poprzedni właściciele używali najczęściej śrubokręta do wyciągania maskownic.

A swoją drogą nigdy nie mogłem zrozumieć czemu Harbeth nie zastosował tak prostego patentu jak Rogers na bezinwazyjne, proste ściąganie maskownic.

Magnes jest najlepszy do ściągania .Ja mam taki w kształcie litery L .Zajmuje to 10sekund

Zgadza się, najważniejsze aby te maskownice wyciągać idealnie prostopadle, jakiekolwiek przekrzywienie powoduje kłopoty czasem wręcz uniemożliwia wyciągnięcie ich.

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Magnes jest najlepszy do ściągania .Ja mam taki w kształcie litery L .Zajmuje to 10sekund

Tylko że ten magnes Skylana trzeba zamawiać, co wiąże się z czasem (i kosztami). Nić każdy ma w domu.

Tylko że ten magnes Skylana trzeba zamawiać, co wiąże się z czasem (i kosztami). Nić każdy ma w domu.

Napisz kilka słów jak będziesz po odsłuchach m30 i Grahama...sam ostatnio zastanawiam się nad jednym z nich, bo z SHL5 mam problemy (mimo 24 m2). Walczę już prawie rok :-) ...i niech mi jeszcze ktoś powie, że w pici klitce one zagrają...

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

Napisz kilka słów jak będziesz po odsłuchach m30 i Grahama...sam ostatnio zastanawiam się nad jednym z nich, bo z SHL5 mam problemy (mimo 24 m2). Walczę już prawie rok :-) ...i niech mi jeszcze ktoś powie, że w pici klitce one zagrają...

Nie zagrają a jakie masz problemy?i czemu nie wstawisz sobie P3?u Elba w podobnym metrażu było wow!:)

U mnie graja w 20m i jest git, pewnie w wiekszym pmieszczeniu bedzie lepiej ale i tak jest dobrze.

u Elba w podobnym metrażu było wow!:)

no tak, ale z jakim towarzystwem

Już pisałem,nie ma to nic do rzeczy.

jak nie ma ?

wcale nie łatwo sprawić by zaśpiewały - są wybredne jak każde ze stajni BBC

podłącz dla przykładu coś, co im nie podpasuje - to się kolega dowie jak "pięknie" potrafi zejść uśmiech z twarzy

24m. kw dla tych maluchów to mega kompromis i nie będzie inaczej

prawdą jest, że pierwsze wrażenie bywa WOW- jak z takich "popierdółek" tyle dźwięku ale

wystarczy pożyć w takim metrażu kilka dni i już tak wesoło nie będzie bo w dłużej perspektywie oszukać własnych uszu się nie da

bo z SHL5 mam problemy (mimo 24 m2)

coś tam jak przez mgłę kojarzę ( popraw jeśli się mylę) , że współpracują u Ciebie ze wzmocnieniem Brauna - trudno o większe niedopasowanie ( zwłaszcza do "starych" piątek )

jak nie ma ?

podłącz dla przykładu coś, co im nie podpasuje - to się kolega dowie jak "pięknie" potrafi zejść uśmiech z twarzy

prawdą jest, że pierwsze wrażenie bywa WOW- jak z takich "popierdółek" tyle dźwięku ale

wystarczy pożyć w takim metrażu kilka dni i już tak wesoło nie będzie bo w dłużej perspektywie oszukać własnych uszu się nie da

coś tam jak przez mgłę kojarzę ( popraw jeśli się mylę) , że współpracują u Ciebie ze wzmocnieniem Brauna - trudno o większe niedopasowanie ( zwłaszcza do "starych" piątek )

...a co wiesz o Braunie?...

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

jak nie ma ?

Nic do rzeczy,odnosiło się do mojej polemiki z Elberothem,z resztą nie chce mi się już tego rozwijać.Ludzie widząc rozmiar P3 zwyczajnie się wycofują i ja to rozumiem,też mi się wydawało,że to jest do komputera.Coś Ci powiem,zwyczajnie nie chce mi się już tu pisać,bo przewalanie materii,czyli wielkości pomieszczenia,to elementarz.Ty to wiesz i ja to wiem a u Szwagra SHL podobno grają...ta

...a co wiesz o Braunie?...

Był szefem TVP? :))

Nic do rzeczy,odnosiło się do mojej polemiki z Elberothem,z resztą nie chce mi się już tego rozwijać.Ludzie widząc rozmiar P3 zwyczajnie się wycofują i ja to rozumiem,też mi się wydawało,że to jest do komputera.Coś Ci powiem,zwyczajnie nie chce mi się już tu pisać,bo przewalanie materii,czyli wielkości pomieszczenia,to elementarz.Ty to wiesz i ja to wiem a u Szwagra SHL podobno grają...ta

Był szefem TVP? :))

:-)))))

U mnie grają SHL5 na 21m i jestem zadowolony. Powiedz co ci w dźwięku nie pasuje?

z SHL5 mam problemy (mimo 24 m2). Walczę już prawie rok :-) ...i niech mi jeszcze ktoś powie, że w pici klitce one zagrają...

Wstaw sobie wieksze 40.1, Pacula ich slucha w jeszcze gorszych warunkach niz Twoje i jest zachwycony (tak pisze przynajmniej).

Mam shl5 w 16m2 i grają mi swietnie , jest secena jest przestrzeń jest bas - nic bie dudni bo my nie wytrzymał słuchać , głuchy tez nie jestem

Dla mnie duzo zależy od aplikacji z jaka je łączysz , czasem lampa daje to ze bas sie rozłazi jest długi i dudniący . Ja mam mocna integre która trzyma bas w ryzach , nie jest to twardy bas i szybki bo nigdy w harbertach taki nie będzie .

Jeśli ktos mi nie wierzy zapraszam na szlaneczke dobrego trunku tyle ze mieszkam w uk

Kolega Grudzień pożycz jakiś mocny tranzystor i sprawdź jak graja ,sprawdź tez podstawki , ja mam Skylan i swietnie sie sprawdzają

Pozd

:)

Ja w 20m z lampa 300 b miałem katastrofę na basie . Tanzystor 120 W pięknie je kontroluje . Z Manley Snapper też fajnie grały to chyba było 50 W w klasie A. Wielu uważa że połączenie z Lebena lub jakieś lampki 10-15W napędzie shl5. Moim zdaniem nie ma na to szans , one potrzebują mocy

Leben dobry bardzo do 3 bo z 30.1 brakowało już mocy no chyba ze ktos lubi słuchać tylko plumkania no to wtedy to tak

Dla mnie to ze harberthy już maja słodka średnice wole łączyć z mocnym szybkim tranzystorem wtedy balansuje sie dźwięk .

Nie słuchałem nigdy z mocna lampa dlatego ze mocna lampa to już znacznie duzo większy wydatek niz tranzystor

User iceman napędza duże podłoglowki lebanem 300 .Zdaje mi sie ze soundeco f3 jak sie nie myśle . I bardzo chwali sobie

:)

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

Leben dobry bardzo do 3 bo z 30.1 brakowało już mocy no chyba ze ktos lubi słuchać tylko plumkania no to wtedy to tak

Dla mnie to ze harberthy już maja słodka średnice wole łączyć z mocnym szybkim tranzystorem wtedy balansuje sie dźwięk .

Nie słuchałem nigdy z mocna lampa dlatego ze mocna lampa to już znacznie duzo większy wydatek niz tranzystor

User iceman napędza duże podłoglowki lebanem 300 .Zdaje mi sie ze soundeco f3 jak sie nie myśle . I bardzo chwali sobie

To dziwne co piszesz,bo 30.1 są zdecydowanie łatwiejsze do napędzenia niż P3,to raz a dwa, Leben jest całkowitym zaprzeczeniem kleistego, lukrowego grania,ktoś kto tak pisze nigdy nie słyszał Lebena.CS 300 jest szybki i przejrzysty jak górski strumień,dlatego tak wielu ludzi łączy Harbeth z SC 300 i bardzo sobie chwali.

miałem dwa egzemplarze , i tyle

A jakież to miałeś te egzemplarze

U mnie grają SHL5 na 21m i jestem zadowolony. Powiedz co ci w dźwięku nie pasuje?

Tomtu, ujmę to krótko, bez opisywania skomplikowanych niuansów - po prostu czuć, że się duszą, że brak im oddechu. Cicho jest ok. ale głośniej już tak ok, nie jest. Może to kwestia akustyki. Nie wiem. Nie znam się na tym. Wiem natomiast co słyszę i takie , a nie inne są moje odczucia. Wzmacniacz w pełni wysterowywał trudne w tym aspekcie PMC (przy których poległo wiele innych), a więc nie sądzę aby to był problem wzmacniacza...ale może się mylę, nie wykluczam tego.

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

Spróbuj z 30.1 i będziesz wiedział. Akustyka,dobrze wykonana, z pewnością "zmieści" SHL ale one naprawdę potrzebują oddechu. Jak czytam o SHL w 16 metrach to wiem,że to nie gra i nikt mnie nie przekona.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.