Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  460 członków

Harbeth Klub
IGNORED

HARBETH Club

Gość wojtasjazz

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy
38 minut temu, juro napisał:

Już conajmniej drugi raz czytam identyczną opinię 😉 Możesz się podzielić informacją na co zamieniłeś siódemki? I dlaczego nie na m30.2xd 🙂

Dla mnie wybór między CS7 a 30.2 byłby bardzo trudny. Chyba jest to już głównie kwestia gustu i po to są dwa modele zbliżone ceną i gabarytami, żeby każdy mógł wybrać bardziej odpowiadającą mu formę prezentacji. 

-----------------

W dniu 27.02.2025 o 22:28, feluś napisał:

Ja też pozbyłem się swoich C7-ES3XD , brakowało mi w nich trochę otwartości i wysokie gdyby były takie jak w M30.2 XD... to były by mieszanką 100 %

Tak właśnie brakuję trochę więcej wysokich i dynamiki wiadomo coś za coś. Dlatego muszę szukać gdzie indziej. Najlepiej było by mieć dwa systemy niestety warunki na to nie pozwalają i koszty. Dlatego zawsze są jakieś kompromisy. 

2 godziny temu, Krzysztof_57110 napisał:

Lepszą dynamikę i lepszą górę fostaniesz z Rogersów. Na jednym z portalu są Rogersy Studio 1a. Miały ogromne układy magnetyczne. Wysokie tony są na bardzo precyzyjnych Celestinach. Rogers perfekcyjnie dobierał kolumny w pary. Najlepiej posłuchać. Ale jak pamiętam Bas schodzi bardzo nisko jak obecne Harbeth  HL 5 XD tylko w Rogercie przy mniejszej skrzynce i z większą dynamiką. Kolumny uchodziły za ulubione wśród dźwiękowców.

Przestrzegam przed lobbingiem tego pana, który pod płaszczykiem niby merytorycznych wpisów, zachęca do zakupów starych, często półwiecznych monitorów, które są często tak zmęczone, że rozpadają się od samego patrzenia. Co dziwne swoją krucjatę prowadzi akurat w Klubie Harbetha. Proszę się przyjrzeć wpisom tego pana na różnych Fb grupach, dotyczących BBC monitors i wyciągnąć wnioski.

4 godziny temu, Krzysztof_57110 napisał:

Kto się orientuje z czego wynikają pęknięcia w mębranach Radial ?Screenshot_20250302_132539_OLXpl.thumb.jpg.55434f5e3e09e10786fed693225fe906.jpg

Screenshot_20250302_132559_eBay.jpg

W "mębranach" Radial nic takiego samo z siebie nie występuje.Natomiast w membranach takie uszkodzenia zdarzają się z miliona powodów. Może pan napisać skąd pochodzą te zdjęcia? i z jakiego powodu pan pyta?Ma pan Harbethy i martwi się o Radial?

Lenco,Benchmark,Harbeth,Ton Trager.

5 godzin temu, plastik1989 napisał:

Dla mnie wybór między CS7 a 30.2 byłby bardzo trudny. Chyba jest to już głównie kwestia gustu i po to są dwa modele zbliżone ceną i gabarytami, żeby każdy mógł wybrać bardziej odpowiadającą mu formę prezentacji. 

Monitory C7 to najlepiej sprzedające się monitory Harbetha. Są pięknie zestrojone i zbalansowane. Słuchając ich ma się poczucie, że za tkaniną jest punktowe źródło dźwięku, głośnik współosiowy. Nigdy nie meczą, choć potrafią świetnie różnicować. Mają fenomenalną plastyczność i ujmującą muzykalność. To powoduje, że przylgnął do nich przymiotnik-Allrounder i dlatego tak świetnie się sprzedają.

• Moderatorzy
6 godzin temu, Krzysztof_57110 napisał:

Kto się orientuje z czego wynikają pęknięcia w mębranach Radial ?Screenshot_20250302_132539_OLXpl.thumb.jpg.55434f5e3e09e10786fed693225fe906.jpg

Screenshot_20250302_132559_eBay.jpg

Mam od paru lat  różne Harbethy i gdzieś w koło tej marki się kręcę i nią interesuję, ale nigdzie nie spotkałem się by ludzie skarżyli się na pękające membrany. Zaglądam raz na 2-3 tygodnie na HUG i tam też nie widziałem, by ktokolwiek miał takie problemy, na innych zagranicznych forach na które czasem wejdę nigdy się nie spotkałem z takim przypadkiem. 

Gdzie znalazłeś takie informacje?

Jak każdy głośnik, po mechanicznym uderzeniu może się uszkodzić - papierowy się przedziurawi, plastikowy pęknie. Więc jeśli ktoś mocno uderzył głośnik z membraną RADIAL to pewnie tak to wygląda jak na Twoim zdjęciu. Nie ma sensu sugerować, że to jakiś powtarzający się problem, chyba, że faktycznie pokażesz podparcie tej teorii większe niż jedno, wyrwane z kontekstu zdjęcie z neta...

-----------------

39 minut temu, plastik1989 napisał:

Mam od paru lat  różne Harbethy i gdzieś w koło tej marki się kręcę i nią interesuję, ale nigdzie nie spotkałem się by ludzie skarżyli się na pękające membrany. Zaglądam raz na 2-3 tygodnie na HUG i tam też nie widziałem, by ktokolwiek miał takie problemy, na innych zagranicznych forach na które czasem wejdę nigdy się nie spotkałem z takim przypadkiem. 

Jak każdy głośnik, po mechanicznym uderzeniu może się uszkodzić - papierowy się przedziurawi, plastikowy pęknie. Więc jeśli ktoś mocno uderzył głośnik z membraną RADIAL to pewnie tak to wygląda jak na Twoim zdjęciu. Nie ma sensu sugerować, że to jakiś powtarzający się problem, chyba, że faktycznie pokażesz podparcie tej teorii większe niż jedno, wyrwane z kontekstu zdjęcie z neta...

To jest na 99% mechaniczne uszkodzenie w 40.1, które są oferowane na OLX. Sprzedawca pisze, że były naprawiane.

8 godzin temu, plastik1989 napisał:

Uprzejmie dziękuję za odpowiedź.

Również nie trafiłem na podobne informacje nim przed znalezieniem oferty w iternecie, o której poniżej w internecie. Pomyślałem, że to nie musi być problem ogólny i przypomniałem sobie o ofercie z innego portalu głośnika lecz on też okazał się być podobnie zniszczony. Pomyślałem, że to trochę dziwne. Założyłem, że kolumna musiała być potraktowana przez dziecko 😉 gdy do tweetara nie było sę w stanie dobrać. Choć przeszła mi przez myśl opcja, że może ktoś ją mocno eksploatował i również jakieś kłopoty z serią, o których tu ktoś coś wie.

Nie mniej jednak na zagranicznym forum teat jednak był poruszony i już coś więcej wiem. Bardzo uprzejmie dziękuję za informacje.

10 godzin temu, plastik1989 napisał:

Przecież to jest celowe działanie. Wklejenie zdjęć, a w komentarzu sugerowanie systemowego problemu. facet "nagle" wraca do pisania w wątku Harbetha i są to same pejoratywne opinie, w zamian proponuje 40letnie szroty, które "oczywiście" grają wybitnie, choć nawet małe dziecko wie, że wszystkie te głośniki dawno temu wypadły poza specyfikację BBC, jakieś zlecenie?przypadek?

Godzinę temu, Krzysztof_57110 napisał:

Uprzejmie dziękuję za odpowiedź.

Również nie trafiłem na podobne informacje nim przed znalezieniem oferty w iternecie, o której poniżej w internecie. Pomyślałem, że to nie musi być problem ogólny i przypomniałem sobie o ofercie z innego portalu głośnika lecz on też okazał się być podobnie zniszczony. Pomyślałem, że to trochę dziwne. Założyłem, że kolumna musiała być potraktowana przez dziecko 😉 gdy do tweetara nie było sę w stanie dobrać. Choć przeszła mi przez myśl opcja, że może ktoś ją mocno eksploatował i również jakieś kłopoty z serią, o których tu ktoś coś wie.

Nie mniej jednak na zagranicznym forum teat jednak był poruszony i już coś więcej wiem. Bardzo uprzejmie dziękuję za informacje.

A na jaki forum pojawił się ten "njus"?

Edytowane przez Lencoman

W dniu 26.02.2025 o 17:38, Lencoman napisał:

Mogę tylko potwierdzić. LA4/AHB2 gra z Harbeth obłędnie. Ja w przyszłości dokupię jeszcze drugą AHB2 i zamykam na wieki temat amplifikacji.

Zacząłem poważnie zastanawiać się na tym zestawem (super recenzje, na asr oraz strereophile). Jakimi kablami XLR połączyłeś LA4 i AHB2, interesuje mnie marka i długość kabla. Na forach piszą, że ten zestaw jest tak transparentny, że to ma znaczenie. Czy LA4 może pominąć regulację poziomu głośności na konkretnego wejścia, coś a la „ht bypass”? Widziałem, że Benchmark sperzedaje fajne, krótkie xlr, ale nie wiem, czy one są dostępne w polskiej dystrybucji.

Edytowane przez sojer2005
9 godzin temu, sojer2005 napisał:

Zacząłem poważnie zastanawiać się na tym zestawem (super recenzje, na asr oraz strereophile). Jakimi kablami XLR połączyłeś LA4 i AHB2, interesuje mnie marka i długość kabla. Na forach piszą, że ten zestaw jest tak transparentny, że to ma znaczenie. Czy LA4 może pominąć regulację poziomu głośności na konkretnego wejścia, coś a la „ht bypass”? Widziałem, że Benchmark sperzedaje fajne, krótkie xlr, ale nie wiem, czy one są dostępne w polskiej dystrybucji.

W Soundclub zaproponowano mi Jormę, zaufałem i kupiłem i jestem bardzo zadowolony. U dystrybutora słyszałem,że jeden z klientów i posiadacz Harbetha, też kupił Benchmarak LA4/AHB2 i kupił komplet kabli Jorma.W tej chwili oszczędzam na głośnikowe Jorma.

18 godzin temu, Patryks26 napisał:

Czy porownywal ktos bezposrednio serie M30 z seria M40 i potrafi powiedziec czy skala dzwieku jezeli chodzi o zakres srednio-wysokotonowy bedzie taka sama, czy jednak M40 moga grac glosniej?

Tego tak się nie da porównać. Po pierwsze w 30.2XD Radial pracuje jako średnio-nisko tonowy, a w 40.3XD Radial to tylko średniak. Nie porównasz. To co jest pewne, to fakt że w obu modelach pracuje ten sam 8 cali Radial.

• 2 tygodnie później...

Bądźcie czujni jeżeli chodzi o c7es2 z Warszawy, które dzisiaj pojawiły się na olx. Wydaje mi się, że to ta para, która miesiąc temu była sprzedawana przez kogoś innego za 3800zl. Byłem je wtedy odsłuchać i jeden głośnik radial wydawał dziwne klapanie przy ok 70Hz.

• 3 tygodnie później...
  • Moderatorzy

U mnie od końca stycznia nastała cisza - uszkodziła się lampa w jednym monobloku. pomimo tego, że usterka wymaga jedynie wymiany lampy, jednego rezystora i bezpiecznika, dostałem pełne wsparcie z USA bezpośrednio od Manley, łącznie z opisem naprawy, serwisówką, oraz mailowym wsparciem z technikiem który na każde pytanie odpowiada, to... naprawa trwa/czeka na naprawę, już trzy miesiące... co zrobić, trzeba czekać dalej... 

W między czasie próbowałem kilku zastępczych urządzeń, na czas naprawy. Teraz słucham przez kilka dni na najnowszej odsłonie A-klasowej integry ACCUPHASE, model E700. Dalej tęskno mi do lampy, ale ten jaki pierwszy mógłby zostać. Dużo lepiej się sprawdza niż AB klasowe E4000 i E5000 ze stajni Accuphase. Co by nie mówić Harbeth chyba najlepiej gra albo mocny tranzystor A klasa albo mocna lampa. 
IMG_4009.jpegIMG_4012.jpeg
IMG_4011.jpeg

Z jedną uwagą, jeśli słucham z gramofonu i  llampowego preampa Manley Steelhead, jjest soczyście, miło i przyjemnie. Natomiast jak przechodzę na CD Reimyo robi się już nieco sucho, zbyt dokładnie i budno. W takim zestawieniu najlepiej zagrałby jakiś konkretny DAC lampowy, np. na lampie 300B. 

Z winyla nie miałem weny niczego szukać to grany już tysiące razy PF Dark Side of the Moon, pierwsze lub drugie wydanie UK (kupione jak tam mieszkałem za całe 5 funtów... :-)). Natomiast CD, to pierwsza symfonia Mahlera, w moim ulubionym wykonaniu Seiji Ozawa. 

IMG_4013.jpeg
IMG_4014.jpeg
IMG_4015.jpeg

-----------------

10 godzin temu, plastik1989 napisał:

konkretny DAC lampowy, np. na lampie 300B

A są wgl takie na 300B?

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

19 godzin temu, plastik1989 napisał:

Co by nie mówić Harbeth chyba najlepiej gra albo mocny tranzystor A klasa albo mocna lampa. 

Może to też Twoje przyzwyczajenie, gust a może akurat w Twojej akustyce trany AB się nie sprawdzają. Może tak być ? 

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

• Moderatorzy
1 godzinę temu, Adam 38 napisał:

Może to też Twoje przyzwyczajenie, gust a może akurat w Twojej akustyce trany AB się nie sprawdzają. Może tak być ? 

Raczej kwestia dopasowania do kolumn. Zasadniczo, jestem w lekkiej opozycji do większości audiofili i wolę tranzystory AB klasowe, pod warunkiem, że są dobrze zrobione np. Accuphase, Boulder, Vitus. 
Ale o ile np. sprzęty Accuphase AB klasa mam dobrze osłuchane i bardzo je lubię, tak po podejściu do Harbeth, to nie wypadają one za dobrze. Akurat od nich A klasa dużo lepiej się zgrywa. 

-----------------

Witam. Chcę się przywitać w klubie z kolumnami Harbeth Compact 7SE-3. Napędzane są wzmacniaczem Kora tb140. Za źródło robi Lumin t2. 
Wcześniej miałem kolumny Atc scm 40 i wzmacniacz Hegel H300. Ewolucja trwa a kierunek bardziej lampowe brzmienia 😎🤩

Edytowane przez disel_pk
  • Moderatorzy
16 godzin temu, il Dottore napisał:

A są wgl takie na 300B?

Bardzo rzadkie, ale są. Najbardziej znane u nas to Lampizator i Audio Reveal. Do Lampizatora jestem uprzedzony z racji jego awaryjności, spekulatywnej ceny ustalanej indywidualnie. Chociaż dwa lata temu, AVS w pokoju ze Sveda audio, zagrał całkiem fajnie. 

Z kolei Audio Reveal mimo, że kilka razy tańszy niż Lampizator jest zrobiony bardzo solidnie, z inżynierskim podejściem, bez zbędnego voodoo i nawijania makaronu na uszy... Zasilanie z prostownikiem lampowym, układ analogowy na lampach 300B. Moim zdaniem jeden z najlepszych DACów jakie w ogóle słyszałem. Fenomenalna kontrola i barwa basu połączona piękną średnicą i wysokimi tonami. Nie znam drugiego takiego urządzenia które łączyłoby taką precyzję i kontrolę z tak dużą muzykalnością. 

_DSC6236.JPG_DSC6211.JPG

_DSC6202.JPG_DSC6213.JPG

Godzinę temu, disel_pk napisał:

Witam. Chcę się przywitać w klubie z kolumnami Harbeth Compact 7SE-3. Napędzane są wzmacniaczem Kora tb140. Za źródło robi Lumin t2. 
Wcześniej miałem kolumny Atc scm 40 i wzmacniacz Hegel H300. Ewolucja trwa a kierunek bardziej lampowe brzmienia 😎🤩

Gratulacje!

-----------------

3 godziny temu, disel_pk napisał:

A to ciekawe,mógłbyś skrobnąć co przeważyło w stronę siódemek.

1 godzinę temu, plastik1989 napisał:

Audio Reveal

Dzięki za info. Nie znałem tej firmy.

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Wygląda ten Hercules jak milion dolarów. I tyle samo kosztuje. Wiesz może jakie kości tam siedzą? Pisze że Multibit ale nie informuje jaki chip.

Ciekawa marka, warta zainteresowania.

8 godzin temu, plastik1989 napisał:

Raczej kwestia dopasowania do kolumn. Zasadniczo, jestem w lekkiej opozycji do większości audiofili i wolę tranzystory AB klasowe, pod warunkiem, że są dobrze zrobione np. Accuphase, Boulder, Vitus. 
Ale o ile np. sprzęty Accuphase AB klasa mam dobrze osłuchane i bardzo je lubię, tak po podejściu do Harbeth, to nie wypadają one za dobrze. Akurat od nich A klasa dużo lepiej się zgrywa. 

Miałem pisać. Wypożycz sobie integrę 866 Bouldera, albo jeśli budżet puszcza, to dzielonkę z serii 1000.

4 godziny temu, plastik1989 napisał:

Do Lampizatora jestem uprzedzony

Ja koło Lampizatora nigdy nawet nie stałem. Z filmików na YT to brzmi nawet przyjemnie.

Niestety - zarówno Lampizator jak i ten Audio Reveal mają wk***cą cechę - ukrywają producenta i typ chipów dekodujących. 

Jeśli wydaję taki wór pieniędzy na DAC to mam do cholery prawo i obowiązek wiedzieć, co siedzi w środku.

Dla mnie to jest deal breaker i nieważne jak to gra. Aqua niczego nie ukrywa a kosztuje połowę ceny żądanej przez w/wym polskich wytwórców. I to jest właściwa polityka.

Edytowane przez il Dottore

35 minut temu, broniasz napisał:

A to ciekawe,mógłbyś skrobnąć co przeważyło w stronę siódemek.

Atc z helem grały bardzo rozdzielczo. Tam działo się wszystko wszędzie naraz. Po godzinie słuchania już miało się dosyć. Oprócz tego atc scm 40 były ciut przyduże do mojego pokoju ok 20 m kwadratowych i basu nie dało się okięznać. Czytając opisy sprzętu z tego forum określiłem kierunek zmian sprzętu. Kolumny miały być mniejsze, cieplejsze z dobrze kontrolowaną średnicą i nie za dużym basem. Z opisu harbeth mógłby wtedy pasować. Posłuchałem różnych głośników tej firmy w salonie i zachwyciły mnie c7. A potem małymi kroczkami skompletowałem zestaw pod nie. Muszę jeszcze kable ogarnąć ale efekt jest lepszy niż się spodziewałem.

W dniu 6.04.2025 o 16:13, disel_pk napisał:

Gratuluje wyboru. O ile Harbeth jest znaną i cenioną marką o tyle Kora jest w Polsce zupełnie nie znana z bardzo niskim współczynnikiem odsprzedażowym:) Wnioskuję z tego, że ciebie Kora również oczarowała prawdziwością dźwięku i pięknem barwy. Sam gram na Kora TB400 i Harbeth 40.3 XD i już tylko dopieszczam system drobnymi zmianami. Kora i Harbeth tworzą niesamowitą synergię. Słuchałem wiele wzmacniaczy zestawionych z Harbethami ale to jest w moim przekonaniu najdoskonalsze. Wspomniany wyżej Boulder 866 skąd inąd fantastyczny wzmacniacz w zestawieniu z Harbetami to oczywista pomyłka. W tym zestawieniu nie dostaniesz maksymalnej dynamiki jaką Boulder się szczyci ani tak bogatej i naturalnej palety barw jakie potrafi dostarczyć Harbeth. Współbrzmieniu tych dwóch urządzeń brakuje synergii. Boulder pręży muskuły próbując przekonać słuchacza, że dynamika jest najważniejsza nie potrafiąc dostarczyć Harbethom wszystkich informacji o barwie, natomiast Herbatniki ignorują impulsy mocy z Bouldera nie potrafiąc oddać ich tak dobitnie jak inne nowoczesne głośniki np Marten Getz, przekonują Bouldera, że to alikwoty, transjenty, fakturowość są najważniejsze.  

29 minut temu, jazzobled napisał:

Wnioskuję z tego, że ciebie Kora również oczarowała prawdziwością dźwięku i pięknem barwy.

W moim przypadku w salonie sprzedażowym zaprezentowali mi harbeth najpierw z korą tb200 potem z korą tb140. Wg nich było to synergiczne połączenie. Odrazu zakochałem się w niej. Nie wiem co ten wzmacniacz robi z dźwiękiem ale uplastycznia go w taki sposób że mimo że gra on bardzo rozdzielczo to eliminuje tą chropowatość typową dla rozdzielczych tranzystorów. Kory nie kupiłem odrazu do tych kolumn. Wcześniej słuchałem ich na lampie, hybrydzie i tranzystorze. Np tak polecany Luxman 505z jak dla mnie przegrał z korą właśnie ze względu na chropowatość która korą bezlitośnie eliminuje. Po dwóch godzinach słuchania luxmana już wiedziałem że to nie to. Lampa już nie pamiętam jaka - muliła. Hybryda niszowej polskiej firmy zagrała już przyzwoicie. Nie jestem bardzo osłuchany w wzmacniaczach i może jakbym dalej szukał to coś by się trafiło fajnie grającego. Może w przyszłości. Korą to jednak niesamowity dźwięk którego można słuchać godzinami. Ja nie słucham bardzo głośno więc wersja tb140 w zupełności wystarcza. Kolejne modele to już cena abstrakcyjna ale jak na tą chwilę jedyny słuszny kierunek. 

Godzinę temu, disel_pk napisał:

W moim przypadku w salonie sprzedażowym zaprezentowali mi harbeth najpierw z korą tb200 potem z korą tb140. Wg nich było to synergiczne połączenie. Odrazu zakochałem się w niej. Nie wiem co ten wzmacniacz robi z dźwiękiem ale uplastycznia go w taki sposób że mimo że gra on bardzo rozdzielczo to eliminuje tą chropowatość typową dla rozdzielczych tranzystorów. Kory nie kupiłem odrazu do tych kolumn. Wcześniej słuchałem ich na lampie, hybrydzie i tranzystorze. Np tak polecany Luxman 505z jak dla mnie przegrał z korą właśnie ze względu na chropowatość która korą bezlitośnie eliminuje. Po dwóch godzinach słuchania luxmana już wiedziałem że to nie to. Lampa już nie pamiętam jaka - muliła. Hybryda niszowej polskiej firmy zagrała już przyzwoicie. Nie jestem bardzo osłuchany w wzmacniaczach i może jakbym dalej szukał to coś by się trafiło fajnie grającego. Może w przyszłości. Korą to jednak niesamowity dźwięk którego można słuchać godzinami. Ja nie słucham bardzo głośno więc wersja tb140 w zupełności wystarcza. Kolejne modele to już cena abstrakcyjna ale jak na tą chwilę jedyny słuszny kierunek. 

Do 7SE-3 70W KORY według mnie jest wystarczające tym bardziej, że jej prądu nie brakuje. Z TB200 może by była lepsza kontrola basu ale skoro nie słuchasz głośno to nie ma potrzeby wydawania sporo kasy na dodatkowe 30W. 

To bardzo subiektywna ocena. Słuchając ostatnio w SoundClub Bouldera 1110/1160 z Harbeth 40.5XD2 nie mogłem wstać z fotela-magia. Podobnie miałem, jak słuchałem Boulder 866 z M30.2XD. Boulder dostarcza prąd i robi to perfekcyjnie, niczego nie dodaje i niczego nie ujmuje. Harbeth gra wtedy tak, jak go stwórca powołał do życia.Zwracam uwagę na fakt, że W.Pacuła zakochał się w 40.5XD2 słuchając ich na Soulution z serii 700, czyli podobnie jak Boulder-drut ze wzmocnieniem. Jak widać wiele dróg prowadzi do szczęścia, ale twierdzenie, że Boulder nie gra z Harbethem jest kompletnie nieuprawnione.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.