Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  459 członków

Harbeth Klub
IGNORED

HARBETH Club

Gość wojtasjazz

Rekomendowane odpowiedzi

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Tylko który model aero Prima reference można już za 5tysiecy uzywke wyrwać no ale myślę że o ten model na pewno nie chodzi :).

Rega cd 2kzl Rega dac 2,5kzl plus kabel więc myślę że w 5bylbym się zmieścił ,muszę sprawdzić

Jeśli już dac to nie lepiej dedykowany transport

Rega nie ma pure transportu a Rega Apollo R z Rega DAC gra znacząco lepiej, masz jeszcze do wyboru filtry no i możliwość podpięcia streamera lub kompa.

Mała prośba do użytkowników "trójeczek" i dedykowanych do nich skylanów ...będę wdzięczny za wymiary standów: obu blatów, tych z MDFu (boki + grubość) i przekrój profilu.

Z góry dziękuję.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Mała prośba do użytkowników "trójeczek" i dedykowanych do nich skylanów ...będę wdzięczny za wymiary standów: obu blatów, tych z MDFu (boki + grubość) i przekrój profilu.

Z góry dziękuję.

Dolna 28x28x3

Górna 18x18x1,5

Profile 9x6,5x65

Wszystko w centymetrach.

Tak chciałem zrobić. Cena materiałów, poza profilami o których niewiele mogę powiedzieć, to grosze. Ceny Skylanów zaczynają się od 1700 ...to niezły biznes.

Jeśli ktoś ma dwie sprawne ręce i dostęp do niekoniecznie profesjonalnych maszyn może sklecić "skylany" za jakieś 150, maks. 200zł + ewentualne malowanie.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Nie wiem z czego są wykonane słupki ale może właśnie w tym materiale tkwi siła tego standu? P3ESR są jak lupa i pięknie przekażą jak coś w torze jest spaprane,dwie sprawne ręce mogą nie wystarczyć...

A co kupujesz zamiast?

Dobry system nie boi się żadnej muzyki. Jeżeli słuchasz muzyki organowej, opery, symfonii lub muzyki chóralnej i ci się podoba, jesteś blisko... Jeżeli słuchasz płyt, których nigdy nie mogłeś wysłuchać w całości a teraz muzyka cię zachwyca, jesteś blisko...

• 2 tygodnie później...
Gość jamówię

(Konto usunięte)

Harbeth generalnie uważa SAM za bullshit pozbawiony technicznego uzasadnienia. Było juz o tym na HUG.

To prawda ale ktoś z ownerów jednak zagłosował skoro Devialet ma Harbs w bazie. Dziwi to o tyle,ż e 30.1 ma naprawdę duży bas. Blue przesiadłeś się już na shl5?

Harbeth generalnie uważa SAM za bullshit pozbawiony technicznego uzasadnienia. Było juz o tym na HUG.

Teraz będzie okazja przekonać się na żywo kto ma rację. SAM nic nie kosztuje, Devialet opracowuje go gratisowo dla różnych kolumn, więc nic się nie traci. Poza tym zawsze można SAM włączyć lub wyłączyć a dodatkowo regulować poziom jego natężenia. Dla wielu konstruktorów kolumn SAM jest trudny do zaakceptowania bowiem ,,podważa" ideę stworzenia idealnej kolumny.

Najlepiej jest samemu posłuchać lub poczekać na opinię posiadaczy takiego zestawienia.

To prawda ale ktoś z ownerów jednak zagłosował skoro Devialet ma Harbs w bazie.

Ludzie zgłaszają do Devialeta różne kolumny. Co ciekawe dowiedziałem się, że opracowanie SAM można tak jakby zamówić pod siebie jeśli tylko wyśle się dane kolumny do Devialeta. Wiem z pewnego źródła, że jeden z polskich dystrybutorów wysłał parę kolumn do Francji aby Devialet opracował dla nich SAM. Potwierdzeniem tej historii jest fakt, że dokładnie ten model kolumn niedawno dołączył do bazy zestawów posiadających opracowany SAM.

A co kupujesz zamiast?

Nie kupujesz tylko kupiłeś :).

JBL 4343B z końca lat 70-ych. Warto było zdradzić Harbetha. 40.1 były teoretycznie rozpatrywane ale nie miałem okazji posłuchać w swoim pomieszczeniu i nie było dobrej oferty cenowej. Ale nie żałuję. Szczególnie teraz z aktywna zwrotnicą i na razie biampingiem. Docelowo trzy wzmaki.

Moje SHL5 jak by co do wzięcia ze standami. BTW ciagle uważam je za wspaniałe kolumny, które już z modyfikowanym Unisonem S6 pokazały muzykę, a przesiadka na AR/IDHOS tylko to poprawiła. Niestety uważam, że nie nadają się one do każdej muzyki. Tam gdzie potrzebny jest wykop, bas i masa dźwięku i wypełnienie. Ale to moje zdanie. A JBL pod tym względem to wybitne rozwiązanie. Co nie znaczy, że nie można lepiej :). Można np. JBL 4350 czy Everesty. Wtedy potrzeba pomieszczenia wielkości stodoły, he, he.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Nie kupujesz tylko kupiłeś :).

JBL 4343B z końca lat 70-ych. Warto było zdradzić Harbetha. 40.1 były teoretycznie rozpatrywane ale nie miałem okazji posłuchać w swoim pomieszczeniu i nie było dobrej oferty cenowej. Ale nie żałuję. Szczególnie teraz z aktywna zwrotnicą i na razie biampingiem. Docelowo trzy wzmaki.

Moje SHL5 jak by co do wzięcia ze standami. BTW ciagle uważam je za wspaniałe kolumny, które już z modyfikowanym Unisonem S6 pokazały muzykę, a przesiadka na AR/IDHOS tylko to poprawiła. Niestety uważam, że nie nadają się one do każdej muzyki. Tam gdzie potrzebny jest wykop, bas i masa dźwięku i wypełnienie. Ale to moje zdanie. A JBL pod tym względem to wybitne rozwiązanie. Co nie znaczy, że nie można lepiej :). Można np. JBL 4350 czy Everesty. Wtedy potrzeba pomieszczenia wielkości stodoły, he, he.

Pozdro

Teraz będzie okazja przekonać się na żywo kto ma rację. SAM nic nie kosztuje, Devialet opracowuje go gratisowo dla różnych kolumn, więc nic się nie traci. Poza tym zawsze można SAM włączyć lub wyłączyć a dodatkowo regulować poziom jego natężenia. Dla wielu konstruktorów kolumn SAM jest trudny do zaakceptowania bowiem ,,podważa" ideę stworzenia idealnej kolumny.

Najlepiej jest samemu posłuchać lub poczekać na opinię posiadaczy takiego zestawienia.

Ludzie zgłaszają do Devialeta różne kolumny. Co ciekawe dowiedziałem się, że opracowanie SAM można tak jakby zamówić pod siebie jeśli tylko wyśle się dane kolumny do Devialeta. Wiem z pewnego źródła, że jeden z polskich dystrybutorów wysłał parę kolumn do Francji aby Devialet opracował dla nich SAM. Potwierdzeniem tej historii jest fakt, że dokładnie ten model kolumn niedawno dołączył do bazy zestawów posiadających opracowany SAM.

to Harbethy musza grać bardzo slabo skoro wymieniles na stare i tragicznie grajace stare JBLe

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

to Harbethy musza grać bardzo slabo skoro wymieniles na stare i tragicznie grajace stare JBLe

przekonałem się dwa dni temu, że JBL-e graja fantastycznie i jednak pójdę w tym kierunku zamiast planowanych Harbethów...niestety

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Tragicznie grające... Człowieku nie pisz już więcej i nie ośmieszaj się.

To jest cały czas ten miszczu co to nie wiedział co to jest firma SME ale oczywiście nie przeszkadzało mu to w profesorskim tonie krytykować wyroby Brytyjczyków. Poczytaj wpisy tego pana i masz jasność... Blue jak tam shl5 nabyte? :)))

Świetne głośniki no ma się gdzie wstawić takie wielkie paczki to dlaczego nie.

W każdym razie gratuluję.

Ja niestety taż powoli rozważam sprzedaż lub zamianę piątek ale z innego z powodu. Trochę zmniejszył mi się pokój i piątki trochę dmuchają basem.

Rozważam jeszcze inną możliwość: wymianę wzmacniacza na bardziej oszczędny w niskich rejestrach. Może powrót do tranzystora ale to mi się wybitnie nie uśmiecha. Może słaby Leben albo coś wtym rodzaju, na forum Harbetha nawet ktoś piątki zasilał lampą 300B choć nie chce mi się w to wierzyć aby to grało. Może ktoś trenował podobne warianty z ciekawości niech skreśli kilka słów.

BTW

Może jest ktoś w okolicach Dzierżoniowa z małym Lebenem.

Pozdrawiam,Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

To jest cały czas ten miszczu co to nie wiedział co to jest firma SME ale oczywiście nie przeszkadzało mu to w profesorskim tonie krytykować wyroby Brytyjczyków. Poczytaj wpisy tego pana i masz jasność... Blue jak tam shl5 nabyte? :)))

Jeszcze nie, powoli się przymierzam do zakupu ale na razie od dłuższego czasu nie mogę wrócić z urlopu ;)

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Jeszcze nie, powoli się przymierzam do zakupu ale na razie od dłuższego czasu nie mogę wrócić z urlopu ;)

Jak to jest nie umieć wrócić z urlopu?:)))

Ja niestety taż powoli rozważam sprzedaż lub zamianę piątek ale z innego z powodu. Trochę zmniejszył mi się pokój i piątki trochę dmuchają basem.

Rozważam jeszcze inną możliwość: wymianę wzmacniacza na bardziej oszczędny w niskich rejestrach. Może powrót do tranzystora ale to mi się wybitnie nie uśmiecha. Może słaby Leben albo coś wtym rodzaju, na forum Harbetha nawet ktoś piątki zasilał lampą 300B choć nie chce mi się w to wierzyć aby to grało. Może ktoś trenował podobne warianty z ciekawości niech skreśli kilka słów.

BTW

Pozdrawiam,Paweł

Paweł posłuchaj eFkę może Ci zagra

Nooooo ... jak to mówią lepsze wrogiem dobrego tylko sztuką jest się o tym dowiedzieć :).

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Paweł posłuchaj eFkę może Ci zagra

Powiem szczeże (napiszę) że ta eFka chodzi mi po głowie od kilku miesięcy. Za szybko wyprowadziłem się Wa-wy tam nie byłoby problemu. Ale cóż poszukam może gdzieś we Wrocławiu.

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

BTW

Pozdrawiam,Paweł

Jaki masz ten ,mniejszy pokój . Ja gram w 16m2 i nie mam wogole dudnienia .az dziwne ale tak jest . Może mój wzmacniacz jest słaby albo z basem z nim kiepsko

:)

Jaki masz ten ,mniejszy pokój . Ja gram w 16m2 i nie mam wogole dudnienia .az dziwne ale tak jest . Może mój wzmacniacz jest słaby albo z basem z nim kiepsko

Aż zmierzyłem z ciekawości i wychodzi 17 z małym kawałkiem kwadratów w sumie to 3,5x4,9.

To jest tak ustawienie na krótszej ścianie odpada ponieważ zapewniając głośnikom jakiś metr czy siedemdziesiąt cm od ściany siedziałbym prawie z głową w głośnikach. Pozostaje dłuższa ściana niby jak cicho to OK, ale jak trochę głośniej to zaczyna bić basem i nie jest to takie typowe dudnienie tylko bass dosyć niski taki jak u Harbetów. Biorę pod uwagę też jakiś komfort dla sąsiadów, ponieważ zdaję sobie sprawę co oni tym momencie słyszą. Nie należę do egoistycznego pokolenia nie liczącego się z niczym i nikim przecież nie oto chodzi. Żeby zmuszać sąsiadów do słuchani muzyki i w jakiś tam sposób uprzykrzać im życie tym bardziej że za ścianą są małe dzieci. Dlatego właśnie przy dużych Harbethach czuję mały dyskomfort. Do wzmacniacza wstawiłem już "chude" lampy ale to trochę za mało.

Niby zatkanie basrefleksu poprawia trochę sytuację ale to już nie to brzmienie. Jak w mieszkałem w Wa-wie i pokój miał ok 25 kwadratów takiego problemu nie było.

Pozostają dwie możliwości zmienić głośniki i tutaj zastanawiam się nad starymi Tannoyami typu Red monitor albo jakaś mała podłogówka lub wypróbować trójki albo M30,1 bo sama trzydziestka jakoś za serce mnie nie chwyciła.

Pozostaje jeszcze wymiana Manleya na jakiś dosyć mocny tranzystor.

Jednak jedna i druga myśli jakoś mi się nie uśmiecha.

pozdrawiam,Paweł

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Paweł a może tak, wypożycz 300f i Harbethy 30.1 po tygodniu wypożycz p3esr i zobaczysz czy to dobry kierunek. Może w q21 lub w Fusic we Wrocku to są duże sklepy, za kaucją nie powinno być problemu.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.