Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  459 członków

Harbeth Klub
IGNORED

HARBETH Club

Gość wojtasjazz

Rekomendowane odpowiedzi

W poniedzialek dostalem luxmana 505f jakas limitowana wersja

Porównując do mojego calyxa cti to strasznie duży klocek no i waży 4 razy więcej Ale tutaj nie będę się rozpisywał o luxmanie bo to nie ten klub

Po przesłuchaniu kilku utworów z luxmanem na shl5 nie zauważyłem zbytnio dużej różnicy pomiędzy calyxem cti

Dopiero po dłuższym graniu wmacniacz jakby doszedł do siebie i zaczol grać znacznie lepiej

Bas teraz jest potezniejszy .szybki i głęboki schodzi nisko nawet przy cichym słuchaniu , scena się poprawiła znacznie ,seperacja dźwięków można powiedzieć że na Tym samym poziomie co calyx ,ale w calyx ie tak jakby wszytko grało trochę płasko , Z luxmanem harberthy grają bardzej analogowo jakbym miał gramofon w torze, niby calyx ma 200na kanał a luxman tylko połowę to na japonczyku czuć dużo większą moc ,kolumny tylko ze tak powiem mrucza . Naprawde dobrze polaczenie ,Myślę że luxman zostanie u mnie już na dłużej -szkoda tylko że taki duży

:)

decyzja podjęta, zaliczka wpłacona teraz przyjdzie mi dłuuugo poczekać na m40.1

wiem że ktoś komuś jest flaszkę winien:) ale z tym zaczekamy aż kolumny staną u mnie w pokoju...

Tak ,S25 maja nowego wlasciciela, a ja z niecierpliwoscia czekam na shl5.

Szkoda ze w miedzy czasie zaliczam przeprowadzke bo nie bede mogl porownac kolumn w tym samym pomieszczeniu.

Klątwa 25 trwa;-) Nawet Esotar nie pomógł? Miał być taki super recenzencki klasyk a Angole bez większej reklamy kopią mu tyłeczek...

Kupujesz nową wersję 5?

wiem że ktoś komuś jest flaszkę winien:) ale z tym zaczekamy aż kolumny staną u mnie w pokoju...

Brawo. To się nazywa realizacja marzeń w praktyce!

Gratuluję . No to się narobiło . Pozdrawiam kolegę intensera.

jesli można wiedzieć w jakiej okleinie zamówiłes 40tki i jaki jest okres oczekiwania.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Dziękuję...w ładnej okleinie....kazali czekać:).....

w sumie zamówiłem dwie pary kolumn.....40tki dla mnie i m30.1 dla kumpla

Szczere gratulacje Miroslavie:)) to długo to jak długo?

W ladnej okleinie? A to nas zaskoczyles!

Dobry system nie boi się żadnej muzyki. Jeżeli słuchasz muzyki organowej, opery, symfonii lub muzyki chóralnej i ci się podoba, jesteś blisko... Jeżeli słuchasz płyt, których nigdy nie mogłeś wysłuchać w całości a teraz muzyka cię zachwyca, jesteś blisko...

myślę że warto zainteresować się otwartymi standami do Harbetha.....kiedyś rozmawiałem z gościem który miał shl5 i przerobił

wszelkie możliwe standy StandArt, Rogoz, Skylan i otwarte standy ....najlepszy dzwięk uzyskał na otwartych

przeszedł na m40.1 i pozostał przy otwartych....słuchałem kiedyś p3 na StandArtach (cienko) postawiłem na skylany (super)

myślę że na otwartych p3 jak też i inne Harbethy potrafią zabrzmieć jeszcze lepiej....taka jest moja teoria

im lżejszy stand i bardziej otwarty tym lepiej sprawdza sie z Harbethami......

Wielkiego doświadczenia z Harbeth to ja nie mam. Posiadam ledwie skromne 30-kilku letnie HL MK3 (ale uwielbiam je :-) ). Jeśli mogę w temacie standów, to stały na wielu. Granitowych, producenta polskiego na "R" i wielu innych ciężkich, masywnych. Ktoś kiedyś, kto się trochę zna powiedział mi, że taka konstrukcja kolumny to tylko stand otwarty, "ażurowy". Jako, że pracuję w branży "meblowej" i mam dostęp do profesjonalnych producentów również w zakresie profili metalowych, zleciłem ( nie chcąc w ramach eksperymentu przepłacać) zrobienie standów idealnie co do joty zgodnych ze standami Fundation. Stand jest na kolcach Soundcare superspike. Cóż, dla mnie ideał pod każdym względem. Zresztą trudno polemizować i przeciwstawiać się założeniom twórcy, który sam twierdzi, że do swoich "pudeł rezonansowych" takie rozwiązanie jest najlepsze. Broń boże, zbyt ciężkie...

Wielkiego doświadczenia z Harbeth to ja nie mam. Posiadam ledwie skromne 30-kilku letnie HL MK3 (ale uwielbiam je :-) ). Jeśli mogę w temacie standów, to stały na wielu. Granitowych, producenta polskiego na "R" i wielu innych ciężkich, masywnych. Ktoś kiedyś, kto się trochę zna powiedział mi, że taka konstrukcja kolumny to tylko stand otwarty, "ażurowy". Jako, że pracuję w branży "meblowej" i mam dostęp do profesjonalnych producentów również w zakresie profili metalowych, zleciłem ( nie chcąc w ramach eksperymentu przepłacać) zrobienie standów idealnie co do joty zgodnych ze standami Fundation. Stand jest na kolcach Soundcare superspike. Cóż, dla mnie ideał pod każdym względem. Zresztą trudno polemizować i przeciwstawiać się założeniom twórcy, który sam twierdzi, że do swoich "pudeł rezonansowych" takie rozwiązanie jest najlepsze. Broń boże, zbyt ciężkie...

możesz wkleić zdjęcie standów.....dzwoniłem w kilka miejsc w sprawie standów Foundation...nikt nie ma

możesz wkleić zdjęcie standów.....dzwoniłem w kilka miejsc w sprawie standów Foundation...nikt nie ma

Mam je ustawione w tej chwili nie do końca zgodnie z zaleceniami, czyli "otwór" jest z tyłu.post-45450-0-42297400-1414321405_thumb.jpgpost-45450-0-93809900-1414321404_thumb.jpg

post-45450-0-87799000-1414321529_thumb.jpg

fajne standy zrobiłeś......dałeś coś między kolumny a stand?......dlaczego odwrotnie ustawiłeś?.....jakbym się zdecydował.....zrobisz?

ostatnie pytanie....jaki koszt?

fajne standy zrobiłeś......dałeś coś między kolumny a stand?......dlaczego odwrotnie ustawiłeś?.....jakbym się zdecydował.....zrobisz?

ostatnie pytanie....jaki koszt?

Tak, dałem 8 kropek (wilkości ziarnka pieprzu) Bluetac. Kiedyś ktoś mi zdradził ten patent. Dzięki temu kolumna stanowi ze standem jedną całość. Uwierz, że oderwanie jej od standu nie jest takie proste. Ale oczywiście jeśli się zaprzesz i odczepisz, to masa bluetac nie zostawia nawet najmniejszego śladu. Tanie, rewelacyjne coś.

Ustawiłem odwrotnie, bo wczoraj przywiozłem kolumny z małej renowacji i po prostu postawiłem na szybko żeby posłuchać. Teraz już stoją zgodnie ze sztuką :-)

Ja nie robię takich rzeczy. To po prostu przysługa i grzeczność jednego z moich dostawców. Robił mi już kilka razy ( wcześniej do Rogersów i Spendorów). Drukujesz fotę, albo robisz rysunek, nanosisz rozmiary i idziesz do dobrego zakładu. W każdym mieście pełno takich. Polecam tak jak w mojej wersji lakier mat struktura. Naprawdę efekt jest kosmiczny. Taka struktura jakby papieru ściernego w absolutnym macie. Nie odbija żadnego światła. Bomba. Uważam, że 10 razy lepiej niż w oryginale.

Miroslav, ja zapłaciłem grosze. Jak bym Ci powiedział ile, to mogłoby Ci się zrobić przykro. Myślę, że i tak jak dasz takie zlecenie to zakładając, że oryginał kosztuje ok 2 tys. to będziesz miał lekko 3 razy taniej.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Bardzo ładne są Twoje standy,mam pytanie,czy porównywałeś je do Skylanów? Mam wrażenie,ż Alan Shaw wpędza rzeszę swoich fanów w nie lada kłopoty tym nieprodukowaniem standów do swoich głośników,bo co posiadacz to inna koncepcja. Znam miłośników ciężkich,którzy nigdy i za nic nie chcieliby ażurowych. Znam fanów ażuru,którzy nie chcą innych,są fani Skylanów(póki co ja) i fani Foundations. Gdzie leży prawda?

Bardzo ładne są Twoje standy,mam pytanie,czy porównywałeś je do Skylanów? Mam wrażenie,ż Alan Shaw wpędza rzeszę swoich fanów w nie lada kłopoty tym nieprodukowaniem standów do swoich głośników,bo co posiadacz to inna koncepcja. Znam miłośników ciężkich,którzy nigdy i za nic nie chcieliby ażurowych. Znam fanów ażuru,którzy nie chcą innych,są fani Skylanów(póki co ja) i fani Foundations. Gdzie leży prawda?

Pewnie gdzieś pośrodku ;-)

Kazdy preferuje inny dźwięk więc może każdemu innemu pasują :)

Ja mam skylany i jest ok ale nie wiem czy z inny mi było by lepiej bo nie porownywalem , i myślę że wiekszsc ludzi też

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Pewnie gdzieś pośrodku ;-)

Dlatego ja pod moje trójeczki dam stolarzowi wystrugać z drewna,wzorem Japończyków ażurowy stand, tak dla porównania. Zastanawiam się tylko nad rodzajem drewna,macie jakieś sugestie?

Panowie jak zdjac maskownice shl5? Siedzi tak ciasno ze az boje sie ze ja zniszcze

Dobra zmobilizowalem sie i sie udalo. Musze przyznac ze strach do tego podchodzic tak mocno siedza w tych rowkach. Nie do konca podoba mi sie to rozwiazanie. W niektorych kolumnach schodza zbyt lekko przez co dziecko moze zdjac i pobawic sie ,ale tutaj przesadzili.

Co do wpisu moreno , to chcialem zaznaczyc ze nikt nikomu dupy nie bije. Harbethy sa inne ,pod pewnymi wzgledami lepsze ,a innymi gorsze. Bardzo lubie s25 i zawsze bede pozytywnie o nich myslal , chcialem po prostu cos zmienic w systemie , a ze znalazl sie chetny na kolumny to wlasnie je zmienilem.

Jak by sie znalaz chetny na koncowke to ja bym zmienil a S25 by zostaly bo to bardzo udana konstrukcja.

Tak czy inaczej teraz kozystam z czaru Harbetha.

Tak, dałem 8 kropek (wilkości ziarnka pieprzu) Bluetac. Kiedyś ktoś mi zdradził ten patent. Dzięki temu kolumna stanowi ze standem jedną całość. Uwierz, że oderwanie jej od standu nie jest takie proste. Ale oczywiście jeśli się zaprzesz i odczepisz, to masa bluetac nie zostawia nawet najmniejszego śladu. Tanie, rewelacyjne coś.

Tiaaaaa ... dopóki nie oderwiesz kawałka okleiny. Szczególnie ze starych kolumn. Trzeba mysleć i uważać.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Tiaaaaa ... dopóki nie oderwiesz kawałka okleiny. Szczególnie ze starych kolumn. Trzeba mysleć i uważać.

Pozdro

Tiaaaaa, chyba jednak nie wiesz co to masa Bluetac. A co do "okleiny" to po renowacji forniru, a więc spoko :-)

Urzywalrm kiedys bluetec do Bowersow i teraz tez zakupilem zeby przytwierdzic shl5 do skylanow.

Dobry patent

Bardzo dobry patent tylko trzeba go używac z głową. Tzn. nie robić wielkich placków bo potem przy odrywaniu można oderwać z fornirem.

Każdy zrobi jak zechce.

pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Chciałbym ponowić prośbę o podanie wymiarów

Sprecyzuj pytanie dobrze to ci odpowiedzą ?

O które standy ci chodziło ?

Pozdro

To

Bardzo dobry patent tylko trzeba go używac z głową. Tzn. nie robić wielkich placków bo potem przy odrywaniu można oderwać z fornirem.

Każdy zrobi jak zechce.

pozdro

I to

W końcu jak z tym jest dobry patent czy tiaaaa ??

Odrywasz przez skręcenie kolumn wokół osi pionowej, ruchem obrotowym (siła musi działać w płaszczyźnie podstawy kolumn) - wtedy wszystko jest w porządku. Jeśli bluetaka użyłeś punktowo, przy takiej procedurze nie ma szansy, żeby uszkodzić fornir.

Edytowane przez dong
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.