Skocz do zawartości
IGNORED

Platforma antywibracyjna, co i jak?

Gość rochu

Rekomendowane odpowiedzi

nieno, bez jaj prym! wkładasz sobie sampler nejma i jedziesz na nim trzy miesiące. A potem zamienić można na swoją drugą płytę - sampler linna:))) więc ta płytya granitowa na top loaderze wcale przeszkadzać nie powinna;))

rozumiem więc, że teoretycznie można by dosyć sztywno postawić CD na ciężkiej twardej płycie - np dać pod transport kolce - najlepiej trzy aby połączenie było stosunkowo sztywne, płytę odizolować od ciężkiego stolika czymś absorbującym - np odpowiednio miekka gumą lub inną substancją. I teraz nie mając wiedzy i przyrządów należało by ewentualnie eksperymentować z tym co podkładamy dobierając materiały o różnej twardości itp (np różne gumowe uszczelki)? rozumiem, ze być może idealnie było by płytę "położyć" w jakiejś kadzi z olejem lub innym glutem? ale to chyba już dosyć trudne jest jak na prostą platformę DIY...

najlepszym wyjsciem bedzie półka na scianie nosnej z vibrapodami

a jeszcze najlepszym z aktywnym tłumieniem drgan jak jest w finite

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

=>Bacek, 28 Lut 2009, 11:21

Drgania z powietrza rozwiązano banalnie w gramofonach, masz na górze pokrywę z akrylu którą opuszczasz-czyli drgania przenoszone przez powietrze są izolowane od samej igły z wkładką,w naszym przypadku od odtwarzacza.

Co do tłumienia drgań pochodzących od samego CD prosi się o zastosowanie elementu stratnego.Analogie mamy znów z motoryzacji w postaci amortyzatora olejowego w samochodzie. Ponieważ masa drgająca napędu CD i elementów elektronicznych jest nieduża proponuję umieścić go na takich paru kompresach Nexcare COLDHOT dostępnych w aptekach. Drgania zamienione zostaną w ciepło

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Proponuję kupić woreczki w 3 rozmiarach powód jest oczywisty różna masa tłumiąca powoduje szersze spektrum tłumionych częstotliwości. Estetycznie można zamaskować drewnianą ramką maskujacą całość położył bym bezpośrednio na granicie który jak wyżej napisano dużą bezwładnością masy redukuje drgania z podłoża.Pod granit jakieś gumowe lub silikonowe nóżki osłabiające przenoszenie drgań podłoża na granit.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Widziałem w niemczech zrobiony stolik,który oparty był na czterech amortyzatorach olejowych(samochodowych)w specjalnych,zaprojektowanych do tego celu chromowanych tulejach do których to mocowane były płyty z nieznanego mi materiału.Oparte na przegubach z dziwnego drewna lub gumy.Wyglądało kosmicznie ale system grał super oczywiście z analogu.

Własnie jestem na etapie robienia takich stolików i mam pewien pomysł na to. Za jakis tydzien powinienem skonczyc i dam fotki i postaram sie zmierzyc o ile zmniejszają sie drgania o ile udostępnią mi na politechnice sprzet do pomiaru (mam tam kilku znajomych mają takie urządzenia do badania drgan w konstrukcjach np mostach itp ale nie wiem czy takie urządzenie sie sprawdzi przy stolikach ).

Pozdrawiam

nautilus81, 28 Lut 2009, 12:32

>ale nie wiem czy takie urządzenie sie sprawdzi przy stolikach ).

Nie sprawdzi się to są urządzenia do pomiaru dużej amplitudy drgań

He, he... wszyscy kombinują z materiałami ciężkimi, kiedy rochu wyraźnie pisze, że ma być lekkie...

Swoją drogą na AS w pokoju audio-note gramiak stał na takim śmiesznym trójnogu, któy ponoć ważył mniej niż 1kg, był zbudowany z jakiegoś tekturo-podobnego materiału a nóżki i miał strukture podobną do plastrów miodu(o ile dobrze pamiętam!?)... Ponoć patent z lat 70-tych ;)

Jeżeli ktoś ma przenośny komputer Apple, z wbudowanymi detektorami ruchu, to może skorzystać z darmowego programu zamieniającego laptopa w prosty sejsmograf. Wystarczy położyć komputer na stoliku ze sprzętem lub na kolumnie aby otrzymać informację o poziomie drgań.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

depawelo, 28 Lut 2009, 13:27

>ja bym zewiesił płytę z algomarmuru na żyłkach i sprawdził efekt. według mnie to może zadziałać

>lepiej niż wszystkie proste wynalazki razem wzięte...

Gdzieś już widziałem takie zamocowanie gramofonu. Niestety tylko na zdjęciu.

może tym razem odpowiem vasa@

rozbawiło mnie trochę to zdanie: -A najciekawsze byłoby sprawdzenie empiryczne wyliczeń :)-

alogarytmy do wyliczania n.p. ekstremalnych amplitud drgań dla danych węzłów drganiowych a dokładniej do programowania nastawów sterowników nadzorujących pracę maszyn wirowych są dość szczelnie chronioną informacją techniczną. Tego się nie publikuje w internecie.

Wróćmy do naszych urządzeń grających.

Tutaj w dyskusji padło takie stwierdzenie czy warto w ogóle zajmować się takim tematem w odniesieniu do wszystkich urządzeń audio?

Taka dygresja. kable zasilające t.z. sieciówki. robi się to z ultra czystej miedzi, wykonuje specjalne sploty raz w jedną drugi raz w drugą stronę moczy w ciekłym azocie, później chowa w jakieś węże ogrodowe. Potem dodaje długą nazwę anglojęzyczną i sprzedaje po 2000-3500$ za 1,5 mb kabla. A teraz proszę porównać pozytywny czy szkodliwy wpływ milionów mikrodrgań na sprzęt z takim kablem sieciowym. Co lepiej się przysłuży sprzętowi? No i mamy odpowiedz.

Gość vasa

(Konto usunięte)

HM69, 28 Lut 2009, 14:03

O kablach nie rozmawiam, ani o tych za 5zł ani 50kzł.

Odnoszę wrażenie że sporo wiesz o drganiach, ja mam w pamięci resztki sprzed 30 lat :(

Czy nie sądzisz, że wymodelowanie trójwymiarowe układu: CD - podstawa antywibracyjna - sztywna baza z przekładkami elastycznymi (bez uwzględniania tłumienia) elementami skończonymi to zadanie, któremu podoła student 4-go roku?

Jeśli w tak postawionym zagadnieniu uda się znaleźć masę podstawy i elastyczność przekładek minimalizujących energię drgań CD to może to jest to o co chodzi.

PS Na pewno lepiej dać xxx PLN za odpowiednie tłumienie mechaniczne niż za drut.

nautilus81@ wspominał coś o pożyczaniu sprzętu z politechniki od budowy mostów. Nie wiem co oni tam mają ale od razu muszę ci podpowiedzieć, że to wypada pożyczyć miernik sejsmiczny, przyśpieszeń drgań, sam miernik i oscyloskop. O kabelkach nie wspominam.

Zapisywanie wartości pomiarowych nic ci nie da bo to trzeba mieć dużą praktykę, żeby te dane poprawnie interpretować. Natomiast można sobie poprzez komputer zapisać widmo drgań dla danego węzła.Bardzo często widziany obraz trzeba odfiltrować. Miernik widzi wszystkie drgania na raz, a nas interesuje jakaś wybrana oktawa.

Jak się już oswoisz z obrazem na oscyloskopie można rozpocząć próby z platformami. Czyli rozpocząć żmudne próby doboru odpowiedniego materiału tłumicego do danego ustroju. Często dokonuje się pomiaru dwoma czujnikami jednocześnie. Obraz się nakłada na siebie. Jeden traktujemy jako wartość stałą, a drugą jako zmienną.

Wychodzi na moje; trzeba dojść do tego doświadczalnie. Jakby to było takie proste to wrzucilibyśmy sobie jakieś dane do komputera i wyszła by dobra kolumna głośnikowa. Wcale tak dobrze nie ma mamy, za mało danych, niepełne wzory i wychodzi nam to co kupujemy w sklepach (obliczanie metodą elementów skończonych też jest na razie w powijakach, pytałem na targach speców z przemysłu i tam jeszcze tego często nie stosują o konkretnym oprogramowaniu to już zapomnij trzeba by go sobie było samemu stworzyć). A to że po pomiarach jest OK i się most nie zawali, to w przypadku audio jest tylko wierzchołkiem góry lodowej.

Moje stoliki bedą na kolcach i bedą amortyzowane dodatkowo na zasadzie ze paltforma bedzie na gumowych kulkach - platforma - kulki (3 sztuki) - kolec a wszystko bedzie tak zamocowane zeby był to amortyzator. Widziałem juz to rozwięzanie w bardzo drogich stoikach audio jakiejs firmy.

Pozdrawiam

Zgadzam się z tym co napisał Wełniany@. Najrozsądniejszym krokiem jest kupno dobrej platformy lub stolika/segmentu na sprzęt audio. W wypasionym sprzęcie stosuje się właśnie głównie platformy. A całe to pisanie powinno tylko nam pomóc sprawniej poruszać się po ofercie rynkowej. Ofercie, która często jest tyłko z nazwy sprzętem antywibracyjnym.

pozdrawiam

Z tymi podstawami pod sprzet to nie jest taka prosta sprawa. Nie wystarczy zmierzyc i policzyc, trzeba przede wszystkim posluchac jak urzadzenie gra na danej podstawie. Przerabialem rozne opcje z ustawianiem sprzetu - stoliki, plyty granitowe - aktualnie wsio stoi na deskach do krojenia z Ikea - tanio i efektywnie. Neca mnie troche wyroby Finite Elemente (ladne sa ;-) ).

Mysle, ze przed wywalaniem kasy na wymyslne i kosztowne platformy audiofilskie warto poeksperymentowac z roznymi niededykowanymi wynalazkami - moze sie okazac, ze trafimy na ciekawy efekt za male pieniadze.

Mie jedna platforma bedzie kosztowac ok 300-350 zł a za tyle to sie kupuje badziewne stoliki w ikei. Robie 2 platformy wielkosci 65*40 cm pod cd i wzmacniacz. Jak zrobie to dam znac czy cos sie poprawiło w odsłuchu.

Pozdrawiam.

Nexcare się teraz po wyjęciu z zamrażalnika w temperaturze pokoju ociepla. Ma na szczęście dalej strukturę gęstego lepkiego ale powoli lejącego się kisielu tak że sadzę że to jest to TA struktura. Mam tylko jeden problem nie narzekałem na źródło poducha mała nieco bo 19x25,5cm i czy wytrzyma 10kg napęd. Może to lepiej pod gramofon podłożyć i obok poskakać ?;)

poducha antywibracyjna w pełnej krasie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rochu

Niejakie Krakowskie Towarzystwo Soniczne + Pacuła w Krakowie robiło tzw. "odsłuchy stolików" i przy okazji pojawił się tam test platformy antywibacyjnej firmy EMA z Poznania. W teście pojawiło się wiele "ochów i achów" na temat wyżej wymienionej paltformy, niemniej jednak coś jest na rzeczy skoro kilkuosobowa kapituła odsluchująca na końcu ma te same pozytywne spostrzeżenia.

Link do testu:

Ukryta Zawartość

post-15842-100002402 1235835774_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

panowie ida w kierunku wyrobu luksusowego oczywiscie/politurka i złocenia/

zasada ciagle taka sama jak dla najprostszych stolików- bez fajerwerkow

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

do ostatniego wpisu nautilius81@ przeczytałem twój ostatni post i trochę się zagubiłem.

czy pod swoim wyszukanym i wypieszcznym sprzętem chciałbyś mieć stolik w cenie "badziewnego stolika z Ikei-cytat"?

Ale tak czy tak życzę ci udanego majsterkowania i koniecznie pochwal się na forum. Może jakieś zdjęcia lub rysunki. (bardzo lubię rysunki techniczne).

pozdrawiam

Jeżeli macie mniej lub bardziej niestabilną podłogę (większość przypadków), to prosta półka ścienna będzie o niebo lepsza od kosmicznych wynalazków stojących na drgającej podłodze. A podłoga może drgać np. od stojących w pobliżu kolumn.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.