Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  208 członków

Heco Klub
IGNORED

Elitarny klub HECO

Rekomendowane odpowiedzi

Też wtrącę 3 grosze:

Aktualnie posiadam celany 702 i nie mogę powiedzieć, że mają zbyt wiele niskich częstotliwości. Moim zdaniem jest do dość równa kolumna. Przy szybkim metalu można by trochę polemizować ale też tak jak ktoś wcześniej przytoczył - zależy to od realizacji materiału.

Przecież na koncertach ( wierzę, że sporo forumowiczów bywa) również stopa perkusyjna, kotły, gitara basowa daje solidną podstawę, która prowadzi resztę instrumentów. Z kolei przy wszelkiej muzyce rozrywkowej brzmi to bardzo równo i kulturalnie.

Gość

(Konto usunięte)

Też wtrącę 3 grosze:

Aktualnie posiadam celany 702 i nie mogę powiedzieć, że mają zbyt wiele niskich częstotliwości. Moim zdaniem jest do dość równa kolumna. Przy szybkim metalu można by trochę polemizować ale też tak jak ktoś wcześniej przytoczył - zależy to od realizacji materiału.

Przecież na koncertach ( wierzę, że sporo forumowiczów bywa) również stopa perkusyjna, kotły, gitara basowa daje solidną podstawę, która prowadzi resztę instrumentów. Z kolei przy wszelkiej muzyce rozrywkowej brzmi to bardzo równo i kulturalnie.

W ilu metrach to wyrównanie?

ups! i było sie odzywać.hehe

Magnat RV4 - na test - to za 12k(kłopot z pożyczeniem) lub kupić trochę w ciemno za 7k, trudny wybór. A głośniki czekają.

Trochę się wcinając w dyskusje od drugiej strony. Mam Magnata RV4 i czekam na The New Statementy.

Jak przyjadą na święta i je odsłucham to zdam krótką relację.

Heco zmierzy się z Pylonami Diamondami 28.

będzie się działo. Czekamy. Myślę, że od połowy w górę to Heco będzie liderem ale od połowy w dół?..(odnośnie dźwięku).... Magnat to jednak hybryda i ciepła doda od siebie tylko komu wyjdzie to na dobre? niech już jest po świętach.hehe

Edytowane przez Bogusław_59825

Pylon Diamond 28

Waga: 25 kg

Wymiar: 196 x 1040 x 370 mm

Pasmo przenoszenia:36Hz-20 000Hz

Heco The New Statement

Waga: 48.8 kg

Pasmo przenoszenia: 18 - 52.000 Hz

Wymiar: 292 x 1245 x 450 mm

Sam jestem ciekaw jakie beda wyniki.Stawiam jednak na Heco.

POZDRAWIAM I ZYCZE WAM RADOSNYCH I WESOLYCH SWIAT WIELKANOCNYCH

Patrząc na techniczny aspekt to faktycznie, nie ma co porównywać. Też oddaje głos na Heco i myślę że połączenie Heco-Magnat RV4 może być dobre.

MOKREGO DYNGUSA!!!!!

Też stawiam na Heco,to inna liga,nawet cenowa,to nie ma co porównywać nawet :-) A i także wszystkiego dobrego dla wszystkich z klubu :-) niech żyje klub Heco!!!! Hip hip hura :-)

Oj, nie przesądzałbym o wyniku pojedynku przed jego zakończeniem...

Wesołych Świat dla klubowiczów... Heco... i Pylona :)

Musisz lubić sporo dołu... ;-)

Albo faktycznie dół gdzieś znika...

Lubię dół ale nadmiar też mi przeszkadza. Najbardziej lubię środek ze względu na muzykę jakiej słucham(Joe Cocker, John Lee Hooker, RHCP, Metallica, B.B. King, Gary More, Joe Satriani, Nils Lofgren, sporo gitary akustycznej, Klasyka itp.)

Barwę mam w trybie source direct. Tak jak napisałem wcześniej: czasem podczas szybkich, ciężkich utworów jest sporo basu. Tylko w tych najszybszych ciężkich kawałkach kilka razy posłużyłem się regulacją barwy, aby zmniejszyć niskie tony. Pomieszczenie odsłuchowe też nie jest idealne, ale jest dość wypełnione gratami więc może to absorbuje część basów. Również od tylnej ściany stoją w odległości 0,7m.

Słuchałem kiedyś Celany 500, Metasy 700, Celany 700 i ogólnie są to porządne skrzynki. Przez jakiś czas nie byłem w temacie Heco, ale postanowiłem wrócić.

Teraz słucham na Celanach 301 z Marantzem PM75, ale obawiam się, że to może być nie do końca udane połączenie. Brakuje mi trochę otwartości i masy. Zmiana na terminalu +2db daje co prawda więcej powietrza i błysku, ale częściowo znikają pogłosy z niższego środka, a bas sprawia wrażenie chudszego. Bawić się w biwire i puścić na soprany inny kabelek? Mój obecny kabel to Chord Odyssey 2. Może srebrny drucik na tweeter wewnątrz kolumny? Hmmm...

Edytowane przez Lumperator

.

Wiesz co?jeden słyszy kable,a inny nie,ja sprawdzalem u Siebie i kable nie grają,ogladam Reduktor Szumu,a i czytałem audio mity na loudspeaker.pl i też oni twierdzą że nie grają,dla mnie to audio voo doo,ale inni słyszą granie kabli,co do bi wire to też opinie podzielone,tez że bi wire to audio voo doo,ja mam u Siebie Bi-wire i to moja subiektywna opinia,wydaje mi się że ciut lepiej gra,że dźwięk jest bardziej nasycony,tak mi się wydaje że odrobinę różnicy jest,najlepiej wszystko w miarę możliwości sprawdzaj na Sobie u Siebie,bo wiesz sporo opinii innych to można między bajki włożyć jak czytam nie raz :-)

Daniel1974

Daniel kolego, ja przez cały czas śmiałem się z innych którzy pisali że kable grają, wręcz ich wyśmiewałem, byłem takim cynicznym sceptykiem że nie jestem w stanie tego opisać a Ty zapewne mi uwierzyć i sobie tego wyobrazić.

Raz postanowiłem się przekonać na własne uszy.

Postanowiliśmy z kolegą Bipo poznać się na żywo, on chciał posłuchać sobie Focali na Denonie a ja sprawdzić kable które on posiada

Nawet nie wiesz jak się zdziwiłem jak usłyszałem że kable zmieniają dźwięk.

Odrazu do głowy przyszło mi, że to prawda i że ludzie mieli rację.

Zawsze się dziwiłem że jak to umożliwe, skoro w kolumnie są badziewne kable.

Według mnie, aby usłyszeć tą różniące, to trzeba mieć sprzęt trochę lepszej klasy, odpowiednie nagrania i prawidłowo rozstawienie kolumny.O akustyke nie wspominam bo u mnie jej po prostu nie ma.

Ja po swoich doświadczeniach przestałem wyśmiewać ludzi którzy o tym piszą.

Jedno co mogę doradzić, że jeżeli ktoś ma w kolumnie możliwość bi wire, to niech na wysokie i niskie tony daje różne przewody, może się okazać że taki mix może być ciekawy

Na sam koniec, mogę powiedzieć że rozumiem ludzi którzy nie wierzą że kabel ma wpływ na dźwięk.

Ale ja nikogo nie wyśmiewam,przeczytaj spokojnie,napisalem że jedni słyszą,a inni nie :-) ja sprawdzalem u Siebie i wydawało mi się że te gorsze grają lepiej :-) sprzęt mam no taki budżetowy,ale nie jakiś syf :-) kupuje na tyle ile mnie stać i nie oszczedzam,jakbym miał usłyszeć że kable grają i kupić kolumny za 20tysiecy i wzmaka za 12 to niestety mnie nie stać :-)poza tym wiesz przytoczyłem przykłady Loudspeaker i Reduktor Szumu,a to nie są ludzie z pierwszej łapanki,tylko pojęcie mają ogromne

Edytowane przez Daniel1974

Ja nie napisałem o że Ty wyśmiewasz, tyko ze ja się wyśmiewałem. :)

Nie wiem co Ci Panowie twierdzą o kablach, ale jeżeli są na nie bo to czy tamto, to i tak nie uwierzę bo wiem co słyszałem .

A spoko,rozumiem :-) no ja wiesz mam tylko nowe kable i takie stare,to tylko ja u Siebie na tych dwóch przykładach sprawdzalem i grało tak samo,a nawet myślałem że stare grają jaśniej,ale to autosugestia,wiec wiesz jak u Siebie sprawdzalem a różnica kabli jest duża w jakości,to doszedłem do wniosku że jednak to lipa te granie kabli,plus opinie prawdziwych znawców :-) ja też się podśmiewam nadal jak czytam o graniu kabli,ale nie komentuje za bardzo,bo to kłótnie wychodzą z tego :-D ja też chcę mieć takiego kolegę z forum jak Ty,moze chce ktoś się ze mną z forum zaprzyjaźnić w realu z Warszawy i byśmy posprawdzali różne opcje u Siebie :-)

Ja mieszkam w Warszawie a Bipo w Pruszkowie :)

Jakie Ty masz kable?

Bo ja zwykle cordiale po 20 zł za metr

Bipo tellurium sprzedawał ale zdążyłem jeszcze je odsłuchać razem z chorodem który również posiada Bipo.

Edytowane przez kapusta7

Ja mam nowe to są no te jak one? Oehlbach crystal wire t25,a stare mam takie 2.5mm ale to aluminium powleczone miedzią chyba :-) mam też Stary wzmak do kina domowego Sony,tez sprawdzalem jak gra i jakie różnice i wpływ grania wzmaka,mam nowy blu-ray,bo sprawdzalem różnice grania z kompa i blu-ray

To co wytestowalem u siebie nasowa tylko jedno ze Bi-Wiring i Bi-Amping to inny dzwiek.

Ja osobiscie slucham od lat tylko przez Bi-Amping.Jesli chodz o kable to sie zgadzam ze prawie kazdy kabel gra inaczej ale to kwestia naszego sluchu.

Kazdy z nas slyszy inaczej i kazdy z nas kupuje kable na ktore go stac.

post-66969-0-09887500-1522487627_thumb.jpg

post-66969-0-49619800-1522487745_thumb.jpg

No to są miniatury Bi-wire

A ten na górze to bi amping,spojrzalem w Google,bi amping to dwa wzmaki trzeba mieć z tego co piszą,ja mam w ampli a+b dźwięk i z każdego 4kable idą do kolumny

Witam,

Jaxcek czekamy na obiektywna recenzje z odsłuchów :-)

Ocena nie bedzie zupełnie obiektywna, bo każdy ma inne ucho i inne gusta muzyczne, ale postaram się.

Odsłuchy prowadzone z Tidala granego z Bluesound Node2 + Magnat RV4. Podłączenie kabelkami Chord. Do kolumn single wire z mostkowaniem linear.

Runda 1- Pylon Diamond vs Heco the New Statement

Słuchanie ciche- tzw wieczorne plumkanie. Wzmacniacz na godz.9tej.

Jak zawsze do wstępnych odsłuchów na pierwszy ogień poszedł Ray Wilson i „Propaganda Man” z albumu live Time and Distance. Wyznacznikiem jest wejście stopy perkusji w ok. 4minuty. Dobre zestawienie sprzętowe ma mocne wybrzmienie, ale bez dudnienia. 20cm membrany robią dobrą robotę, ale w cichym słuchaniu nie pokazują przewagi nad Pylonami. W mojej opinii grają w tej samej lidze. Jeśli chodzi o tony wysokie, to moim zdaniem Heco jest tutaj lepsze. Nie ma wrażenia kocyka. Wszystko jest wyraźne i przejrzyste. Koncert w domu.

Kolejny kawałek - Hans Zimmer i Like a dog chasing cars ze ścieżki filmowej Mrocznego rycerza. Jest moc i potęga. Nawet przy cichym słuchaniu do się poznać, ze Heco to nie są cieniasy do sypialni (tak swoją droga niezłą sypialnią trzeba dysponować żeby tam wsadzić prawie 50kg i 1.2m kolosy).

Kolejny w odsłuchu staje Mike Oldfield i jego Songs of distant Earth. Przekaz jest ciekawy, lekko inny niż w Pylonach, wg mnie jaśniejszy. Nie wciągnął mnie tak jak to zrobiły Dali Rubicon 8,ale wyobrażam sobie ze może mieć swoich zwolenników.

Na koniec oddaje sterowanie młodszemu pokoleniu : Wrap me in plastic. Audiofile nie zaklasyfikują tego kawałka do ulubionej listy odsłuchowej, ale muzyka jest dla wszystkich i o gustach się nie dyskutuje. Opinia słuchaczki młodego pokolenia: no gra, tak normalnie.

Podsumowując. W słuchaniu z głośnością w tle lub takim o poranku wybrałbym Pylony, ale dosłownie rzutem na taśmę. Słyszany przez mnie niski zakres uaktywnia się dość wcześnie, mimo tego ze wyższe tony są mniej przejrzyste.

Jutro napiszę coś o głośniejszym słuchaniu.

Edytowane przez jaxcek

No to są miniatury Bi-wire

A ten na górze to bi amping,spojrzalem w Google,bi amping to dwa wzmaki trzeba mieć z tego co piszą,ja mam w ampli a+b dźwięk i z każdego 4kable idą do kolumny

Bi-Amping

To masz tak jak u mnie.A+B cztery kable na kolumne =Bi-Amping

Jeden wzmak i nie trzeba dwoch

O kurcze hahahaha a to nie wiedziałem że mam w bi amping myślałem że mam w bi-wire :-D hahahaha no rzeczywiście mam w bi amping,a i niby to lepiej gra :-) a jeszcze widziałem w kolumnach 5 zacisków mają,to co to jest? Post Scriptum Jaxcek czekamy dalej :-) lubisz ostrzejsza górę chyba,skoro Rubicony 8 :-) słychać wszelakie detale jest super,ale jak męczą to już nie jest super :-)

Bi-Amping

Z podłączaniem Bi-Wiring i Bi-Amping, to co wyście tu wymyślili? Bi-Wiring - podwójne okablowanie z jednego wzmacniacza, Bi-amp to dwa wzmacniacze. Nie ma czegoś takiego jak jak bi-amping z jednego amp, bo ktoś spoił jedne kable z zaciskami A a drugie pod B i niby jest to bi-amp, A+B to ten sam sygnał, na wspólnej szynie wewnątrz wzmacniacza, tylko puszczonych przez przekaźniki A lub B albo razem.

Witam,

Ocena nie bedzie zupełnie obiektywna, bo każdy ma inne ucho i inne gusta muzyczne, ale postaram się.

Odsłuchy prowadzone z Tidala granego z Bluesound Node2 + Magnat RV4. Podłączenie kabelkami Chord. Do kolumn single wire z mostkowaniem linear.

Runda 1- Pylon Diamond vs Heco the New Statement

Słuchanie ciche- tzw wieczorne plumkanie. Wzmacniacz na godz.9tej.

Jak zawsze do wstępnych odsłuchów na pierwszy ogień poszedł Ray Wilson i „Propaganda Man” z albumu live Time and Distance. Wyznacznikiem jest wejście stopy perkusji w ok. 4minuty. Dobre zestawienie sprzętowe ma mocne wybrzmienie, ale bez dudnienia. 20cm membrany robią dobrą robotę, ale w cichym słuchaniu nie pokazują przewagi nad Pylonami. W mojej opinii grają w tej samej lidze. Jeśli chodzi o tony wysokie, to moim zdaniem Heco jest tutaj lepsze. Nie ma wrażenia kocyka. Wszystko jest wyraźne i przejrzyste. Koncert w domu.

Kolejny kawałek - Hans Zimmer i Like a dog chasing cars ze ścieżki filmowej Mrocznego rycerza. Jest moc i potęga. Nawet przy cichym słuchaniu do się poznać, ze Heco to nie są cieniasy do sypialni (tak swoją droga niezłą sypialnią trzeba dysponować żeby tam wsadzić prawie 50kg i 1.2m kolosy).

Kolejny w odsłuchu staje Mike Oldfield i jego Songs of distant Earth. Przekaz jest ciekawy, lekko inny niż w Pylonach, wg mnie jaśniejszy. Nie wciągnął mnie tak jak to zrobiły Dali Rubicon 8,ale wyobrażam sobie ze może mieć swoich zwolenników.

Na koniec oddaje sterowanie młodszemu pokoleniu : Wrap me in plastic. Audiofile nie zaklasyfikują tego kawałka do ulubionej listy odsłuchowej, ale muzyka jest dla wszystkich i o gustach się nie dyskutuje. Opinia słuchaczki młodego pokolenia: no gra, tak normalnie.

Podsumowując. W słuchaniu z głośnością w tle lub takim o poranku wybrałbym Pylony, ale dosłownie rzutem na taśmę. Słyszany przez mnie niski zakres uaktywnia się dość wcześnie, mimo tego ze wyższe tony są mniej przejrzyste.

Jutro napiszę coś o głośniejszym słuchaniu.

czyli to co sugerowałem wcześniej.

będzie się działo. Czekamy. Myślę, że od połowy w górę to Heco będzie liderem ale od połowy w dół?..(odnośnie dźwięku).... Magnat to jednak hybryda i ciepła doda od siebie tylko komu wyjdzie to na dobre? niech już jest po świętach.hehe

A do głośnego słuchania, - to Heco górą.

Edytowane przez Bogusław_59825

Bi-Amping

Z angielskiego wzmacniacz to amplifier.

Bi-amping to skrot od Bi-amplifier, czyli musisz miec dwa wzmacniacze lub mozna miec amplituner kina domowego. Kazda sekcje glosnika podlaczasz do innej koncowki mocy (czyt. Wzmacniacza).

Bi-wiring - czyli podwojne kable. Tutaj podlaczamy glosnik do wzmacniacza 4 zylowym kablem. Np. Sredniebi wysokie tony do sekcji A wzmacniacza a niskie tony do sekcji B wzmacniacza. (Jako ciekawostke powiem wam ze moj wzmacniacz denon 1500ae oferuje mozliwosc podlaczenia bi-wiringu i jest to ciekawe - do momentu otwarcia obudowy. Jak otworzymy obudowe to widac ze to najzwykleszja szopka)'

Jako ciekawostke powiem wam ze moj wzmacniacz denon 1500ae oferuje mozliwosc podlaczenia bi-wiringu i jest to ciekawe - do momentu otwarcia obudowy. Jak otworzymy obudowe to widac ze to najzwykleszja szopka)'

W biwire wzmacniacz nie ma nic do gadania :) Z każdego można wypuścić po 2 kable na kanał jeśli kolumna ma dodatkową parę terminali. Z założenia grubszy kabel na bas, cieńszy na soprany. Nie jestem tylko przekonany co do zgrania fazowego przy dwóch różnych kablach. Różne są opinie.

ps. Czy ktoś stosował w Heco kable Melodiki?

.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.