Skocz do zawartości
IGNORED

D-NFB amplifier

phoros

Rekomendowane odpowiedzi

Widzę, że parę osób zapisało się na PCB, więc poruszę temat równie ważny.

Parowane j-fety 2SK170/2SJ74 i 2SK1529/2SJ200

Czy jest potrzeba zakupu zbiorowego, a co ważniejsze sparowania "tranów"?

Temat rzeka. Gdzie kupić żeby nie trafić na podrobione i jeszcze jedno należy ustalić -> jaką wersję wybrać GR czy BL dla 2SK170/2SJ74.

BB84, 30 Sty 2010, 23:35

>2SK170/2SJ74

>

>1. BB84 1 komplet

Nie o to mi chodziło, choć warto wiedzieć jakie ilości będą potrzebne.

>Czy tranzystory końcowe muszą być koniecznie parowane ?

Parowanie nie musi być bardzo dokładne ale w przypadku zakupu zbiorowego można nie dopuścić do rozbieżności powyżej 50%. Wszystko zależy od ilości zakupionych par.

Może jeszcze parę zdań na temat wyboru grupy GR czy BL.

Potrzebujemy j-fety o prądzie od 4 do 8mA.

GR -> 2.6 ~ 6.5 mA

BL -> 6.0 ~ 12.0 mA

Jak widać j-fety mogą być z obu grup ale istnieje niebezpieczeństwo, że duża część zakupionych j-fetów może nie spełniać naszych warunków.

drzejk0b, 31 Sty 2010, 00:23

>Ostatnio gdy kupowałem 2SK170GR z TME z 25 sztuk 5 miało prąd poniżej 4mA: 2,97; 3,30; 3,60; 3,44;

>3;93. Średnia wartość prądu wszystkich 25 tranzystorów to 4.6mA

W TME nie pokazują jaką grupę mają w sprzedaży i nie widzę też 2SJ74. Jest 2SJ103 ale to nie do końca to samo, za to cena 2SJ103 bardzo zachęcająca -> 1,09zł netto przy zakupie pow. 25szt.

Muszę porozmawiać z "TME".

PCB

1. APY 1 komplet

2. BB84 1 komplet

3. V-savage 1 komplet

4. cykad 1kpl

5. mirfak PCB 1 kpl./TRANY 1 kpl.

6. arkotic 1 komplet

2SK170/2SJ74

1. BB84 1 komplet

2. cykad 1kpl

3. arkotic 2 komplety

jeśli mogę wtrącić coś o parówani to uważam że jest bez kompromisowo konieczne od niego zależy bardzo wiele klasa wzmacniacza, stabilność pracy, parametry soniczne, itd.

panowie nie ma co aż tak oszczędzać bo z tych oszczędności to może byc tylko niezadowolenie i rozczarowanie.

Henryk Kwinto

31 Sty 2010, 01:03

>W TME nie pokazują jaką grupę mają w sprzedaży i nie widzę też 2SJ74. Jest 2SJ103 ale to nie do >końca to samo, za to cena 2SJ103 bardzo zachęcająca -> 1,09zł netto przy zakupie pow. 25szt.

>Muszę porozmawiać z "TME".

Kilka dni temu pytałem się o grupę 2SK170 i dostałem odpowiedź że są z grupy GR. Ostatnio te tranzystory bardzo podrożały w TME - teraz kosztują 2.3zł przy zakupie powyżej 100 sztuk (kiedyś kupowałem po ~1.2zł przy 25 sztukach) także proponuję poszukać w jakimś innym sklepie.

Skoro temat się rozwija dodam jeszcze, że jestem w trakcie zamawiania dla siebie rezystorów Dale RN55 i RN60. Jeżeli byliby chętni proszę o w miarę szybkie zajęcie stanowiska.

I jeszcze jedno. Zastąpiłem w zasilaczach TT +/-15V diody zenera -> 3xLED. Brak miejsca zmusił mnie do zastosowania prostokątnych o wymiarach 2x5mm i zalecałbym zastosowanie dokładnie tych L-113HDT, są w TME. Jednak dalej można stosować diody zenera.

Na pierwszej PCB zastosowałem radiatory L-113HDT [TME] na Q5 i Q6 na tej ostatniej można już stosować L-113HDT [TME]. Te mniejsze trochę się grzały.

Prototypowe PCB powinienem mieć w przyszły weekend i pewnie trochę zajmie mi montaż, pomiary, wygrzanie elementów ale to kwestia 2-3 tygodni.

drzejk0b, 31 Sty 2010, 09:53

>Kilka dni temu pytałem się o grupę 2SK170 i dostałem odpowiedź że są z grupy GR. Ostatnio te

>tranzystory bardzo podrożały w TME - teraz kosztują 2.3zł przy zakupie powyżej 100 sztuk (kiedyś

>kupowałem po ~1.2zł przy 25 sztukach) także proponuję poszukać w jakimś innym sklepie.

Problem w tym, że cena 2,30zł jest obecnie dobrą ceną, przynajmniej dla grupy GR. Jeżeli zna ktoś tańsze źródło prosiłbym bardzo o poinformowanie w temacie.

BB84, 31 Sty 2010, 10:17

>Jaka będzie orientacyjna cena kompletu Dale'ów ?

67 szt. łącznie z tymi w TT. Koszt bardzo szacunkowy, jeszcze nie mam konkretnej odpowiedzi od sprzedawcy, ~50zł

Pewnie można taniej i też bym poprosił o namiary na sklepy z rezystorami Dale.

Więc szalejemy ;)

PCB

1. APY 1 komplet

2. BB84 1 komplet

3. V-savage 1 komplet

4. cykad 1kpl

6. arkotic 1 komplet

2SK170/2SJ74

1. BB84 1 komplet

2. cykad 1kpl

3. arkotic 2 komplety

Rezystory

1. BB84 1 komplet

BB84, 31 Sty 2010, 11:17

>Więc szalejemy ;)

Postaram się zrobić zestawienie wszystkich części i wstępnie oszacować koszty ich zakupu za wyjątkiem transformatorów i radiatorów głównych, może faktycznie będzie korzystniej zamówić wszystko, poparować co trzeba i rozesłać w kompletach.

I jeszcze jeden apel, prośba.

Może chętni uruchomić D-NFB posiadają mosfety 2SK1529/2SJ200 i 2SK170GR/2SJ74GR pozostałości po innych projektach. Może warto je wszystkie zebrać dokupić i sparować. Teoretycznie nikt na tym nie straci, a wszyscy możemy zyskać.

mirfak, 31 Sty 2010, 12:01

>Ja mam trany parowane do Vampirii, niestety nie pamiętam dokładnie ich typów i nie mogę w chwili

>obecnej sprawdzić (ale to te z zamówienia). Nadadzą się?

Sam parowałeś czy opierasz się na przekonaniu, że zamówienia do Vampirii to są parowane.

Nie czekając na odpowiedź mirfak'a wyjaśnię, że mosfety do zamówienia Vampiria nie były parowane.

BB84, 31 Sty 2010, 13:00

>Jeśli chodzi o trany końcowe można zapukać do pkrecz'a w sprawie źródła, on miał oryginalne.

Kupowałem w podobnej cenie na eBay, tez oryginały. Sprawdziłem przed chwilą i cena podskoczyła, około 20zł za sztukę. U niesprawdzonych sprzedawców są dostępne po około 13 zł za sztukę.

Może faktycznie warto sprawdzić źródło pkrecz'a.

Witam

Może troszkę uporządkujmy.

1) Czy ktoś podejmie się parowania tranzystorów ?

2) Jesli znajdzie się chętny do parowania trzeba mieć swiadomość że każdy z nas dostanie trochę tranzystorów których być moze nie wykorzysta (jestem gotów przyjąć niepotrzebne mi elementy proporcjonalnie do zamówienia)

3)Mam zaufanie do HK i bez zastrzeżeń powierzę Mu kasę jeśli tylko zgodzi sie zorganizować zamówienie(miły chłopak poznaliśmy sie osobiście)

4)Proponuję wspólne zamówienie na praktycznie czały wzmacniacz pomijając zasilacze

Jesli odpowiada Wam taka forma to proszę o odzew.

HK przepraszam że Ciebie ubieram w to zamówienie :)

Pozdrawiam

APY, 31 Sty 2010, 16:23

>1) Czy ktoś podejmie się parowania tranzystorów ?

Parowanie to nie problem.

>2) Jesli znajdzie się chętny do parowania trzeba mieć swiadomość że każdy z nas dostanie trochę

>tranzystorów których być moze nie wykorzysta (jestem gotów przyjąć niepotrzebne mi elementy

>proporcjonalnie do zamówienia)

Jest jeszcze jedno wyjście związane z nadmiarem "tranzystorów" - sprzedaż. Kwotę ze sprzedaży odjąć od kwoty wydanej na trany i powtórnie podzielić przez ilość par i otrzymamy faktyczną cenę za parę.

Jednak ja nie podejmuję się sprzedaży. Jeżeli zamówienie na części dojdzie do skutku będę miał dość zajęć.

PCB

1. APY 1 komplet

2. BB84 1 komplet

3. V-savage 1 komplet

4. cykad 1kpl

6. arkotic 1 komplet

7. nick30 1 kpl.

2SK170/2SJ74

1. BB84 1 komplet

2. cykad 1kpl

3. arkotic 2 komplety

4. nick30 1 kpl

Rezystory

1. BB84 1 komplet

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.