Skocz do zawartości
IGNORED

Wielki postęp od 1999r.

Jakew

Rekomendowane odpowiedzi

dario77, 19 Mar 2009, 08:40

>Czy Wy słuchacie czasem muzyki czy tylko kabli i potencjometrów?

Słucham muzyki ... i kiedy słyszę że przy ściszaniu jedna kolumna gra ciszej niż druga (zamiast identycznego obniżenia głośności) , kiedy przesuwa się balans ... to kończy się "słuchanie muzyki" a zaczyna irytacja.

Gagacek. Takim podejściem do ślepych testów jaki prezentujesz wraz ze swoimi panienkami z kółka różańcowego, udowadniasz że ograniczony światek w jakim żyjecie, jest dla Was tak bardzo ważny, że nie chcecie go za nic stracić. Lepiej robić te debilne zniewieszczałe kobiece minki podczas zbiorowych odsłuchów i pić herbatkę, niż być prawdziwym facetem.

rbej, 19 Mar 2009, 09:27

Nie ma problemu! Specjalnie dla Ciebie przebiorę się w takie ciuszki i zdam relację. Może to będzie fajne? Zobaczymy.

Jeszcze takie pytanie: Pewnie nie nadążam więc proszę pomóż, wytłumacz jakie konkretnie treści chciałeś zawrzeć w tym co napisałeś? Szczególnie interesujący jest ten kawałek: "być prawdziwym facetem".

To interesujące!

A, prawda... Goniłeś już po ulicy i krzyczałeś do samochodów? Jakie wrażenia?

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

@ rbej - tak sobie myslę.

Po jasną cholerę włóczysz się po tym forum. Jeśli ci nie odpowiada to je zmień. Po cholerę tłuczesz te same teksty ? W wielu sprawach się nie zgadzam , wiele spraw mnie zastanawia. Jednakże jeśli tak cie to męczy to zaloguj się na inne forum. Bo zaczynasz mnie najnormalniej w świecie wkurzać. Czep się kogoś z otoczenia. Spiknij się z kimś innym , idź na siłownię i daj żyć.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Arkadix, 18 Mar 2009, 19:54

>Kiedyś miałem dwa wzmacniacze Gryphon Callisto 2200 i Creek 4330 ( różnica w cenie prawie 20-krotna

>). W ślepym teście na monitorach JMLab Electra 905 nie było słychać żadnej różnicy..... ale

>wystarczyło zamienić kolumny na podłogowe Electra 926 i pojawiła się bardzo wyraźna różnica w

>brzmieniu na korzyść Callisto 2200. Brzmienie było bardziej dynamiczne, bardziej otwarte na średnicy

>i przestrzenne. Zrobiłem sporo pomiarów szukając co się sygnale zmieniło. I tak jak piszesz było

>widać różnice w kształcie przebiegów prostokątnych ale jak to przeliczyć na przestrzenność

>brzmienia ?

Przy porównywaniu (ślepy test) mocniejszego wzmacniacza ze słabszym należy najpierw ustalić w pomiarach na sztucznym obciążeniu max niezniekształconą moc słabszego wzmacniacza ,ponieważ powyżej tej granicy mocniejszy wzmak będzie grał znacznie lepiej od słabszego co jest oczywiste .

>Przy porównywaniu (ślepy test) mocniejszego wzmacniacza ze słabszym należy najpierw ustalić w

>pomiarach na sztucznym obciążeniu max niezniekształconą moc słabszego wzmacniacza ,ponieważ powyżej

>tej granicy mocniejszy wzmak będzie grał znacznie lepiej od słabszego co jest oczywiste .

Intencja zrozumiała i słuszna, ale sprawa nie jest taka prosta.

Nie istnieje "max niezniekształconą moc wzmacniacza", zniekształcenia występują przy każdej mocy i narastają wraz ze wzrostem mocy - różnie w różnych wzmacniaczach i różnie przy różnym obciążeniu (kolumny) no i różnie w różnych częstotliwościach.

Chodziło ci o znalezienie mocy, od której zniekształcenia narastają gwałtownie, przy danym obciążeniu (kolumnach). Ktoś wie, jak to szybko zrobić niczego nie uszkadzając?

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Krak_oN,

Dziękuję za dobrą radę ale proszę uwierz mi, że na pomiarach i na budowie wzmacniaczy znam się bardzo dobrze :-)

Kolumny JMlab o których pisałem mają efektywność na poziomie 91dB. Czy wiesz jaką moc musi oddać wzmacniacz aby na takich kolumnach w pokoju 20m2 uzyskać naprawdę spory poziom natężenia dźwięku ?

Otóż w zupełności wystarczy 1.5W , a przy 2.5W jest już niezły łomot. Testy robiłem przy mocach około 1W. Dlatego w tym konkretnym przypadku różnica w brzmieniu wzmacniaczy nie była spowodowana osiągnięciem granicy możliwości mocowych jakiegoś wzmacniacza , co zresztą potwierdzały inne pomiary.

pozdr.

Arkadix

A to nie jest postęp ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No kto z Was ma taki basior ?

Ukryta Zawartość

>rbej, 19 Mar 2009, 08:11

>Wyniki są jakie są. A audiofile unikając ślepych testów udowadniają tak naprawdę że NIC nie słyszą.

Jedyny jak dotąd znany mi z forum przypadek wymigania się od ślepego testu to XYZPawel.

Było zaproszenie/wyzwanie od Elberotha,miał być notariusz aby wszystko było prawnie jasne,Elb pokrywał wszelkie koszty przyjazdu XYZ-eta do Wa-wy,wyznaczył też nagrodę w wysokości 5tys zł gdyby nie przeszedł ślepego testu kabli głośnikowych na swoim stereo.Oczywiście suma miała wpłynąć na konto XYZ-eta.

Bardziej komfortowych warunków do przeprowadzenia ślepego testu nie sposób stworzyć....

I co?XYZ nie podjął wyzwania,tłumaczenia były tyleż dziecinne co niedorzeczne...

l'enfant sauvage

>Zbig, 18 Mar 2009, 17:31

>Jak chcesz jednocześnie odtwarzać z karty i nagrywać na nią? Ona ma niezależne tory zapisu i

>odczytu? W ogóle da się coś nagrać na kartę dźwiękową?

Karta musi mieć tzw. full duplex. Obecnie produkowane już wszystkie dawno to mają. Sieciowe też.

>josef, 19 Mar 2009, 21:56

>teraz widzę ten wpis - ktoś jest nieźle opóźniony jeśli chodzi o komputery (chodzi mi o wpis Zbiga)

Powiem tak - nie potrzebuję znać najnowszych technologii kładzenia asfaltu aby jechać 200 km/h autostradą :-)

Informatykiem nie jestem aczkolwiek na co dzień korzystam z kilkunastu całkiem zaawansowanych aplikacji i to bynajmniej nie jako bierny użytkownik, jak również biorę udział w projektach gdzie rozwój software'u jest kluczowym elementem. W ogóle prawie wszystko robię przez komputer, różne serwisy, bankowość elektroniczna, zakupy,... nie pamiętam już kiedy była mi potrzebna czyjaś pomoc w ww. kwestach, dlatego jakoś nie czuję się opóźniony. Po prostu z racji takich a nie innych zainteresowań temat konfiguracji i funkcjonalności kart dźwiękowych nie wszedł mi na tzw tapetę :-)

Pomimo dostępności tego duplexu zaproponowana metoda oceny wzmacniacza nadal nie wydaje mi się miarodajna.

Gość

(Konto usunięte)

octavarium, 19 Mar 2009, 21:01

>Jedyny jak dotąd znany mi z forum przypadek wymigania się od ślepego testu to XYZPawel.

>Było zaproszenie/wyzwanie od Elberotha,miał być notariusz aby wszystko było prawnie jasne,Elb

>pokrywał wszelkie koszty przyjazdu XYZ-eta do Wa-wy,wyznaczył też nagrodę w wysokości 5tys zł gdyby

>nie przeszedł ślepego testu kabli głośnikowych na swoim stereo.Oczywiście suma miała wpłynąć na

>konto XYZ-eta.

>Bardziej komfortowych warunków do przeprowadzenia ślepego testu nie sposób stworzyć....

>I co?XYZ nie podjął wyzwania,tłumaczenia były tyleż dziecinne co niedorzeczne...

Ciągle te same brednie. Mam jeździć po Polsce po jakiemuś Kaziowi z Koziej Wólki się tak zachciało ?!?

I po co ? Żeby się przekonać, że ziemia jest okrągła a żaden audiofil nie przeszedł takiego testu ?

Czy ja ZABRONIŁEM Elbowi zrobieni ślepego testu ?!? Jak nie wiedział jak to mógł zapytać... nie zapytał.

>Bardziej komfortowych warunków do przeprowadzenia ślepego testu nie sposób stworzyć....

masz bardzo małą wyobraźnię, bardziej komfortowe warunki mam w swoim domu, zaprosiłem go, ale spękał :)

>I co?XYZ nie podjął wyzwania,tłumaczenia były tyleż dziecinne co niedorzeczne...

czy może być coś bardziej niedorzecznego od tego Twojego bełkotu ?

Na rosyjskim forum IXBT autor recenzji sprzętu audio i audio pro jakiś czas temu wspominał że pracuje nad softem specjalnie przeznaczonym do przeprowadzania ślepych testów ,ma być do tego stosowana karta dźwiękowa i jeszcze inne dodatkowe ustrojstwa ,wszystko co i jak ma być dokładnie opisane w metodyce przeprowadzania ślepych testów ,ale na kiedy to będzie gotowe to nie mam pojęcia ;) .

Gość rochu

(Konto usunięte)

XYZPawel, 20 Mar 2009, 00:16

(...)

>masz bardzo małą wyobraźnię, bardziej komfortowe warunki mam w swoim domu, (...)

Komfortowe pomieszczenie wg XYZ ; )

Zdjęcie z jego własnego wątku o Orionach.

post-48-100000093 1237504995_thumb.jpg

Poniżej jest ślepy test Mark Levinson Nº 38S + stage Mark Levinson Nº 333 vs AV Yamaha RX-V 540 ,czytajcie punkt 2 wyrównanie poziomów :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tutaj jeszcze :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jednak jest też po angielsku :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość rochu

(Konto usunięte)

http://www.matrixhifi.com/abx1_ver2.htm

W torze testowym wpinane jest dodatkowe urządzenie.

To może powodować degradację dźwięku testowanych urządzeń a poprzez to zafałszowanie wyników.

>To może powodować degradację dźwięku testowanych urządzeń a poprzez to zafałszowanie wyników.

to jakieś cudowne urządzeńko, skoro po jego wpięciu mark levinson gra jednakowo z kinem yamahy :D

Gość rochu

(Konto usunięte)

A może, to urządzenie celowo wprowadza jakieś zmiany w dźwięku?

Albo można przy jego udziale markować przełączanie urządzeń, tak aby publika była przekonana, że porównuje dwa urządzenia, gdy tym czasem cały czas słucha jednego?

W końcu nie mamy tutaj do czynienia z hmm.. "bezstronnymi" naukowcami lecz z facetami którzy mają swoją tezę do udowodnienia.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.