Skocz do zawartości
IGNORED

Słuchanie dużych monitorów

Redaktor

Rekomendowane odpowiedzi

No tak, z nazwą jest zawsze problem. Powinna być oryginalna i nie zlewać się z innymi cośtam-audio. Jerzy - myśl :)

Wczoraj słuchałem monitorów u lulu. U niego rzeczywiście basrefleksy powinny być zatkane.

Jestem bardzo ciekaw dalszych losów konstrukcji. Potencjał duży.

Czy w weekend będą zapowiadane wcześniej pomiary?

A ja mam pytanie do tych którzy słuchali tych kolumn:

czy tak wielki głośnik basowy nie zdominował reszty pasma swoim basem ?

Jak się ma używanie takich monitorów w niewielkich pomieszczeniach ?

Chciałbym postawić u siebie podobne kolumny - 3-drożne z 30cm woferem i nie wiem czy nie będzie to grało samym basem... (pokój 17m2)

Nie zdominował. Stosowanie dużych głośników nie musi przekładać się bezpośrednio na bas który w małych pomieszczeniach może się "nie mieścić" i dominować nad resztą pasma. Raczej chodzi tu o swobodę odtwarzanej muzyki którą takie monitory robią z lekkością.Przykładem może być stary Goodmans w którym basowiec był 30cm. Słuchając ich mamy wrażenie swobody bez dominacji basu który wcale nie schodi b. nisko.

• Redaktorzy

W tym wypadku na pewno nie zdominował. Osobiście już bardziej niedowierzałbym kolumnom z małymi głośnikami, gdzie postarano się wycisnąć maksimum możliwości, a za większość basu odpowiada strojenie obudowy b.r. Częściej zdarzało mi się słyszeć dudniący bas z takich zestawów, niż z "normalnych" o dużej membranie. ALE najważneijsze to posłuchać kolumn we własnym pomieszczeniu i z własną elektroniką, wtedy zaraz będzie wszystko wiadomo.

W dobrej aplikacji 30cm nie zdominuje brzmienia kolumny tylko pozwoli więcej usłyszeć.

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Już po pomiarach i korekcjach. Okazało się, że w okolicach podziału 3 kHz była zapadłość ok. 3-4 dB. Po korekcji jest słyszalna poprawa choć nie dramatyczna może tylko związana z sugestią nie mniej jednak "na papierze" jest dobrze. Przy zamknętym b-r charakterystyka -6dB przy 35-38 Hz z niewielką "górką" +2db przy ok. 50Hz. Mozna uzyskać poprawę zejścia o kilka dB zwiekaszając obudowę o 5-7 l. W ART Emotion jest ona większa od prezentowanych monitorów o ~10 l i pracuje z b-r.

• 2 tygodnie później...

Ha. W życiu bym Wam nie uwierzył, gdybym nie spróbował. I rzeczywiście, szafy pioneera z wielkimi na 30 cm basowcami grają bardzo delikatnie, subtelnie, a bas poprostu jest tam gdzie ma być.

(To chwila zachwytu po przesiadce z 11cm pierdziawek na plastikowych vifach.)

• 1 miesiąc później...
  • Redaktorzy

Wywiązałem się wreszcie ze złożonej kiedyś obietnicy: materiał o lulowych kolumnach jest już w "Artykułach":

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Redaktorzy

Jaka jest wartość nie da się powiedzieć, dopóki nie istnieje wersja handlowa. Moim zdaniem sprzedaż tego poniżej 10 kzł (i to pod warunkiem, że z pominięciem siecy handlowej) byłaby wyzyskiem. Chyba że na zasadzie przyjacielskiej usługi. W sklepie, uwzględniając marżę, powinny kosztować od 15 kzł w górę, w zależności od tego, czy producent miałby ambicje bardziej profesjonalne i "z tej ziemi" jak Spendor, czy hi-endowe jak wiele droższych firm. Jeśli chodzi o pieniądze włożone w wykonanie, te kolumny przewyższają moim zdaniem duże monitory Spendora, ART czy Audio Note (z wyjątkiem tych, które używają srebra AN, które jest drogie jak diabli). Pisząc o cenach odnoszę się oczywiście do tego, jakie ceny są na rynku, nie dyskutuję czy jest to moralne czy nie. Jestem w stanie sobie wyobrazić producenta, który włożyłby te zestawy w bardzo starannie sztuką stolarską wykonane obudowy, do tego terminale WBT z najwyższej półki, okablowanie ze srebra, i spróbował z ceną 50000. Czemu nie? Na pewno nie mogę przesądzać, ile tekie zestawy kosztować p o w i n n y, bo coś takiego nie istnieje.

• Redaktorzy

Co do metrażu: w 20 m2 było bez problemu. Próbowałbym od 15 do 25-30, a przecie zmożna jeszcze bawić się z zatyczkami. Jeśli bas jest dobrze zestrojony, to nawet w małym pomieszczeniu nie ma uciążliwych efektów rezonansowych.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.