Skocz do zawartości
IGNORED

Komu sieciowy kabel gra.

buti

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie, kto stłyszy różnicę i zmiany na lepsze przy podpięciu swojego sprzętu audio droższym "lepszym" kablem zasilającym"? Przyjmijmy tylko, że nie wpinamy gorszego kabla niż ten, który w większości naszych domów i mieszkań mamy pod tynkiem oraz to, że po prostu słyszymy.

Uwaga! W tym wątku wszystkie chwyty dozwolone. Każdy tu ma prawo do ataku, obrony, przekonywania do swoich "racji" i racji a nawet kpiny!

Acha... zapomniałbym dodać, wg mnie Ci co "slyszą" tą różńicę ulegają tylko złudzeniu i autosugestii. Zapewne "magiczny kabel" zawsze polepsza to czego oczekujemy by polepszył...

Jeszcze jedno, jeśli nie porównywałeś a też masz zdanie - podziel się!

Start :D

https://www.audiostereo.pl/topic/50181-komu-sieciowy-kabel-gra/

Ja tez zastanawiałem sie juz pare razy nad tym zagadnieniem...jaki jest sens stosowac drogie kable zasilajace jeśli w scianach mamy bardzo czesto starą(pewnie jeszcze aluminową) zrobianą na "odczep sie" instalację,która nie jest w stanie dostarczyć nam do gniazdek "czystej" energii...

U mnie gra. Jak podłączę kabel sieciowy to gra. Jak go odłączę - nie gra. Nawet w ślepych testach jest 100% trafialność.

Chociaż jak jest płyta z dobrą muzyką, to nawet Mickiewicz pisał o takim przypadku kiedy

"wciąż gra jeszcze, a to echo grało"

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Nie słyszałem (jeszcze), więc nie wiem jaki jest efekt. Ale na pewno róznica może być z dwóch powodów:

1. Kabel może tłumić zakłócenia przez swoją pojemność.

2. Zwykłe kable nie są ekranowane, więc mogą wpływać na sprzęt

Biorąc powyższe pod uwagę, wszystko jest możliwe.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

mlb, 18 Mar 2009, 21:16

>U mnie gra. Jak podłączę kabel sieciowy to gra. Jak go odłączę - nie gra. Nawet w ślepych testach

>jest 100% trafialność.

>

>Chociaż jak jest płyta z dobrą muzyką, to nawet Mickiewicz pisał o takim przypadku kiedy

>

>"wciąż gra jeszcze, a to echo grało"

U mnie jest podobnie, ale z jednym wyjatkiem: telefon SE W810i gra dopiero jak odlacze sieciowke i podepne w jej miejsce sluchawki!!! No, ale to tylko zwykla oryginalna siecowka, moze po upgrejdzie bylo by odwrotnie?

• Redaktorzy

"Ja tez zastanawiałem sie juz pare razy nad tym zagadnieniem...jaki jest sens stosowac drogie kable zasilajace jeśli w scianach mamy bardzo czesto starą(pewnie jeszcze aluminową) zrobianą na "odczep sie" instalację,która nie jest w stanie dostarczyć nam do gniazdek "czystej" energii..."

Ale chyba zastanawiałeś się nad tym nie tutaj, tylko gdzieś na boczku? Bo na to akurat pytanie odpowiedziano na forum wielokrotnie, a wyczerpująco średnio raz na pół roku przynajmniej.

dd6, 18 Mar 2009, 21:24

>1. Kabel może tłumić zakłócenia przez swoją pojemność.

>2. Zwykłe kable nie są ekranowane, więc mogą wpływać na sprzęt

Oczywiście masz rację. Ale to jest też powód dla którego niektóre klocki o kiepsko zbudownym zasilaczu będą reagowały bardzej, a inne mniej.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

... i nagle z pomroku mgły wyłonił się jasny, wyrazisty, niczym nieskalany obraz artysty. Przez chwilę można było ujrzeć... lekko naderwany guzik w lewym mankiecie kruczoczarnej marynarki. Po chwili... Tak, tak to jest drugi od dołu licząc guzik - lekko zmatowiony, wytarty. Widać, że czas odcisnął na nim swoje piętno. Jednak bez trudu odnajdujemy w nim tą nutkę, iskierkę dawnego blasku. Czym że jest muzyka bez blasku ? Po chwili... Guzik znika ! - ach ! to było ulotne, niezapomniane, cudowne doznanie, wręcz niepowtarzalne... Może za rok uda się znów osiągnąć ten efekt... Może nigdy...

Uwaga promocja - tylko 99.999 Euro/0.5m

Do gniazdka sieciowego podpięta dobra listwa filtrująca lub kondycjoner potem dobry ekranowany kabel puszczony do sprzętu - to ma sens.

Gniazdko sieciowe i do niego bezpośrednio dobry kabel - sensu brak

Mam pytanie formalne do autora wątku. Abstrachując od stwierdzenia czy domniemania kabel gra lub nie gra proszę o zdefiniowanie pojęć.

Co to znaczy w pytaniu- lepszy lub gorszy kabel sieciowy? Jaki parametr lub parametry techniczne, lub materiałowe wyznaczają "lepszość lub gorszość" kabla. W odpowidzi proszą pominąć sygnaturę gdyż możemy założyć, że ona nie wpływa na waruki soniczne. Jak rozróżnić jakość danego kabla z pośród wielu na jednej półce przy założeniu, że sygnatura jest zakryta? Powiedzmy w wielkim sklepie audio poruszając się pomiądzy półkami bez "fachowego" sprzedawcy.?

Kiedyś byłem sceptykiem co do kabli głośnikowych ic. ale to "było" .. ostatnio podłączyłem furutecha za krocie i ... no żebym nawet sobie tłumaczył że to niemożliwe to jednak różnice było słychać później diy za grosze i różnica też była również słyszalna ale nie była już jakaś deklasująca duzo tańszy diy więc moim zdanie różnica jest ale wystarczy wymienić zwykły na za rozsądne pieniądze

HM69,

Lepszy to taki, przy którym podczas odsłuchu zauważamy poprawę czegokolwiek. Np. autor pewnego artykułu w High Fidelity nawet dzięki wpieciu jakiegoś kabla zauważył rużnicę w rozstawieniu artystów na scenie. Ja już pomijam fakt czy napisał to bo słyszy czy po prostu musiał coś napisać.

Chodzi w wątku o słyszenie różnicy między jednym a innym kablem.

boszeee.... co sie stało? ktoś coś wie? że nie ma go jeszcze???? chory? może gorzej?

Paaaawła odcięli od netu :-(((((( !!!!!!!!!!! ???????

w temacie: można zamykać, grają

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Więc dlaczego producenci sprzętu nie dołączają takiego "dobrego" kabla lub wynalazków typu Vibrapod do zestawu koszt produkcji nie jest wielki a można by wtedy śmiało powiedzieć MODNIE - ...gra o klase wyżej/lepiej

A co do sieciówek nie będe się kłócił czy grają czy nie zostawiam to każdemu do przemyślenia ale... no kolejność jest taka kiepściawa instalacja ze zwykłego drutu > DROGA SIECIÓWKA > a za sieciówką również zwykłe miedziaki nie ekranowane ! no i ścieżki na płytce którymi nie rzadko płynie wysokie napięcie no nie ? mylę się ? również nie są ekranowane czy już za sieciówką nie ważne co się dzieje i jak siędzieje ?!?

proponuję zrobić tak - kabel sieciowy zrobić z drutu grzewczego, oplot na kablu (każdy dobry drogi kabel w końcu musi mieć oplot na wierzchu) nasączyć THC, LSD czy innym poprawiaczem nastroju - wtedy nawet w ślepym teście różnice wyjdą jak na dłoni (czy jak na nosie?!?)

mi kabel sieciowy grał bardzo: miałem w domu przez kilka dni vh airsine x2 i w cd od razu słychać było znaczną poprawę. kable sieciowe to mój kolejny cel zakupowy. szkoda, że aż 5 potrzeba...

????

Zastanawiam się jak jakościowo ma się mój kabel zasilający wzmacniacz zamontowany na stałe ?

Czy jest to konstrukcja dedykowana do całego ustroju czy jak najtańszy sznurek?

A wypowiedź odnośnie beznadziejnej jakości okablowania w ścianie jak najbardziej interesująca.

Ktoś tu wspomniał o kondycjonerach? :)

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

dekoracja, 18 Mar 2009, 23:05

>mi kabel sieciowy grał bardzo: miałem w domu przez kilka dni vh airsine x2 i w cd od razu słychać

>było znaczną poprawę. kable sieciowe to mój kolejny cel zakupowy. szkoda, że aż 5 potrzeba...

Może weź kredyt pod hipotekę, sprzedaj furę (masz pewnie w nim beznadziejne budżetowe głośniki i jeszcze gorsze okablowanie i kup sobie kable :)

Nie zapomnij wymienić kable w ścianach, a potem na klatce schodowej...... sąsiedzi też mogą siać zakłócenia (zima okrutna i włączają piecyki, dmuchawy..)

A nie lepiej kupić lepsze kolumny lub wzmak ze źródłem???

Zeby nie wmawiac sobie i nie ulec autosugestii poprosilem kiedys o odsłuch siostre i kuzynke czy słysza roznice .No i co ,no i slyszaly. słyszały też 19 khz,ja nie.To ze ktoś nie jest w stanie uchwycic rożnic brzmieniowych nie oznacza że takich różnic nie ma .

marox, 18 Mar 2009, 23:31

>Zeby nie wmawiac sobie i nie ulec autosugestii poprosilem kiedys o odsłuch siostre i kuzynke czy

>słysza roznice .No i co ,no i slyszaly.

Jak widziały, wiedziały jaki kabel jest podłączony w danej chwili, to taki test można o kant tyłka potłuc.

marox, 18 Mar 2009, 23:31

>Zeby nie wmawiac sobie i nie ulec autosugestii poprosilem kiedys o odsłuch siostre i kuzynke czy

>słysza roznice .No i co ,no i slyszaly.

Ale tak naprawdę to co one słyszały? A może po prostu słyszały inaczej od Ciebie, bo nie ma na świecie dwóch takich samych uch. Jestem przekonany, że w przypadku dużo droższego sprzętu zaczyna miec to znaczenie. Ja nie kupię sobie kabla za 2000 złotych do mojego sprzętu bo bym się więcej do siebie nie odezwał.

Czołem forumowicze !

w temacie kabli byłem sceptykiem dopóki nie usłyszałem na "własne uszy" różnicy. Pisałem o tym w innym wątku ale powtórzę się ... ;-)

Kumpel kompletował sobie zestaw audiofilski. Kupił lampowy wzmacniacz JJ828 i poszukiwał CD godnie współgrającego. I wybór padł na Ayon CD1. Pożyczył go sobie na weekend w eleganckim sklepie audio. To ponoć wybitne CD kompletnie nie zagrało. Zabrałem uszy ze sobą i pojechałem z odsieczą ;-)(sam był w paskudnej rozterce po kilkunastu godzinach desperackich prób przesłuchiwania swoich płyt). Co zastałem? Scena rozsypana - tak - jakby przeszedł przez nią tajfun i tornado jednocześnie. Chaos totalny. Chirurgia dźwięku a tak naprawdę sekcja zwłok! Wokal drażnił okrutnie. Jak wykonawca dał ognia z gardła - wokal wręcz stawał się ostry, żelazny i drażniąco przesterowany. Zero barwy, sceny, luzu, muzykalności. Byłem w szoku że CD za 10 tyś zł tak kaleczy słuch!!! Tymczasem Mistrz audio dowiózł nam kable sieciowe wraz z listwą. W głębi duszy się uśmiechałem z politowaniem. Podłączył. I stał się CUD! Po wpięciu zestawu przez kabel sieciowy z gniazda w ścianie do listwy zasilającej oraz dwóch sieciówek do CD i wzmacniacza lampowego - Ayon CD1 nagle się ustatkował i ZAGRAŁ! Scena się radykalnie uporządkowała, barwa nagle się pojawiła a wokal brzmiał prawidłowo. Byłem w takim szoku że do dzisiaj kręcę głową z zadziwienia ;-) Było to moje pierwsze takie przeżycie gdy soniczny trup OŻYŁ, ot tak na jeden pstryk! Po prostu przepaść. Żaba stała się Księżniczką. Ale bagatela cud kosztował dość słono - 3 kable i listwa kosztowały razem 5000 zł!!!

Czyli to CD gra gdy dokupimy kable sieciowe za 5k zł. Nie wiem czy jest to regułą, na ile zależy od jakości zasilania, lokalnie w sieci energetycznej ale u Kolegi tak się stało - ćwiczyliśmy go jeszcze ze 2 godziny razem i nie był to jakiś chwilowy omam.

Tak więc nie ma grama wątpliwości że to czym dostarczamy energię z gniazdka do zestawu audio "gra". I tyle w temacie.

reart

buti, 18 Mar 2009, 21:03

>Acha... zapomniałbym dodać, wg mnie Ci co "slyszą" tą różńicę ulegają tylko złudzeniu i

>autosugestii. Zapewne "magiczny kabel" zawsze polepsza to czego oczekujemy by polepszył...

>Jeszcze jedno, jeśli nie porównywałeś a też masz zdanie - podziel się!

>Start :D

Acha.... zapomniałbyś dodać: ILE SIECIÓWEK, NA JAKICH SPRZĘTACH I W JAKICH KONFIGURACJACH TESTOWAŁEŚ zanim doszedłeś do tych wiekopomnych wnisoków. A może tylko czytałeś o sieciówkach gdzieś w gazetach i w internecie, bo... masz NADA C320BEE któremu wystaje kabelek od lampki, więc empirycznie nie mogłeś się przekonać, o co w tym wszystkim biega.

Start :D

jozefkania, 18 Mar 2009, 23:58

>Gdy mamy 10kzł i wydamy 1kzł na sieciówkę, to...

>

>9kzł to jest właśnie ta (słynna) różnica.

dobre :)

ulubione hobby głuchych: wmawianie innym, że kable nie grają.

i robienie tego przy każdej okazji.

u bardziej zaawansowanych nawet cdeki i wzm. już nie grają.

sittek: czy ja gdzieś pisałem, że mam zamiar do swojego systemu kupować kable za 2000pln sztuka?

chyba nie...

uważam, że system mój jest ok. nie wiem, czy gdzieś słyszałeś te głośniki, albo mój wzmacniacz.

cd mam zamiar w ciągu iluś tam miesięcy zmienić.

????

a tu się zgadzam - to ulubiona zabawa kolegów mających problemy ze słuchem.

żal im d*pę ściska, że nie słyszą, to się trochę złośliwą ;-) i oczywiście wymieniają kosmiczne ceny za kabel zasilający, tymczasem porządna sieciówka nie musi kosztować oczu z głowy, można ją mieć za np. 250 pln. a że jest droższa od "komputerowej"? ...do tego czarnego szita każdy inny kabel zasilający jest droższy ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.