Skocz do zawartości
IGNORED

BOSE tragedia - co robić?

Genesis

Rekomendowane odpowiedzi

a mianowicie cos takiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

=> piterkorea

Mówię o nowym Accordzie - jest to czysty Made ina Japan - takim jeździłem i takie są dostępne....nie wiem o czym do mnie piszesz....ale chyba jesteś blacharzem w koziej wólce że takie bzdury wypisujesz.......

Seryjne audio w dowolnym samochodzie popularnych marek to dla audiofila prawie zawsze będzie dziadostwo. Pomóc może jedynie samodzielne zamontowanie sprzętu od nowa. Dodam tylko, że ML w Lexusie ani apgrejdowego stereo w Volvo nie słyszałem, za to w Audi/Mercede/BMW owszem, i zawsze to była porażka.

A wyśmiewanie kierowców używanych samochodów, na które nas nie stać (jako nowe) jest po prostu żenujące.

konczmy wysmiewanie sie czy porównanie Audi do Hondy. w wątku chodzi o system nagłośnienia. powiem tylko tyle że technologicznie Audi A8 nie ma się nijak do samochodów nie będących w segmencie premium. Nie tylko chodzi o elektronike a dla przykładu całą konstrukcja nadwozia jak i szkielet wykonany jest z aluminium, i napewno nie takiego jaki przynoszą chłopaki na złom :) Natomiast co do tej elektroniki to obawiam się że za duzo Pan nie wskura za przysłowiowe tysiąc złotych. W A8 które Pan ma (przy okazji gratuluje zakupu bo to jest flagowy model AUDI) elektronika oparta sie na światłowodach i magistralach. Kabli to tam jest maluśko. Poza tym jest coś takiego jak zintegrowany system zarządzania energią oraz system MMI. Wszystko jest o niego oparte, CD, Radio, TV, Nawigacja, telefon, zawieszenie itd. Jak Pan nieodpowiednio grzebnie w eletronice juz Pan nie wyjdzie z problemów. Zalecam więc albo pogodzenie sie z systemem BOSE albo .... hmmm proponuję konsultacje z naprawde porządnym elektornikiem lub serwisem :)

Z drugiej strony to przykre- kupujemy naprawdę drogi samochód wysokiej klasy, a odmawia się nam przyjemności dobrego brzmienia. Coś tu jest nie tak. Czyżby ludzi naprawdę tak mało obchodziła jakość dźwięku w ich drogich samochodach? Przyznam, że dla mnie byłby to ciężki orzech do zgryzienia i wydając setki tysięcy, wybierałbym tylko spośród modeli mających na pokładzie porządne audio.

To nie do końca tak - większości kierowców wystarczy system nawet gorszy od Bose - słuchają jedynie radia, wiadomości, nie zwracają specjalnie uwagi na jakość dźwieku :))

Żeby zakończyć temat wyśmiewania dodam, że wyśmiewamy był zarówno nabywca nowego Matiza jak i używanego samochodu luksusowego, tak więc zalecam większą tolerancję na forum, bo świat byłby nudny gdyby każdy wybierał jedynie słuszną opcję wg danego typu mentalności, że to tak górnolotnie określę :D

Pamiętam, jak Shaquile O'Neil (tak się to pisze?) opowiadał kiedys w wywiadzie, że w życiu nie wydałby kilkuset tys. $$ na samochód, np. na RR, bo to nie ma sensu, tego się po prostu nie robi. Za to na dobre audio- i owszem. I robił to konsekwentnie i z radością, montując megadrogie systemy do merców cabrio...

wasylak, 24 Mar 2009, 11:56

>Z drugiej strony to przykre- kupujemy naprawdę drogi samochód wysokiej klasy, a odmawia się nam

>przyjemności dobrego brzmienia. Coś tu jest nie tak. Czyżby ludzi naprawdę tak mało obchodziła

>jakość dźwięku w ich drogich samochodach? Przyznam, że dla mnie byłby to ciężki orzech do zgryzienia

>i wydając setki tysięcy, wybierałbym tylko spośród modeli mających na pokładzie porządne audio.

Słusznie, nie kupować bez odsłuchu! Potem to widziały gały co brały. Np.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?content=bugattiprojekt&cnavid=2

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

akurat głosników nie da się podłączyć magistralą cyfrową :) są podłączone miedzianym przewodem i można

je wymieniać do woli

wyprowadzenie sygnału z jednostki sterującej i podanie go na własne wzmaki też niczego nie zmieni i nie zepsuje - w najgorszym razie trzeba zostawić pracujący (w sensie podłączony do zasilania i sygnału) fabryczny wzmak tyle że bez zapiętych głosników - systemy kontrolne zobaczą go jako poprawnie pracujący (o ile wzmak wchodzi z zakres diagnozy)

a w A8 wyższym systemem od Bose jest B&O które wg mnie też ma się nijak do systemu montowanego indywidualnie ...jak ktoś lubi płacić za papierowe głośniczki + logo na maskownicy to ok , ja tam wolę sobie zapakować MB Quarty hehe

MB Quart zacna firma.

Kiedyś miałem w R.Megane_I system 3 drożny MBQ, ten sam, na którym samochód wygrał mistrzostwo Polski w klasie amatorów (tam akurat w Scenicu, choć deska prawie ta sama) i grało to pięknie. Jak z czystej ciekawości, przejeżdżając obok salonu MB wstąpiłem, żeby oglądnąć pierwszy sprowadzony egz. CLSa i poprosiłem o włączenie radia, to myślałem, że pęknę ze śmiechu.

Tak w ogóle to meganka miała fajne możliwości (miejsce na średniotonowce w podszybiu) i chyba niezłą akustykę. A ten system MBQ od wieeelu lat leży w pudełku i czeka na swoją szansę :))

sprawa wydaje sie prosta

dobry zakład car audio.

wymiana pierdziawek na głośniki, 2 drożny system na przód i bas do bagażnika wystarczy

wzmacniacz, radio niech będzie firmowe

nie uwierzysz.

szef ma Tuarega z bajerami, dvd i wodotryskiem no i gra to tragicznie i cienko jak komórka

a ja w firmowym zainwestowałem koło 2 tyś 3 lata temu na używki na przód, wzmak i radio plus tłumienie

jak jadę innym niż swóje autem to nie słucham wcale radia, bo nie da siet etgo znieść.

zdr

Gość

(Konto usunięte)

Chyba specjaliści z fabryki lepiej wiedzą jakie audio zaaplikowac niż garażowy monter, nienawidzę bebeszenia aut przez tzw. car-audio. Normalny przyzwoity człwoiekkorzysta z bose albo B&O albo marka levinsona ( chyba w lexusach kiedyś był levinson). Ja bym nie kupił samocodu bebeszoneog z car audio.

Poza tym takie audio jako opcja pewnie kosztowało więcej niżniejeden domowy system i ak to poprawić za parę tysi. A tak przy odsprzedazy napiszesz że masz firmowe audio bose za 5 tyśiecy ojro.

O czym mówisz człowieku? Jakie B&O, jaki ML czy HK? To tylko bardzo drogie etykietki na głośnikach i pozycja w cenniku o zupełnie bzdurnej wysokości. Wszystkie (no prawie) fabryczne systemy w nawet bardzo drogich autach to niestety chińskie papierzaki i amplifikacja na poziomie Diory z lat 70-ych. I co z tego, że połączone to wszystko światłowodem? To nie kwestia jakości a wyłącznie tego, że jest to po prostu lżejsze, tańsze i trudniejsze do samodzielnego poprawienia. Przecież lepiej dopłacić w salonie kilka, czy kilkanaście tysięcy za system niby topowy. Jak ktoś słucha w aucie "radia" patrząc na etykietki - jego sprawa. Ja mam od tego uszy...

Trochę bawiłem się w caraudio i śmiem twierdzić, że za 3 tyś. można mieć system lepszy niż wszystko co jest dostępne fabrycznie w autach za w miarę rozsądne pieniądze. Nawet początkujący, ale kumaty instalator zestawi i zamontuje system o klasę lepszy niż to za co księgowi firm samochodowych płacą w hurcie góra 150-200$ ale w aucie już chcą tysiące.

A wracając do zasadniczego tematu czyli Bose w A8. Słyszałem takie auto i istotnie choć dźwięk powalający naturalnie nie był - nie było tez tak tragicznie. Może ktoś grzebał w aucie i coś przy tych wszystkich nieszczęsnych komorach głośników uszkodził?

Adalbert95 - cieszy mnie że nie jestem sam ze swoimi poglądami :)

masz rację - 3kzł wystarczy w zupełności aby był dźwięk zamiast tabliczek i papierzaków

btw , słyszeli państwo o systemie Bose w AR gdzie przedni system to... 1 głosnik na strone ?? a w miejscu tweetera pod dumnym logo jest plastikowa zaślepka :) słuchanie góry z głośnika pełnopasmowego na dole drzwi - bezcenne :) ...w zestawie jeszcze 13 cm "sub" (tak go zwie producent hehe)

marcins737, 25 Mar 2009, 08:48

>btw , słyszeli państwo o systemie Bose w AR gdzie przedni system to... 1 głosnik na strone ?? a w

>miejscu tweetera pod dumnym logo jest plastikowa zaślepka :) słuchanie góry z głośnika

>pełnopasmowego na dole drzwi - bezcenne :) ...w zestawie jeszcze 13 cm "sub" (tak go zwie producent

>hehe)

To musi być jakaś baaaaardzo uboga wersja wyposażenia jakiegoś samochodu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.