Skocz do zawartości
IGNORED

Pro Tonsil będzie zlikwidowany - [*]

naprawiak

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

"Jeśli ktoś ma wątpliwości czy coś takiego istnieje a nie zauważył to proponuje obejrzeć reklamę Calgonu czy też innego "proszku".

Warto czasem nawet dość słuszne przeświadczenie przecedzić przez własne doświadczenia. Kupiłeś kiedyś ten Calgon? Bo ja na przykład w życiu.

sittek, bardzo piękny bełkot wyprodukowałeś, jestem pod wrażeniem :) Wiesz, co do Twojej odpowiedzi to wypadałoby poprzestać na takim komentarzu, że jak ktoś nie ma pojęcia o czym mowa, to wszystko wydaje mu się laniem wody i gadaniem głupot.

A jeśli naprawdę nic nie zrozumiałeś, to powiem w miarę krótko. Jasne, że Mercedes nie ma potrzeby reklamowania swoich produktów w supermarkecie, ani na giełdzie samochodowej w Pipidówce, ani nawet w TV przed M jak Miłość. Ma za to interes w reklamowaniu się w inny sposób. Pomijając tak prozaiczne czynności, jak reklama w mediach fachowych, pojawia się choćby tak spektakularny sposób promocji, jak pakowanie grubej kasy w Formułę 1 czy inne tego typu akcje sponsoringowe. To też jest reklama, tylko dostosowana do potrzeb produktu, jego miejsca na rynku, wizerunku marki i grupy docelowej. No, ale to przecież wszystko bełkot, bo sittek nigdy nie widział 20-sekundowego spotu Mercedesa pomiędzy podpaskami a olejem słonecznikowym.

rafal996, 30 Mar 2009, 09:06

>sittek, bardzo piękny bełkot wyprodukowałeś, jestem pod wrażeniem :) Wiesz, co do Twojej odpowiedzi

>to wypadałoby poprzestać na takim komentarzu,

I dlatego bić piany dalej nie zamierzam. Uważny czytelnik między wierszami na pewno znajdzie coś dla siebie

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

sav, 30 Mar 2009, 15:08

>A może by tak na bocznicę?

>Przecież tonsil to nie było nawet stereo.

>Kolumny Tonsilu to było przecież brakujące ogniwo między szczekaczką a miniwieżą.

Nie lubiłem produktów tej firmy ale zbyt przeginasz tym wpisem. Aż tak źle nie było.

POza tym wielu ludzi ma te produkty i chwali, więc jeśli im się podobają, ich wola.

Ja bym jednak tego nie kupił.

A jakie kolumny do 1000 (nowe) bys kupił?

To naprawdę przyzwoity sprzęt i nie ma tam takich niespdozianek jak w kodach , jamo , eltaxach tanich jbl jak:

obudowa z paździerza,

brak zwrotnicy albo zwrotnica na elektrolitach

okablownaie wewnetrzne drucikiem telefonicznym

chińskie głośniki no name

sav, 30 Mar 2009, 16:51

>A jakie kolumny do 1000 (nowe) bys kupił?

Jeśli cenię jednak sobie dźwięk do 1000 złotych nowych głośników nie kupowałbym wcale. Szukałbym coś z drugiej ręki albo odkładał na coś droższego. A to dlatego, że moim zdaniem do kwoty, powiedzmy 3000 złotych za element zestawu głośniki mają największy wpływ na jakość i rodzaj dźwięku.

• 3 tygodnie później...

Jako ciekawostka porównanie zwrotnicy Tonsila i Sansui z podobnego okresu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jak widać wcale takich najgorszych elementów tam nie montowali jak piszą niektórzy. Kondensatory elektrolityczne zaczęły się masowo pojawiać w zwrotnicach dopiero w czasach kryzysu w latach 80.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Myślałem, że ktoś zrobił wpis dotyczący tych plotek, które się pojawiają coraz częściej. Ptaszki ćwierkają, że ProTonsil będzie kontynuował produkcję tam, gdzie mieści się Tonsil-Meble, którzy im robią obudowy. A jeśli nie tam, to gdzie indziej. I pewnie coś w tym jest, bo firma wciąż prowadzi normalną działalność, przyjmują i realizują zamówienia, a pracownicy w prywatnych rozmowach mówią, że o zamknięciu firmy nie ma mowy.

Qubric, 20 Kwi 2009, 21:58

>Słaby interes. Avance i Paradigm zmonopolizowały już rynek produkcji podstawek pod kwiatki

>doniczkowe.

Dodaj do tych podstawek jeszcze Tonsile, gdyż tez je posiadałem. Skojarzysz o co mi chodzi czy cie przeceniam ??

Szkoda - Tonsil to firma, która kojarzy mi się z moją młodością. Nie potrafię pojąć, jak można było zmarnować taki potencjał - tracenie szans chyba jest naszą narodową specjalnością. Oni przecież po roku 89 startowali ze świetnej pozycji - wolny rynek, kadra, maszyny etc. - mogli więc wypłynąć na szerokie wody. Przy tej skali produkcji byli pożądanym partnerem dla każdej firmy produkującej głośniki - Scan Speak, Vifa etc.; mogli zresztą kupić patent czy zostać podwykonawcą. Pamiętam zapowiedzi kolejnych konstrukcji, które często okazywały się gorsze, niż to twierdzili prezesi firmy - dlatego chyba wielu potencjalnych nabywców rezygnowało z zakupu kolumn Tonsilu. Pewnie Tonsil trafi do podręczników "jak nie prowadzić firmy"

rownie dobrze moglbys zapytac dlaczego czemu polacy zmarnowali tysiace innych okazji i czemu polska wyglada tak jak wyglada - przeciez mielsimy takie fajne mozliwosci....

W skeczach Waligórskiego był taki krasnal -Meloman Sadysta- to chyba ty Meloman? Coś tam piszesz nad czymś chcesz się popastwić, ale dokładnie nie wiesz nad czym... Czy tylko ci się nie chciało przeczytać wątku od początku?

Było napisane wyraźnie że Tonsil został sprywatyzowany bez oddłużania i bez wyjaśnienia kwestii własności gruntów... Za to z obciążeniami kosztami utrzymywania nadmiarowego majątku trwałego. Czyli startował z przegranej pozycji. Był kapitałowo słaby. Przez wiele lat zarządzał w nim Thoku Pioneer. Firma jak najbardziej zagraniczna i profesjonalna...

Prezesi także nigdy nic nie mówili na temat jakichś twoich urojonych super konstrukcji bo się tym zwyczajnie nie zajmowali... Od konstruowania w Tonsilu są zespoły konstruktorów i dział rozwoju, a nie prezesi - jak zresztą w każdej firmie.

Qubric,

widocznie czytaliśmy różną prasę. Zanim coś napiszesz przejrzyj sobie wypowiedzi przedstawicieli firmy zamieszczone w gazetach. Tonsil nie startował z przegranej pozycji - miał bardzo duży rynek i dość znaną markę, a to o czym wspominasz było wprawdzie problemem, ale stosunkowo łatwym do rozwiązania. Nie pojmuję twojego wpisu o pastwieniu się i urojeniach - wytłumaczeniem byłoby to, że jesteś typem, który lubi wrednie obrażać innych ludzi. Jeśli jest inne, podaj go proszę.

• 2 tygodnie później...

Inne Meloman jest takie że jestem typem który lubi obrażać pieprzących trzy po trzy. Najpierw sięgnij do danych archiwalnych i jeśli z nich coś zrozumiesz dopiero pisz. Tohoku Pioneer pokrył straty Tonsil SA. Od tego momentu Tonsil miał jednego odbiorcę swojej produkcji. Następnie jeszcze dwa razy robiono emisję na pokrycie strat które ponosił Tonsil każdego roku. Bzdurą jest też twierdzenie jakoby niewiadomo jaki to rynek miał Tonsil skoro był fabryką OEM i żaden ałudiofil polski zapatrzony w chińsko-angielską tandetę nawet nie wiedział co Tonsil produkuje.

Ale oczywiście zawsze przytaknie ci jakiś krótki siutek.

• Redaktorzy

"I pewnie coś w tym jest, bo firma wciąż prowadzi normalną działalność, przyjmują i realizują zamówienia, a pracownicy w prywatnych rozmowach mówią, że o zamknięciu firmy nie ma mowy."

Jest więcej konkretów?

No właśnie niestety nie. Z paru niezależnych źródeł słyszałem informację, że firma prawdopodobnie przetrwa, ale to niestety nadal niepotwierdzone plotki. Ale słyszałem o realizowanych na bieżąco zamówieniach - może to zapasy magazynowe, ale nic nie wskazuje na jakieś poważniejsze problemy. Przynajmniej narazie.

Qubric, 4 Maj 2009, 22:14

Masz świetną orientację w temacie. Już nawet nie zgaduję dlaczego. I wcale w tym nie jest nic złego. Tylko odkryj karty, powiedz wszem i wobec że jesteś twarzą Tonsila a będzie w końcu zdrowa sytuacja. Bo to ciągłe zachwalanie tych wyrobów było już niesmaczne.

Bo jak na razie ta chińsko angielska tandeta bije na łeb te wasze wszystkie konstrukcje i w dodatku maja się finansowo doskonale.

Połączcie się wreszcie z kimkolwiek czy niech was wchłonie ktokolwiek. Tylko zacznijcie do cholery robić w końcu dobry konkurencyjny sprzęt. I nie obrażaj innych pitoląc głupoty trzy po trzy.

Bo jak już wspomniałem za taki marketing ja bym cię pierwszego na pysk wywalił z roboty i obciążył kosztami upadku firmy.

Sittek, jak ja mógłbym być „twarzą Tonsilu” to ty najwyżej „pośladkami Paradigma”. Faktycznie dla ciebie jeszcze Tonsil nie zrobił dobrych produktów - aparatów słuchowych nie produkuje.

Gdybyś jednak się nauczył czytać w szkole, to wiedziałbyś skąd pochodzą moje informacje na temat sytuacji finansowej Tonsila. Dane archiwalne powszechnie znane każdemu inwestorowi giełdowemu który w latach 90-tch już nie wchodził pod szafę na stojąco. A Meloman, jak to jest zwyczaju na tym forum, po prostu nie raczył tego sprawdzić. Więc podaję źródła i uzupełnijcie chłopcy chociaż część braków w swojej wątłej wiedzy na temat rynku kapitałowego w Polsce.

Ukryta Zawartość

1999/06/09

Ukryta Zawartość

cyt. „Dzisiejszy prezes Tonsilu (stan na dzień 1999/06/09) Romuald Bednarek pracuje w firmie od 1961 r. Był inżynierem mechanikiem, ma na koncie dziesięć patentów. Nie pamięta już, dlaczego Tonsil trafił do pierwszej piątki. Mówi tylko: - RZUCONO NAS NA GŁĘBOKĄ WODĘ, POZOSTAWIAJĄC DŁUGI. DLATEGO START BYŁ NIEUDANY.”

To jakby przeczy tezie Melomana o rzekomej wielkiej przewadze i rewelacyjnej sytuacji Tonsilu w momencie prywatyzacji... Ale... co tam może wiedzieć jakiś Prezes. Meloman wie lepiej bo przy tym był ???

I kolejne źródła

17-03-2001

Ukryta Zawartość

cyt. „Zalew tanich produktów spowodował spadek popytu na wyroby Tonsilu i rok 1991 spółka zamknęła stratami. Później udało się jednak przezwyciężyć kryzys. W latach 1991?1993 trzykrotnie zwiększył sprzedaż głośników do telewizorów oraz pięciokrotnie do samochodów. W 1993 r. wszystkie montowane w Polsce telewizory miały głośniki Tonsilu. Jednak wyjściem z sytuacji dla wciąż silnie zadłużonej firmy było znalezienie inwestora strategicznego. Warunkiem jego wejścia do spółki była właśnie spłata długów. Pierwszą 11-procentową pulę akcji spółki z Wrześni objął japoński Tohoku Pioneer Electronic Corporation, z którym spółka współpracowała w latach siedemdziesiątych. Na początku współpraca układała się bardzo dobrze ? Tonsil za środki uzyskane ze sprzedaży akcji Japończykom wybudował nową halę montażową głośników. Zapowiedzi były bardzo szumne ? spółka z Wrześni miała być centrum produkcji głośników Pioneera w Europie. Poza tym miała rozwijać produkcję zestawów głośnikowych pod własną marką. Plan okazał się jednak zbyt ambitny. Zarząd Tonsilu nie chciał zgodzić się na prosty montaż sprzętu elektronicznego dla inwestora branżowego. Nikt nie przewidział także aż tak dużego rozwoju rynku popularnych zestawów audio i związanego z tym drastycznego spadku popytu na osobne zestawy kolumn głośnikowych. W efekcie zaczęły się pojawiać coraz większe straty. Na to nałożył się jeszcze kryzys azjatycki, którego pochodną było dalsze ograniczenie eksportu spółki. Nadzieje na pokonanie kłopotów dawało dokapitalizowanie firmy.

-

Pod koniec 1998 r. Pioneer objął akcje nowej emisji i zwiększył swój udział w kapitale prawie do 40%. Pozyskane środki pozwoliły spółce na krótkotrwałe finansowanie działalności.Lata 1999?2000 to dalszy spadek zamówień i pogorszenie wyników finansowych. Kolejne programy ograniczające koszty nie przynosiły oczekiwanych efektów. W połowie 2000 r. przyjęto plan restrukturyzacji, którego najważniejszym elementem była redukcja zatrudnienia. Pracę straciło ponad 35% pracowników. Załoga firmy, która wchodząc na GPW miała 3 tys. pracowników została zredukowana do ok. 800 osób.

-

Spółka stworzyła także prężną sieć przedstawicieli handlowych (stan na 17-03-2001) i próbuje wprowadzać na rynek nowe produkty. Jednak bez redukcji zadłużenia i dokapitalizowania są to tylko półśrodki.

-

Na pomoc Pioneera, który sam przeżywa poważne kłopoty, także nie ma co liczyć. Co prawda, udało się otworzyć postępowanie układowe, lecz do układu wejdą ewentualnie tylko dostawcy. Natomiast banki, które udzielały Tonsilowi kredytów na działalność, domagają się ich spłaty. Paradoksalnie, według przedstawicieli spółki z Wrześni, popyt na jej wyroby w ostatnim czasie znacznie się podniósł, a obecny poziom produkcji nie jest w stanie zaspokoić wszystkich zamówień.”

2003-07-23

Ukryta Zawartość

16.07.2005

Ukryta Zawartość

cyt. „Warszawska giełda postanowiła usunąć z obrotu giełdowego akcje upadłego Tonsilu, jednej z pięciu spółek, które pierwsze zadebiutowały na giełdzie w kwietniu 1991 r. Akcje notowane będą do 29 lipca 2005”

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Qubric, 5 Maj 2009, 22:23

Ponownie czuję się zaproszony do rozmowy z tubą PaPaTonsilu.

Nie wiem dlaczego przyczepiłeś się do Paradigmów. Pisałem wcześniej że jestem fanem firmy Avance i ich produktów. Dlatego proszę cię przypieprz się lepiej do Duńczyków. Choć Kanadyjczycy i tak są lepsi od twoich półproduktów. Na temat aparatów słuchowych nie będę podejmował dyskusji bo sam po raz kolejny wychodzisz na prostaka. Drwić sobie z niepełnosprawnych mogą tylko ludzie twojego pokroju. Czyli takie małe byleco.

A jeśli chodzi o twoje informacje o tej podupadłej firmie. Normalny człowiek tego nie wie i nie chce wiedzieć. Przeczyta w gazecie czy w necie i po godzinie zapomni. Ty to kolekcjonujesz i wyciągasz sobie tylko wiadome wnioski. Normalny człowiek chce słuchać sprzętu na dobrych kolumnach. Tobie pozostało gromadzenie wiedzy na temat takiej sobie firmy z takimi sobie produktami. Cos dla ciebie. Zawsze byle jak i byle co.

I znowu mi nie zaimponowałeś.

Normalny człowiek nie odczuwa radości słysząc o upadku krajowego producenta czegokolwiek. Pod warunkiem, że nie jest Polakiem. Polak zawsze najbardziej kocha obce, na swoje pluje i najchętniej by zgnoił. Bez względu na to, czy tego używa i ma z tym styczność, czy nie. Po prostu polskie musi być złe i niech upada, ale fajnie że się komuś nie udało! Można kompleksy podleczyć i ego podbudować. Gratuluję.

LOL Siutek - chromy trollu, rzeczywiście zapomniałem, że ty jesteś niepełnosprawny... Aj co za nietakt! Skoro już się przyznałeś - dodaj, że nie tylko na uszy, ale także na głowę.

PS. Zapomniałem dodać - Siesty jakością brzmienia wyprzedają o kilka długości te twoje chińsko-wiejskie Avance :))) Avance są tak samo duńskie jak czerwona książeczka Mao :)))

W rozmowie o Tonsilu zapominamy o jednym z najważniejszych aspektów działalności Tonsila . Firma do połowy lat 90 tych produkowała dla wojska zapalniki zbliżeniowe do pocisków plot. oraz inny sprzet specjalny ,a Wojsko długo po 89 roku zachowywało sie jakby panstwo było dla nich a nie odwrotnie . Skutki nakazowej gospodarki nie były nigdy wykazywane w sprawozdaniach dla inwestorów ! Stąd takie a nie inne efekty ekonomiczne

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.