Skocz do zawartości
IGNORED

Jak uleczyć to forum ...

Piopio

Rekomendowane odpowiedzi

Prz pomniał mi się dowcip:

Baba miała strasznie brzydkie dziecko jechała z nim w pociągu i wszyscy mówili "ale brzydkie dziecko"

w końcu znalazła przedział gdzie facet nie komentował urody, po jakimś czasie facet częstuje kobietę czekoladą i mówi " a małpie damy banana" :P

Jak można dostrzec piękno niedoskonałym spojrzeniem?

Może siła przykładu , i zabanowanie kilku adresów IP zmobilizuje reszte do konkretnych wypowiedzi na temat i w związku. Taki ban nick + IP daje ciut większe prawdopodobieństwo , ze zacznie przybywać nowych ludzi zainteresowanych wyłacznie np stereo a nie kopaniem z końmi.

bo jak na razie powiat Konecki tutaj. :_)

Piopio, 30 Mar 2009, 12:31

>Chyba problem w tym, że nie ma zbyt wielu chętnych na moderatorów ... Jeśli zdrowy rozsądek nie

>wystarczy to nie wiem czym ma się kierować moderator ..

Zdrowy rozsądek wystarczy ale to, że napiszesz o zdrowym rozsądku jeszcze nie dowodzi, że takowy posiadasz.

Twoje próby dzielenia osób na lepszych lub gorszych, próby tworzenia klubów VIP-owskich, rodem z serialu Bulionerzy, raczej nie są symptomem zdrowego rozsądku tylko symptomem skłonności dyktatorskich.

>>> nagonka pod hasłem "moderacja jest antydemokratyczna"

Tak jak sejmokracja czasow liberum veto stala sie karykatura demokracji szlacheckiej tak tez tolerowanie trollingu i wulgaryzmow stalo sie karykatura demokracji forumowej:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

chec pozycjonowania userów to własnie zdrowy rozsadek musi byc niestety jakas gradacja wartosci w zyciu bo inaczej nie zapanujesz nad demokracja :))

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

>Taka moderacja JUŻ BYŁA. Lukar zorganizował system 20 moderatorów, wybranych na podstawie wskaźników

>poziomu zaufania. Moderatorzy każdą decyzję o usunięciu dowolnego wpisu podejmowali kolegialnie

>(niezbędne były 3 jednakowe opinie).

No właśnie, nie do końca TAKA. Ja nie mówię o jednym czy kilku moderatorach ukrytych za kotarą, ale o systemie automatycznym w którym uczestnicy forum sami decydują o jakości wpisów i w razie potrzeby reagują. To się sprawdza na innych forach, dlaczego nie miałoby się sprawdzić tutaj?? Moderator główny (albo jedyny) regulowałby tylko parametry reguł odpowiadających za moderację automatyczną. Parametry mogą (czy nawet powinny być) jawne.

Wyobrażałbym sobie to tak: przy każdym poście ikonka, a za nią kilka łatwo dostępnych opcji, coś w rodzaju ankiety:

- dziękuję, autor naprawdę mi pomógł

- wpis zbędny, autor nie wnosi nic wartościowego

- wpis do usunięcia, zawiera wulgaryzmy

- wpis wymaga szczególnej uwagi moderatora (podać powód...)

... i tak dalej. Lista nie powinna zwierać więcej niż 10 pozycji.

Nie rozumiem oporu Redakcji przed takimi mechanizmami. Są jasne, przejrzyste i nie zachęcają do nadużyć.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

>Twoje próby dzielenia osób na lepszych lub gorszych, próby tworzenia klubów VIP-owskich, rodem z >serialu Bulionerzy, raczej nie są symptomem zdrowego rozsądku tylko symptomem skłonności >dyktatorskich.

Ależ ja nie dzielę ludzi ani nie chcę tworzyć klubu VIP-owskiego. Chcę tylko żeby było kulturalnie i na temat. Uważam, że każdy kto słucha świadomie muzyki należy już do elity ;-) Nie interesuje mnie kto na czym słucha. To jest forum dla audiofili - miłośników dobrego brzmienia. Jeśli ktoś się z tego śmieje i wyszydza to nie rozumiem dlaczego się tu pojawia.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Piopio, 30 Mar 2009, 12:50

Analizując Twoje wpisy w tym wątku mam wrażenie, że chcesz jedynie wykosić kilku niewygodnych dla siebie userów.

Bezpośrednie wskazanie tych osób, jest moim zdaniem w pewien sposób bezpośrednim atakiem osobistym, naruszającym regulamin forum.

Proponuję abyś dla załatwiania swoich porachunków założył własne forum, w którym osobiście będziesz określał jedynie słuszne zasady kulturalnej i merytorycznej konwersacji.

Masz rację Kacperek. Trolle są dla mnie niewygodni.

Ale widzę, że oddalasz się od meritum sprawy. Zresztą nie pierwszy raz w tym wątku. Podejrzewam, że sprawy audio masz gdzieś i interesuje cię tylko trollowanie. Nie rozumiem po co tu jesteś ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

szkoda pani Jadzi :/ Jozwa, moderatorzy ok, ale jawni... To mamy klikac w te reklamy i jeszcze sie moderowac? :)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Piopio, 30 Mar 2009, 13:17

Wszystkie niewygodne dla siebie poglądy nazywasz trolowaniem ?

Pytałeś o opinię w swoim poście i zgodnie z pytaniem wykazałem, że ze względu na cechy charakteru nie nadajesz się na moderatora.

Piopio, 30 Mar 2009, 11:29

>Czy ktoś ma coś przeciwko żebym w imię społecznego dobra pomoderował trochę ?

Może trolowanie to poglądy dla Ciebie niewygodne a te popierające Ciebie to już nie trolowanie ?

To ja nie rozumiem po co tu jesteś. Przyszedłeś sobie porządzić i wywalić kilku userów czy porozmawiać o audio ?

Jozwa

>przywrócenie go jest technicznie niemożliwe, bo przygotowanie tak skomplikowanego systemu jest >kosztowne i nikt tego nam nie sfinansuje.

Nam? tzn komu? To moze zrzuta? :)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

>Przypominam, ze przy każdym wpisie jest przycisk zgłoś do moderacji. Zgłoszeniu towarzyszy pole, w

>którym wpisuje się przyczynę.

Ano jest. Ale mało skuteczny bo moderatorów brakuje :) Jak będzie moderator, to nie będzie obiektywny.

Niech demokratyczne głosy decydują co jest dobre a co nie.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

mlb, 30 Mar 2009, 13:26

>Niech demokratyczne głosy decydują co jest dobre a co nie.

Nie o demokrację tutaj chodzi. Pani Jadzia już tutaj nie mieszka a Redaktor się nie wyrabia i chce mieć kilku innych Redaktorów ,którzy robiliby robotę Pani Jadzi, zgodnie ze starymi dyrektywami.

Kacperek, 30 Mar 2009, 10:08

>Za to kilku zamordystów zawsze się znajdzie.

>Ja mam wrażenie, że jednym trolom przeszkadzają inne.

>Jak pośrednio zwróciłem na to uwagę w tym wątku to mój wpis wyleciał.

>

>I jeszcze jedno. Co ten wątek ma wspólnego ze STEREO ?

>Porządki najlepiej zacząć od siebie a potem można wymagać.

Kacperek - Najpierw poczytaj swoje wpisy i zanim coś napiszesz i jeśli potrafisz to się zastanów.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

sittek, 30 Mar 2009, 13:37

>Kacperek - Najpierw poczytaj swoje wpisy i zanim coś napiszesz i jeśli potrafisz to się zastanów.

Ale to nie ja aspiruję do roli zbawcy forum i nie mam zapędów aby kogoś banować, blokować i wywalać z forum.

Uzytkowniku! zrob dobrze redakcji ;) ZMODERUJ SIE SAM :) Jozwa, pozdrawiam i gratuluje dobrego poczucia humoru! :)

Kacperek !

Jeśli odpowiada Ci te śmietnik, proszę bardzo. Masz prawo wyrażać sprzeciw wobec pomysłu wprowadzenia moderacji. Zresztą to nie mój pomysł. Żadne poglądy odnośnie audio nie są mi niewygodne. Dlatego nie mam nic do XYZPawel czy audioholik. Nie uważam ich za trolli. Niech sobie piszą co chcą byle na temat. Ale jawne kpiny uważam za wielce nieporządane. Chcę rozmawiać o audio a nie narażać się na kpiny trolli.

Nie zamierzam tu nikogo faworyzować, ale: foxbat, a od kiedy to Redakcja jest od moderacji? Redakcja jest od umieszczania nowych artykułów, organizowania imprez czy odsłuchów, ewentualnie szukania sponsorów i płacenia za utrzymanie serwerów i infrastruktury technicznej.

Chciałbyś mieć takie zajęcie i jeszcze na bieżąco czytać wszystkie wpisy pełne narzekań i kłótni żeby rozsądzać kto ma rację a kto nie?

Ja nie. I chociaż też mi zależy na merytorycznej treści tego forum, do moderacji się nie wyrywam, bo to niewdzięczne i zabierające dużo czasu zajęcie. Wolałbym skuteczny mechanizm - że jeśli zajdzie taka potrzeba - mogę kliknąć gdzie trzeba i jeśli jeszcze kilku użytkowników na podobne zdanie do mojego - delikwent albo będzie nagrodzony albo zablokowany.

Jozwa, a teraz zupelnie serio... Po tych wszystkich wczesniejszych deklaracjach o sile nowego AS pod nowym kierownictwem, po przeksztalceniu AS w czystokomercyjny twor (za Lukara to bylo pseudokomercyjne przedsiewziecie) nagle wychodzisz do ludzi z taka propozycja? To jest az tak zle?

Piopio, no to ja trochę się zgubiłem: piszesz że chcesz żeby było kulturalnie, a z drugiej strony wcześniej, że 'purystą językowym nie jestem' i błędy toleruję. Dla mnie obelgi wykluczają kulturę; podobnie błędy ortograficzne również. Kultura, to wytwór cywilizacji, a nie 'jak mnie stworzono, taki jestem', a więc obejmuje i kulturę języka (Brak wulgaryzmów) i formę przekazu (brak błędów).

Powrót po dłuższej przerwie...

Piopio, 30 Mar 2009, 13:44

Masz prawo wyrażać sprzeciw wobec pomysłu

>wprowadzenia moderacji.

Czy zwykle wykazujesz takie inklinacje do fałszowania rzeczywistości i manipulacji czy to raczej jest wypadek przy pracy ?

Wskaż proszę gdzie ja napisałem, że jestem przeciwny pomysłowi wprowadzenia moderacji.

Gość

(Konto usunięte)

Piopio, 30 Mar 2009, 13:44

>niewygodne. Dlatego nie mam nic do XYZPawel czy audioholik. Nie uważam ich za trolli. Niech sobie

>piszą co chcą byle na temat.

uważam, że to bardzo rycerskie z Twojej strony.

>Ale jawne kpiny uważam za wielce nieporządane. Chcę rozmawiać o audio a

>nie narażać się na kpiny trolli.

A gdzie kończy się żart, a zaczyna kpina ?!? A może żartować też nie można ?!?

Kto miałby określić te granice ?

Ja osobiście uważam, że moderacja jest nie najgorsza na tym forum :)

Mam oczywiście swoje uwagi, ale idzie przeżyć.

mlb, zaraz zaraz :) AS to twor komercyjny, czyli wychodze, z zalozenia, ze jezeli klikam w te reklamy, czytam forum, to wlasciciel, jesli dba o swoje dziecko, powinien zapewnic moderacje :) Co innego inicjatywa spolecznosci jak np. audiohobby... mlb, czy na np. onecie blagaja userow by zostali moderatorami? :)

romekjagoda, 30 Mar 2009, 13:53

>Piopio, no to ja trochę się zgubiłem: piszesz że chcesz żeby było kulturalnie, a z drugiej strony

>wcześniej, że 'purystą językowym nie jestem' i błędy toleruję.

Owszem. Szczególnie Piopio toleruje swoje błędy.

Kacperek, 30 Mar 2009, 13:29

Siły na Ciebie nie ma, lubisz sobie pogadać, pobajdurzyć o niczym, zabić nudę, doczepić się do czyjeś wypowiedzi. Szukasz dziury w całym i czekasz na awanturkę. Dlatego cały czas się zastanawiam w jakim celu tu przybyłeś? Dowartościowując się pokazać innym swój błysk ? jak widzę merytorycznie na razie nie masz nic do powiedzenia. Zabierasz głosy tylko po to aby się z kimś nie zgodzić.

Ja po zarejestrowaniu się na AS zanim odezwałem się czytałem i czytałem. Nie miałem nic do powiedzenia więc siedziałem cicho. Po prostu się uczyłem. Po paru latach może coś się nauczyłem, może coś poznałem, ale nadal uważam że niewiele. Jednakże nie siedzę tu wyłącznie po to aby sobie w klawisze postukać dla postukania. Jeśli Cię nosi idź na mecz, idź na stadion albo sobie pobiegaj.Tam emocje są dużo większe. Jednakże obecność kibiców na meczu jest podobna jak trolli na tym forum. Są wyłącznie po to aby zadymić. Dlatego na takich potrzeba pały bo inaczej rozmawiać się nie da. Dlatego weź sobie to wydrukuj, powieś nad kompem, czytaj, czytaj i czytaj. A potem zabieraj głos albo idź na stadion.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.