Skocz do zawartości
IGNORED

Jak uleczyć to forum ...

Piopio

Rekomendowane odpowiedzi

Sami możecie w dużym stopniu wyeliminować trolli. Istnieje narzędzie, w wątku swojego autorstwa można zablokować trollom możliwość dokonywania wpisów. Niestety mało kto z tego korzysta, stąd syf się nawarstwia.

• Redaktorzy

"Po pierwsze - bardzo zastanawia milczenie Redaktora. To boli i jest bardzo wymowne."

Może bez przesady? Wątek został założony dzisiaj, więc kiedy się miałem wypowiadać, żeby nie bolało? Wczoraj? Rozumiem twój ból, ale chyba jest trochę przedwczesny.

Co do reszty:

na podstawie waszych tutaj opinii, moi drodzy, proponuję wprowadzenie system moderacji zakładek przez moderatorów spośród forumowiczów. Moderatorów wystarczy dwóch na zakładkę. Ten system był już planowany i rozmawiałem wstępnie z paroma forumowiczami, ale po pierwszej pozytywnej reakcji w sumie niezbyt się palili. Zwrócę się do właściciela strony o przygotowanie mechanizmów (dostęp do moderacji), a w międzyczasie proszę o podawanie kandydatów. Ostatecznego wyboru dokonam oczywiście ja, ale spośród zaproponowanych kandydatów. O ile oczywiście będą chętni, co wcale nie jest pewne. Proszę tylko PRZED zgłoszenie kogoś, zapytać go, czy chce. Najlepiej, jeśli kandydaci na moderatorów zgłoszą się sami. Potrzebny jest po pierwsze, jaki taki staż, po drugie, zaufanie forumowiczów, po trzecie zaś chęć pracy na forum, bo to nie jest łatwy kawałek chleba.

Ja bym widział to tak:

Istnieją różne fora niekoniecznie o tematyce Audio gdzie pod nickiem zawarte są informacje o użytkowniku.

Można np. wprowadzić system ostrzeżeń w formie paska podzielonego na krateczki im więcej krateczek zapełnionych tym bliżej do bana albo np podpisu pod nickiem: TROLL... hehe.

Można też umożliwić autorowi tematu przyznawanie punktów osobom które pomogły swoimi odpowiedziami. Wtedy wiadomo jak ktoś powiedzmy pomógł 150 razy to znaczy , że coś wie i jego ocenę należy potraktować poważnie.

Jest masa możliwości ale do tego jest potrzebna wprawna ręka admina z pomocą kogoś obeznanego przy tworzeniu grafiki komputerowej żeby ożywił to forum.

Tu przykład strony zagranicznej akurat o grach ale widać, że ktoś się postarał i dba o nią:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nastąpiło małe nieporozumienie :) Miałem na myśli, że jestem zarejestrowany na kilku forach, ale nie pisałem, że na forach audio :) (te inne to forum akwarystyczne i motocyklowe, wcześniej fotograficzne). Na inne fora audio zaglądam rzadziej i posiłkowo tylko (HFM i Elektroda) więc nie mogę się wypowiadać w temacie porównania forów audio.

Lenar_87

Osobiście uważam, że wykluczanie kogokolwiek za to, że słyszy kable albo słucha SACD jest nieporozumieniem. Nie chodzi o wykluczanie innych poglądów, ale o tępienie prostactwa, chamstwa, trollingu i braku umiejętności kulturalnej dyskusji. Bądź co bądź dyskusja o muzyce i tematach okołomuzycznych pozwala oczekiwać chyba jakichś minimalnych standardów kultury? No chyba, że gadam już jak stary zgred...

Powrót po dłuższej przerwie...

Rozumiem "bol" Redaktora...

propozycja zakladek,w ktorych maja wiele do powiedzenia moderatorzy - ma sens - bedzie mozna sprecyzowac oczekiwania dyskutujacych i wyeliminowac wszystkich "zaklocajacych" - jestem "ZA".

Propozycja moderowania przez uczestników forum jest chyba najlepszym rozwiązaniem (pod warunkiem, że znajdą się chętni do pracy, bo to naprawdę dużo roboty) - fajnie, że Redaktor powziął już kroki w tym kierunku. IMHO czas reakcji i jej kierunek pozwala mieć nadzieję, że coś jednak drgnie. Oby się udało!

Powrót po dłuższej przerwie...

Redaktor - temat jest chwytliwy więc uważałem, że zauważysz go wcześniej.

romekjagoda - źle mnie zrozumiałeś! chodziło mi o sytuację w której moderator jawnie faworyzuje jedną grupę na rzecz innej. przykład - dyskusja o kablach, moderator kabli nie slyszy i w wątku pozostawia tylko wpisy takich typów jak chociażby XYZpawel. To by bylo nieporozumienie. Chodzi mi tylko o obiektywizm i brak stronniczości (o ile to nie jedno i to samo :P)

GRATULACJE DLA AUTORA WATKU! WYJSCIE NA BARYKADY POMOGLO :)...

aha i jeszcze jedno - dwóch moderatorów na zakładkę stereo i dwóch na PCaudio? Może kwestię ilości moderatorów bardziej sproblematyzować i dobrać ją zgodnie z oglądalnością/aktywnością danej zakładki?

Mam pomysł dość abstrakcyjny :)

Wprowadzić coś takiego, że każdy nowy użytkownik ma dokładnie zapoznać się z regulaminem i krótko zreferować jego treść własnymi słowami.

To były test sprawdzający czy ktoś w ogóle posiada umiejętność rozumienia tekstu i zdolność pisania po polsku, bez błędów ortograficznych na poziomie 6-latka.

Póki tyle "buractwa" jest na forum tylko po to, żeby robić zamieszanie to nic nie pomoże.

Jest kilka wątków spokojnych, merytorycznych i sporo osób innych już nie odwiedza. bo po co? poczytać jakieś kretynizmy?

ktoś wcześniej pytał o forum audio na wysokim poziomie. proszę bardzo: audiofreakowo.

a spoza tematyki audio, np. forum pentaxa (pentax.org.pl). rzeczowe dyskusje, bez chamstwa i buractwa, sprawny system moderowania.

• Redaktorzy

"Dla zachowania równowagi dobrze by było aby moderatorzy byli po dwóch o przeciwstawnych poglądach np XYZpawel & Rochu ;) ."

Osobiście wolałbym, aby moderatorzy podczas moderacji trzymali poglądy przy sobie.

Zapomniales o dwoch waznych tematach, ktore na ogolnym forum Stereo sa praktycznie zawsze na gorze: Magnetofon i Magnetofony Szpulowe. Tam tez z przyjemnoscia sie czyta wypowiedzi i ciagnie dyskusje. Czasami nawet czytam sam poczatek jak sie one zaczynaly, zafascynowany zaangazowaniem wielu ciekawych osob tymi tematami.... Az milo sie czyta! Trolle tam nie zagladaja, bo dzisiaj wazny jest CD z MP3, wmak musi byc przynajmniej 2x500W (nie wiem po co) i obowiazkowo kolumny, najlepiej najwezsze jakie mozna miec....., co ich obchadzi historia, licza sie kabelki drozsze od samego zestawu i spora kolekcja blutaczowej elektroniki! (oczywiscie nie wszystkich dotyczy ten wpis, ale wiekszosci na pewno!)

A co do wyleczenia, jedyna sluszna decyzja: wywalac na zbity pysk, bo to inaczej sie nie da......, choc teraz to juz nie ma jak tego ogarnac, trzeba by bylo wywalac cale tematy, gdzie, prawda taka, jest sporo cennych informacji....

Dzisiaj jak czyta sie recenzje sprzetu, to tak jak by sie czytalo reklame! Ale i tak wiekszosc kupi wlasnie reklame! Wiec......

A troll pozostanie trollem.....

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Zaostrzyć regulamin

Wprowadzić stałą moderację

Trolli banować na bieżąco

i wypieprzać w kosmos

razem z debilnymi tematami

Że niby co?

Nie da się zrobić porządku?

Bez jaj ....

Nie noe nie da sie usunąć zakładki stereo.

Moderator winien mieć możliwość pełnego usunięcia kretyńskiego wpisu.Lub jego drobnej czesci..np zdarzają sie sensowne wpisy z "bluzgiem"..sam bodajże z dwa razy popełniłem taki wpis..niekiedy człowiek chciałby to usunąć potem.

Druga sprawa, że jest na forum masa wątków:

a)jednakowych lub prawie identycznych.

b)bezsensownych.

c)bez jakiego kolwiek odezwu.

Wartało by sie tym zająć aby nawet nasza wyszukiwarka miała lżej...a zarazem sensowniej..sam z niej niekiedy korzystam i krew mnie zalewa..

Ale co do Trolli to jestem zdania-Banować na bieżaco.

Zarazem grupowo trzeba obserwować trendy aby forum się nie zrobiło skupiskiem ludzi wzajemnie adorujacych się bo stracimy na tym WSZYSCY.

Panowie jedno jest ważne!-NA SPOKOJNIE..nie zrobimy rewolucji w jedną niedzielę..forum trwa juz ładne kilka lat, to jedno a druga spraw że tez uczestnicze w pokrewnych forach i niekiedy skala moderacji mnie przeraża..mimo wsio troche luzu na naszym forum zacząłem jakis czas temu doceniać..nie ma co przesadzać w porównaniach do bagna jakim jest onet...tam to jest już dno poprostu czarna otchłań ..daleko nam do poziomu z onetu nawet z "naszymi" Trollami.

Może takie to "smutne" czasy mamy,im więcej idiotów tym zabawniej,im "zabawniej" tym więcej wejść na stronę (nie tylko przez pasjonatów niestety),a im więcej wejść tym więcej reklamy,a co za tym idzie-większa kasa.

Paradoksalnie więc zarządca zmuszony jest tolerować trolli,idiotów i inne maści bo wskaźnik otwarcia portalu rośnie.To przedsięwzięcie które ma przynosić określone zyski,a przychody,gdyby została tu tylko garstka ludzi rzeczowo wymieniających poglądy niechybnie by spadły.

l'enfant sauvage

Problem w tym, ze jeden drugiego nazywa trollem i nie wiadono ktory to troll.Kazdy ma swoje pojecie trolla.Brakuje definicji...A moze w danej sytuacji mniejszosc to trolle a wiekszosc to ci sluszni i dobrzy?

When it comes to A Class amplifiers . I am totally biased.

• Redaktorzy

Co do popierania trolli, to wiele trolli dziwnie mnie nie lubi, chyba nie dlatego, że ich popieram, przynajmniej tak mi się zdaje. Jeśli idzie o mnie, to ewentualne nakręcanie ruchu przez trolle uważam za zjawisko załosne. Jednak nie ma co przeceniać tego czynnika: większość trolli pojawia się na Bocznicy i tam ma swoje pięć minut, zanim się ich wymiecie, a Bocznica wcale nie ma takiego ogromnego ruchu. Aktywność trolli nie generuje nic wartościowego i gdybym tylko mógł rozstać sie ze wszystkimi, byłoby cudownie. Niestety, nie mam rączek jedenastu, więc sami rozumiecie. Teraz natomiast rysuje się szansa na coś konkretnego. Boję się najwyżej syndromu nouveau moderatoire: koledzy wyposażeni w nowe narzędzie będą mieli pokusę, aby wciąż z niego korzystać. Stąd powinni to być forumowicze ze stażem i znani ze spokojnego podejścia do rzeczywistości.

stefan5000, 29 Mar 2009, 22:02

>Problem w tym, ze jeden drugiego nazywa trollem i nie wiadono ktory to troll.Kazdy ma swoje pojecie

>trolla.Brakuje definicji...A moze w danej sytuacji mniejszosc to trolle a wiekszosc to ci sluszni i

>dobrzy?

Poprawki w regulaminie

Nie da się?

>Osobiście wolałbym, aby moderatorzy podczas moderacji trzymali poglądy przy sobie.

Tu się zgodzę - ale też powinny być ustalone kryteria działań moderatorów, np:

- celowe odbieganie od treści wątku - usunięcie wpisu + blokada konta 5 dni

- ataki personalne, wulgaryzmy -> usunięcie wpisu + blokada konta 10 dni

- nieuczciwa konkurencja/ukryty marketing (typu podwójne konta, nieuczciwe opinie itp) -> usunięcie wpisu + 60 dni

...jeszcze parę kategorii można wymyśleć. Wówczas też można rozszerzyć opcję "zgłoś do moderacji" - z podaniem przyczyny/kategorii, moderator będzie miał łatwiejsze zadanie.

Dobrą praktyką znaną z innych forów są punkty podziękowania/dezaprobaty (coś jak rączka z kciukiem w górę/dół jak na onecie). Przy odpowiedniej liczbie punktów dezaprobaty automatycznie wpis mógłby być usuwany a konto blokowane na dzień lub dwa. To forum nie jest jedyne ze swoimi problemami, wiele podobnych forów swoje problemy rozwiązuje skuteczniej i można z tych doświadczeń korzystać.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.