Skocz do zawartości
IGNORED

Samson - aktywne monitory

Zwrotnik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wkrótce zamierzam wymienić swoje głośniczki komputerowe JBL Duet na coś lepszego, koniecznie z wejściem liniowym do podłączenia przetwornika Pro-Ject USB DAC. W związku z małą ilością miejsca na biurku szukam monitorków bardzo małych. Znalazłem coś takiego jak Samson MediaOne3a lub StudioDock3i ( ze stacją do iPoda ) są bardzo małe ( 17 X 13 X 17 ), mają wszystko co mi potrzeba, ale nie znalazłem żadnych opinii na ich temat. Może ktoś jednak się z nimi spotkał, słuchał, posiadał? Będę wdzięczny za jakieś informacje.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-360-100008812 1238688149_thumb.jpg

post-360-100008813 1238688149_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/50538-samson-aktywne-monitory/

No tak, tylko, że ja nie szukam kolejnych głośników 2.1 do komputera ( i to za ponad 2000 zł. :D ), tylko małych aktywnych monitorków z wejściem liniowym. I nie chcę wyrzucać czegokolwiek z mp3, bo z lepszymi glośnikami nie zagra ;).

Przyłączam się do postu potrzebuję dokładnie czegoś podobnego na biurko i to bardziej do odsłuchu w podłaczeniu z klawiszem i laptopem coś mi się wydaje że na anglojęzycznych forach będzie trzeba poszukać. Pozdrawiam

kem3c, 3 Kwi 2009, 20:33

>Musialem powyrzucac mp3 bo nie dalo sie ich sluchac i skompresowac muzyke na formaty bezstratne ;-)

Kolejny złotouchy, który na komputerowych plastikowych pierdziawkach słyszy ogromną różnicę pomiędzy mp3 a Flac, gdy wie co gra.....

Lenar a moglbys cos powiedziec o tych MS-40 ? Jakie masz doswiadczenie, to sa monitory bliskiego pola ? Dla mnie wielkosc nie ma az takiego znaczenia, natomiast istotna jest ilosc podlaczen i wszelkich wejsc i wyjsc najlepiej jeszcze USB. Zastosowanie to mini studio, klawisz plus karta muzyczna, mikser i podpiecie mikrofonu czy dodatkowego instrumentu. Ktos moglby cos polecic pod tym katem ?

Pozdrawiam

Lenar, nie zrozum mnie źle, ale jak dotąd byłem zadowolony z JBL Duet a są przecież maleńkie. Do laptopa mam podpiętą kartę Pro-Ject USB DAC, a tą z kolei podpiąłem kablem analogowym do wzm. słuchawkowego też Pro-Jecta. Tym sposobem znacząco poprawiłem sobie jakość muzyki słuchanej z dysku twardego ( głównie zgrywam płyty do WAV, ale i zdarzają się mp3 ). Dźwięk stał się gęstszy, dynamiczniejszy, cieplejszy i po prostu przyjemniejszy na słuchawkach. Do pełni szczęścia brakuje mi właśnie maleńkich glośników z wejściem liniowym ( ze wzm. słuchawkowego mogę jeszcze podpiąć sygnał do takich głośniczków ). Nie zależy mi na super hiper jakości, bo od tego mam sprzęt stacjonarny w drugim pokoju. Samsony wydały mi się odpowiednie do moich potrzeb i stąd pytanie czy ktoś miał z nimi styczność. Jak widać nikt. Z tego co się zorientowałem, to wszędzie rządzą Microlaby ;)

Dodam jeszcze, że podpinając pod usb zewnętrzną kartę Pro-Jecta automatycznie odlączana jest karta dżwiękowa w laptopie i w związku z tym JBL-e są bezużyteczne. Chcąc wrócić do słuchania na głośniczkach muszę za każdym razem wyciągać kabelek usb karty zewnętrznej.

-> Zwrotnik

"Chcąc wrócić do słuchania na głośniczkach muszę za każdym razem wyciągać kabelek usb karty zewnętrznej."

Jeśli używasz windowsa, to wcale nie musisz. Wystarczy, że zmienisz domyślną kartę dźwiękową na tę z laptopa (2 kliknięcia myszą).

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

@wulisu

Jedyne monitory z wejściem USB jakie znam, to Alesisy. Mają wbudowanego DAC-a, ale jak to gra? Nie mam pojęcia.

Ukryta Zawartość

i większe

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>Lenar a moglbys cos powiedziec o tych MS-40 ?

Chetnie.

>>Jakie masz doswiadczenie, to sa monitory bliskiego pola ?

Roczne :)

>>Dla mnie wielkosc nie ma az takiego znaczenia, natomiast istotna jest ilosc podlaczen i wszelkich wejsc i wyjsc najlepiej jeszcze USB.

USB nie ma ale ma za to Coaxa, optyczne, zwykle chinchowe i wejscie na maly jack. Ma rowniez wyjscie na sluchawki...

>>Zastosowanie to mini studio, klawisz plus karta muzyczna, mikser i podpiecie mikrofonu czy dodatkowego instrumentu.

Powinno sie dobrze sprawdzic. Ja ich wlasnie do tego uzywalem.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.