Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z doborem sprzętu audio

M_LesiU

Rekomendowane odpowiedzi

Sprawa wygląda tak: na razie mieszkam w pokoiku 9m2 ale niedługo zmieniam lokum na ok. 25m2. Mam zamiar złożyć sprzęt audio od nowa (do tej pory posiadałem wysłużoną już toscę i kolumny podstawkowe (ale z tych WIĘKSZYCH i domowej roboty na giełdowych głośnikach - jedyne co im dobrze wychodziło to basy :)). Mam zamiar złożyć zestaw kina domowego + amplituner. Sprawa jest o tyle ciekawa że kolumny będę kupował "partiami" - najpierw fronty (cały czas myślę o podłogowych), później centralny i satelity a na końcu sub także kupno całego zestawu nie wchodzi w grę.

Jak już wcześniej napisałem, byłem zainteresowany kolumnami HECO Astron 500 ale zaczęły mi po głowie chodzić KODA AV702F (jeśli będzie to trafny wybór - centralka, satelity i sub będą z zestawu 5.1 AV702 ale to już zupełnie inny temat do rozmów). Mam do dyspozycji ok 1000 zł.

Wspomnę tylko że wymagam od głośników aby przekazywały całe pasmo bez jakichkolwiek uwypukleń czy braków, z dobrą przestrzenią. Słucham praktycznie wszystkiego od heavy po ballady i klasykę.

Tyle na temat kolumn. Co do amplitunera nie jestem jeszcze zdecydowany więc zostawiam to w Waszych rękach.

Cena? Jeśli się da to nawet 1000 zł za używany. Mogę dać nie więcej niż 1500 - 1700 zł.

Jeśli chodzi o kable to jestem w tym zielony. Byle by nie były za drogie :).

Ps. nie mam możliwości odsłuchu zestawu. Sprzedawca zaręcza jedynie że jak sprzęt nie będzie odpowiedni to mogę go wymienić na inny.

Wszystkim forumowiczom dziękuję za jakiekolwiek pomocne opinie bądź sugestie !!

https://www.audiostereo.pl/topic/5117-problem-z-doborem-sprz%C4%99tu-audio/

Forumowicze, to może chociaż jakieś sprawdzone zestawy które cieszą się dobrą opinią bo ja już sam nie wiem co wybierać a i z możliwością odsłuchu też jest ciężko. Sklep jest tak mały że to po prostu pomyłka. Na szczęście, jak się już zdecyduję na konkretny zestaw, będę miał możliwość ewntualnej wymiany na coś innego (jak mi się tamten nie spodoba). ALE JA NIE WIEM NAWET OD CZEGO ZACZĄĆ !!!! Proszę pomóżcie !!

Podpisano: ZAŁAMANY :)

cześć,

po pierwsze - jeśli się niedługo przeprowadzasz to poczekaj z kupnem sprzętu do przeprowadzki.

po drugie jeśli szukasz czegos do kina domowego to popytaj na zakładce Kino domowe - tam znajdziesz specjalistów od tego sprzętu, którzy napewno ci pomogą.

po trzecie jeśli słuchasz głównie muzyki to zastanów się na d zetawem stero - jeśli ten Cię inetersuje to jest parę sprawdzonych i chetnie polecanych na tym forum (creek4330mkII, nad350, rotel 02 i do tego kolumny BW, AE, AA, Avance, Elac, Proac , etc) poszuka w wyszukiwarce na forum - takie zestawy są często poecane.

pozdr

i nie załamuj się bo przeprowadzka z 9m2 do 25m2 raczej załamywać nie powinna:)

Witam !!

>>parmenides

Z tym kinem domowym jest troszkę inaczej. Otóż na razie kupuję same fronty do których później (może już w wakacje) dokupię satelitki, centralkę i suba. Dlatego poszukuję na razie dobrych frontów do 1000 zł które grałyby przyzwoicie w stereo tworząc ładną scenę a w przyszłości poradziłyby sobie w kinie domowym :)

Domyślam się że prawdopodobnie ciężko będzie zaspokoić moje gusta :) ale inaczej się nie da. Nie mam tyle kasy żeby zafundować sobie dobry zestaw 5.1 + amplituner. Muszę to więc składać partiami.

>>xajas

1000 zł idzie na kolumny, nie na całość :) niestety nie ma tak dobrze na tym świecie :(

Pozdroofka i dzięki za odzew !!

Dzięki parmenides. Jeśli trafi mi się możliwość odsłuchania 603, na pewno skorzystam :) Przy okazji porozglądam się za używanymi. Może się coś trafi za dobrą cenę...

Pozdrowienia.

Jeśli koniecznie chcesz mieć kino, a fundusze skoromne, to zajrzyj do Media MArktu. Fak tem jest że przecena jest i to spora, np: wzmacniacz HK670 1500zł (było 2100). Bardzo potaniały zestawy kd Harmana (te podstawowe) a więc wzm. +DVD jeśłi chcesz wydaćtakie skromne poieniążki jak piszesz to i tak nic lepszeg nie kupisz. Możesz sie zastanowić nad zestawem Yamachy wzm. 540-ka + Cd 560 czy jakośtak + zestaw kolumn Eltax (bez suba) ok 2800zł i po problemie. Jeżeli jednak chciałbyś wycuiągnąć ze sprzętu zasadniczo więcej, to rónież musisz pomyśłeć o innych kwotach, no i jednka najpierw poczytaj trochę w prasie, poszukaj w interniecie, przejrzyj choćby niniejsze forum (sąteż inne poświęcone tematyce Hi-Fi i kd), skorzystaj z wyszukiwarki, wywali ci każdy temat w którym przewinęło się chociaż jedno zagadnienie wklepane w okienko wyszukiwarki, i miłej lektury bo będzie co czytać. Mi przejrzenie dyskkusji tocoznych tu odnośnie interesująych mnie tematów zajęło ok tygdnia, było co czytać.

pozdrawiam

• Redaktorzy

Tym niemniej nie jest to ta akurat część forum, w której dyskutuje się o kinie domowym. Tak że jeśli zależy ci na utwierdzeniu się w decyzji o zakupie kd, i chcesz więcej informacji na ten temat - proszę na zakładkę po prawej. A jeśli tak jak 80% kupujących te szpeje wielokanałowe, zamierzasz kupić zestaw kinodomowy do stereo, a "w przyszłości dokupić resztę" (to jest już stały greps), to weź pod uwagę że mało kto później je dokupuje. Zwykle widzi się raczej posty: "kupiłem amplituner firmy x, ale jakoś dziwnie gra w stereo, poradźcie co robić, żeby grał dobrze?".

Dzięki Wam za porady !!

Muszę jednak zaznaczyć że trochę za dużo moich planów wyłożyłem i pewne osoby się trochę pogubiły. Zresztą wcale się nie dziwię bo teoretycznie ten post powinien (racja dla jozwa maryna) wylądować w KD :)

>> jozwa maryn

Masz rację co do amplitunera. Jeśli coś ma dobrze chodzić w KD to nie zabłyśnie w stereo. Ale ja wcale nie liczę na dobre stereo. Zresztą amplituner kupię w momencie gdy będę już posiadał resztę głośników do KD.

>>PMD

Dzięki za uwagi. Zestaw amplituner+DVD raczej mnie nie interesuje (wolę osobno dobrać modele). A tym bardziej jak takie coś występuje z słabiutkim zestawem 5.1. Postawiłem poprzeczkę trochę wyżej :) Co do przeglądu prasy i forum to już zacząłem czytać co ciekawsze tematy (czyli prawie wszystkie :).

Jeszcze raz Wam dziękuję za sugestie.

Muszę coś jeszcze napisać co rozwieje wszelkie wątpliwości co do istnienia tego tematu w dziale stereo:

SZUKAM PORAD DOTYCZĄCYCH PARY KOLUMN (jakoś chodzą mi po głowie podłogówki) KTÓRE GRAŁYBY DOBRZE W STEREO I LEPIEJ W KINIE DOMOWYM !!!

NA RAZIE TO BĘDZIE STEREO DO MOMENTU AŻ SOBIE NIE SPRAWIĘ AMPLITUNERA I RESZTY GŁOŚNIKÓW (czyli do wakacji) !!!!

Dlatego napisałem o zestawie amp + kolumny bo to będzie konfiguracja ostateczna. Na razie polecę stereo ,bo szczerze powiedziawszy ch...j (sorry za wyrażenie ale inaczej się nie dało ;P) mnie chce strzelić bez dobrego dzwięku a te poprzednie kolumienki się rozleciały :(.

Jeszcze Was trochę pomęczę i napiszę moją prośbę jeszcze raz:

SZUKAM KOLUMN, NAJLEPIEJ PODŁOGOWYCH DO KWOTY 1000 ZŁ, KTÓRE SĄ W STANIE DOBRZE ZAGRAĆ W STEREO I PORADZIĆ SOBIE W KINIE DOMOWYM GRAJĄC DYNAMICZNIE. CO DO WYMAGAŃ POWINNY TO BYĆ KOLUMNY GRAJĄCE CAŁYM PASMEM, BEZ ZNACZĄCYCH UWYPUKLEŃ KTÓREGOKOLWIEK Z PRZEDZIAŁÓW PASMA I DOBRZE ZBUDOWANĄ SCENĄ.

Uff... to chyba wszystko co chciałem na razie napisać :) Mam nadzieję że tym razem się w miarę klarownie wyraźiłem ( tylko nie piszcie że nie bo od tego pisania prawie klawiaturę spaliłem!!! ).

Jeszcze raz dziękuję zarówno za porady jak i wyrozumiałość oraz cierpliwość w czytaniu moich wypocin :))).

Pozdrawiam.

Witam !!!!

Właśnie kupiłem sobie kolumy (w zasadzie to komplecik pięciu kolumn). Dokładnie zestaw KODA AV702. Je,sli chodzi o odsłuch stereo to jestem zadowolony. Scena jest przejrzysta, nie zauważyłem znaczących uwypukleń. Ogólnie, chodzi to bardzo przyjemnie (siedzę jeszcze w pokoiku 9m2). Dla mnie bomba. Zobaczymy jak to się spisze w 25m2 :).

Pozdrawiam !!

Ps. nie będzie mnie na necie do końca ferii (czyli do końca stycznia). Wczoraj oddałem Neo. Teraz siedzę u kumpla.

• Redaktorzy

To chyba nieźle zrobiłeś. Właśnie chciałem napisać, że przypomniała mi się jakaś bardzo sceptyczna recenzja Heco Astron, więc trzeba by ostrożnie z nimi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.