Skocz do zawartości
IGNORED

Nagrywanie audio na HDD

Gość dzozef

Rekomendowane odpowiedzi

Gość dzozef

(Konto usunięte)

Witam wszysrtkich. Moze kotos doradzi jakiej konfiguracji (jaka karta dzwiakowa, jaki program) uzyc do nagrywania strumienia audio wprost z miksera estradowego na dysk kompa (rejestracja na żywo). Niekoniecznie do zastosowań profesjonalnych ale zeby w miare komfortowo i dobrą jakosc zapisu uzyskac. Ewentualnie jaką nagrywarkę polecacie do nagrywania audio. Z góry dziekuję

https://www.audiostereo.pl/topic/5170-nagrywanie-audio-na-hdd/

Witam !!

Do amatorskich zastosowań w zupełności wystarczy karta dźwiękowa Sound Blaster Live! nawet w wersji value (cena sklepowa to ok. 140 zł, używaną można kupić nawet za 70 - 80 zł jak dobrze poszukasz). Karta ta zapisuje sygnał z próbkowaniem max. 48 kHz więc powinno wystarczyć. Karta ta posiada standardowe wejście liniowe.

Najlepszą nagrywarką wydaje się być plextor (nie pamiętam modelu) który nagrywa płyty audio TYLKO przy prędkości 4x (jest to w zasadzie najbardziej optymalna prędkość z zachowaniem przyzwoitej jakości. Przy większych prędkościach mogą wystąpić problemy z odczytem tak nagranej płyty w niektórych starszych odtwarzaczach stacjonarnych bądź wieżach) z nieco większą starannością w porównaniu do innych popularnych nagrywarek na rynku komputerowym (np. Lite-On, LG czy Teac). Nie napisałeś ile masz zamiar wydać pieniędzy więc ciężko jest mi napisać coś więcej.

Jeśli chodzi o program to ciekawą propozycją jest Wave Editor dołączony na płycie instalacyjnej każdego SB Live lub mocniejszych (Audigy, Audigy 2 oraz najnowsza Audigy LS czy jakoś tak). Program ten umożliwia także standardową obróbkę z zastosowaniem podstawowych efektów typy reverb czy chorus.

Co do dokładniejszych informacji na temat w/w kart, napisz wymagania co do jakości dźwięku. Przykładowo najnowsze Audigy LS ma odstęp sygnał-szum na poziomie 107 Db. Napisz coś więcej no i przedewszystkim ile masz pieniążków do wydania. Postaram się coś pomóc.

Pozdrowienia !!

Soundblaster Live! to porażka, jeśli chodzi o nagrywanie (mam wersję value, testowałem i do nagrywania się to nie nadaje - problemy z ustawieniem wysterowania, jak się ustawi poziom wejściowy zbyt duży, to są duże zniekształcenia, mimo że na wskaźnikach poziomu przesteru nie pokazuje), dużo lepszym rozwiązaniem są karty oparte na chipie C-Media, np Zoltrix Nightingale Pro.

Co do programu polecam SoundForge'a - to prawdziwy kombajn.

>>Seband

Witam. Zgodzę się z Tobą ale tylko pod jednym warunkiem. Sygnał dochodzący do karty został już wcześniej wzmocniony przez wzmacniacz zewnętrzny (np. jak zgrywasz muzę z kasety korzystając z wyjścia słuchawkowego). Jeżeli natomiast sygnał leci z wyjścia liniowego (bo prawdopodobnie tak to właśnie będzie wyglądało w przypadku miksera estradowego) nie będzie żadnego problemu z wysterowaniem sygnału. Na dodatek można dokupić za ok 100 zł wejścia cyfrowe i we/wy RCA na dodatkowym śledziu (w zasadzie to jest cały moduł szerokości 5 i 1/2"). To samo co w wersji Platinum tylko innej firmy.

Jeśli chodzi o firmę C-Media to nie będę się wypowiadał nt wyższych modeli bo się nimi po prostu nie bawiłem.

Wspomnę tylko że ta firma kojaży mi się przede wszystkim z tanim układem audio zintegrowanym z płytą główną.

Ale racja może być po twojej stronie a ja nadal zostaję przy Live! :)

Pozdrawiam.

Gość dzozef

(Konto usunięte)

c.d.

W zasadzie chodzi mi o to że w tej chwili dysponuję sprzętem: Athlon XP1800+ na płycie ECS K7VTA3 z wbudowanym audio VIA AC'97 Enhanced Audio Controler (nie jestem pewien: 44kHz, 16bit),HDD 30GB, RAM 256MB, CDRW LG-GCE 8520B i musi mi to wystarczyć. Pytanie czy wystarczy? . To ma być nagranie amatorskich występów wokalno instrumentalnych a potem zgrywka na CD żeby każdy zainteresowany mógł sobie w domu bez stresu posłuchać. Robię to pierwszy raz i nie chciałbym czegoś spieprzyć przez niedopatrzenie. Co do wydatków to mógłbym przeznaczyć na kartę 200 - góra 300 zł ale pytanie czy warto. Czy ewentualna różnica jakości będzie adekwatna do nakładów. Co do programu to nie mam pojęcia ile taki może kosztować (przypuszczam że jeśli dobry do drogi) ale na początek najchętniej wziął bym jakis free albo shareware tylko czy w tej grupie znjdzie się coś godnego uwagi. Jak potrenuję i będę wiedział czego chcę to mogę wydać kasę na program.

Na koniec jeszcze w kwesti mojej nagrywarki: nie chce nagrywać audio wolniej niż 8x - w różnych programach można ustawic wolniej np.: 1x, 4x ale w trakcie nagrywania i tak wymusza 8x - poszedłem z tym - za radą jednego z uczestników forum - do serwisu i powiedzieli mi że ten typ tak ma. Ciekaw jestem opinii na ten temat. Ale sie rozpisałem .... sorry.

Pozdrawiam

>>dzozef

Biorąc pod uwagę twój sprzęt i wymagania co do jakości nagrań wydaje mi się że powinieneś spróbować zgrać cokolwiek na komputer. Czy to fragment jakiegoś utworu z CD czy, najlepiej, zrobić sesję testową z tym mikserem. Jeśli efekty będą zadowalające, zachowasz pieniądze. Jeśli nie...no cóż. Będziesz musiał zainwestować w kartę muzyczną. Wydaje mi się jednak że ten wydatek nie będzie konieczny. Ostatnio zgrywałem na dysk kilka utworów z mini-dysku z słuchawkowym. Następnie skompresowałem to do mp3 i nie brzmiało to tak tragicznie. Kwestia wyregulowania sprzętu przed nagraniem.

>>> "...ten typ tak ma"

Bardzo dziwne. W moim i chyba wielu innych przypadkach zależy to od płyty na której będziesz wypalał materiał.

Przykładowo: posiadam w tym momencie nagrywarkę firmy MSI 48/24/48 (zapis CD-R/zapis CD-RW/odczyt CD) i dosyć często wypalam muzykę audio. W przypadku płyt BASF (emtek) oraz TDK nie ma problemu z prędkością 4x. Co do innych to różnie bywa. Zdarzały mi się minimalne prędkości rzędu 16x (!!!!). Wtedy sobie odpuszczałem.

Prędkość 8x raczej nie powinna zrobić większej różnicy w jakości zwłaszcza że to nie będą profesjonalne nagrania (chodzi mi o jakość dźwięku). Problemem może się okazać natomiast zdolność niektórych stacjonarnych odtwarzaczy (tych starszych w szczególności) do poprawnego odtworzenia tak nagranej płyty.

Kurcze, znowu się rozpisałem... :)

Pozdrawiam i życzę pozytywnych testów !!

Gość dzozef

(Konto usunięte)

>>>M_LesiU

Dziękuję za wszystkie porady. Myślę że właśnie po prostu spróbuję coś nagrać i posłuchać jak to brzmi.

W tzw. międzyczasie znalazłem w EiS darmowy programik: Multitrack Studio Lite 2.1 , zapowiada się obiecująco.

Na koniec jeszcze c.d. ciekawostek o CDRW LG-GCE 8520B 52x24x52 dla zainteresowanych:

W innym wątku ktoś o pseudo "bacz" opisał mi swój podobny przypadek z LG 48x24x48 - poszedł do serwisu, wymienili mu na LG 52x24x52 i problem zniknął. Moja CDRW jest jescze na gwarancji więc też poszedłem do serwisu i dowiedziałem sie że własnie "ten typ tak ma" i że w ogóle najnowsze nagrywarki nie zapisują już z tak małymi prędkościami np. 4x. (???!!!). Nie znam sie na tym za bardzo, ale wydaje mi się że coś tu nie gra. Jak ktos chce pociągnąć ten temat to chętnie poczytam - tylko trzeba by tytuł wątku zmienić. Aha i na koniec >>>M_LesiU: próbowałem z różnymi płytami m.in. EMTEC i TDK (zwykłe) oraz EMTEC CD-R AUDIO MAXIMA która wg. opisu ma mieć max prędkość zapisu 4x - niestety moja LG i tak kręci 8x .................... dobra, dobra już kończę.

Pozdrawiam wszystkich.

Gość dzozef

(Konto usunięte)

>>>M_LesiU

...aha i jeszcze jedno - moja "obsesja" na punkcie prędkości 4x wzięła się właśnie z tego, że płytki - zgodnie z tym co piszesz - nie były czytane na niektórych stacjonarnych odtwarzaczach i ktoś doradził mi zejście na 4x (nawet na 2x).

...teraz to już naprawdę idę spać. Siema.

Na temat Live! można znaleźć sporo w sieci. Problem o którym pisałem występuje np podczas nagrywania ze źródła o poziomie liniowym (stacjonarny MD, CD). Do nagrywania cyfrowego też się to nie nadaje, znów są problemy z poziomem i przesterami, np wskaźnik poziomu pokazuje -0,5 dB a dźwięk już przesterowany. Przy nagrywaniu cyfrowym Live dodaje też sporo szumu !!! Dlaczego? Bo sygnał z wejścia cyfrowego jest stale miksowany z tym z analoga, więc nawet jeśli ściszymy do zera line in i mic to i tak będzie szumieć. Prostsze karty nagrywają po digitalu bez żadnej obróbki - bit po bicie, jeśli wybieramy digital in, cała reszta jest automatycznie wyłączana - Live tak nie potrafi. Podobny problem występuje przy SB Audigy.

O Zoltrixie Nightingale można poczytać np tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.