Skocz do zawartości
IGNORED

Bach - Kantaty

Grrreg

Rekomendowane odpowiedzi

Tako rzecze Magnepan!

- słuchajcie i uczcie się.:)

Ps.

Dodałbym jeszcze Valerego Barna-Sabadusa

pozdrowienia Waldku

Czego mamy się uczyć? Ignorancji? ;-)

Tak się składa, że Davis to nie jest ta klasa i ten poziom możliwości wokalnych co Philippe Jaroussky. A pisanie

o kontratenorach w kontekście "męskości" jest trochę zabawne, bo ich głos z założenia nie jest i nie ma brzmieć "męsko"... Chyba

że Magnepanowi chodziło o wygląd zewnętrzny, ale to akurat w przypadku śpiewaków nie ma znaczenia.

Tako rzecze Magnepan!

- słuchajcie i uczcie się.:)

Ps.

Dodałbym jeszcze Valerego Barna-Sabadusa

pozdrowienia Waldku

He,he, to znasz Valerego Barna Sabadusa ? Plus dla Ciebie. Bardzo dobry śpiewak operowy rodem z Rumunii

a zdobywający coraz większą publiczność i uznanie krytyków na całym świecie. Firma Decca 15 Marca 2015

wypuściła cikawy album poświęcony 5 aktualnie dobrym kontratenorom którzy swoim śpiewem przyczynili się

do większej popularyzacji barokowych oper . Wsród nich znalazł się również Valer Sabadus. Zachęcam jednak

do zwrócenia szczególnej uwagi na skośnookiego kontratenora Vincenta Yi który ma niesamowitą gładkość

i szlachetność interpretacyjną.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czego mamy się uczyć? Ignorancji? ;-)

Tak się składa, że Davis to nie jest ta klasa i ten poziom możliwości wokalnych co Philippe Jaroussky

Bmoll,spokojnie nie musisz się niczego uczyć bo te słowa wypowiedział Cytrus więc zapytaj jego co miał na myśli.

Dla mnie Jaroussky się przejadł i wszędzie go pełno. Iestyn Davies może nie jest tak technicznie wyszkolony jak

Jaroussky ale ma zdecydowanie lepszy głos który nie powala na dzień dobry ale po dłuższej chwili dosłownie

wciąga i może się podobać.Zresztą jego ostatnia płyta Erase my muse została uchoronowana prestiżową nagrodą roku 2014 przez Gramophone. Po za tym Iestyn Davies nagrywa swoje płyty nie w studiach a live na koncertach a to już

zobowiązuje do perfekcji interpretatorskiej.

Aby było ciekawiej to zaserwuję Tobie szalenie ciekawy fragment muzyczny z sesji nagraniowej Royal Music of Purcell

& Handel - Sound the Trumpet w wykonaniu Iestyna Daviesa i Alison Balsom oraz orkiestry English Concert pod dyr.

Trevora Pinnocka. Posłuchaj dialogu trąbki i wokalizy Iestyna - to jest absolutny muzyczny nokaut i pozycja płytowa

MUST HAVE. Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak się składa, że Davis to nie jest ta klasa i ten poziom możliwości wokalnych co Philippe Jaroussky. A pisanie

o kontratenorach w kontekście "męskości" jest trochę zabawne, bo ich głos z założenia nie jest i nie ma brzmieć "męsko"...

Pełna zgoda. Po prostu Magnepan wie, że ja lubię Filipa a on lubi się ze mną troszkę podroczyć.;)

Poza tym, On tak naprawdę nie lubi kontratenorów...

Jeszcze dodam kolejnego tuza : Franco Fagioli. Miałem okazję słuchać go na żywo. Miazga.

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

Cytrusie , gdyby Jaroussky był naprawdę dobry miałbym jego wszystkie wydawnictwa płytowe.Jak na razie mam 1 kilkupłytowy album i wystarczy. Nie zauważyłeś przypadkiem i nie rzuciło Ci się na ucho że Philipe śpiewa jak rozklekotana

alcistka ? Może nie zwróciłeś na to uwagi, zapodaj więc coś z jego ostatnich wyczynów.

Who Can Resist a Man Who Sings Like a Woman?

21soprano-span-articleLarge.jpg

Magnepan, być może trochę źle się wyraziłem. Ja oczywiście cenię głos Iestyna Daviesa. Mam płytę z Pasją Janową Bacha z jego udziałem i kantaty Poprpory. Po prostu Jaroussky przemawia do mnie bardziej i nie zgodzę się z tym, że jest słaby, czy brzmi jak "rozklekotana

alcistka". Panowie. No bez przesady :-)

Jaroussky jak każdy wykonawca miewa słabsze momenty, ale nagrał wiele genialnych płyt, jak chociażby arie Carestiniego z udziałem Emmanuelle Haim, świetne Stabat Mater Pergolesiego, znakomitą (jak dla mnie) płytę z Monteverdim i wiele innych. Jest go oczywiście dużo i mógł się "przejeść", ale to "dużo" wynika właśnie z tego, że ma unikalne możliwości głosowe i warsztat. Niestety łatwo jest rzucać kamieniami w tych, którzy stoją na szczycie ;-) Co do nagrań i występów live, to Jaroussky w porównaniu z takim Schollem koncertuje również bardzo dużo i jego koncerty na żywo potwierdzają jakość jego warsztatu (chociażby cała seria koncertów z Pluhar, gdzie występował w duecie z Nurią Rial w repertuarze Monteverdiego).

Nie zauważyłeś przypadkiem i nie rzuciło Ci się na ucho że Philipe śpiewa jak rozklekotana

alcistka ?.

Co do nagrań i występów live, to Jaroussky w porównaniu z takim Schollem koncertuje również bardzo dużo i jego koncerty na żywo potwierdzają jakość jego warsztatu (chociażby cała seria koncertów z Pluhar, gdzie występował w duecie z Nurią Rial w repertuarze Monteverdiego).

Filipa też miałem okazję posłuchać na żywo. Jak dla mnie, on i Franco Fagioli to światowa czołówka. Taki M.E. Cencic przy nich na żywo wypada zdecydowanie blado.

Magnepanie, coś dla Ciebie (wybaczcie OT), na ukojenie duszy: ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

Magnepanie, coś dla Ciebie (wybaczcie OT), na ukojenie duszy: ;)

Cytrusie, powiem krótko - blado wręcz bladziusieńko zaserwowałeś mozliwości Philippe w tym pięknym utworze.

To że zaprezentował wysoką skalę głosu to jedno ale bez wyrazu i barwy, mniej więcej tak jakbyś słuchał śpiewu dziecka

które za bardzo nie wie co i o czym śpiewa. Abyś mógł lepiej zrozumieć co konkretnie mam na myśli zaserwuję

fragment Bachowskiej mszy ( co by się bardziej trzymać tematu wątku )w wykonaniu Iestyna Daviesa i English Concert

Ukryta Zawartość

Słychać różnicę ? Bezsprzecznie a wiesz dlaczego? bo Iestyn ma wspaniałą KOLORATURĘ głosu, mówiąc potocznie barwą. Jeśli coś będziesz chciał zaserwować drogi Cytrusie przemyśl to kilka razy i skonsultuj lepiej z bliskim Ci melomanem od klasyki.Mam nadzieję że nie uraziłem Cię zbytnio ale nie miałem takiego zamiaru. Pozdrawiam i postaraj się

Geniusz wokalny Iestyna Daviesa uwidacznia się również w nagraniu Handlowskich Arii których fragmenty zawarte

są w klipie. Zachęcam do zakupu tej płyty bo jej wartość muzyczna sięga absolutu. Zwróć uwagę na świetną sopranistkę Carolyn Sampson. Miłych wrażeń z King Consort pod dyr.Roberta Kinga.

Ukryta Zawartość

Gość papageno

(Konto usunięte)

bo Iestyn ma wspaniałą KOLORATURĘ głosu, mówiąc potocznie barwą

Nie wstyd Ci pisać takie niedorzeczności?

Jaroussky potrafi śpiewać ze zrozumieniem, tylko czy Ty potrafisz słuchać z tym samym? Co prawda nie kantata, ale też J.S. Bach

I czego w tym tekście ma nie rozumieć Philippe?

Jeśli coś będziesz chciał zaserwować drogi Cytrusie przemyśl to kilka razy i skonsultuj lepiej z bliskim Ci melomanem od klasyki.

Drogi Magnepanie,

ja przemyślałem, zaś Sąsiad mój kompletnie się nie zna na kontratenorach.:) Zostawmy to.

każdy odbiera inaczej muzyką ale chór chłopięcy w nagraniach u Leonhardta to nie ta liga co chór u Suzukiego a partie solowe chłopców to porażka na tych nagraniach.

Chłopcy po prostu nie dają rady i autentyczność tu nie pomaga :)

Posłuchaj kantaty 102, to zmienisz zdanie. Zresztą - w których kantatach wg Ciebie głosy chłopięce to porażka ? Ja znam jedną, ale nie u Leonhardta, ale w Mszy h-moll King's Consort - może King chciał muzycznie pokazać przyczynę wściekania się Bacha na swoich śpiewaków ? :)

Nie wstyd Ci pisać takie niedorzeczności?

Przyznaję , poniosło mnie.

Drogi Magnepanie,

ja przemyślałem, zaś Sąsiad mój kompletnie się nie zna na kontratenorach.:) Zostawmy to.

Cytrusie, rozumiem co chcesz powiedzieć więc zacytuję jeszcze raz

Who Can Resist a Man Who Sings Like a Woman?

21soprano-span-articleLarge.jpg

Iestyn Davies w kantacie Bachowskiej nr.198

Magnepanie,

najwyraźniej kompletnie nie zrozumiałeś co chcę Ci przekazać.

Jeśli dalej chcesz brnąć w muzyce klasycznej w twoje jutjubowe odkrycia i ogłaszać wszystkim swoje "doraźnie" poczęte aksjomaty,

- proszę bardzo.

Nie dyskutuje się z wiatrem...

Magnepanie,

najwyraźniej kompletnie nie zrozumiałeś co chcę Ci przekazać.

Jeśli dalej chcesz brnąć w muzyce klasycznej w twoje jutjubowe odkrycia i ogłaszać wszystkim swoje "doraźnie" poczęte aksjomaty,

- proszę bardzo.

Nie dyskutuje się z wiatrem...

Cytrusie, ytube to jedyne wspaniałe źródło muzyki na żywo które można przesłać zainteresowanym i znajomym

co, gdzie i kiedy . Czy znasz lepszy sposób ? wątpię. Ale jak by nie było Twoje zainteresowania Philippe J i podobnymi

męskimi mezzo sopranistami rozmijają się z moimi więc nie będzie żadnego problemu jak zakończymy dywagacje who is the best i dlaczego.Pozdrawiam

Mgr.Kleszcz

Zapytałeś mnie na priva o przesłany fragment Mszy JSBacha w wykonaniu Iestyna Daviesa. Otóż z tego co mi wiadomo

tego konkretnie nagrania nie ma jeszcze na płycie a koncert w ramach BBC Proms w wykonaniu English Concert pod dyrekcją Harry Bicketa , Chóru i Solistów odbył się w Royall Albert Hall w 2012 roku. Do dzisiaj uważany jest przez

brytyjskich melomanów i krytyków za najlepszy koncert live dzieł Bacha jaki nagrano w historii klasyki, więc wklejam

cały koncert bo jest wart odsłuchania w całości. Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oczywiście że samą b a r w ę - chociaż koloraturę ma również niezłą......

Ech, a słuchałeś Go na żywo? Bo ja tych, wspomnianych przez siebie tak.

Mamy zatem, jakby tu powiedzieć delikatnie, trochę inny punkt odniesienia.;)

Ech, a słuchałeś Go na żywo? Bo ja tych, wspomnianych przez siebie tak.

Mamy zatem, jakby tu powiedzieć delikatnie, trochę inny punkt odniesienia.;)

Zerknij do wątku o Szekspirze......tam ktoś również zauważył i docenił umiejętności wokalne Iestyna Daviesa

Zerknij do wątku o Szekspirze......tam ktoś również zauważył i docenił umiejętności wokalne Iestyna Daviesa

Nie wątpię, ale ja pytałem się o coś innego. :)

pzdr

Częstotliwość wpisów i wymiana myśli jest podobna do częstotliwości odjazdu kolei transsyberyjskiej za czasów

komuny - jeden zestaw na tydzień to i tak za często.

Twoje obracanie kota ogonem zawsze w swoją stronę wywołuje u mnie uśmiech, taki koleżeński. ;)

Twoje obracanie kota ogonem zawsze w swoją stronę wywołuje u mnie uśmiech, taki koleżeński. ;)

Czy słuchanie Go na żywo ma wpłynąć na lepszą ocenę i cokolwiek zmienić ? Nie bądź śmieszny i zostawmy w spokoju

mezzosopranistów w garniturach.Lubisz OK, tylko uzasadnij merytorycznie dlaczego - myślę że nie będzie to sprawiało większego kłopotu i zdążymy z tym pociągiem do celu jeszcze w tym tygodniu......:-)

Nie wątpię, ale ja pytałem się o coś innego. :)

pzdr

Na razie są organizowane kinowe transmisje np. z Met, może z czasem pojawią się w kinach również seanse live z youtube? A wtedy i Magnepan posłucha swoich faworytów na żywo... ;-)

MSPANC.

Sądzę, że powinien powstać wątek całkowicie autorski Kolegi Magnepana: z wyłącznymi wpisami, linkami z YT, komentarzami, dygresjami i opiniami - Magnepana :-)

ps. mnie PJ znudził, stał się celebrytą muzyki klasycznej.

Na razie są organizowane kinowe transmisje np. z Met, może z czasem pojawią się w kinach również seanse live z youtube? A wtedy i Magnepan posłucha swoich faworytów na żywo... ;-)

MSPANC.

Dong , widać że dalej masz olewczy stosunek do interesujących i zremasterowanych wydań Real Gone Jazz które zagościły na mojej półce obok znanych realizacji jazzowych..... mój drogi dalej nie mam nic z cheap Naxos label ale zastanawiam się nad jedną pozycją klasyczną która siedzi w koszyku - Vivaldi - Concertos for two cellos by Julian & Jaxin Lloyd Webber.

Cena jak wiesz bardzo atrakcyjna 24 zł + przesyłka , tylko ten nieszczęsny label......

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Panowie, dam dobrą radę z której warto skorzystać i cieszyć się z YT klipów, koncertów i filmików w pełnym 100% zakresie. Kupujemy dobrej jakości kolumienki do laptopa lub komputera ( polecam Creative ale tylko 2 drożne z uwagi na jazgotliwy wysokotonowiec w 3 drożnych konstrukcjach ) najlepiej model T 12 cena ok. 180 zł lub zdecydowanie lepsze konstrukcje Waszczyszyna za 2 -3 tys.zł i macie prawdziwy super sound za grosiki. Można jeszcze podłączyć laptopa bezpośrednio do telewizora i poprzez stereofoniczny system dobrej klasy np.( B&O) cieszyć się świetnym dźwiękiem. Warto skorzystać i nie psioczyć na YT ale zazwyczaj robią to Ci którzy nie mają dobrego złacza internetowego ( oszczędności ) lub słuchają ??? na telefonicznej jakości głośniczkach wbudowanych do laptopa.

Verte :)

post # 292. Napiszesz coś konkretnego i na temat JP , tylko jeszcze w tym tygodniu....:-) Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Nieszczęsny label ? co masz do Naxosa ?

Poczatki labelu to tanie i słabe realizacje z wykupionych ( albo i nie ) licencji, praw do muzyki klasycznej Melodii , Muzy

i innych wytwórni z byłych Demoludów.Na takich działaniach nie do końca uczciwych zafunkcjonował Naxos.

Poczatki labelu to tanie i słabe realizacje z wykupionych ( albo i nie ) licencji, praw do muzyki klasycznej Melodii , Muzy

i innych wytwórni z byłych Demoludów.Na takich działaniach nie do końca uczciwych zafunkcjonował Naxos.

Konkrety poproszę. Z katalogu Muzy i Miełodii konkretnie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.