Skocz do zawartości
IGNORED

fajnych klockow wczoraj sluchalem

Mik

Rekomendowane odpowiedzi

Nareszcie mialem troche czasu, zeby wybrac sie na odsluch. A wlasciwie 2 odsluchy. Szukam dynamicznego, uniwersalnego wzmaka do 3,5 kPLN, ktory zagra z Esa Vivace do chwili kiedy bede mogl kupic lepsze kolumny.

Nie znam sie jeszcze dobrze na niuansach audiofilskiej gwary, ale sprobuje opisac co slyszalem.

Najpierw byl Creek A50iR podlaczony do Avance'ow Omega 509mkII. Creek rzeczywiscie zaskakuje przestrzennoscia i trojwymiarowoscia dzwieku. Scena byla szeroka, wysoka i gleboka, niestety caloksztalt dzwieku mi nie odpowiadal. Srednica byla jakby lekko zamulona, akustyczne gitary nie brzmialy tak czysto jak lubie. Do tego bas byl troche rozwlekly. Poprosilem o Avance Dana 670. Od razu lepiej. Dzwiek sie otworzyl, szczegolnie gora dostala blasku a srednica stala sie bardziej wyrazna. Tylko wciaz brakowalo mi troche "wykopu". Takiej soczystej "stopy" perkusji. Cos co jeszcze zauwazylem to w pewnym sensie zlewanie sie dzwiekow przy wyzszym poziomie glosnosci.

Ogolne wrazenie jest takie, ze to polaczenie jest doskonale do delikatnej muzyki. Fantastycznie zabrzmialy dwa pierwsze utwory Cesarii Evory z Voz D'amor, super Lipnicka z Porterem - akutyczne gitary hulaly az milo. Fajnie brzmial wokal Dolores z The Cranberries, do przyjecia bylo Nothing Else Matters z orkiestra symfoniczna. Red Hot Chili Peppers zupelnie bez wykopu a im blizej do gitarowego rocka tym gorzej. Sisters of mercy, guns and roses, starsza Metallica - porazka.

Wroce tam jeszcze posluchac Creeka z Eposami M15.

Nastepny odsluch to Primare A10. Chcialem tego posluchac z B&W 603. Cholera, jaka porazka. Z poczatku nie wiedzialem czy to wzmak taki slaby czy kolumny niedopasowane. No NIC nie gralo, wiec poprosilem sprzedawce o zaproponowanie kolumn. Podlaczyl Proac Studio 125 i szczena mi opadla. To bylo fantastyczne! Dzwieczna i czysta gora, krystalicznie czysta, otwarta srednica, ciepla barwa dzwieku i odpowiednia dynamika. Tu wszystko brzmialo swietnie! Jedynym minusem jest niestety zbyt szczuply bas. Jest co prawda krotki i kontrolowany, ale troche go za malo. Moze jakby przysunac kolumny do sciany? Sa dwa bas refleksy z tylu a kolumny staly z 1,5 metra od tylnej sciany. A moze to wina Primare? Moze ma za malo ognia do tych kolumn? W kazdym razie to jest dzwiek, ktorego teraz bede szukal!

W nastepnej kolejnosci poslucham Proacow z Primare I20, moze takze z Creekiem. Sprawdze tez polaczenie tych wzmakow z Dynaudio 72. No i koniecznie poslucham Exposure 2010, o ktorym slyszalem tak wiele dobrego...

https://www.audiostereo.pl/topic/5185-fajnych-klockow-wczoraj-sluchalem/

Dwie uwagi:

- Jak będziesz się ponownie umawiał na odsłuch Primare, to poproś, aby go włączyli do prądu na godzinę przed odsłuchem, przyjdź pół godziny wczesniej i sprawdź, czy pokrywa jest ciepła.

- Dla mnie Primare realizuje moją koncepcję sprzętu – wzmacniacz ma wzmacniać a grać mają głośniki. W tym kontekście Dynaadio, które mają zwykle dobrze rozciągnięty bas i lekko ocieplone, muzykalne brzmienie, powinny dobrze pasować. Jak chcesz, aby wzmacniacz dodawał coś więcej od siebie, to wybierz np. Rotela 1062, MF A3, Vincenta...

-> mik:

"Wroce tam jeszcze posluchac Creeka z Eposami M15." - DAJ SE SPOKÓJ, po tym co wyżej napisałeś, nie ma to najmniejszego sensu !

* * *

A jak chcesz elektryczne rżnięcie, wykop i power co sie zowie wstrzymaj się ze 2 tygodnie, kiedy będzie nowiutki, dwutrafowy ABOX zapakowany w laserem ciętą obudowę. Słuchałem go wczoraj i jego możliwości oddania kontrastów dynamicznych są doprawdy imponujące. Co ciekawe na wzmaku nie robi to wrażenia, za to na słuchaczu i membranach - owszem ; ))

To jest takie akustyczne bydlę, gdzie śpiewające, ryczące elektryczne gitary go wręcz rajcują. Schodzi b. nisko.

Wiem, co mówię.

Jakby wszystko poszło dobrze, to marzy mi się zrobienie takiego mikro AS w Olsztynie w wynajętych 2. salach. Oczywiście, że byłyby inne atrakcje, by pielgrzymi nie żałowali wyjazdu i kasy na audiofilskie sklepowo zadupie (...)

Odezwę się w swoim czasie na forum i dam znać, co, gdzie, kiedy. Sam jestem cholernie ciekaw, jak to wypali.

Z Wa-wy liczę na co najmniej kilka osób.

Do odsłuchu byle czegop bym nie namawiał, ale tu - masz jak znalazł to, czego szukasz.

Do wyboru miałbyś np. tranzystor lub mocną lampę.

Jak chcesz, napisz do mnie na priva to coś Ci podeślę ; )

Pozdr.

Spoko. Ten nowy też potrafi plumkać i to niezgorzej ; ))

Ale w śpiewie elektrycznych gitar dopiero pokazuje swój niekłamany potencjał aż miło. Trudno mi na razie wskazać godnego konkurenta. (Do czasu ; )) (Wśród ameryk. pieców nie szukam, hihi)

Pozdr.

Fajny film kiedyś widziałem. Tytułu nie pamiętam. Dorodna kobieta, twarda sztuka, latynowski typ urody mówi do swojego zazdrosnego fatyganta: "... TO moja gitara i daję grać, komu chcę!..."

Chyba pasuje ? :))

-> tomecz: masz manufakturę z Krakowa..., forum czytasz ; )) ?

* * *

-> maleo: na mikro AS zapraszam wszystkich chętnych ; ))

(Głośniki w drodze. Dziś dowiem się jakie są koszty wynajęcia sal.

Pozdr.

-> Zbig, tak głuuugo Cię tu ni ebyło, że daję sobie wolne ; )

Pozdr.

PS. I nie zamierzam bronić ProAc'ów, tylko dlatego,że je mam ; ) Tu wystarczajaco dużo oblatańców i tych, co wiedzą, czego chcą, a Ty do takich należysz, jak mniemam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.