Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Audio Academy

Rekomendowane odpowiedzi

Pierwsze przygody z własnym sprzętem grającym jak miałem 15 lat . Czy też macie takie wspomnienia jak ja :).

dawno to było?

U mnie się od walkmana zaczęło jakieś 22- 23 lata temu.

Wyczuwam delikatny sarkazm.

Nadużywacie Panowie tego pojęcia sarkazm. Jeśli już, to mówmy raczej o poczuciu humoru. Dlaczego miałbym atakować Zbynia? Zażartowałem z niego, bo jego zdjęcie jest zabawne :) Jak to mówią, prawdziwa cnota krytyki się nie boi :) Zbyniu chyba nie jest taki obrażalski :)

Sam jestem ciekawy co to za cudu zrobiliście. Muszę zadzwonić do Tomka D. on je na pewno już słuchał :)

No właśnie też sobie pomyślałem, że najwyższy czas rozważyć przesiadkę na lepszy wzmacniacz.

Co proponujecie do AA Rhea? Panie Michale, Pan na pewno słuchał Rhea z wieloma wzmacniaczami :-)

Czy iść drogą Vincentów? SV237, SV700? A może tutaj nie będzie zbyt dużej różnicy w porównaniu do SV227? Pamiętam, że kiedyś Goliat testował SV800 i szału nie było w porównaniu do SV226MkII.

Pamiętam, że polecał Pan tez Atolla? Jeśli tak, to który konkretnie model 200? 400? zintegrowany, czy końcówka mocy osobno?

A może jeszcze coś innego?

Pomóżcie proszę :-)

Z tego co zdazylem sie zorientowac po tozmowie z panem Michalem to do Rhea sugeruje Bladeliusa badz Atoll in200, mocny tranzystor.Krell pewno tez bylby dobry.

Nadużywacie Panowie tego pojęcia sarkazm. Jeśli już, to mówmy raczej o poczuciu humoru. Dlaczego miałbym atakować Zbynia? Zażartowałem z niego, bo jego zdjęcie jest zabawne :) Jak to mówią, prawdziwa cnota krytyki się nie boi :) Zbyniu chyba nie jest taki obrażalski :)

Sam jestem ciekawy co to za cudu zrobiliście. Muszę zadzwonić do Tomka D. on je na pewno już słuchał :)

To nie bylo nic na serio.Wpis Twoj odbieram li tylko jako cos sympatycznego.ba nawet humorystycznego.To wszystko to taka audio zabawa.ahoj

Roxi, zadzwoń do mnie, to się umówimy na odsłuch tego cuda.

A tak nawiasem mówiąc, to nie poznaje kolegi. Jak cię poznawałem, to poznawałem innego człowieka.

No właśnie też sobie pomyślałem, że najwyższy czas rozważyć przesiadkę na lepszy wzmacniacz.

Co proponujecie do AA Rhea? Panie Michale, Pan na pewno słuchał Rhea z wieloma wzmacniaczami :-)

Czy iść drogą Vincentów? SV237, SV700? A może tutaj nie będzie zbyt dużej różnicy w porównaniu do SV227? Pamiętam, że kiedyś Goliat testował SV800 i szału nie było w porównaniu do SV226MkII.

Pamiętam, że polecał Pan tez Atolla? Jeśli tak, to który konkretnie model 200? 400? zintegrowany, czy końcówka mocy osobno?

Z nowych, to tylko Bladelius. Jedyny problem jest taki, że robią tylko srebrne, ale granie znakomite.

Możemy zorganizować kiedyś odsłuch.

Roxi, zadzwoń do mnie, to się umówimy na odsłuch tego cuda.

A tak nawiasem mówiąc, to nie poznaje kolegi. Jak cię poznawałem, to poznawałem innego człowieka.

Oczywiście zawsze chętnie posłucham czegoś nowego. Akurat ten poziom wtajemniczenia w naszą pasję mam już od jakiegoś czasu za sobą. Nie widzę sensu angażowania się w personalne rozgrywki. Życzę zarówno Tobie jak i GR powodzenia w rozwoju biznesu. W sumie, to normalne, że obaj macie swoich "mecenasów", którzy bronią zaciekle swoich marek. Jeśli to trzyma jakiś poziom, to nawet z ciekawością można poczytać. Konkurencja jest potrzebna, bo zmusza do rozwoju i kreatywności. Zyskają na tym tylko użytkownicy jak będzie rywalizacja o lepszy dźwięk :)

Dziękuję Panie Michale. Który konkretnie model Pan testował?

A czy coś jeszcze oprócz Bladeliusa?

Pamiętam, że do Hypków było kilka wzmacniaczy rekomendowanych.

A może jakiś wzmacniacz dobry lampowy?

U Zbynia miałem właśnie Bladeliusa, ale nie trzeba było go podłączać, bo od razu zagrało bardzo dobrze na lampie.

Ten niższy model za 8500zł wystarczy.

Lampa też może się sprawdzić, ale trzeba samemu posłuchać i się na nią zdecydować. Na tranzystorze uzyskamy większą potęgę, swobodę i rozmach grania a tego lampa nam nie zapewni, no chyba, że podłączymy jakieś potworne smoki.

a tego lampa nam nie zapewni, no chyba, że podłączymy jakieś potworne smoki.

Byłem kilkakrotnie u Ś.P. Mamela. Nie mogłem się nadziwić jak to możliwe, że 2W lampy w taki sposób napędzają HPD 295. Carmina Burana wypełniła cały pokój a było tego z 50m2.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Niestety po podłączeniu Rhea do takiego wzmacniacza czar pryśnie a przypominam, że mowa jest o tych właśnie kolumnach, ale mimo wszystko dziękujemy za opinie.

Witajcie

Przymierzam się do wymiany kolumn. Mam dość mały metraż, tak około 15m2 + wnęka kuchenna + korytarz. Głośniki niestety muszą stać raczej w rogu, od tylnej mogę je wystawić powiedzmy tak około 80cm. Bardzo mocno zastanawiałem się nad monitorami, kolega pożyczył mi malutkie Tannoye Mercury M1, żebym w ogóle mógł posłuchać jak takie małe monitorki mogą grać. Powiem szczerze, że zdziwiłem się, że mogą grać tak dobrze, bardzo przyjemnie się ich słucha, mają co prawda troszkę za mało basu, no ale z takich małych kolumn cudów też nie można oczekiwać, tym bardziej, że aktustycznie jest klapa w pokoju. Scena jest przed głośnikami, można powiedzieć, że dźwięki wypełniają pokój, aha gra to pod Yamaha AX-640. Generalnie teraz moje pytanie, czy Phoebe III będzie dobrym wyborem? niestety nie mam gdzie odsłuchać przed zakupem :( W porównaniu do Tannoyów jakiej zmiany można się spodziewać, dodam tylko, że jeśli kupię Phoebe III to także do nich wymieniłbym wzmacniacz.

Pożyczyłem także Acoustic Energy Aesprit 300C, ale dźwięk strasznie zamulony, wokale cofnięte, ciemne, ale to akurat może być wina wzmacniacza

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

Kolumny do wzmacniacza 2watt muszą mieć skuteczność wysoką ponad 100 DB.

Słuchałem lampy 1.5 Watta na audio show firmy destination audio/osobiście też/ ale tam kolumny miały bodajże 107 db .

Witajcie

Przymierzam się do wymiany kolumn. Mam dość mały metraż, tak około 15m2 + wnęka kuchenna + korytarz. Głośniki niestety muszą stać raczej w rogu, od tylnej mogę je wystawić powiedzmy tak około 80cm. Bardzo mocno zastanawiałem się nad monitorami, kolega pożyczył mi malutkie Tannoye Mercury M1, żebym w ogóle mógł posłuchać jak takie małe monitorki mogą grać. Powiem szczerze, że zdziwiłem się, że mogą grać tak dobrze, bardzo przyjemnie się ich słucha, mają co prawda troszkę za mało basu, no ale z takich małych kolumn cudów też nie można oczekiwać, tym bardziej, że aktustycznie jest klapa w pokoju. Scena jest przed głośnikami, można powiedzieć, że dźwięki wypełniają pokój, aha gra to pod Yamaha AX-640. Generalnie teraz moje pytanie, czy Phoebe III będzie dobrym wyborem? niestety nie mam gdzie odsłuchać przed zakupem :( W porównaniu do Tannoyów jakiej zmiany można się spodziewać, dodam tylko, że jeśli kupię Phoebe III to także do nich wymieniłbym wzmacniacz.

Pożyczyłem także Acoustic Energy Aesprit 300C, ale dźwięk strasznie zamulony, wokale cofnięte, ciemne, ale to akurat może być wina wzmacniacza

Dobrze by było cyknąć jakąś fotkę pomieszczenia z zaznaczeniem, gdzie mają stać kolumny.

Nie słuchałem Bladeliusa, więc co do niego nie będę się wypowiadał, ale z czystym sumieniem polecam Vincenta SV-237.

U mnie gra z Phoebe III i jest bardzo dobrze.

Moim zdaniem kluczowy jest dobór lamp i to NOS. Jakby co to na priv-a.

Dodam tylko, że Goliat stwierdził, że 237 jest dużo lepszy niż 227. Uwierzyłem na słowo i 227 nie odsluchiwalem przed zakupem i tak sbie myślę, że pewnie wie co mówi, choć rzecz jasna w żaden sposób nie chcę urazić Ciebie i Twojego wzmaka.

Pozdrawiam

Edytowane przez MartinS

Goliat, jeśli czasami tutaj jeszcze zaglądasz, to pytanie do Ciebie o rekomendację do Rhea. Czy Vicka 237, czy może nowy 700? A może TAC V-60?

Pamiętam, że razem słuchaliśmy V-60, gdy kupowałem u Was Hypki i było super.

Wskaż proszę najlepszą Twoim zdaniem drogę :-)

PS. Obecnie mam Vicka 227 z lampami Tung Sol Gold

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

Ile waży Rhea ,mam pomysł żeby ja odciążyć od góry podobno ma być 1/3 wagi kolumny

Chciałbym też zmienić na lepsze kolce ,macie jakieś godne zaufania ? te też są dobre ale ja nie lubię kolców zakończonych kulkami.

• Moderatorzy

Jeśli otwór jest umieszczony z zamysłem i z rozmysłem to optycznie nadaje konstrukcji lekkości, bo ją symetryzuje. Odciąża górę skrzyni front naszpikowany przetwornikami i pozwala oglądaczowi zawiesić wzrok też na dolnej części obudowy jednocześnie łamie monotonnie dołu skrzyni urozmaicając ją i też dodając lekkości. Otwór z przodu to to jednak odwaga konstruktora wynikająca z dużego doświadczenia. Dawany jest wtedy gdy kolumna jest dobrze zestrojona i przy wysokim ciśnieniu akustycznym otwór nie hałasuje. Bywa, ze konstruktor forsuje układ na niskie strojenie.Największa głupota w kolumnach z 18 calowymi przetwornikami i wtedy uciekać się trzeba do dziury z tyłu skrzyni. Ja jestem wrażliwy na furkotanie basreflexu i je słyszę. Sprawdzenie tego przy zakupie moich kolumn to była pierwsza rzecz którą zrobiłem na swojej muzyce. Sama skrzynia też musi mieć wyważone proporcje i właściwe akcenty oraz triki dodajace lekkości, smukłości a nie być zwykłym klocem prostopadłościennym jak to u wielu producentów jest. Niestety kolumn prostych, a nie prostackich w wyglądzie jest mało na rynku, a polskich to już tylko ................

01_zpsb5d447c5.jpg

Nie słuchałem Minasów , ani Rhea.

Wizualnie bardziej mi odpowiada Minas , dźwiękowo sądząc z opisów bliższy byłby mi Rhea.

Więc pożądanym produktem byłby Minas ze zwrotnicą od AA.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Nie słuchałem Minasów , ani Rhea.

Wizualnie bardziej mi odpowiada Minas , dźwiękowo sądząc z opisów bliższy byłby mi Rhea.

Więc pożądanym produktem byłby Minas ze zwrotnicą od AA.

Najlepszym rozwiązaniem jest posłuchać jednej i drugiej konstrukcji i wybrać dźwięk, który bardziej pasuje. Na temat dźwięku MA jest bardzo dużo w klubie poświęconym m.in. tym kolumnom. Napisać można wszystko, ale najlepiej zweryfikować to na własne uszy.

Ci którzy słuchali jednej i drugiej konstrukcji piszą, że jest to dźwięk zupełnie inny. Dodam jednak, że Pit-80 sprzedał swoje MA i nowy użytkownik jest bardzo zadowolony z zakupu.

Też tak uważam .

Miałem tą okazję słuchac jednych i drugich .Zdecydowanie polecam produkt AA . Lojalnośc i uczciwośc wobec klienta na pierwszym miejscu !

Co do konkurencji , mam mieszane uczucia .

To jakaś zakrojona akcja na większą skalę z tym krytykowaniem S16H? Życzyłbym sobie, aby każdy właściciel firmy podchodził tak do klienta jak Pan Grzegorz. Więcej nie będę pisał bo to nie ten klub,

Akim, na tyle ze tego samego badz nastepnego dnia szukal nowych kolumn?:)

Niewazne, niech kazdy bedzie zadowolony tylko bez bajek proszę.

Nie pamiętam takiego wpisu. Ale nie zmienia to faktu, że warto posłuchać i samemu ocenić.

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

zbyniu, ciagle Ci costam nie gra?:)

Gra super, ja też jestem estetą i lubię podstawki ,bo miałem w phoebe i poprawia też była ,a kolce miałem oryginalne i czubki stoczone na tokarce.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.