Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Audio Academy

Rekomendowane odpowiedzi

Różnice wynikają chociażby z samej konstrukcji kolumn, gdzie Minasy są 2,5 drożne a Rhea dwudrożna.

W kolumnach 2,5 drożnych mamy nieco mniej informacji niż na pełnych dwóch drogach. Traci na tym przede wszystkim środek pasma, który jest wycofany o jakieś 3dB względem basu i sopranu. W konstrukcjach dwudrożnych, ten problem nie występuje, ponieważ oba głośniki przenoszą to samo pasmo do podziału.

Konstrukcje 2,5 drożne mogą sie podobać, ale jeśli ktoś szuka prawdziwości w dźwięku, to wybierze dwie lub trzy drogi.

Mówimy oczywiście o dobrze zaprojektowanych zwrotnicach w jednej i drugiej konstrukcji.

Różnice wynikają chociażby z samej konstrukcji kolumn, gdzie Minasy są 2,5 drożne a Rhea dwudrożna.

W kolumnach 2,5 drożnych mamy nieco mniej informacji niż na pełnych dwóch drogach. Traci na tym przede wszystkim środek pasma, który jest wycofany o jakieś 3dB względem basu i sopranu. W konstrukcjach dwudrożnych, ten problem nie występuje, ponieważ oba głośniki przenoszą to samo pasmo do podziału.

Konstrukcje 2,5 drożne mogą sie podobać, ale jeśli ktoś szuka prawdziwości w dźwięku, to wybierze dwie lub trzy drogi.

Mówimy oczywiście o dobrze zaprojektowanych zwrotnicach w jednej i drugiej konstrukcji.

Takie założenie można przyjąć tylko wówczas gdy rozpatrujemy takie same głośniki wysokotonowe co w tym przypadku nie ma miejsca ,tweeter Morela jest lepszy w średnicy od Seasa z Rhea.Zmiana w Minasach na 2,5 drogi z tego względu była pożądana,więc jak zrobisz np Rhea na 2 drogi to możesz mieć takie spostrzeżenia jak opisałeś

Edytowane przez Rezyslaw

Mam rozumieć, że wysokotonowy w Minasach obsługuje całe średnie pasmo? No to gratuluje konstrukcji :)

Druga część zdania jest również bez sensu i tu już nie dam rady odpowiedzieć :)

Mam rozumieć, że wysokotonowy w Minasach obsługuje całe średnie pasmo? No to gratuluje konstrukcji :)

Druga część zdania jest również bez sensu i tu już nie dam rady odpowiedzieć :)

Bardzo duże znaczenie w obsłudze średnicy a zwłaszcza wokali ma wysokotonowy a co do reszty to pozwolisz że będę maił swoje zdanie

Kurde Panowie, takich przepychanek właśnie chciałem uniknąć. Celowo nie pytałem w obu klubach żeby nie wywołać awantury i burdy na boisku. Nie wierzę, że nie ma nikogo kto by słyszał obie konstrukcje.

Nie no, to jeszcze nie awantura, tylko małe nieścisłości techniczne :)

Ja słuchałem wnikliwie Minasów u Marka na Olechowie. Na razie nic o tym nie napiszę.

Samych zainteresowanych mogę tylko zaprosić na Audio Show. Będzie Rhea i będzie bas taki jak trzeba.

Do Łodzi mam 300 km, niecałe 4h jazdy z Bielawy k.Dzierżoniowa. Kiedyś na pewno się pojawię u Pana. Obecnie robię rozeznanie czysto teoretyczne żeby wyselekcjonować te najbardziej odpowiednie dla mnie paczki. Skupię się raczej na polskich producentach.

A tak z innej beczki trochę, ostatnio podłączyłem do systemu Krella s300i. Miałem go przez tydzień i muszę przyznać że idealnie pasuje do AA Phoebe III. Pierwsze co od razu rzuca się w uszy to niesamowity drive i dynamika. Bas jest różnorodny, można powiedzieć że kolorowy.,Bardzo precyzyjna lokalizacja instrumentów na scenie, choć mam wrażenie, że PA-M gra szerzej, bo dźwięk potrafi czasem wyjść poza kolumny czego nie stwierdziłem na Krellu (Amused to Death), wokale lekko wysunięte do przodu, masa szczegółów ale nie krzykliwie. No i ostatnie, średnica. Miękka, przyjemna, naturalna, głosy ludzkie jak ludzkie :-), lekko z przodu. Polecam posłuchać ten wzmacniacz z kolumnami AA. 12 tysi bym za niego nie dał, bo tyle na początku za niego żądali, ale w cenie ok 5000 za używkę to ciężko będzie coś lepszego znaleźć, tak mi się wydaje.

Możemy się kiedyś umówić. Do Wrocławia mam cały czas S8 a potem to już niedaleko.

No Krell jest mistrzem i myślę że do Rhea również by świetnie pasował, także wydatek 12000zł byłby adekwatny do ceny kolumn, przynajmniej na razie, bo planuje podwyżkę na ten model - tak gdzieś na 22000zł. Oczywiście będzie inna obudowa, inny głośnik wysokotonowy, lepsze komponenty na zwrotnicy itd. To już jest taki dźwięk, co powinien tyle kosztować, nawet w obecnej wersji, którą to chyba zostawię jako tańszą opcje.

Na Audio Show Rhea prawdopodobnie będzie grała z Pliniusem, ale to się jeszcze okaże. W każdym razie jest taki pomysł.

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

Czas kupować Rhea, bo to okazja ! .ja też bym kupił.....no ale pan Michał mówi że za duże ,do mojego pokoju, może się mylę.....

Ło rany, 22kzł. Dobrze, że obecne Rhea zostaną jako tańsza wersja bo inaczej musiałbym uciekać z klubu:-)

Panie Michale, jak już będę gotowy na zakup nowych kolumn do nowego mieszkania to będę do Pana telefonował i zapraszał do domu. Może wcześniej podjadę do Łodzi żeby posłuchać Rhea u Pana, czasem kursuję do Warszawy więc miałbym po drodze.

Pozdrawiam

Edytowane przez piszcz4

Czas kupować Rhea, bo to okazja ! .ja też bym kupił.....no ale pan Michał mówi że za duże ,do mojego pokoju, może się mylę.....

Nic takiego nie mówiłem, bo w ogóle nie rozmawialiśmy o tym modelu. Rhea jak najbardziej by się sprawdziła w tak dużym pomieszczeniu.

Ło rany, 22kzł. Dobrze, że obecne Rhea zostaną jako tańsza wersja bo inaczej musiałbym uciekać z klubu:-)

Panie Michale, jak już będę gotowy na zakup nowych kolumn do nowego mieszkania to będę do Pana telefonował i zapraszał do domu. Może wcześniej podjadę do Łodzi żeby posłuchać Rhea u Pana, czasem kursuję do Warszawy więc miałbym po drodze.

Pozdrawiam

Zapraszam na odsłuch... tak po drodze ;) A później możemy sie umawiać docelowo.

Jeśli chodzi o odtwarzanie różnych gatunków muzycznych, to Rhea nie ma z tym problemu. Mało tego, jeśli chcemy przenieść się do lat 60 czy 70, to Rhea przekaże nam tą muzykę z należytą wiernością i prawdziwością z jaką została nagrana w ówczesnych studiach nagraniowych. Oczywiście można lepiej, ale dźwięk jaki osiągnąłem na tych kolumnach jest na prawdę wysokiej próby i myślę, że można w ten sposób o nim napisać. Warunkiem jest tylko dobrze dobrana elektronika.

Wiadomo, że im drożej tym lepiej :) Żartuje oczywiście, ale zawodowcy wiedzą o czym piszę.

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

Nic takiego nie mówiłem, bo w ogóle nie rozmawialiśmy o tym modelu. Rhea jak najbardziej by się sprawdziła w tak dużym pomieszczeniu.

to fajnie

Możemy się kiedyś umówić. Do Wrocławia mam cały czas S8 a potem to już niedaleko.

No Krell jest mistrzem i myślę że do Rhea również by świetnie pasował, także wydatek 12000zł byłby adekwatny do ceny kolumn, przynajmniej na razie, bo planuje podwyżkę na ten model - tak gdzieś na 22000zł. Oczywiście będzie inna obudowa, inny głośnik wysokotonowy, lepsze komponenty na zwrotnicy itd. To już jest taki dźwięk, co powinien tyle kosztować, nawet w obecnej wersji, którą to chyba zostawię jako tańszą opcje.

Na Audio Show Rhea prawdopodobnie będzie grała z Pliniusem, ale to się jeszcze okaże. W każdym razie jest taki pomysł.

Siedzę sobie Rhea słucham [MILES DAVIS/MARCUS MILLER MUSIC FROM SIESTA] w pewnym momencie żona mówi '' co tam w kuchni czajnik gwiżdże '' a to trąbka Milesa takie cuda wyprawia na Rhea .Przestrzeń powietrze naturalne brzmienie to Rhea. Dziękuje Michale.

:) proszę nie brać tego na poważnie - nie mogłem się powstrzymać... Taki komentarz sam ciśnie się na "usta". Kolumny zapewne grają znakomicie. Napewno lepiej niż gwizdek od czajnika :D

• 3 tygodnie później...

Witam ponownie

Wypożyczyłem na odsłuch Hyperiony IV. W sumie są całkiem niezłe. Brakuje mi w nich trochę mocniejszego wyższego basu i niższego środka. Grają z Marantz 6005, muzyka metal.

Czy da się jakoś poprawić to co opisałem, czy te głośniki już więcej w tym aspekcie nie potrafią?

Pozdrawiam

Takie rzeczy to tylko minimum z Atollem in100.

Marantz niestety nic więcej nie zrobi.

Można sobie coś tam ułożyć kablami np. Van Den Hul The Wind Mk II, ale samej siły raczej nie przybędzie.

Wydawało mi się że Marantz ma mięsiste brzmienie. Na słuchawkach Sennheiser hd439 podłączonych do wzmacniacza wszystko gra bardzo dobrze.

Słuchałem kiedyś tego Atola. Rzeczywiście bas byl kopiacy,dynamika lepsza, ale grał za jasno i srodek był za cienki.

Może jest jakiś inny wzmacniacz o masywnym brzmieniu?

Twój Marantz za słaby i ja bym jego brzmienie na nazwał jako mięsiste. Atoll 100 dużo lepszy. Słuchałeś go też na AA? faktycznie gra dość jasno, ale z AA w moim odczuciu dobrze gra. Jak Atoll nie pasuje to może jakaś hybryda Vincent-a. Jak chcesz ciepłego brzmienie to może Xindak.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.