Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Audio Academy

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem, że to nie miejsce, ale na razie nie daję ogłoszeń. Może w klubie jest ktoś chętny do przygarnięcia Hyperionów IV?

Możliwy upgrade do v2 przez Pana Michała. Jakby coś to poproszę o priv.

Yamaha R N803D, CD J&M CDD 201V, Hyperion IV

Przyjechały Rhea II w trzeciej wersji. Nazwijmy ją Rhea II by Rokownik . Strojone pod moje pomieszczenie i McIntosha.

9-A7-E5-F9-C-0-D65-459-A-8-BC7-52-FD1190

C54-E0644-3895-4762-8-D47-ED5-A9612-AC53

Genialna robota p. Michała. Metoda prób i błędów dała nadspodziewanie dobry efekt.👍🏼

Yamaha R N803D, CD J&M CDD 201V, Hyperion IV

W dniu 17.02.2023 o 20:31, Rokownik napisał:

Przyjechały Rhea II w trzeciej wersji. Nazwijmy ją Rhea II by Rokownik . Strojone pod moje pomieszczenie i McIntosha.

9-A7-E5-F9-C-0-D65-459-A-8-BC7-52-FD1190

C54-E0644-3895-4762-8-D47-ED5-A9612-AC53

Genialna robota p. Michała. Metoda prób i błędów dała nadspodziewanie dobry efekt.👍🏼

Rokownik 😁 gratulować pięknego zestawu 👍👍👍 zazdraszczam, oczywiście jak najbardziej pozytywnie 😉

Edytowane przez gl377
  • 2 tygodnie później...

Mam takie krótkie pytanie, jak Rhea II w najnowszej wersji zgrały się McIntoshem MA252?. Czytając wątek hybrydy były często polecanie do kolumn AA. Pokój około 30m2 częściowo ogarniętą akustyką. 

Szanowni,

przyszło mi założyć worek pokutny i posypać głowę popiołem. Swego czasu bawiłem się w wibroizolowanie elementów systemu audio. Skupiłem się na najskuteczniejszej i prostej metodzie a więc na sprężynach. Zacząłem od odtwarzacza cd i gramofonu, tu wyraźny efekt na plus, później wzmacniacz, tu efekt był niewielki ale był, na koniec kolumny i tu właśnie wpadłem w pułapkę. Dźwięk dostał specyficznego, bardzo przyjemnego wypełnienia i dociążenia. I chyba to mnie zauroczyło, przynajmniej tak to sobie teraz tłumaczę. Gdy w rozmowie telefonicznej powiedziałem o tym (postawieniu kolumn na sprężynach) p. Michałowi zdecydowanie mi to odradził i powiedział, że to błąd. No kurde kubeł zimnej wody. Nie wytrzymałem i tego samego wieczoru postawiłem kolumny na firmowych kolcach a później na ostrych kolcach i na metalowych talerzykach jak na zdjęciu poniżej.  Efekt, scena cofnęła się na linię kolumn, poprawiła się separacja, głębia i atak a usta Kate Bush wróciły do normalnych rozmiarów. Dźwięk oderwany od kolumn. Na początku brakowało mi trochę tego specyficznego wypełnienia ale pojeździłem trochę z kolumnami i znalazłem optymalne położenie. A musicie wiedzieć, że przemieszczanie kolumn na sprężynach to było dość uciążliwe i trudne zajęcie i skutecznie zniechęcało do eksperymentowania z ustawieniem. Piszę to wszystko ku przestrodze. Złe efekty eksperymentów mają również walor edukacyjny.

I jeszcze jedno, sprawdziłem zasadność wibroizolacji pod elektroniką i tu potwierdziło się to co pisałem na początku. Pod cd i gramofonem efekt wyraźny, pod wzmacniaczem jest na tyle niewielki, że mógłbym je usunąć ale zostały. Oczywiście mówimy tu o niuansach brzmieniowych, te gadżety nie spowodują , że system będzie grał o klasę lepiej.

Pozdrawiam

222.jpg

111.jpg

Gwint się zgadza  M6,ale mam lekko wypłaszczony ten czubek kolca,stąd moje pytanie,poczekam może ktoś z kolegów ma podstawki  pod mój model kolca. Najwyżej później napiszę do konstruktora 😉

Edytowane przez YaroAbrahamsen

Ciekawe gdyby przetworniki z Rea włożyć do Phoebe III i przystosować zwrotnicę, to czy byłby to lepszy głośnik niż Phoebe?
Ot takie teoretyczne rozważania :-) jakby tu polepszyć Phoebe III.

• 4 tygodnie później...

Witam,

Mam do sprzedania najnowszą wersję Hyperionow w doskonalym stanie zakupione bezpośrednio u Pana Michała. Zainteresowanym udzielę oczywiście więcej informacji. Pozdrawiam Mirosław 

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Audio Academy Phoebe III. Nieprzerwanie od 2011. Pozdrawiam użytkowników i fanów marki. d4d2883c29453f51dc0b86bd6dd3b75e.jpg

Specjalne pozdrowienia dla Pana Michała (ostatnie spotkanie ws obudów do Phoebe) oraz [mention=25874]barmanekm[/mention] (wypożyczenie swoich Phoebe III do odsłuchu w Audiotrendt Kraków w 2011)

Godzinę temu, Marek76 napisał:

oraz [mention=25874]barmanekm[/mention] (wypożyczenie swoich Phoebe III do odsłuchu w Audiotrendt Kraków w 2011)

Hej, pamiętam jak dziś! 🙂

Fajnie te Phoebe zmiotły jakieś Monitor Audio. Nie było co zbierać... 

Ja dziękuję za podstawki pod kolumny. Obecnie kolumny z podstawkami grają u mojej koleżanki. Są napędzane wysokiej klasy elektroniką, i brzmią w tamtym pomieszczeniu fantastycznie. Pisałem już o tym w tym wątku.

System gra dobrze, albo nie....

12 godzin temu, Marek76 napisał:

Jeśli dobrze pamiętam, to były Monitor Audio BX5.

Albo BX6....
Ja w tamtych czasach miałem jeszcze okazję porównać Phoebe III z KEF iQ7, Monitor Audio RS5, i z czymś jeszcze. I zawsze wychodziły zwycięsko, z dużym zapasem. 

System gra dobrze, albo nie....

• 3 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

Szanowni,

chciałem się z Wami podzielić wrażeniami z updatu moich Rhea do Rhea 2,5. Jak już wiadomo nowa Rhea to konstrukcja 2,5 drożna z wysokotonowym SB Satorii. Rozmawiając z Michałem dowiedziałem się, że jest techniczna możliwość updatu moich kolumn do wersji 2,5. Umówiliśmy się na odsłuch, miałem możliwość posłuchania w swoim systemie i swojej akustyce właśnie takich „przerobionych” Rhea. Jako, że byłem zadowolony z tego co usłyszałem zdecydowałem się na to. Od 10 maja grają moje Rhea 2,5. Co do brzmienia, różnicę w basie usłyszycie na dzień dobry, z czasem zyska jeszcze na szlachetności, będzie bardziej wybarwiony, jędrny, szybki. Średnicą Rhea zawsze czarowała i dalej czaruje, mam wrażenie że teraz jest troszeczkę bardziej soczysta. Najdłużej trzeba poczekać na docelowe granie wysokotonowca, myślę, że ok. miesiąca, ja ostatnie 2 tygodnie grałem po 6h dziennie a w weekendy po 12h. Niestety wygrzewanie/docieranie/ułożenie musi trochę potrwać. Wysokie są soczyste, żywe, wyraźnie zaznaczony atak i wybrzmienie. Wybierałem sobie utwory gdzie jest „gęste” granie na blachach i wyraźnie słyszałem barwy różnych talerzy , ataki i wybrzmienia, nic się nie zlewało. Poza tym ważnym sprawdzianem dla mnie było brzmienie skrzypiec i klawesynu. I tu również było bardzo dobrze, skrzypce nawet w wysokich rejestrach miały wyczuwalną a raczej słyszalną komponentę wibracji, nie zauważyłem „wygładzenia” i zagłaskania brzmienia. Jest to dla mnie ważny aspekt brzmienia. Jestem częstym gościem w NFMie we Wrocławiu zarówno na koncertach kameralnych jak i dużych składach, zarówno na instrumentach współczesnych jak i z epoki. Piszę o tym, bo spotkałem się kilka razy z tendencją do zbytniego wygładzania skrzypiec nawet w dobrych systemach. Na koniec creme de la creme czyli „kalibrowanie” dźwięku pod własne upodobania, taki ostatni szlif wręcz cyzelowanie. Jako, że wskutek przeróbki zmieniła się kubatura wewnątrz to trzeba to uzupełnić przy okazji dopieszczając brzmienie. Michał pokazał mi bardzo prostą i skuteczną metodę, mianowicie prostopadłościenne kostki drewniane lub z mdf. Oczywiście wielkość ich nie jest przypadkowa, powstał w ten sposób zestaw 3 wielkości kostek różniących się jednym wymiarem co 5 mm, są to „35”, „40” i „45”. Ja zacząłem od środka, włożyłem do kolumn „40” , wszystko wydawało się OK ale w niektórych utworach pojawiła się lekka suchość na wysokich. 2 dni temu włożyłem „35” i znów wysokie są w całym zakresie soczyste. Na ten moment wydaje mi się to optymalne rozwiązanie.

Jest jeszcze jeden aspekt, zauważyłem, że w modelu 2,5 mogę słuchać głośniej bez uszczerbku dla jakości dźwięku.

Podsumowując, jeśli macie możliwość posłuchać wersji 2,5 zróbcie to, myślę, że będziecie zadowoleni.

Pozdrawiam

Siema!

Upgrade to super sparwa,ja miałem robić w styczniu ale weszły inne wydatki i jak na razie chwilkę poczekam ale zrobię to na bank,tylko tyle,że mam pheobe III 💪ale też można zrobić tuning,że tak to ujme,extra!super!Mega!oby służyły jak najdłużej AA Rhea!

Fajny wpis!

Pozdrawiam i udanego sluchania!

2 godziny temu, nowy62 napisał:

A te kostki to jakie dokładnie mają wymiary, możesz bliżej cos podać?

Wymiary kostek 65x20x40 mm, opcje to 65x20x35 i 65x20x45.

20 godzin temu, zetbegie napisał:

Wymiary kostek 65x20x40 mm, opcje to 65x20x35 i 65x20x45.

Małe sprostowanie 🙂  Tam jest 19mm, czyli np: 65x19x40

Płyty MDF wychodzą raczej w grubości 19mm. 20 może wynikać z niedokładności zrobienia takiej płyty.

Zmierzyłem dzisiaj suwmiarką, faktycznie 19mm. Qrde, przyłożyłem wczoraj linijkę i wychodziło mi między 19 a 20 no to pomyślałem , że na pewno wymiar handlowy to 20🤥. Dobrze, że autor czuwa🙂

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.