Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz lampowy ze starego radia

Imacman

Rekomendowane odpowiedzi

Co ty porównujesz dziadka Philipsa z lat 50 do Yaqina z 2008.Moimzdaniem niezbyt trafione porównanie.

.Szczególnie ten 50 letni zagra lepiej ze starymi kondensatorami i podrdzewiałymi częściami.A yaqin jest najbardziej opłacalnym wzmacniaczem w swojej klasie cenowej 400-500 euro.

Ja mam MC10-L i nie zmienie go na nic innego bo wystarcza.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

"Dziadek" też potrafi zagrać, ale...

jakiś czas temu trafił do mnie 50 letni niemiecki lampowiec, nawet w dobrym stanie, niepoobijany i wszystko działało. Tylko że grał przepaskudnie. Wymiana wszystkich lamp na nowe trochę pomogła, ale nadal grał słabo, ponadto po kilku dniach "posikały się" elektrolity. Trzeba było przeprowadzić mały remont. Wymieniłem więc wszystkie elektrolity, wymieniłem wszystkie stare kruszące się kondensatory sygnałowe, zmieniłem też to i owo w driverach usuwając ze ścieżki sygnałowej kilka kondensatorów, co wymagało również zmiany sposobu polaryzacji siatki w kilku stopniach, i wzmacniacz zagrał ślicznie. Ale schemat musiałem rozszyfrowywać z natury, co jest niezwykle upierdliwe. Dlatego nie uważam żeby kupowanie "dziadka" było rozwiązaniem dla każdego. To nie są takie bezproblemowe zakupy, stary wzmacniacz zawsze będzie wymagał co najmniej przeglądu i wymiany lamp. Trzeba też wiedzieć co po takim przeglądzie potrafi zagrać dobrze, a czym nie warto sobie zawracać tyłka bo i tak się z tego nic nie wyciśnie. A o opinie użytkowników w przypadku zabytkowych lampowców jest trudno. Uważam więc że to temat dla koneserów i znawców, a nie dla początkujących.

• 4 tygodnie później...

Stare graty lampowe graja zajefajnie.W nowych lampowcach nie ma nic lepszego.Faktycznie wymiana kondensatotów i przelutowanie połaczen wskazane.Natomiast reszta podzespołów jak trafa i inne jest chyba niezniszczalna w przypadku wzmacniaczy made in germany .No i sa fajne a nowe chinskie niefajne i brzydkie.

Grundig High Fidelity

• 5 miesięcy później...

Ja również zastanawiałem się nad jakimś starym radyjkiem (wzmacniaczem lampowym) Grało by ono raczej wieczorami do stworzenia miłej atmosfery w domu. Najlepiej bay jeszcze ładnie wyglądało i czarowało odwiedzających gości. Oczywiście jeszcze powinno być tanie :)

• 3 lata później...

Witam. Zostałem posiadaczem Olympia 571WL który był sprawny. Po włączeniu go do sieci wszystko się zaświeciło a p chwili nawet zaczął się wydobywać dźwięk i nawet złapał stacje n UKF. Lecz po jakimś czasie grania nie wiem może godzinie, zaczął przeraźliwie trzeszczeć, buczeć (słychać to nawet po odłączeniu głośników, nie wiem z czego). Pozostawiłem go tak może na dwie godziny i przestał buczeć a przynajmniej to znacznie ucichło lecz co jakiś czas to wraca. Proszę o pomoc nie mogę nigdzie znaleźć żadnych informacji na temat tego radia a tym bardziej jak to mogę naprawić i czy w ogóle warte to zachodu. Miałem zamiar go odnowić w tym celu już wysołem cała elektronikę z pudła i oczyściłem a samo pudło rozebrałem do drobnych w celu pomalowania na nowo. Plastiki wszystkie zmieniły kolor co widać gołym okiem. Szkoda mi tego żeby się zmarnowało. Ma jeszcze zerwaną "linkę" sterowania skali i też nie mam zielonego pojęcia jak ma iść żeby było dobrze. Proszę o pomoc gdzie mogę znaleźć potrzebne informacje co i jak zrobić żeby było dobrze. Nie zamierzam oddawać go do specjalistów.

Schemat tego radia jest tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale wymagana jest rejestracja i jakieś opłaty. Jak przesuniesz w dół pasek obok tego malutkiego schematu to tam niżej jest pokazane jak biegnie linka. To malutki obrazek, ale być może Ci wystarczy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Wyschniętych kondensatorów nie da się zreanimować. Można je tylko wymienić, ale to przyniesie poprawę jeśli były rzeczywiście wyschnięte.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Co ty porównujesz dziadka Philipsa z lat 50 do Yaqina z 2008.Moimzdaniem niezbyt trafione porównanie.

.Szczególnie ten 50 letni zagra lepiej ze starymi kondensatorami i podrdzewiałymi częściami.A yaqin jest najbardziej opłacalnym wzmacniaczem w swojej klasie cenowej 400-500 euro.

Ja mam MC10-L i nie zmienie go na nic innego bo wystarcza.

To już prawie 4 lata, ale ten czas leci :o

Obietnicy nie dotrzymałem: Po Yaqinie był Jungson, Linn, kilka Denonów, Sony ES, H/K, parę końcówek Yamahy, lampowe Quady II, Mcintosh 2300 i zatrzymało się na Krellu :))))

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Na razie :)

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

No i prawdziwy "Hi-End" tamtych lat - DSL 201 na ECC83 i ECL86 push - pull.

Wyjątkowo kluchowaty muł bagienny...

Trzymam go do dziś z sentymentu, bo słuchać tego się nie da :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Who's Afraid of Music?

za to kolumienki miał fajne, grają do dziś przy kompie

ale na te lampowe, starociowe wynalazki dziś szkoda każdej złotówki

i tak każdy z czasem wymieni wszystko łącznie z trafami i zostanie mu za małe sieciowe, jak do porządnego SE

i skrzynka pełna korników z parchatym pcb ograniczającym pole manewru w układzie

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Witam, chciałbym poczuć magię dźwięku lampowego, wiem, że na początek całkiem fajnym rozwiązaniem jest adaptacja starego radia babci :) Chodzi mi tu o lampowe amplitunery stereo z lat 50 i 60'tych takich firm jak SABA, TELEFUNKEN, PHILIPS, GRUNDIG, NORDMENDE itp. Jakie polecacie i na co zwrócić uwagę szukając na np. Allegro? Pozdrawiam serdecznie. Marek

Panie Imacman , obecnie mam 2 radioodbiorniki lampowe : Normende model Parsifal oraz Loewe-Opta model Truxa , obydwa radia są zrealizowane na lampach EL 84 , odbierają zakres UKF i pozostałe częstotliwości , jedyna fizyczna różnica pomiędzy w/w radioodbiornikami zasadza się na tym , iż Parsifal ma stereofoniczny wzmacniacz (dekoder UKF w obu modelach jest monofoniczny) oraz w przeciwieństwie do Truxa(y) nie posiada głośników wysokotonowych i tu ciekawostka są to głośniki elektrostaty .

I nie wiem , jak to wytłumaczyć ale radio Loewe -Opta bezapelacyjnie brzmi lepiej od Normende a w kwestii muzykalności , przyjemności brzmienia gra cudownie , brzmi tak przyjemnie , że nawet chętnie słucham nudnych audycji dla samego dźwięku . W kategoriach takich , jak bas , sopran , dynamika , liniowość pasma itd. , itp . brzmi zwyczajnie , natomiast MUZYKALNOŚCIĄ (przyjemnością słuchania) bije wszystko , co do tej pory słuchałem w świecie lamp , nie wiem , czy jest to zasługa lamp EL 84 , czy zastosowanych głośników lub aplikacji ale nie słyszałem w swoim życiu przyjemniej brzmiącego radia ! Jak będę miał trochę więcej czasu zamieszczę zdjęcia w/w odbiorników , pozdrawiam serdecznie , Piotrek

Piotr

Witam. Zostałem posiadaczem radia Olympia 571WL. Chciałbym z niego zrobić wzmacniacz ale nie wiem jak się do tego zabrać i czy w ogóle jest to możliwe. Może ktoś już to przerabiał albo wie gdzie można znaleźć schemat albo dokładne wskazówki, porady jak to zrobić. Bo niestety ja nie znalazłem nic na ten temat. Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam Bolo1209.

Mam od jakiegos czasu niemiecki lampowy amplituner Körting 821/80 z 1965 roku z pasujacy kolumnami Körting. Wszystko byloby ok, gdyby nie funkcjonujace radio i denerwujacy przydzwiek dobywajacy sie z prawej kolumny. Nasilenie tego brumienia, szurania itd. jest niezalezne od glosnosci. Przeszkadza przedewszystkim przy cichym sluchaniu. Lampy sa Ok. Co to moze byc?

Tak on wyglada:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na początek potraktować KONTAKT PR potencjmetry , właczniki klawiszowe. gniazda przylaczniowe głosnikow.

Przy wyłączonym napięciu,

Potem pokręcic i popstykać dla rozprowadzenia medium.

Juz czyscilem i potecjometry i gniazda przylaczeniowe Kontaktem do potkow - o pokreceniu i popstrykaniu tez nie zapomnialem. Przeczyscilem cokoly lamp specjalnym preparatem Kontakt do czyszczenia elektroniki a plytki delikatnym pedzelkiem. Lampy odkurzylem i przemylem izopropanolem. Podejrzewam, ze jakas czesc elektroniczna padla ze uplywem czasu. Schemat tego amplitunera jest praktycznie niedostepny - jedynie strona radiomuseum posiada taki. Trzeba jednak byc czlonkiem tej "elitarnej" grupy i zaplacic jakas sumke. Chcialem dodac, iz podczas krecenia potkami niz nie trzeszczy i nie brumi.

Jeśli te efekty są niezależne od potencjometra głośności to oznacza że powód tkwi w końcówce mocy. Trudno zaocznie powiedzieć który element jest za to odpowiedzialny. Ponieważ nie ma schematu, to nie ma również niezbędnej płaszczyzny porozumienia aby coś z tym zrobić metodycznie. Najprostszym sposobem będzie chyba zamiana elementów pomiędzy kanałami, nie wszystkich na raz tylko po jednym. Wówczas przy którymś elemencie te efekty przeniosą się na drugi kanał. Ten element należy wówczas wymienić.

Najprostszym sposobem będzie chyba zamiana elementów pomiędzy kanałami, nie wszystkich na raz tylko po jednym. Wówczas przy którymś elemencie te efekty przeniosą się na drugi kanał. Ten element należy wówczas wymienić.

Czyli zastosowac metode biblijna - szukajcie a znajdziecie. Pobawie sie i poszukam usterki.

W końcówkach mocy nie jest dużo elementów.

Witam, chciałbym poczuć magię dźwięku lampowego, wiem, że na początek całkiem fajnym rozwiązaniem jest adaptacja starego radia babci :) Chodzi mi tu o lampowe amplitunery stereo z lat 50 i 60'tych

Świetny pomysł, tylko dużo pracy przy wiekowym sprzęcie.

Ale potem sama przyjemność, u mnie gra taka zabawka jak na zdjęciu, rocznik 1964, 2x40 W

Napędza każde kolumny. Magia na całego.

sansui_1000A.jpg

Z takich staroci to zdecydowanie wart polecenia jest Telefunken Concerto 2500 ze swietna koncowka mocy single ended el84 i ecc83. Jakies 3,5 wata na 4 omy, modul koncowki mozna wybudowac i po minimalnej przerobce gra bardzo dobrze. Jezeli ktos potrzebuje wiekszej mocy to modele 2550 oraz 2430 maja moduly mocy na lampach el95 w push pullu czyli okolo 8 watow na 4 omy. Kompletne amplitunery cenowo wahaja sie od 50-500 euro, w zaleznosci od stanu i platformy na ktorej sa zamieszczane ogloszenia. NIemcy sie w nich lubuja, u nas wiadomo, kategoria "wystawkowa".

Dalej Grundig Nf1 oraz Nf10 na podwojnej pentodzie ell80, 8 watow na 4 omy oraz Nf2/Nf20 czyli klasyczny uklad push pull na dwoch el84, z tym ze to same koncowki mocy be dedykowane preampy sa w miare rzadkie.

Vis.

Gratuluję amplitunera. Sansui to moja ulubiona marka. Mam sporo ich wyrobów. W tym zaś ampli masz legendarną końcówkę mocy. Sama nazywała się AU-111 i jest klasą sama w sobie. PPre gramofonowe masz zaś jeszcze od modelu Au-70. Jak przypadkiem znudzi Ci się to cudeńko, chętnie odkupię. To prawdziwa legenda. Mam z lampowcy

AU-70 i jestem oczarowany a to konstrukcja wcześniejsza i Twija gra o klasę lepiej.

Ktoś tu napisał, że jak posłucha dobrej lampy, to już nie będzie słuchał tranzystora. Polecam posłuchać Sansui z serii Alpha z mocniejszych wypustów, czyli 707 lub 907.

Można się mocno zdziwić co potrafią.

Jan

Gratuluję amplitunera. Sansui to moja ulubiona marka.

Dzięki janvideo24, polowałem dwa lata na 1000A w stanie mint.

Zależało mi na tym aby był z ostatniej "partii" bo ten model

ma już wprowadzonych kilka poprawek. Został kupiony w stanie

tak jak by przeleżał w kartonie 50 lat!

Z ciekawostek mam też tuner TU70 druga połowa AU70.

Czeka na wymianę olejaków, gra rewelacyjnie.

Układ tunera jest lustrzanym odbiciem 1000A.

Złego słowa nie mogę powiedzieć o tym sprzęcie.

Co do pre to chyba niekoniecznie od AU70, w 1000A pre jest

na tranzystorach germanowych! w sekcji MM a do MC są trafa!

VIS

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.