Skocz do zawartości
IGNORED

Przezroczysty kabel głośnikowy

zawi

Rekomendowane odpowiedzi

W tej cenie każdy kabel wpływa na brzmienie ...

Dla mnie póki co wzorem jest Nordost Red Dawn.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Dajta chłopaki już spokój z tymi hasłami lepiej te pieniądze przeznaczy na poprawę akustyki pokoju itp. -co mam komorę bezechową zrobic??. Chce kabel który może byc z 2 ręki a więc nawet Red by się w tym budżecie zmieści-tylko czy on jest przezroczysty?

^zawi

NVA Super Sound Pipe, 100 GBP za nowy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Najbardziej przeźroczysty z tych, które sam ćwiczyłem. Warto sprawdzić.

Ukryta Zawartość

co mam komorę bezechową zrobic??.

Nie, ale możesz postarać się przynajmniej o stłumienie pierwszych silnych odbić na ścianach bocznych. Próbowałeś kiedyś coś robić w tym kierunku ?

Ten kabelek z linku - no iście audiofilska konfekcja. Oplot nylonowy i koszulka termokurczliwa za 2 złote.

Też tak "konfekcjonuję".

Tutaj kabelek do mikrofonu pomiarowego. Koszt materiałów 10zł.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jozek-wydaje mi się że pokój mam akustycznie optymalnie dostrojony i pod względem akustycznym i wizualnym :)Wiadomo że zawsze można lepiej ale wiąże się to z przeznaczeniem 1 pokoju wyłącznie do audio i jego adaptacje pod tym kątem.

>Zawi czy chodzi Ci o 1000PLN za metr bieżący, bo w tej cenie polecam Kondo KSL SPc lub SPz, a najlepiej używany KSL-LP :)

„Pomnij, że sąd laika, gdy mówi o dziele

O dziele mówi mało; o laiku – wiele!”

— Henryk Elzenberg

Gość

(Konto usunięte)

zawi, 12 Maj 2009, 11:32

>Szukam "przeźroczystego" kabla głośnikowego w cenie do 1 kzł.Przezroczystego tzn. nie wnoszącego

>nic od siebie.Innymi słowy nie szukam korektora brzmienia!!!!

>Proszę o Wasze propozycje

zwykły kabel miedziany 2,5 mm2 jest NA PEWNO przezroczysty, jak masz wątpliwości zrób sobie test ABX. Cena kabla nie gra.

>zawi, 12 Maj 2009, 12:42

W takim razie powinieneś spokojnie zmieścić się w cenie używanego Kondo KSL SPc, a to naprawdę świetny wybór do lampy - polecam z autopsji :)

„Pomnij, że sąd laika, gdy mówi o dziele

O dziele mówi mało; o laiku – wiele!”

— Henryk Elzenberg

Jeśli chodzi Ci o przezroczystość dla sygnału idącego do głośników to każdy o przekroju równym lub większym niż 2x2,5mm jest przezroczysty, nawet YDY. Jeśli chodzi o ewentualny wpływ na inne elementy poprzez tzw. sianie to obecnie w sprzedaży oprócz niewiarygodnie drogich skrętek nie ma na rynku nic. Swego czasu firma Bang Olufsen chyba jako jedyna podeszła do tematu kabli głośnikowych z rozsądkiem i rozeznaniem wskazując na prawidłowe rozwiązanie czyli kabel czterożyłowy.

Konsensus jest taki: Kup kabel min 2.5kw który Ci się podoba i wygląda na trwały (gruba izolacja) oczywiście typowo głośnikowy bo taki zbudowany jest z wielu cienkich żyłek co daje trwałość i elastyczność.

Taśma cewkowa oferująca granie wysokiej próby. Nordost lub inny, a i tak gra tu główną rolę rodzaj płaskiego przewodnika. Miałem przez moment Red Dawn do porównań i różnica w cenie jest niczym nie uzasadniona.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

artPaw, 12 Maj 2009, 15:14

Takie tanie i gra ? Jak to możliwe ? Cuda jakieś :)

W żadnej gazetce nie wypowiedzą się pozytywnie o czymś co kosztuje 5zł, w tym wypadku 5 zł za metr.

Józek

Tak, to jakieś cuda i mity. Podobne do tych z kondensatorami MKV Siemensa z pralek.

Pierwsza zasada nie czytaj testów.

Druga: Rób co innego niż wszyscy wokoło. Szukaj swoich rozwiązań.

artPaw - a testowałeś może taśmy z miedzi o wyższej czystości (6N, 8N) lub OCC ?

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Potwierdzam, tasiemka Jantzena jest bardzo dobra - fakt aż trudno w to uwierzyć ile kosztuje. Tylko nie bananki, jako zaczepki proponował bym gruby srebrny drut przylutowany na stałe do przewodu w krztałcie literki U (jako widełki) - wydatek też kilku złotych a złącza najwyższej jakości.

Pozdrawiam

I domyślam się, że autor wątku nawet tego nie sprawdzi, bo uzna, że to nie przystoi taką taniochą się interesować. Co z tego, że inne audiofilskie kable też są warte 5zł/m a kosztują 10 albo 100 razy więcej.

U mnie wiele kabelków odeszło w niepamięć po zastosowaniu tasiemki. Natomiast jedynym mankamentem jest to że jest to miedź utlaniająca się dlatego polecam srebrne widełki z grubego drutu, kolejne kilka zeta.

Elberoth gdzie znajdę tasmę OCC może być nawet bez izolacji? Bo już szukałem i nigdzie nie znalazłem ;/

Trochę to śmieszne że za około 50zeta można zrobic sobie bardzo dobre kable, ale ku mojemu zdziwieniu prawdziwe :>

Pozdrawiam

Niby 4N uznawana jest za nie utleniająca się, no ale jak kto woli ja uważam że trzeba było by rzeczywiście zastosować OCC lub miedź N6-8 jak wspomniał Elberoth jęśli już ktoś by chciał mega dobrą taśmę i izolacje wymienić na teflonik.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.