Skocz do zawartości
IGNORED

Czym czyścić płyty gramofonowe ?

Lisor

Rekomendowane odpowiedzi

no mozna jeszcze tak sobie plyte (rowki) czyscic....

[obrazekLUKASZ-85105_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Kupilem dzis Fotonal 250ml w cenie 5 zl. Rozcienczac 5ml fotonalu na na 1 litr wody. Wiec pewnie na dlugo mi starczy.

Gdzie moge kupic alkohol izopropylowy. W hurtowni fotograficznej nie mieli. W sklepach elektronicznych tylko w spray.

Moze ktos sie orientuje gdzie w Poznaniu mozna kupic taki alkohol.

Czy mozna go zastapic izopropanolem.

Witam !

Alkohol izopropylowy to jest właśnie izopropanol :-)

W Poznaniu możesz go kupić w firmie "CHEMIA" - dawniejsze Polskie Odczynniki Chemiczne

pzry ulicy Św.Michała 100.

Pozdrawiam

• 6 miesięcy później...

Czy ktoś z was próbował kiedyś wyprostować płytę winylową? Mam dwie płyty na których mi bardzo zależy.Problem polega na tym że są one mocno zdeformowane(pofalowane).Próbowałem je wyprostować kładąc na płaskim szklanym blacie płyte i przyciskając ją książakami.Po dwóch dobach efektu niestety nie było.Miał ktoś z was kiedyś podobny problem?Jak go rozwiązać?

Pozdr.

SIRTOM75 -> prawie dobrze, tyle że pofalowaną płytę wkładamy pomiędzy dwie szyby, dociskamy i wystawiamy na słońce. Niestety nie wiem na jak długo i pod jakim kątem oraz czy należy płytę obracać.

Powyższy sposób został mi przekazany przez p. Zbyszka z firmy Voice, podczas pamiętnego dla mnie porównywania dwóch ProJect'ów RPM-6, jako stosowany przez niego przed laty.

Sam nie próbowałem w ten sposób prostować płyt, tak, że odpowiedzialności za ewentulane zniszczenia nie biorę ;-)

Myślę natomiast, że może warto spróbować na jakimś trupie, na którym nam już nie zależy.

Pozdrawiam

->stork

Dzięki, na to kurcze nie wpadłem:-) ale chodziła mi przez chwilę po głowie suszarka do włosów:-).Dzięki wielkie za podpowiedź - teraz tylko muszę poczekać na poprawę pogody.

Pozdr.

zobacz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) z tego co pamiętam, ktoś też pisał, że szkło powinno mieć dziurkę w środku (znaczy na label).

Ukryta Zawartość

We stand in the Atlantic
We become panoramic

• 3 lata później...

>>>adam,

Ja nie znam takiej firmy. To byłby chyba w ogóle niezły biznes. Ilość vinyli w Polsce, podejrzewam, że jest nadal duża, z tego pewnie grubo więcej niż połowa wymaga prostowania i mycia. Można przypuszczać, że pracy byłoby na lata. Cóż z tego, kiedy gros posiadaczy vinyli zupełnie nie obchodzi że są one pofalowane. Niektórzy nawet sądzą, że takie powinny być ! Jak igła zaczyna się na "falach" odrywać od płyty, to powiększają nacisk z 3 do 5 gramów. I co ? I nic, gra "świetnie" ! Wspaniały vinyl, first press !! A że zedrze się płyta i gła - a co za problem, na allegro można kupić podrabianą igłę do polskiej MF-ki za 45 złociszy. Sprzedają takich igieł nawet ze dwadzieścia w przeciągu kilku dni. I tak to się jakoś kręci (dosłownie i w przenośni).

• 2 miesiące później...

chciałem się podzielić ciekawą obserwacją z ostatniego weekendu - dotarł do mnie z ebay'u kupiony krążek King Crimson, wyd japońskie, stan wizualny bardzo OK, ale po wrzuceniu na talerz usłyszałem ilość trzasków i szumów totalnie dyskwalifikującą jakikolwiek odsłuch. Zrezygnowany i nie wierząc w możliwośc realnej poprawy uruchomiłem NItty Gritty, przeczyściłem solidnie płytkę po czym dla spokoju ducha użyłem również maseczki Discofilm. Następnego dnia zerwałem maseczkę z winyla i ponownie przystąpiłem do odsłuchu. Zdębiałem. Płyta zagrała jak mint. Zero trzasków, zero szumów nawet w cichych momentach. Szok.

I jeszcze ciekawostka - płyta po zdjęciu maseczki strasznie się elektryzuje. Normalnie włosy stają dęba na klacie ;-). Ale po włożeniu na talerz nie było żadnych trzasków, a dodatkowe ramię czyszcząco-uziemiające chyba skutecznie ściągnęło ten ładunek bo po odsłuchu płyta już nie była naelektryzowana w ogóle....

>>>adamgdansk,

A czy ten Discofilm nanosi się pędzelkiem czy natryskowo? Czy to jest bardzo gęste czy płynne? Czy wystarcza tylko jedna warstwa czy trzeba ich nałożyć 2-3? O ile dobrze pamiętam, to używałeś kiedyś podobnej maseczki Vinyl Record Make-Up (w cenie zdaje się 35 zł/opakowanie). Jak wygląda porównanie?

Pozdro,

Yul

>adamgdansk Co bylo powodem takiej zmiany czy umycie w Nitty Gritty czy też maseczka ? Jak maseczka to muszę kupić , sam myję w Knosti jak dla mnie to bez rewelacji.Pozdr.

Od pewnego czasu chodzi mi po głowie zbudowanie maszyny do czyszczenia winyli. Mój pomysł to wykorzystanie odkurzacza, dokupienie filtru do sprężarek oraz wykonanie ssawki ze szczoteczki do zębów (do elektrycznych szczoteczek). Czy takie urządzenie zdałoby egzamin?

>zxgregor

Jasne, będzie to idealne ale do płyt polichlorowinylowych, czyli PCV

Moim zdaniem jakiekolwiek nieprofesjonalne urządzenia mogą co najwyżej porysować LP.

Z gatunku podobnych pomysłów ostatnio pomyślałem sobie, że elektryczna szczoteczka do zębów pewnie mogłaby być zastosowana do czyszczenia igły, no ale jak by ją np. wyrwała (naderwała) z mocowania, to może lepiej sobie daruję.

Pozostaje pytanie jak czyścić ?

Chodzi mi o czyszczenie szczoteczką lub delikatnie przyłożoną zwilżoną szmatką, bo do mycia nie kładę płyt na talerz.

Czy czyszczenie na talerzu nie wpływa niekorzystnie na silnik ?

Czy czyścić na włączonym napędzie czy kręcić ręką ?

Czy jest przy tym różnica między napędem paskowym a DD ?

Dopóki nie dorobisz się myjki, dobrym rozwiązaniem jest używanie do mycia drugiego (np. zepsutego) gramofonu, którego Ci nie żal. Wtedy możesz czyścić wzdłuż rowków i użyć do tego nawet sporego nacisku, bo nie będziesz się bał, że np. wypaczysz łożysko. Jakieś 80% używanych płyt daje się tą metodą (najpierw z gruba na sucho, potem na mokro) doprowadzić do bardzo zadowalającego stanu. Pozostałe 20% wymaga czyszczenia bardziej gruntownego.

pozdrawiam!

Dzięki

Czyszczę karbonówką, ale jak miałem napęd paskowy było normalnie.

Teraz przy DD strasznie zwalnia, prawie staje przy lekkim nacisku.

Zacząłem zbierać kurz przed odsłuchem grubą szmatką z mikrofibry.

Zbiera kurz, a nie "przykleja" się tak do płyty jak karbonówka

• 2 tygodnie później...

Witam ja swoje winyle zanosze do sklepu w Hamburgu do goscia ktory ma prfesjonalna maszyne widzialem jak ten proces sie odbywa,na poczatku mnie to bawilo ale jak zobaczylem z jakim skutkiem jest to robione to stwierdzilem ze warto bylo wydac te 2,50 euro za sztuke.

Czołem!

Zakupiłem Discofilm z allegro.

Jest to lepsza rzecz niż vinyl make-up, który był na allegro jeszcze jakiś czas temu. Jest tańsza bo kosztuje 99 za pół litra (vinyl make-up kosztował około 40 zł. za 100ml!) i jest nieco bardziej wydajna. Dłużej schnie, ale powstała maseczka jest naprawdę silna: świetnie schodzi i się nie rwie. Wydaje się, że discofilm jeszcze lepiej czyści niż poprzednia maseczka - wyczyszczoną już płytę vinyl make-upem potraktowałem discofilmem i jeszcze cosik z rówków wyciągnął, bo trzasków jest jeszcze mniej (jest to nieco zmasakrowana przez czas płyta), reszta to już prawie na pewno trzaski z uszkodzeń mechanicznych. Nakładam discofilm pędzelkiem żeby dobrze go "wcisnąć" w rowki.

Rzecz godna polecenia, ale trochę czasochłonna, używam tylko do winyli, z którymi nie radzę sobie lżejszymi metodami.

pozdrawiam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.