Skocz do zawartości
IGNORED

Zdjęli Cejrowskiego z TVP? Nareszcie!!!

noster

Rekomendowane odpowiedzi

>> Less, 3 Cze 2009, 15:11

Ja akurat miałem sporo do czynienia z niemieckojęzycznymi Szwajcarami. I co ciekawe - oni mają duże poczucie krzywdy - że wspaniała kultura niemiecka jak również język tak bardzo straciły na zasięgu i znaczeniu.

Niemcy z Reichu może i w większości nie podejmują (jeszcze) tych tematów (powojenna polityczna poprawność) ale poczucie krzywdy aż w nich buzuje. Wystarczy posłuchać ludzi którzy próbowali tam emigrować - ja słyszałem opowieść jak taki szwab - sąsiad robił Polakom awantury o to że nie rozmawiają między sobą po niemiecku (szybko wyjechali do Kanady po takich doświadczeniach). Albo te ichnie jugen-coś-tam i zakazy mówienia po polsku. Nie dziwne że tamtejsza partia rządząca zaczyna grać na tych resentymentach.

Szwajcarzy udziału w wojnie nie brali i to nie ich się boimy, nawet w UE nie są. A dyskutujemy o Niemcach.

Wystarczy posłuchać ludzi którzy próbowali tam

>emigrować - ja słyszałem opowieść jak taki szwab - sąsiad robił Polakom awantury o to że nie

>rozmawiają między sobą po niemiecku (szybko wyjechali do Kanady po takich doświadczeniach)

Opowieść takich, którym się akurat nie podobało. Zestaw to z milionami Polaków, którzy od lat mieszkają w Niemczech i nie myślą o wyjeździe - pomimo niesympatycznych historii z Jugendamtami. Przypomnij sobie film "Tato" a propos tego, jak stronnicze mogą być sądy (i inne urzędy) i może wtedy popatrzysz na sprawę tych idiotycznych szykan w innym - niekoniecznie narodowym - świetle.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

>> Less, 3 Cze 2009, 15:48

Ja się Szwajcarów nie boję. Tym niemniej jako wskaźnik tego co się dzieje u etnicznych Niemców są dobrzy. Zagrywki CDU/CSU pokazują że coś jest na rzeczy.

misiomor, 3 Cze 2009, 15:09

>>> jar1, 3 Cze 2009, 15:05

>

>Amerykanie nas może przehandlowali - a Niemcy napadli, zabili parę milionów, planowo niszczyli

>inteligencję. To tyle tytułem licytacji.

Nie chodzi o licytację... chodzi o wzorce, zdaje się.

A to my podobno woję wygraliśmy a Niemcy przegrali. I, bynajmniej to nie my sami po tym pogrążyliśmy się w objęciach czerwonej armii a i Niemcy nie sami odbudowali swoją potęgę gospodarczą. I komu to zawdzięczamy?

PS. A Niemców też zginęło parę milionów... i gosparkę mieli w ruinie

niemcy jako narod powinni zniknac z powierzchni ziemi i takie plany byly, a to ze gineli to chyba jakies kpiny, mordercy masowi powinni ginac, na masowa skale, w stosunku do nich stosowano prawo wojenne, ktorego sami nie stosowali, juz w pierwszych dniach wrzesnia wermacht rozstrzeliwal ludnosc cywilna w polsce, jakim kundlem trzeba byc zeby gledzic o 'wypedzonych ' w tej sytuacji? rozumiem żydów w gazecie wyborczej bardzo luzno zwiazanych z nasza panstwowoscia, ale na tym forum polacy (?) wypowiadaja sie jak volksdeutche...

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

• Redaktorzy

Przepraszam cię, electro, ale akurat Polak o wypędzonych mógłby mówić nieco oględniej. Wystarczająco dużo mieliśmy własnych wypędzonych. Polityk-idiota będzie w takiej sytuacji krzyczał, że to niemieckie zakusy. Natomiast polityk rozumny powie, ze świetnie się składa, bo mamy sporo swoich i bardzo sie cieszymy, ze Niemcy o nich pomyśleli. Warto też czytać, na przykład to, ze ci okropni CDU/CSU-siacy od Hupki i Czai w swojej rezolucji napisali wyraźnie, ze KAŻDE wypędzenie jest aktem godnym napiętnowania. Każde, więc i to, co robili Niemcy na terenach przyłączonych do Rzeszy, i to, co zrobili Sowieci z Polakami, Litwinami, Tatarami itd. Tylko żeby z tego zrobić polityczny użytek trzeba mieć rozum, refleks i jaja.

Redaktor

ja nie wierze w rozum naszych politykow, a z drugiej strony gleboko wierze , ze nie paktuje sie z diablem, za duzo jest do stracenia, chociaz w pelni rozumiem usilowania niemiec jako kraju w fałszowaniu historii, rozumiem tez tych ,ktorzy za odpowiednie wynagrodzenie kłamia , jest to tylko kwestia priorytetow zyciowych...

wystarcza jaja.Bo rozum to oni maja wystarczajcy na ogarniecie problemu.trzeba natomiast mieć jaja zeby mieć ...zdanie.Wlasne.A nie miłe , dla przecietnego polskiego matoła..

wszyscy tutaj zapominaja , ze hitler doszedl do wladzy w demokratycznych, niesfalszowanych wyborach wiec za polityke niemiec odpowiada kazdy niemiec, podobnie jak wywolanie wojenki przez kaczynskiego skutkuje konsekwencjami dla kazdego polaka, taka jest prawda, byc moze lekcewazymy glos oddany w wyborach, ale ostatecznie tak wlasnie jest...

Gość cadam

(Konto usunięte)

Nikt żadnych Niemców nie wypędzał z Polski. Sami wyjeżdżali, a który nie chciał to zostawał gdzie mieszkał. Wiem bo we wiosce na mazurach z której pochodzę część Niemców wyjechała a część została i nikt na siłę ich nie wyganiał.

Dla niezorientowanych w najnowszej historii Polski to po 1945r. Niemcy,którzy pozostali na tzw. Ziemiach Odzyskanych byli zmuszani to natychmiastowego wyjazdu do Niemiec.Często musieli pozostawić cały dobytek tak,że przybywający polscy osadnicy zastawali domy kompletnie wyposażone z meblami,garnkami,sztućcami itd.Wystarczy porozmawiać ze świadkami tych wydarzeń czy pooglądać takie filmy jak "Sami swoi"czy "Prawo i pięść".Istniała też w tych czasach instytucja tzw. szabrowników,którzy handlowali zrabowanym mieniem poniemieckim.

Dla jasności piszę o tym nie oceniając tych wydarzeń jedynie dla ścisłości historycznej.

..widze , ze misiomor doradza kartofla I w kwastii niemieckiej...

"g" sie znasz misiomor...

masz germonofobie..i kompleksy

i za duzo pracujesz z kula krysztalowa i czarnym kotam na plecach...

• Redaktorzy

Owszem, moja rodzina była świadkiem czegoś takiego w Koszalinie. Moja ciotka mówiła mi, że do śmierci będzie się wstydzić tylko tego, że patrzyła, jak tych ludzi prowadzono ulicami na wygnanie.

no tak..zapomnielismy jeszce o wstydzie.jak widac gdyby wiecej było takich zwolennków obozów koncentracyjnych dla niemców po wojnie ...teraz tez musielibysmy sie wstydzic.Ale nasz wstyd byłby...sprawiedliwy.

ja sie wstydze za niemcow i nienawidze ich za straty w mojej rodzinie, zreszta kto ich lubi? jak slysze ten szwargot to zbiera mi sie na wymioty...

wladz, 2 Cze 2009, 17:37 >....Bruksela to miejsce kompromisów a nie słusznej idei.>>

jeśli "decydenctwo" jest kompromisem to ja jestem idiota a wladz mistrz intelektu

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

>> szumidokolalas, 3 Cze 2009, 21:51

Jak Niemcy wywołają kolejną awanturę, to już nie wywiną się od karzącego kozika sprawiedliwości. Wspomnij wtedy na moje słowa i polską mową o litość błagaj (angielski nie zadziała - za dużo prawdziwych Niemców go zna) to może unikniesz wywałaszenia i sprzedaży na eunucha na suku w Stambule w ramach reparacji wojennych.

>electro, 3 Cze 2009, 20:55

>rozumiem

>żydów w gazecie wyborczej bardzo luzno zwiazanych z nasza panstwowoscia, ale na tym forum polacy

>(?) wypowiadaja sie jak volksdeutche...

Następny przepisuje ze złotych myśli Prezesa ;-). Gratulacje!

Jestem Europejczykiem.

>misiomor, 3 Cze 2009, 11:49

>>> Jaro_747, 3 Cze 2009, 11:05

>

>Amerykanie może i robią nas w konia (bo głupi jesteśmy i się dajemy) - a Niemcy z premedytacją

>niszczą. To nie Amerykanie sprawili że niedługo będziemy mieli stopnie zasilania.

A kto? Niemcy?

Jestem Europejczykiem.

>electro, 3 Cze 2009, 21:24

>wszyscy tutaj zapominaja , ze hitler doszedl do wladzy w demokratycznych, niesfalszowanych wyborach

Matko Boska!

Brałeś w nich udział, że tak piszesz? Może podasz jakieś wiarygodne źródła (bo nie zaliczam do nich niejakiego Ryki) które tak twierdzą?

Jestem Europejczykiem.

Kogoś takiego BE jak Hitler absolutnie nie wolno kojarzyć z czymś tak CACY jak demokracja.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.